Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Затоа и прашувам некој поупатен да ми каже што поточно треба да се јаде :)
Види вака не сум можеби најсоодветен да ти кажам што да јадеш, али ќе ти дадам совет: Најдобро можеш да составиш план за исхрана самиот, ти си ги знаеш финансиите и условите (факултет/училиште, работа, активности). Гледај првиот оброк да ти се житарки (јас терам овесни снегулки со млеко ги имаш во кам маркет паковани и не ти се скапи 39 мислам дека беа паковање) јас практикувам 200 гр овесни 300 мл млеко + 2 јајца варени. После тоа додека сум на факултет пијам протеин. после тоа ми следи главен оброк 250-300 грама стек со 3 средни варени компири, после тоа тренинг, после тренинг доза протеин + декстроза + банана (терам дозерка протеин, 30 грама декстроза + банана), после тоа имам ден туна+1 компир+салата, ден пилешко (150гр стек, 200гркопан без кожа) или пак 150 говедско + компир. Навечер 200 гр урда + 1 јајце + салата. Јас сум 1,74 77,5 кг. Види ако ти користи ова терај вака само според твоја висина и тежина количината. Ако имаш и монохидрат земено терај го пред тренинг 10 грама + 5 грама после тренинг така барем јас го сетив дека ми е најефективен. Поздрав :)

Член од
7 септември 2008
Мислења
693
Поени од реакции
21
Види вака не сум можеби најсоодветен да ти кажам што да јадеш, али ќе ти дадам совет: Најдобро можеш да составиш план за исхрана самиот, ти си ги знаеш финансиите и условите (факултет/училиште, работа, активности). Гледај првиот оброк да ти се житарки (јас терам овесни снегулки со млеко ги имаш во кам маркет паковани и не ти се скапи 39 мислам дека беа паковање) јас практикувам 200 гр овесни 300 мл млеко + 2 јајца варени. После тоа додека сум на факултет пијам протеин. после тоа ми следи главен оброк 250-300 грама стек со 3 средни варени компири, после тоа тренинг, после тренинг доза протеин + декстроза + банана (терам дозерка протеин, 30 грама декстроза + банана), после тоа имам ден туна+1 компир+салата, ден пилешко (150гр стек, 200гркопан без кожа) или пак 150 говедско + компир. Навечер 200 гр урда + 1 јајце + салата. Јас сум 1,74 77,5 кг. Види ако ти користи ова терај вака само според твоја висина и тежина количината. Ако имаш и монохидрат земено терај го пред тренинг 10 грама + 5 грама после тренинг така барем јас го сетив дека ми е најефективен. Поздрав :)
Ќе се потрудам да го применам ова па ке видиме дали ќе даде резултати :)
Иначе протеинот го комбинирам со монохидрат

Член од
18 септември 2011
Мислења
259
Поени од реакции
381
Еве ја мојата исхрана последниве 2 месеца, кажете ако нешто треба да сменам.
-2 дозерки Whey Mutant
-Доручек
-400 мил млеко, житарици и бисквити
-3 варени јајца
-Ручек
-Компири\ориз и стек\батаци
-2 дозерки Whey Mutant
-Вечера
-Туна и пире или макарони\шпагети

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
-2 дозерки Whey Mutant
-Доручек
-3 варени јајца
-Ручек
-2 дозерки Whey Mutant
-Вечера
4 дози протеин на ден?
ако имаш одвишок пари по дома, океј - топ

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
-2 дозерки Whey Mutant
-Доручек
-3 варени јајца
-Ручек
-2 дозерки Whey Mutant
-Вечера
Ако ни со ова не качуваш мускулатура дефитивно калории не внесуваш доволно.

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
-2 дозерки Whey Mutant
-Доручек
-3 варени јајца
-Ручек
-2 дозерки Whey Mutant
-Вечера
зошто по две дозерки одеднаш не ми е јасно и тоа после главен оброк веднаш и наутро, мислам дека се многу да се земаат по две дозерки одеднаш нема да ти го апсорбира целиот. Подобро терај една по два три сати уште една.
Јас протеинот го терам за време на факултет една, после тренинг уште една и навечер пред легнување на саат време уште една. Навечер ако имам казеин земено земам протеин, ако не 400мл млеко со ниска масленост или 200 гр урда на 2 саати пред да си легнам.

Член од
18 септември 2011
Мислења
259
Поени од реакции
381
првата ми е на празен стомак, јадам после 1 сааат, а втората ми е после вежбање, и јадам после саат-саат ипол.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
-2 дозерки Whey Mutant
-Доручек
-3 варени јајца
-Ручек
-2 дозерки Whey Mutant
-Вечера
Незнам што пропорции имаш но дозава на протеин ти е многу висока (освен ако не си 100 кила одран), слободно можеш да скратиш 2 дозерки.

Прогуглај нутритиционистички вредности за се што внесуваш и води се по овој патерн,

кг= твоја тежина

2 х кг протеин, 1 х кг ЈХ ако се чистиш или 3 х кг ако си на маса, и 1 (или 0,5) х кг масти

бројот на потребни калории за маса е -500 ако се чистиш + 200 ако качуваш маса, дневната потреба ќе ја најдеш на некој онлајн калкулатор

S

Stef Bachatero

Гостин
Ама bro-science удирате стварно тропате глупости за дека телото може да ултилизира само 30 грама протеин.
http://www.wannabebig.com/diet-and-nutrition/is-there-a-limit-to-how-much-protein-the-body-can-use-in-a-single-meal/
Читај.
Нема разлика помеѓу 30 грама оброк протеини и 90 грама протеини.
Барем кога се работи за добивање убаво тело.

Член од
2 декември 2012
Мислења
189
Поени од реакции
24
Дали риба белвица е добар извор на протеин дали е добра за јадење
пр за појадок 200грама белвица печена/пржена плус 3белки
Ги најдов по ептен ефтина цена

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Ама bro-science удирате стварно тропате глупости за дека телото може да ултилизира само 30 грама протеин.
http://www.wannabebig.com/diet-and-nutrition/is-there-a-limit-to-how-much-protein-the-body-can-use-in-a-single-meal/
Читај.
Нема разлика помеѓу 30 грама оброк протеини и 90 грама протеини.
Барем кога се работи за добивање убаво тело.
Има многу голема разлика,во зависност од кога е тој оброк со 90гр. протеини или пак со 30гр. протеин.Телото користи протеин онолку колку што му е потребно а останатиот дел се користи како енергија или како додаден товар за бубрезите,што е веќе познато.Затоа постојат тие калкулатори за пресметка на макронутриенти спрема години,висина,моментална тежина и цел преку кој добиваме приближна слика за индивидуална побарувачка на протеини,јхидрати и масти.Секако тука игра голема улога и генетиката.

Е сега колку телото абсорбира протеини на оброк можеме само да нагаѓаме затоа што и тоа е индивидуално,бројот на протеин во оброк/ден варира кај секој различно,неможеш да земеш почетник и да го земеш да речеме Phil Heath и да речеш НЕМА РАЗЛИКА помеѓу 90гр и 30гр протеин во оброк.Има,и тоа голема.Телото во одреден период од денот може најефикасно(најмногу) да абсорбира протеин кога инсулинот е на високо ниво и кога мускулите се во целосен или нецелосен катаболизам,а тоа сигурно веќе знаете дека е наутро и веднаш после тренинг,затоа обично најголемиот интејк на протеини се препорачува насабајле и после тренинг.Но,како што кажав погоре и ова е индивидуално,немора да значи дека е така затоа што кај секого е различно,премногу се базирате на научни студии и тврдења(кои голем процент и јас се базирам на нив)ама кога е во прашање бодибилдингот како спорт/хоби бара многу импровизација,менување и експериментирање со самите себе си за да откриеме што најмногу ни одговара.

S

Stef Bachatero

Гостин
Има многу голема разлика,во зависност од кога е тој оброк со 90гр. протеини или пак со 30гр. протеин.Телото користи протеин онолку колку што му е потребно а останатиот дел се користи како енергија или како додаден товар за бубрезите,што е веќе познато.Затоа постојат тие калкулатори за пресметка на макронутриенти спрема години,висина,моментална тежина и цел преку кој добиваме приближна слика за индивидуална побарувачка на протеини,јхидрати и масти.Секако тука игра голема улога и генетиката.

Е сега колку телото абсорбира протеини на оброк можеме само да нагаѓаме затоа што и тоа е индивидуално,бројот на протеин во оброк/ден варира кај секој различно,неможеш да земеш почетник и да го земеш да речеме Phil Heath и да речеш НЕМА РАЗЛИКА помеѓу 90гр и 30гр протеин во оброк.Има,и тоа голема.Телото во одреден период од денот може најефикасно(најмногу) да абсорбира протеин кога инсулинот е на високо ниво и кога мускулите се во целосен или нецелосен катаболизам,а тоа сигурно веќе знаете дека е наутро и веднаш после тренинг,затоа обично најголемиот интејк на протеини се препорачува насабајле и после тренинг.Но,како што кажав погоре и ова е индивидуално,немора да значи дека е така затоа што кај секого е различно,премногу се базирате на научни студии и тврдења(кои голем процент и јас се базирам на нив)ама кога е во прашање бодибилдингот како спорт/хоби бара многу импровизација,менување и експериментирање со самите себе си за да откриеме што најмногу ни одговара.
Ja procita statijata ke ti ja objasnam.
Kako referenca ke zememe.deka si gladen i ti e.praaen stomakot,togas najbrzo se apsorbira proteinot od surutka 30 grama na saat,koga ti e poln stomakot toa se namaluva na 10 grama na.saat,taka da maksimalno vo esen den moze da se absorbira 250 grama proteini plus ili minus.
No ako imas pogolema muskulna masa i si mnogu cist 10 % kako prvoklasen bodibildwr taa formula ne vazi.
Se zavisi.do treningot koj inducira zgolemena proteinska sinteza 36 casa,ako.se pravi.celo telo,a ako pravis split trening togas sintezata e pomala.
Glupo e da veruvas vo nwkoi raboti bez naucna osnova,a taka lesno da se gubat aminokiselinite hmm tesko,poprvo so pravilna jshrana bi gi iskoristila za repariranje,otkolku za da se frlat ili na kraen slucaj vo energija.
Ako ima jaglehidrati vo izobilstvo tesko deka bi se koristele za energija ili bi se frlile.
Moe mislenje i yoa.sto sum cital,site.profesionalci konzumiraat 2-2.5 grama protein.No se e invidualno jas zemam 2.5

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Ja procita statijata ke ti ja objasnam.
Kako referenca ke zememe.deka si gladen i ti e.praaen stomakot,togas najbrzo se apsorbira proteinot od surutka 30 grama na saat,koga ti e poln stomakot toa se namaluva na 10 grama na.saat,taka da maksimalno vo esen den moze da se absorbira 250 grama proteini plus ili minus.
No ako imas pogolema muskulna masa i si mnogu cist 10 % kako prvoklasen bodibildwr taa formula ne vazi.
Se zavisi.do treningot koj inducira zgolemena proteinska sinteza 36 casa,ako.se pravi.celo telo,a ako pravis split trening togas sintezata e pomala.
Glupo e da veruvas vo nwkoi raboti bez naucna osnova,a taka lesno da se gubat aminokiselinite hmm tesko,poprvo so pravilna jshrana bi gi iskoristila za repariranje,otkolku za da se frlat ili na kraen slucaj vo energija.
Ako ima jaglehidrati vo izobilstvo tesko deka bi se koristele za energija ili bi se frlile.
Moe mislenje i yoa.sto sum cital,site.profesionalci konzumiraat 2-2.5 grama protein.No se e invidualno jas zemam 2.5
Кои се тие професионалци?!

Слепо Црево

Оџачар Грла
Член од
26 мај 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
223
Ќе може некој да ми каже нешто повеќе за Омега 3 масните киселини и дали треба да се внесуваат за време на дефиниција, преку апчиња дали преку некој продукт од исхраната? Поздрав :)

Kajgana Shop

На врв Bottom