Кој е посолидарен? Мажите или жените?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Прашањево оригинално потекнува од времето на робовите.Кој ќе одговори погрешно станува "жена" или потчинет ,а кој точно е примен во групата.

И јас би ти одговорила како Crazy in Love, не гледам што е погрешно во тој пристап. Напротив, мислам дека е најкоректниот можен.
Ја сфаќам поентата, но мислам дека во овој контекст е тотално промашена, бидејќи:

- Ако јас ти понудам чадор, тоа е знак на мојата солидарност и не е никаков знак на слабост да го прифатиш. Истото и ти би го сторил да беше обратно, нели?

Но! Да го отфрлам чадорот за да му удоволам на твоето его, кое не го сфаќа како помош моето постапување, туку како акт на доминација/субмисивност, ми е тотално ирационално, бидејќи на крајот обајцата ќе умреме од пнеумонија од дождот.

Тоа е како да имаме прибор за лов, со кој треба да се прехраниме, арно ама, ти ќе го сфатиш ова како желба за доминација од моја страна, нема да прифатиш и што? Јас треба да го фрлам приборот и да гладувам со тебе, дур не цркнеме од глад, за да ти не се осетиш понизено? Нема смисла!

И те молам не го поистоветувај поимот жена со потчинетост. Потчинетоста е карактерна особина која ја имаат и мажи и жени, не е женски ексклузивитет.

Машките се посолидарни. Барем не си глумат дека се сакаат и се почитуваат. И кај машките има оговарања, ама повеќе тие оговарања идат кон ребрења и заебанции него ли прави и злобни оговарања. Секако, може и машко да мрази друго машко, ама незнам што се треба да направи другиот па за да го замрази. И најчесто тие машки не се посакувани од повеќе души, бидејќи очигледно, има причина. Се согласувам со dobro poznat дека секогаш машките си помагаат меѓу себе и тоа вистински и дека секогаш во тепачка си помагаат. Само, сите треба да гледаат да ја избегнат тепачката. Со тие боксови и пцуења од мајки до комшики ништо не си постигнал, само нервоза која резултира со лош крај. Нема победник во ниедна тепачка, само штета и плачки. Точно е и тоа дека еден пати - сите патат, еден јаде - сите јадат. Частења, заебанции, веселби и кога се сите заедно другари собрани, абе буквално за ништо не им е гајле.

Додека кај женските(поголем број) е сосема друга ситуација. Познавам многу женски друштва и ме разочаруваат индирекно. Кај жените цела атмосфера е исполнета со мистерија и со тензија, кој што рекол, како рекол и зошто рекол така за мене. Сите меѓу себе се мразат и се НЕпочитуваат. Љубоморни се на себе, а камо ли на другарките. Кај нив оговарањата се добро утро и пријатно. Кажани се со злоба, со одвратност и со навреда. Што е најтрагично, никоја на никого не кажува во лице зошто е разочарана, само продолжува со омразата понатаму и понатаму. Уште потрагично и НАЈБИТНО е што глумат. Да, глумат колку сите се сакаат и се грижат една за друга, постојано си докажуваат дека жалат заеднички за маките и за проблемите, се радуваат заеднички за успесите и победите. Патетични се по социјалнине мрежи (читај фб) со по 15 срциња, hugs, бакнежи, покажувајќи колку многу си "фалат". Се е тоа игра и чиста глупост.

Не викам дека и машките не го прават ова, но барем кај нив не е до овој степен. Сегде постојат исклучоци, и од двете страни. Женските важат за поинтелегентен дел од опшеството, не би требало да го прават тоа. Можеби испаднав најголемиот револуционер шовиниста, ама таква е реалноста бе:icon_mrgr:.

А не ви текнуца дека тоа зависи од карактеро на личноста , без оглед на полот ?

Кој има поголем кур , мажите или жените ?

Машките се посолидарни. Барем не си глумат дека се сакаат и се почитуваат. И кај машките има оговарања, ама повеќе тие оговарања идат кон ребрења и заебанции него ли прави и злобни оговарања. Секако, може и машко да мрази друго машко, ама незнам што се треба да направи другиот па за да го замрази. И најчесто тие машки не се посакувани од повеќе души, бидејќи очигледно, има причина. Се согласувам со dobro poznat дека секогаш машките си помагаат меѓу себе и тоа вистински и дека секогаш во тепачка си помагаат. Само, сите треба да гледаат да ја избегнат тепачката. Со тие боксови и пцуења од мајки до комшики ништо не си постигнал, само нервоза која резултира со лош крај. Нема победник во ниедна тепачка, само штета и плачки. Точно е и тоа дека еден пати - сите патат, еден јаде - сите јадат. Частења, заебанции, веселби и кога се сите заедно другари собрани, абе буквално за ништо не им е гајле.

Додека кај женските(поголем број) е сосема друга ситуација. Познавам многу женски друштва и ме разочаруваат индирекно. Кај жените цела атмосфера е исполнета со мистерија и со тензија, кој што рекол, како рекол и зошто рекол така за мене. Сите меѓу себе се мразат и се НЕпочитуваат. Љубоморни се на себе, а камо ли на другарките. Кај нив оговарањата се добро утро и пријатно. Кажани се со злоба, со одвратност и со навреда. Што е најтрагично, никоја на никого не кажува во лице зошто е разочарана, само продолжува со омразата понатаму и понатаму. Уште потрагично и НАЈБИТНО е што глумат. Да, глумат колку сите се сакаат и се грижат една за друга, постојано си докажуваат дека жалат заеднички за маките и за проблемите, се радуваат заеднички за успесите и победите. Патетични се по социјалнине мрежи (читај фб) со по 15 срциња, hugs, бакнежи, покажувајќи колку многу си "фалат". Се е тоа игра и чиста глупост.

Не викам дека и машките не го прават ова, но барем кај нив не е до овој степен. Сегде постојат исклучоци, и од двете страни. Женските важат за поинтелегентен дел од опшеството, не би требало да го прават тоа. Можеби испаднав најголемиот револуционер шовиниста, ама таква е реалноста бе:icon_mrgr:.
Иди на драга кајгана и разлистај наназад да видиш колку женски членки пишуваат за зариен нож во грб он најбољата им другарка.
Не иди подалеку од форумов.
Кога реков тепање , мислев на тоа дека кога ќе видам пријател дугар во лоша ситуација не исправам криви дрини . Му требаш и тоа е тоа нема филозофирање.
Иначе и жениве знаат да бидат солидарни и да се здружат но само во случај ако треба да му се наштети на некого или и двете или повеќето сакаат да ја уништат таа личност, но мора и условно е и двете или повеќето исто да ја мразат личноста или да се има некаков интерес и добивака од тоа, ако не ништо од бизнисот.

И јас би ти одговорила како Crazy in Love, не гледам што е погрешно во тој пристап. Напротив, мислам дека е најкоректниот можен.
Ја сфаќам поентата, но мислам дека во овој контекст е тотално промашена, бидејќи:

- Ако јас ти понудам чадор, тоа е знак на мојата солидарност и не е никаков знак на слабост да го прифатиш. Истото и ти би го сторил да беше обратно, нели?

Но! Да го отфрлам чадорот за да му удоволам на твоето его, кое не го сфаќа како помош моето постапување, туку како акт на доминација/субмисивност, ми е тотално ирационално, бидејќи на крајот обајцата ќе умреме од пнеумонија од дождот.

Тоа е како да имаме прибор за лов, со кој треба да се прехраниме, арно ама, ти ќе го сфатиш ова како желба за доминација од моја страна, нема да прифатиш и што? Јас треба да го фрлам приборот и да гладувам со тебе, дур не цркнеме од глад, за да ти не се осетиш понизено? Нема смисла!

И те молам не го поистоветувај поимот жена со потчинетост. Потчинетоста е карактерна особина која ја имаат и мажи и жени, не е женски ексклузивитет.
Ако не ти одговара,ќе бараш што е погрешно.
"Јас рака би ставил во оган за тебе"
Дали?
И за потчинувањето да се разјасниме.
Као шо кажа добропознат-сличен пример > "маж" може да биде "жена" во затвор.

Иди на драга кајгана и разлистај наназад да видиш колку женски членки пишуваат за зариен нож во грб он најбољата им другарка.
Не иди подалеку од форумов.
Не си забиваат нож, туку секира. Точно тоа сакав да го кажам.

Се согласувам со на IgorChete постот на прва страна, ама сепак, мажите.
Жените премногу си љубоморат меѓу себе за толкава солидарност :)

А не ви текнуца дека тоа зависи од карактеро на личноста , без оглед на полот ?

Кој има поголем кур , мажите или жените ?

Камо среќа да беше до карактерот, овде е повеќе до полот. Ова е една од ситуациите каде што моите желби се едно, а реалноста многупати ми мавнала шамар.

Да, мажите се поискрени, и ако мислат, ќе те отераат у три лепе инстантно, ама в лице. Жените не. Ќе преќути, ќе трпи ако за нешто мисли дека не е в ред, и во прва слободна прилика ќе ти забие нож в грб кога најмалку се надеваш.

Да нема забуна, јас за жал сум била солидарна со другарки многупати на моја штета, а кога мене ми требала помош, ги немало никаде. Затоа веќе не си ни гаам илузии дека има солидарно другарство меѓу жени. Мојата лекција си ја научив на потешкиот начин. Кој сака да се самозалажува, нека повели.

Најодговорно тврдам дека солидарно женско освен мене немам запознаено во целиот мој живот. Во тој аспект сум исклучок со 0,0001% во вкупната женска популација.

Заради директниот пристап многу жени ме имаат жигосано, а мажи дури и такви со кои се немам согласувано, ме испочитувале (макар и да сме се отерале у три лепе, взаемно). Тоа многу зборува. Тоа е ЛОЈАЛНОСТ, да умееш да си кажеш се и сешто, ама сепак кога ќе згусти, да се фрлиш заедно во оган со таа личност. Тоа жените го немаат, а веројатно никогаш и нема.

И не секој што има к... заслужува да се нарече маж. Напротив.

MjAxMi1mNGZiN2QxNTFkZGU3OTg4.png

--- надополнето: 21 јануари 2013 во 00:05 ---
Иначе и жениве знаат да бидат солидарни и да се здружат но само во случај ако треба да му се наштети на некого или и двете или повеќето сакаат да ја уништат таа личност, но мора и условно е и двете или повеќето исто да ја мразат личноста или да се има некаков интерес и добивака од тоа, ако не ништо од бизнисот.

Ова е 103,3% точно, што би рекол Амди.(y)

Имам едно хипотетичко прашање..

Другар ти се зарчкал со некој не е битно кој почнал ама поверојатно е другар ти зошо вие сте му зад грб (за банална работа кој попетел да испадне) и овој другиот испаднал посилен му ја зашлапал некоја а во близина на другар ти, си ти и цело друштво, дали ќе го истепате другиот од солидарност за другар ти ?

И народе, гледам многу почнавте со хипотетички ситуации, од типот, а што да беше вака или онака, де ваква ситуација, де онаква, па како би постапиле...

Кога се работи за лојалност и солидарност, тука нема компромис.

НЕ СЛУШАЈТЕ ШТО НЕКОЈ ВИ ЗБОРУВА, ГЛЕДАЈТЕ ШТО ПРАВИ!

Plavooka не го сфаќам твојот одговор на моето прашање.

Не забегуваме туку пробувам да размислам околу границите на солидарноста оти неможе таа да биде бескрајна.

Жените посериозно си ја сфаќаат работата околу конкуренцијата на секое поле, убавина, успех, мудрување, поубави штикли, облеки, повеќе живеачка со машки и слично, а конкурентот знаеме со кои очи се гледа(му посакуваш успех, но не поголем од твојот, за неуспех не коментирам :) )
Кај мажите го немаш тоа чувство на толку цврсто воспоставена, сува конкуренција, каде секој сака да биде подобар од некој во се'.
Tие онака полефтерно им пристапуваат на работите.

Другар ти се зарчкал со некој не е битно кој почнал ама поверојатно е другар ти зошо вие сте му зад грб (за банална работа кој попетел да испадне) и овој другиот испаднал посилен му ја зашлапал некоја а во близина на другар ти, си ти и цело друштво, дали ќе го истепате другиот од солидарност за другар ти ?
Кога дедо мраз би бил жена дали би се викал баба мразица ?
За тебе што е другар и кко го поимаш не ми е јасно,да ти одговорам на прашањето би го газел додека мрда тој другиот, кога блиска личност ти е во опасност не гледаш зошто е во опасност гледаш да ја тргнеш од опасноста на секаков можен начин. Ако гледавне крив прав кој зошто како кој понал зашто почнал не ќе требаше да ги спасуваме ниту оние кој што се тумбаат со коли поради преголема брзина или оние што паѓаат од мотори. Нели тие се виновни за тоа дај да ги оставиме да пцојсаат.
Реков јас дека премногу е феминизирано опшествово.

ако ми е ептен близок другар да не речам брат да....али ако ми е онака прво ќе испитам ситуација па после ќе има реакција...

Многу јасно, и хипотетички и практично.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom