Eisenhorn
Lord Inquisitor
- Член од
- 6 мај 2009
- Мислења
- 4.097
- Поени од реакции
- 9.412
Здраво Чорбаџија, долго те нема. Благидарам на одговорот и трудот околу објаснувањето, јас ги прашував верниците бидејки кога ја читав библијата „добриот“ бог кој многу не сака ми се виде како садистичко копиле.Здраво Eisenhorn,
.......
Да, ептен сум засрамен, особено после ваков сет од прашања, со кои „као„ многу сакаш да дознаеш за што се работи...
Чекај, чекај. Сакаш да кажеш дека светото писмо е надминато и прегазено од времето?Светото Писмо се пишувано во минатите времиња, во кои единствено познат општествен поредок било токму робовладетелството и никој, буквално ниту еден смртник не ни можел да помисли и замисли поинаква стварност, од онаа во која живеел.
Робовладетелството е само една од последиците од човековата огревовеност и логично, еден можен начин на општесетвено уредување, во кое луѓето би живееле едни со други и едни покрај други, без приота да се истребат меѓусебно. Така, ако Бог допушта постоење на робовладетели и робови (слично на денешново време, нели..) тогаш тоа е прифатлив модел на уредување.
Е сеа, ако запишаното во Писмото го префрлиш чисто механички и се обидеш да го примениш (пак механички...) на нашево време, ќе дојдеш до „заклучок„ дека запишаното во Писмото не „одговара„ на нашево време, така?...
Зошто?ти треба да бидеш засрамен од твоево прашање
Мислам дека треба да се биде засрамен ако не се прашува за ропството. Или по тебе е ОК.
Извини колега, многу јасно си пишува што е ропство во библијата. И казните за робовите се спомнати. Стап по глава и ако не умре одма се е ОК.тој да знаел за срам нема воопшто да прашува работи на кои им го знае одговорот
за тоа го прашав на какво ропство мисли ама пошто го видов одма каков бесмислен одговор даде па не ни продолшив да му објаснувам
бар да ме прашаше за какво ропство станува збор ке беше друго
се воздржувам од почит спрема метта инаку имам и јас интересни прашања (вака истресени од ракав да некажам глупи) за прашања во ислам ама ај
Според стариот завет е ОК и керките да се продадат во ропство.
Ако сум згрешил поправи ме, дај одговор каде грешам и какво е тоа ропство каде таткото ја продава керката како роб и каде сопственикот може да го претепа до смрт робот и каде ако газдата го ослободи робот може децата и жената на истиот да ги задржи како робови.
Е сега сето ова го пишува во библијата па те молам како христијанин објасни како тоа се разликува од Римското ропство или ропството на црнците во Америка во 19-ти век?
Те молам наведи ја разликата.
ШТо е тука глупо?
Не сум муслиман, не знам што мислиш со „глупави прашања“ бидејки за мене ропството ич не е глупо. А и во коранот не е забрането, напротив е и дозволено и можеш и да ги сексаш женските робови.
Не сум муслиман, атеиста сум, роден во православно семејство.хехе,благодарам за почитта пријателе но сепак мислам дека другарчето што прашува не е муслиман.
нека ме поправи ако грешам.