Дали можеби се билда наталитетот на Албанците во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Дардан ништо не разбива,ама еве ти разработија црпката и да ми го објасниш ова:

Бонус за тебе.
Јас имам инфо дека во Велешта лани се запишале 10 првачиња.Велешта има 6000 жители според пописот пред 11 г.Објасни го ова.Еве Дардан нека каже колку првачиња се запишале во Велешта оваа година.
Јас имам информација дека по скопските основни училишта нема албанска паралелка со помалку од 30 и кусур ученици и тоа по 8-10 паралелки во генерација.
Во македонските нема паралелка со повеќе од 30 ученици,ниу пак школо со преку сила 4 паралелки.Башка што во просек по 3-5 ученици во секој клас се од друга националност и уште толку се мешани,но декларирани македонци......
Албанците имаат намалување,до пред 5-10 години беа и по 40 и кусур во една паралелка......ама дека сеуште не шишаат со наталитетот и дека процентот ќе им расте и тоа е вистина....

На нас не треба до толку бројот на Албанци да не загрижува,бројот на Македонците е алармантен.Кај и да е под 60% ќе паднеме,ако не сме сега до следниот попис што би требало да биде ќе паднеме.
Ние раѓаме за да одржуваме популација од 800-900 илјади жители.....албанците раѓаат за да одржуваат популација од половина милион.
За турците,ромите и бошњаците не мора ни да дискутираме.......Македонија ќе ја проголтаат малцинствата.
Добро во целата ситуација е што сите останати малцинства освен албанците и се колку толку на македонска страна.....

Го читаш насловот на темава???За билдањето на наталитетот се дискутира.

Не треба да не загрижува ниту бројот на Албанци, ниту бројот на Македонци. Само треба да не им се продаваат недвижнини (за да се зачува мирниот живот по населбите со неалбанци). Да се врши секаков притисок врз неалбанците да не продаваат недвижнини на Албанците. Ова особено важи за средините каде сеуште може мирно да се живее, каде што сеуште не дошле.
Обратно, мора да се стимулира купувањето на недвижнини од Албанците. Ова пак, треба првенствено, да се прави во средините кои се напуштаат од Македонците, по притисок на Албанците.

Ова Албаниците го прават веќе со децении, затоа, верувам ќе имаат разбирање.

Не треба да не загрижува ниту бројот на Албанци, ниту бројот на Македонци. Само треба да не им се продаваат недвижнини (за да се зачува мирниот живот по населбите со неалбанци). Да се врши секаков притисок врз неалбанците да не продаваат недвижнини на Албанците. Ова особено важи за средините каде сеуште може мирно да се живее, каде што сеуште не дошле.
Обратно, мора да се стимулира купувањето на недвижнини од Албанците. Ова пак, треба првенствено, да се прави во средините кои се напуштаат од Македонците, по притисок на Албанците.

Ова Албаниците го прават веќе со децении, затоа, верувам ќе имаат разбирање.

Секаква нормална држава тебе треба да те затвори и казни за потикнување на омраза, ти си расист и како таков треба да се казнуваш........
Прво треба да се погубат тие што ти даваат пари за ова што го правиш........

За среќа малку се таквите македонци што мислат како ти, да беа мнозинство секоја година според мене треба војна да има овде се додека се истребуваат сите истомисленици......

Секаква нормална држава тебе треба да те затвори и казни за потикнување на омраза, ти си расист и како таков треба да се казнуваш........
Прво треба да се погубат тие што ти даваат пари за ова што го правиш........
:rolleyes:

bitushanec
А како ќе го објасниш фактот што сите многу добро го знаеме !
Еве да ги земеме скопските средни училишта ....... имаш во нив и Македонски паралелки и Албански паралелки е арно ама во Албанските паралелки кои учат на Албански јазик и на кои им предаваат наставници/професори Албанци класовите се 100% Албански, а Македонските паралелки кои учат на Македонски јазик и на кои им предаваат МК наставници/професори се составени со само две-третини ученици Македонци, а остатокот ученици се по некој/а Ром/Ромка, Бошњак/Бошњакиња, Србин/Србинка, Турчин/Турчинка и.т.н. и пак неможат да направат клас од 30 ученици ......... а кај Албанците имаш класови од по 35 души и тоа сите до еден во класот се Албанци/Албанки ......... знаеш како изгледа еден Албански клас имиња Дритон, Дрита, Вљора, Африм, Имер, Ридван, Екрем, Семра, Нора, Идриз, Фатбарда... а знаеш како изгледа еден Македонски клас имиња Петар, Иван, Мартин, Филип, Александра, Марија, Ана, Џејлан, Елвис, Елвир, Едис, Адмир, Аднан, Катерина, Никола, Рушит...
Ако Македонските класови не ги напумпаат со овие деца од помалите заедници(Роми, Бошњаци, Турци, Торбеши...) ќе треба Македонските класови да бидат од по 20 души што е премалку за еден клас !

bitushanec
ќе треба Македонските класови да бидат од по 20 души што е премалку за еден клас !
Малце оф топик,но тоа е совршена големина за еден клас.........
Веруј дека ич не чини клас од 30-35 души.....

Скоро пола Осломеј и Зајас се иселени во странство.
Што не е јасно?
Тие две општини се шампиони по иселување.
И врапчињата знаат дека се шампиони во иселување.Како може да имаат 23 000 жители???Велешта 6000 жители??
Дебар 15 000 жители??Немам време да навлегувам во подлабока дискусија со тебе,ама темава е за билдање на наталитетот кај Албанците.Еве ти горе примери како се билда.

Статистика само салдира и објавува податоци кои други и ги доставуваат. Ти тука се расфрлаш со податоци од статистика, но прашањето е дали се доставуваат на Статистика напумпани податоци????? Многу статистички експерти тврдат дека бројот на албанците во Македонија се билда.

Многу статистички експерти тврдат дека бројот на албанците во Македонија не се прикажува вистински , според истите има над 30% албанци.
Да не ги набројам државните органи кои се во рацете на мекедонците.

Цитат:
“Голем број на демографи и статистичари тврдат дека од Македонија се имаат отселено 150 илјади Албанци. Ако од 500 илјади се одземат овие 150 илјади тогаш можеби ќе се дојде до вистинскта бројка на албанско население во Македонија, а таа изнесува 350 илјади или околу 18 проценти од вкупното население.“ Извор: http://www.kurir.mk/makedonija/vesti/45708-Kolku-Albanci-ima-vo-Makedonija

Ако се отселиле 150.000 албанци , тогаш нема 350.000 албанци , туку 400.000 , пошто во последните 10 години албанците имаат +40.000 природен прираст , а тоа ни дава бројка од 550.000 албанци.
Ако 150.000 се отселиле (а не се) , тогаш во Македонија има 400.000 албанци.

А пошто ти викаш дека во Пјаченца има пола македонци , онда се поставува прашањето: Колку македонци има во Македонија ?

Едно знаеме , -20.000 се по природен пат (родени-умрени) , ако ги додадеш и иселените , тогаш дали воопшто има над 1,2 милион македонци ?

1,200.000
+400.000
+65.000
+60.000
+25.000
+50.000
=
1.800.000

Македонци: 66,6%
Албанци: 22,2%

Од кај тоа 18% Бог да чува од статистичари и демографи заради кои според албанските демографи не може да се прикаже дека албанците се над 30%.

Еве им исполнив желба дека се иселени 150.000 албанци , и пак албанците се над 20%.

Како моменталиот наталитет на албанците во МКД изнесува 14 промили, па доколку има 350.000 Албанци во Македонија, во таков случај би требало да се раѓаат околу 5.000 албански деца годишно во Македонија, односно 30% помалку од она што се прикажува. Во правец на вакво размислување иде и информацијата дека во училиштата во некои албански доминантни места има 30% помалку ученици отколку статистички регистрирано за една генерација.

Твоја желба е да се раѓаат 5.000 албанчиња , а твоја несреќа е што се раѓаат над 7.500.
Има 30% помалку албанци и македонци , не само албанци.

Гледај во Виница што им се случило , од 2.200 одновци паднале на 1.500.
Дали ова е 33% ?

Еве една статија од Дневник од 26/06/2011, каде пишува:
-.... Родителите ги отпишуваат децата од нашите училишта зашто заминуваат во странство. Само во последниве три години бројот на ученици се намалил дури за 30 отсто - и кај македонската и кај албанската етничка заедница .....“ Извор:
http://www.dnevnik.com.mk/print.asp?ItemID=9C9149C1491F2D41868EA2EDB32F4887

И кај македонската и кај албанската заедница. Аха , види го ти него , како се обидува да го прикрие овој детал.

Како во Струга се регистрираат нови околу 650 новороденчиња секоја година од последнава деценија и доколку 30% од нив се во странство, то би значело дека во Струга би требало да има во секоја генерација по околу 460 ученици во основните училишта, што не е статистички регистрирано.

Он вика дека бројот на ученици се намалил , а не на првачиња.

Се поставува прашањето , зошто ли овој албанец ги издава албанските интереси и го открива бројот на ученици ?

Нели албанците даваат лажни бројки ?

Мислам Џеми Хајредини знаеме дека не е предавник. ЗОШТО ?

Одговори: Веруваш на албанските извори или не ?!!??!? Веруваш во државните извори или не ?

Но, зошто тој намален број на ученици не се регистрира статистички во Струга???? Да се запрашаме тогаш каква е ситуацијата со општините со исто таква голема емиграција како Боговиње, Желино, Гостивар,Јегуновце , Куманово или пак оние со поголемо иселување како Липково, Дебар, Теарце и кичевскиот регион?!
Тешко дека некој статистичар може да верува дека во Дебар можат да се раѓаат 200 деца годишно или пак во Липково и Студеничани по 400 новороденчиња секоја година.

За да знаеш дали е прикажан намалениот број на ученици или не , ти треба да бидеш писмен , да имаш при себе податоци , а ако немаш , тогаш џабе зборуваш , и се рачунаш неписмен по демографија , паушалџија.

Баш ни е гајле дали ти веруваш или не , кој бил знае колку има деца во овие општини , кој предава во албанско училиште , предмет македонски јазик , знае дека во моето училиште и во основно и во средно сме биле над 35 ученици , а кај македонците мртвило , и ден денеска кога минувам покрај едно основно училиште гледам училници каде учат македонци со големина од над 40м2 , а внатре помалку од 10 ученици.
Тоа се гледа со голо око , без наочари и без статистики.
Доволно е да земеш билет за Арачиново и воопшто да не се симнеш од автобус , да видиш деца на улица.
Потоа земај си билет за Кратово , слези од автобус и побарај деца ако можеш да најдеш.

Албанија
Попис 12 IV 1989..................3,182,417 жители
Попис 1 X 2011...................... 2,831,741 жители
НАМАЛУВАЊЕ: - 350. 676 жители или - 11% за 22 години
http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Albania

Косово
Попис 1991.........1 967 000 жители
Попис 2011......... 1 739000 жители
НАМАЛУВАЊЕ: 228,000 ЖИТЕЛИ или -11,6%
http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Kosovo

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Montenegro#Ethnic_population_1948-20111

Албанија имаше граѓанска “војна“.
Косово вооружена војна со 15.000 загинати и 1 милион протерани.

А велиш имаат -11% пад. (не е точно , албанците не Косово немаат пад , туку раст , провери уште еднаш подобро)

Ние немавме такви случувања.

Но да речеме дека и ние имаме 11% пад.

Тоа значи дека тука има 453.000 албанци.

Но за разлика од Косово , ние тука во 1995-2000 примивме 150.000 албанци од Косово , нели ?

Што значи дека тука живеат 600.000 албанци, 150.000 после 2001 добија македонски документи :icon_lol: (y)

Ако Албанците насекаде се намалуваат, и во Косово, Албанија и Црна Гора, како тогаш може да се зголемува нивниот број само во Македонија, а се работи за еден ист народ, со иста вера???!!!
Со последните рални пописи во Албанија, Косово и Црна Гора во 2011 г. , падна митот за екстремно големиот наталитет на Албанците и нивното фантастички природен прираст. Да имаа Албанците голем природен прираст, немаше да се намалат значително за само 20 години.

Па ете , и со 11% намалување ние сме 450.000.
А со доселувањето на косовоарите , ние сме 600.000.

(Објаснување за другите членови: Ова со косоварите јас не сум знаел , но Битушанец ме убеди дека имало нивно доселување, па затоа сега и нив треба да ги додадеме во статистиките)

Со кои факти? Со оние што статистичарите не ги признаваат?

И јас исто се прашувам , со кои бројки , со тие кои албанските статистичари не ги признаваат ? Зарем уште : МПЦ , ДЗС , НБРМ , ВРМ , ПРМ , МАНУ , МОН , МЗ , ДПИ , ЗЕЛС ... ќе го намалат бројот на албанци , ќе прикријат 600.000 албанци ?

Со тебе само вака , пошто вака функсионираш ти, поинаку не разбираш. Кафански само.
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 16:50 ---
Дардан ништо не разбива,ама еве ти разработија црпката и да ми го објасниш ова:

Бонус за тебе.
Јас имам инфо дека во Велешта лани се запишале 10 првачиња.Велешта има 6000 жители според пописот пред 11 г.Објасни го ова.Еве Дардан нека каже колку првачиња се запишале во Велешта оваа година.

Од кај да знам јас по села колку се запишале , според весниците , во учебната 2011/12 во Велешта се запишале 34 првачиња.
Но вие се фаќате за најпечалбарските села : Зајас , Осломеј , Велешта.

Што да правиме што во македонските општини врие од велешти.

Во штипските основни училишта намален бројот на првачиња
а во споредба со минатата година е намален за 56 или за две паралелки.

http://denesen.mk/web/2012/09/03/vo-stipskite-osnovni-ucilista-namalen-brojot-na-prvacinja/

Се намалува бројот на првачињата во Струмица

Новата учебна 2011/2012 година денеска ја почнаа 420 првачиња во основните училишта во Струмица од планираните 600 или за 180 помалку од минатата година.
http://www.mtv.com.mk/mk/vesti/ticker.css/24609/se_namaluva_brojot_na_prvachinjata_vo_strumica.aspx

Ако пред три години имаше запишано 14 првачиња, сега има само 3.

http://www.kumanovonews.com/vesti/dnevni-vesti/ucilisteto-vo-klecovce-so-najmalku-ucenici.html
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 17:13 ---
Ало, кој зборува за незначиутелен раст на Косоварите? Пописните резултати на Србија 1991 г. и оние на УМНИК 2011 г. покажуваат НАМАЛУВАЊЕ на бројот на население за -11%

Да ја разгледаме статистиката на и реалноста на Косово.

Еве разгледај ја :

1981: 1.226.736 албанци
1991: 1.596.072 албанци
2011: 1.616.869 албанци

Цело време се во плус , иако помеѓу пописот од 1991-2011 , цели 150.000 албанци од Косово се населиле во Македонија. (според тебе нели).

Што значи дека Македонија мора да има пораст , мора да има 600.000 албанци.

Споредба помеѓу Косово и Македонија , погрешна.

Ако на Косово реалниот Попис 2011 г. укажува дека не би можело Косово да има стапка на наталитет од 20 промили, тогаш како еден ист народ во Сарај, Арачиново, Липково и Студеничани да имаат стапка на наталитет од 20 и повеќе промили???

Па они немаат 20 промили наталитет , туку се прикрива бројот на Албанци , во Арачиново нема 10.000 албанци туку 15.000, исто и во Сарај , Липково , Студеничани...
Ако веќе според тебе Косово и Македонија треба да има ист наталитет.

Значи според тебе се билда наталитетот на албанците , а за мене се прикрива бројот на албанци.

Ете и во Македонија, во албанските средини се зборува дека има 30% ученици ПОМАЛКУ, ама тоа никаде не се регистрира.

И во македонските средини се зборува за 30% ученици ПОМАЛКУ , ама тоа нигде не се прикажува.

Косовските Албанци со децении го билдаа статистички нивниот број,

Да го видеше само Милошевиќ како се тресеше кога Адем Јашари му велеше : Еј ти дебел , прикажи таму дека се раѓаат 40.000 албанци , иначе ќе те фрлам свињите да те јадат.
Милошевиќ така мочајќи се од страв , се јави во ДЗС на Србија и нареди да се билда бројот на албанци.

Адем Јашари (y):drk:

Многу статистички експерти тврдат дека бројот на албанците во Македонија не се прикажува вистински , според истите има над 30% албанци.
Да не ги набројам државните органи кои се во рацете на мекедонците.

Дарди бееееее
Среќа што те имаме, инаку неписмени ќе останевме.
Почнав да ти го читам постот и таман ја прочитав првава реченица и си реков, ај доста е.
30% Албанци во Македонија?:tapp:
Ете од мене имаш уште 10% алал ти ги давам,, ете лупни таму една најнова статистика и кажи дека од денес сте 40% Албанци во Македонија.
После СЕ што оваа Македонија стори за вас, наместо да си ги свиете опашките и наведнете глава, вие уште жртви изигрувате. Ете затоа бе друже нема соживот.
Се до оној момент кога ќе сватите дека 15-тиот век одамна завршил, се до оној момент кога ти и останатите побратими ќе кажете ДА, јас сум МАКЕДОНЕЦ со АЛБАНСКО ПОТЕКЛО, се до оној момент кога ваша матична земја ќе стане Македонија, а не Косово и Албанија, тогаш и САМО ТОГАШ ќе имаш лице да зборуваш за вашата обесправеност.

П.С.Косово 2,2 милиони жители, ама со пописот испаднаа 1,7
Албанија 3,5 милиони, жители, ама случајноооо испаднаа 2,8
Единствено во Македонија, тие се во пораст 40% :icon_mrgr:

Дарди бееееее
Среќа што те имаме, инаку неписмени ќе останевме.
Почнав да ти го читам постот и таман ја прочитав првава реченица и си реков, ај доста е.
30% Албанци во Македонија?:tapp:
Ете од мене имаш уште 10% алал ти ги давам,, ете лупни таму една најнова статистика и кажи дека од денес сте 40% Албанци во Македонија.
После СЕ што оваа Македонија стори за вас, наместо да си ги свиете опашките и наведнете глава, вие уште жртви изигрувате. Ете затоа бе друже нема соживот.
Се до оној момент кога ќе сватите дека 15-тиот век одамна завршил, се до оној момент кога ти и останатите побратими ќе кажете ДА, јас сум МАКЕДОНЕЦ со АЛБАНСКО ПОТЕКЛО, се до оној момент кога ваша матична земја ќе стане Македонија, а не Косово и Албанија, тогаш и САМО ТОГАШ ќе имаш лице да зборуваш за вашата обесправеност.

П.С.Косово 2,2 милиони жители, ама со пописот испаднаа 1,7
Албанија 3,5 милиони, жители, ама случајноооо испаднаа 2,8
Единствено во Македонија, тие се во пораст 40% :icon_mrgr:

И јас можам на Битушанец да му речам , е не , нема 18% албанци, туку 8%.
Да прави бајрам со умот.

Ако неговите експерти тврдат 18% , моите твдрат над 30%.

Статистиката тврди 25%.

Па и за Македонија тврдиме дека не има над 600.000 (ама со се иселените).

Исто и Косово рачунаше.

Затоа ги има 1.7 милиони (1,613 милиони албанци)

И ти ли веруваш дека сите тие државни институции (со директори македонци) помагаат да се прикажат 200.000 албанци повеќе во Македонија ?

И знаеш ли зошто во Македонија имаме раст од 40% ? Нели според вас имаме 150.000 косовари?
Тука е моментот на вистината.

Само вас ви успева да го изговарате ова : Во Македонија се доселиле 150.000 албанци од Косово , а во Македонија има само 350.000 албанци.

И јас можам на Битушанец да му речам , е не , нема 18% албанци, туку 8%.
Да прави бајрам со умот.

Ако неговите експерти тврдат 18% , моите твдрат над 30%.

Статистиката тврди 25%.

Па и за Македонија тврдиме дека не има над 600.000 (ама со се иселените).

Исто и Косово рачунаше.

Затоа ги има 1.7 милиони (1,613 милиони албанци)

И ти ли веруваш дека сите тие државни институции (со директори македонци) помагаат да се прикажат 200.000 албанци повеќе во Македонија ?

Дарди,
Ако некој си прави бајрам со умот, тоа си ти бе друже:pipi:
Не сте биле 8, сте биле 18%,. не сте биле 20, сте биле 25,, Ете за да не плачеш од мене ти дадов +10% на твоите и ете 40% бидете. Мене друг ми беше муабетот.
Ми се расфрлаш тука демек со статистика. Зарем навистина мислиш дека твојава статистика е релевантна? И дека твоите експерти се веродостојни?
Дали јас верувам во сите тие државни институции, во кои самиот ми потенцираше дека се Македонци, е сосема небитно прашање. Си има институции надлежни за тоа, си има процес кој се нарекува ПОПИС, нешто од кое бегате како ѓаволот од крстот, уплав имате од попис, зошто?
Ако сте толку колку што се, око нема да ви трепнува, ќе бе пребројат и пријатно. Ама не сте бе друже, тука вас ве боли забот, од од таа причина барате пописот да бил во јули (да си дојдат браЧата од странство), попишувачите да биле АЛбанци, да било вака, да било така.
Нејсе, муабетот ми беше оној момент кога ти и твоите побратими ќе кажете ние сме Македонци со Албанско потекло, тогаш ќе престанеме да ве гледаме како симнати од планина и излезени од подрум.:pipi:

Дарди,
Ако некој си прави бајрам со умот, тоа си ти бе друже:pipi:
Не сте биле 8, сте биле 18%,. не сте биле 20, сте биле 25,, Ете за да не плачеш од мене ти дадов +10% на твоите и ете 40% бидете. Мене друг ми беше муабетот.

Не бе 2% не има , ако тоа те прави среќна.

Ми се расфрлаш тука демек со статистика. Зарем навистина мислиш дека твојава статистика е релевантна? И дека твоите експерти се веродостојни?

Колку и твоите.

Дали јас верувам во сите тие државни институции, во кои самиот ми потенцираше дека се Македонци, е сосема небитно прашање. Си има институции надлежни за тоа, си има процес кој се нарекува ПОПИС, нешто од кое бегате како ѓаволот од крстот, уплав имате од попис, зошто?

Уплав ? Знаеш ли кој го прекина пописот ?

Не знам зошто се плашат.

Ако сте толку колку што се, око нема да ви трепнува, ќе бе пребројат и пријатно. Ама не сте бе друже, тука вас ве боли забот, од од таа причина барате пописот да бил во јули (да си дојдат браЧата од странство), попишувачите да биле АЛбанци, да било вака, да било така.

На пописот од 2002ра беа прикажани 25% албанци , твоите експерти со различни бројки , што 16% , 17%.
И во 2011та кога ќе излезеше дека има 27% албанци , пак иста приказна , твоите екперти ќе речат дека сите македонци се албански службеници.

До следниот попис , почитувај ги официјалните бројки , 25%.
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 19:07 ---
Број на основци во учебната 2000/01 , како и во 2011/12

За податоците во Скопје можат да полемизира само битушанец , ќе најде сега нешто чудно , реонизација логика.

Во речиси сите училишта имаме пад на бројот на основци.

Република Македонија
249 375
198 856

Аеродром
673
6 466

Бутел
1 152
4 928

Гази Баба
7 719
7 300