Ги оправдувате ли луѓето кои имаат многу деца, а немаат пари за да ги прехранат?

• Креатор на темата Креатор на темата Брзии
  • Време на започнување Време на започнување
Косово ги оправдува Албанците да имаат многу деца насекаде. Финансиски подржани се оние што имаат над 3 деца од извори .. кој курови извори незнам ни какви извори се тие, али зимаат финансиска подршка од некого, за полека да се претопат и да завземат некој народ. Мислам не ме јеби, сте виделе некад на телевизија албанец да се жали нема пари за живот ? НЕ. Фала пријатно. Еден народ го прави јак неговиот наталитет. Сите пари што се за старине дртала за пензии и говна нека отидат кај плодните жени родилки. Ебате политиката ебана.

Децата се дар од Господ, и велат дека абортусот е грев . Но според мене грев е и да мачиш некое невино суштество со тоа што ќе немаш доволно можности да го прехраниш,школуваш итн итн. Не зборувам за луксуз,сите сакаме луксуз нели,но некои имаат многу деца а немаат да им купат леб,немаат топла вода за да ги искапат и слично а продолжуваат со размножување... Доколку си решил да оформуваш фамилија треба да размислиш однапред дека тие деца,или дете, е твое чедо на кое треба да му овозможиш достоинствени услови за растење и развивање. Попрво би имала едно дете кое ќе биде здраво и на кое ќе можам да му обезбедам пристоен живот отколку 5 кои ќе ги гледам како гладуваат и страдаат во сиромаштија. Ама сите различно размислуваме...

Не оправдувам родители не само што немаат пари да ги прехранат своите деца, туку и несовесни родители кои имаат пари, но не му обврнуваат никакво внимание на своите деца што почнува да биде и некаков феномен во последниве две-три декади каде што темпото на живот е многу брзо и сите бркаат некакви кариери.
Генерално трендот кај многудетно семејство е кај необразованото население и пополека исчезнува (освен Албанците во руралните подрачја ретко кои друг сега има семејство над три или четири деца), додека трендот за запоставени деца се повеќе е присутен во нашето модерно општество.

Не оправдувам родители не само што немаат пари да ги прехранат своите деца, туку и несовесни родители кои имаат пари, но не му обврнуваат никакво внимание на своите деца што почнува да биде и некаков феномен во последниве две-три декади каде што темпото на живот е многу брзо и сите бркаат некакви кариери.
Генерално трендот кај многудетно семејство е кај необразованото население и пополека исчезнува (освен Албанците во руралните подрачја ретко кои друг сега има семејство над три или четири деца), додека трендот за запоставени деца се повеќе е присутен во нашето модерно општество.

Шо вакви бисери по сабајле? :гик:

Ако добро слушнав на видеото, таткото во случајов е болен. Непланирано семејство си носи свои проблеми од овој тип. Но очигледно образованието има свој удел.
Но како што кажаа и останатите децата се веќе живи и гладуваат. Ова е проблем на општеството и системот како прво, бидејќи они се грижат за наталитетот. А вака не се прави, туку се излага на терен и се проверува кои деца живеат во вакви тешки услови. Впрочем од социјала требало до сега да го познаваат семејството и први да помогнат.

Ги заболе нив дали вие ги оправдувате или не :P

Кога ќе размислам со мозокот не ги оправдувам сепак пред да се одлучат да прават дете треба да размислат премногу добро дали прво нивната работа која ја имаат дали е доволна за да имаат 1 дете друга работа е тоа што јас најискрено не можам да разберам зошто едноставно се решаваат и покрај лошата економска работа они се одлучуваат да имаат 3-4 деца ама пак има случаеви каде што се и под 7 деца ... на оваа економска состојба реално гледано со 1 дете е тешко а не пак со по 3-4 деца со плата од 20,000 денари се поминува тешко да имаш 1 дете а не пак повеќе ... но кога ќе погледнам во срцето тешко ми паѓа за децата не за родителите сепак ... децата не се виновни што ги направиле и родиле ... :confused: на крај краева на крај останува на таквите семејства да им се помогне со работно место барем на таткото на пр градежништво а на мајката некоја работа во фабрика со помош од мене од тебе по 100 денари не оди така работата :)

Не ги оправдувам...

Знаат дека немат пари, нема со шо да ги издржуват и пак се пумпат...и после децата болни нема пари за лекар.

Добро ете и владата го поттикнува тоа со кампањата за повеќе деца, зошто не им дадат пари некакви средства ? Каде се социјалните установи, јас повеќе би ја накривил државата пошто живееме во мизерно општество со премногу ниски примања а високи цени ..не ги оправдувам и двете ама како викаат сит на гладен не верува ..

Лесно е да се кука... уште полесно е да се бара изговор дека работата која ти ја нудат не ти чини.
Се размножуваат без да размислат на последиците.
Kако што е пишано во воведот работа има... ама можеби нему му е понижно да работи за 4000 денари... да пренесува цигли и дрва...
Е братко нема да бидеш директор ако не го испотиш г'зот.
Тие ке продолжат да клефтаат деца,убаво им е бе... си можат ама решение за проблемот не бараат.
Не треба да чекаат oд небо да им падне туку разумно да бараат решенија зошто се работи сепак и за други човечки животи.Своите деца.Не им е жал кога легнуваат со празен стомак?И не треба и едниот да работи,во тој случај мажот туку овде е и жената да придонесе нешто,да заработи и таа.
А доколку се се решаваше со кукање никаде нема да стигне народот...Запрчи ракави макар понижи се да обезбедиш подобра иднина на децата.
Добро ете и владата го поттикнува тоа со кампањата за повеќе деца, зошто не им дадат пари некакви средства ? Каде се социјалните установи, јас повеќе би ја накривил државата пошто живееме во мизерно општество со премногу ниски примања а високи цени ..не ги оправдувам и двете ама како викаат сит на гладен не верува ..
Владата денес или утре ке ти помогне а не секој ден... Треба и тие да разберат дека треба сами да се потрудат за заработка...А не да чекаат постојано...
Си постојат граници...

не сум ги оправдувал, ни некогаш ќе ги оправдам.
јас не знам зошто мачат невини суштества со глад, немаштија и нехигијена. срамота и грев е ова што го прават.
во некои семејства и мажот и жената се вработени, имаат пари, а сепак по едно до две деца имаат (најсила три).
а овие немаат работа, немаат пари, немаат леб и 5-6 деца изнародиле :cautious: глупости.........

Апсолутно не оправдувам да се има повеќе од 3 деца , без разлика колку се богати родителите кои ги прават тие деца . Ако пак се работи за сиромашно семејство тогаш максимумот треба да е 2 деца . Јас имам само едно дете , и воопшто не размислувам да правам уште едно , иако можам без никаков проблем да одгледувам 2 деца кои ќе ги имаат сите потребни услови за нормален живот . Има неколку причини зошто не сакам уште едно дете , но економските причини не играат улога во случајов .

Косово ги оправдува Албанците да имаат многу деца насекаде. Финансиски подржани се оние што имаат над 3 деца од извори .. кој курови извори незнам ни какви извори се тие, али зимаат финансиска подршка од некого, за полека да се претопат и да завземат некој народ. Мислам не ме јеби, сте виделе некад на телевизија албанец да се жали нема пари за живот ? НЕ. Фала пријатно. Еден народ го прави јак неговиот наталитет. Сите пари што се за старине дртала за пензии и говна нека отидат кај плодните жени родилки. Ебате политиката ебана.
:cuc:
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 20:15 ---
ама да не заборавиме дека тие албанци се гурбетчии и неписмени за цивилизација да незбориме

Нема оправдување никакво , поготово за ова време во кое живееме , кога светот е автоамтизиран и има вишок на работна сила , каде ќе работат по ниви ли па и таму веќе само еден човек е доволен за неколку хектари земја да ја обработи .
Затоа ќе речам со усул за да има за секој ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom