Редовна војска повторно?

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360
мкд владе,
примерите што ги наведе се прават од љубов кон државата. „долг“ кон државата е измислица која треба да го замени патриотизмот. државата му служи на народот - обратно само во северна кореја
немаше потреба да се навредуваме, сепак не ми одговори на прашањето. дали ако тие се пацифисти, ти си милитант?
аманте со демагогиите на савез комуниста југославије. они не се на влaст од 1990 (give or take)
нели социјализмот е најлошото уредување, а комунизмот најлоша идеологија? кој кур сега му се враќаме?
ако веќе се враќаме, дај бар во се. барем ќе има ред.

постов е реторички и нема потреба да ми одговараш. не планирам повеќе да општам на оваа тема.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Редовната војска е само губење време(неколку месеци) кои може да се искористат за многу попродуктивни работи отколку да се дреме пола или цела година во некои полураспаднати касарни заборавени од бога !
И дисциплина како и работни навики може да се стекнат и без отслужување на воен рок, доволно е човек(секој еден) да тргне на редовна работа и за краток период ќе стекне солидна дисциплина рано легнување, рано станување, работни навики... доволна е само работата и ништо повеќе, а воениот рок е губење време, кој има време и лична желба нека оди доброволно нека служи воен рок, а кој има попаметни и попродуктивни обврски и нема желба за тоа нека не оди !
Б.Т.В. Според НАТО стандардите државите мораат да имаат само професионален и платен армиски состав, само во неколку НАТО-членки сеуште важи тоа редовен воен рок мислам дека во Турција, Грција и сл. во сите други НАТО членки(како и земји кандидати за НАТО) одамна е укинат редовниот воен рок, кај нас редовниот воен рок беше укинат во почетокот на 2005 год. !
П.С. Братучедми пред некоја година доброволно се пријави да отслужи пола година воен рок чисто од што му беше досадно по дома па ај и замислете одите со 70кг а се врати после неколку месеци како медвед +20/30кг па можете да замислите што правел/е таму по тие касарни само шљокање пиво и празнење конзерви, какви вежби, какви обуки каков бутур и дисциплината му е иста каква што му беше и пред да оди да служи воен рок т.е. никаква !
Франција 2 години редовна војска
Не гледај на тоа како на губење време, губење време од што ? Играње игрици?
Гледај го тоа од перспектива на родители на денешнава педерана, година дена друг го рани паразитот што им е дома.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Одлагав војска до последен момент и баш тогаш го укинаа војниот рок...Сега сум стар за војска така да државата може да ми го...:LOL:
Неспособен ??
Прими го моето сочувство.:unsure:

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Израел е најобичен и најдобар пример зошто тотално не си во право.
А како војска ќе биде мотивирана ако е составена од војници кои едвај крпат крај со крај, секој ден јадат паштета со леб, сеуште живеат кај мама и тато дома и немаат перспектива? Не бива патриотизам на празен стомак.
Ако се платени за да бидат војници, не значи дека се ‘платеници‘, туку дека нивниот труд и ризик се исплатува и наградува.
Токму тоа што се платени за да бидат војници ГИ прави платеници

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Платената војска е секогаш добро увежбана, тоа се секогаш одбрани и увежбани професионалци.
Но има една стапица, таквата војска се бори за плата. Ако не им се плати тие ќе се борат и против државата која ја формирала. Во Римската република, Граѓанските војни и замена на Републиката со Царство се направени токму за да се обезбедат платите на легионерите. И пропаста на Римската империја се врзува за тоа. Бидејќи таква војска е верна само на тој што ги плаќа.
И Отоманските султани мака мачеле со побуните на јаничарите кога не можеле да ги платат. Во еден таква бунт се и укинати јаничарите со масовно убивање на јаничари.
Зато јас давам предност на граѓанската војска, која е слабо обучена, уште послабо опремена но е граѓанска и и служи на граѓанската и правната држава.
Обуката е таа,и кај платената и кај редовната војска.

Во ЈНА,АРМ,Американската армија,Маринците,обуката е таа,нема тука топла вода измислување.Разликата,кажав и претходно,е во сериозноста со која се пристапува кон таа обука.Основна пешадиска обука трае 3 месеци,после има додатна во зависност од родот на војникот.Во Американската армија се потпишува договор на ограничено време,2/3/4/5 години,во зависност од родот-понудата и побарувачката за него,после ако сакаш можеш да го продолжиш договорот,ако не-си одиш.Така да голема е разликата во споредба со римските војници/јаничарите.

Исто така,иако американската армија е доброволна/професионална,секој Американец е должен да се регистрира/пријави, за биде евидентиран за она што тие го викаат Selective Service,што значи дека ако има потреба може да биде драфтуван-мобилизиран.Тоа може да го направи помеѓу својата 18-та и 26-та година
Доколку не се пријави може да биде казнет со максимална казна од 250000 $+ 5 години затвор.
Оние кои не се регистрирани/пријавени,не можат да работат државна работа/администрација,не можат да добиваат студентска помош/кредити и грантови,не можат да посетуваат курсеви организирани/платени од државата(нешто како работничкиот универзитет кај нас),итн.Во 20-тина сојузни држави немаш право ни на возачка дозвола ако не си пријавен.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.474
Поени од реакции
24.213
мкд владе,
примерите што ги наведе се прават од љубов кон државата. „долг“ кон државата е измислица која треба да го замени патриотизмот. државата му служи на народот - обратно само во северна кореја
немаше потреба да се навредуваме, сепак не ми одговори на прашањето. дали ако тие се пацифисти, ти си милитант?
аманте со демагогиите на савез комуниста југославије. они не се на влaст од 1990 (give or take)
нели социјализмот е најлошото уредување, а комунизмот најлоша идеологија? кој кур сега му се враќаме?
ако веќе се враќаме, дај бар во се. барем ќе има ред.

постов е реторички и нема потреба да ми одговараш. не планирам повеќе да општам на оваа тема.
Не бегај сега, ете ме праша ти одговорив, Јас те прашав ти бегаш.
Ти ме праша што подразбирам јас под тоа пошто ете не си знаел. Јас ти одговорив онака како јас тоа го чувствувам и го сваќам. Ако според тебе долг е исто или слично со патриотизам тогаш така нека биди. Сепак и ти не ми одговори на прашањето, така да прво одговори после напуштаја темата.Барем ако ништо друго би било фер од твоја страна.
Дека државата е тука да му служи на народот не можам потполно да се сложам. Подобро би звучело дека се во симбиоза. За Северна Кореја незнам како е освем дека СНН така вели. Според мене можеби има уште 100 земји кои се и демократски според СНН а пак се живее побетер од Северна Кореја така да не би наседнувал многу на рекламите.
И не гледам каде сум те навредил, јас само те прашав аналогно на твојот заклучок.
Инаку веке ако инсистираш да ти одговорам и за тоа,
дали сум милитант ако не сум пацифист.
Да точно пацифисти во случајот се спомнати во негативна конотација и е кажано со презир. Но има пацифисти и пацифисти.
Ако си во позиција на сила и тогаш се залагаш за мир тогаш да тоа е прав пацифист според мене, но ако си во позиција на угнетен и слаб а се залагаш за пацифизам ( иако непријателот кој е очигледно појак од тебе не се ни замара за што ти се залагаш) тогаш тоа не е пацифизам тоа е само пупење со спуштени гаќи. Од друга страна служењето војска како доброволец посебно во мирнодопски услови во никој случај не може да се класифицира како милитант. Самото служење во редовен состав во војска на соопствената држава за нејзини потреби во никој случај не те прави милитант, можеби патриот но милитант никако. Така да одговорот на твоето прашање би бил дека ме прави патриот.
И каква врска има сојуз на комунисти со редовен состав аман жити се. Демек само во комунизмот има редовен состав на војска. Тука ептен ја имаш промашено домашната. Не е некоја воена тајна дека неколку членки на Нато имаат редовен состава а нити се нити биле комунистички, и дека за разлика како некој тука тврдат нема тоа никаква врска со нашиот прием во нато. За другите кои не се во Нато да не ни збораме. Како што реков секој со потребите и можностите и опкружувањето.
Многу е погрешно и мислењето дека САД имаат само платена војска, а уште попогрешно е и токмењето со велесила како САД. Без разлика што ве учат на телевизија и холивуд САД имаат империјалистика доктрина на војување. Но тоа ни од далеку не значи дека немаат никаков систем на регрутација и резервен состав. Баш напротив имаат.Можеби кога не се во војна тој се пополнува на поинаков начин, но во случај на војна и тоа како се активира регрутацијата, па кој е маж нека одбие.
Ете сега ги имаш одговорите на сите прашање на кои инсистираше да ти одговорам, сега повели ти одговори на моето.
Како гледаш ти на долгот кон татковината или како и да си го сваќаш тоа?
--- надополнето: 3 јануари 2013 во 02:55 ---
Заеби и господ и бројност коа сред единица ке ти падне граната.
Како сред едниница. Се местеле за сликање па се собрале сите да ги фати кадрото па паднала граната?
Дај објасни малце.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Каква војска какви пички материни.

Sent from my Nexus

Член од
14 февруари 2009
Мислења
497
Поени од реакции
1.709
Кој живи глупости бе, ни пиштол ни пушка немаат фатено 99% од младината. Да не дај господ да дојди да треба да се браниме ко пиони ќе паѓаат на борбените редови.
Јас сум да се врати службениот рок не 3 месеци туку од 9 до 12. Паразите се напрајфме од седенње пред компјутери и по кафиња.
:cuc:
--- надополнето: 3 јануари 2013 во 03:48 ---
Заебете долг кон држава,заебете патриотизам,баталете светост останати демагогии.
Причини за редовна војска.
1.Оди дете се враќа маж.
2.Како во војска што ќе стекнеш одренени навики и способности никаде.
Одиме од најбаналните, ескивирање,кривинашење,снаоѓање, таму се учи буквално се од тоа како да сошиеш ебено копче на кошула и перење на гаќи па до тоа како да дојдеш до најубавото и најголемото парче месо во кујната кое што обично е наменето за дежурниот офицер, а богами и доста претприемачки способности се учат.
3.Дефинитивно поради дружењето и учењето да се десјствува во колектив и под притисок, единствено место каде што националноста е во некој си 15 план каде што се гледа што човек си а не дали шошон,македонец,бошњак,србин,циган.
Или е човек со кого се сложуваш и можеш да соработуваш од бегање пиење во кантина земање на оброци ,внесувње на алкохол и секаква контра банда, или е ѓубре што од двај чека да те накодоши кај старешините. Гледаш дека на некој циго му се собираат 10 џомби заа да го тепаат, одма рипате сите 100 души за да го одбраните циго ако е крив ако заслужуе ќутек, али него освен вас никој не смее да го чепне пошто тој е ваш циго тој е дел од вашата група,со него јадеш спиеш гледаш телевизија итн итн.
Војската не е само обука за убивање , обуката за убивање и ракување со оружје не е ни 10% од служењето на воен рок, како што напоменав војската од дете прави маж од единка која што гледа само за себе прави дел од целината.
4. И НАЈ БИТНО ВО ВОЈСКА СЕ УЧИШ ДА ГИ ПОЧИТУВАШ И ЦЕНИШ ПАТИКИТЕ КОЈ СЕГА ГИ ЗЕМАШ ЗДРАВО ЗА ГОТОВО :)
5,Ако си факман и те бива после војска можеш и кола да си купиш со парите што ќе ги спечлиш во касарна.
:cuc:

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Кој живи глупости бе, ни пиштол ни пушка немаат фатено 99% од младината. Да не дај господ да дојди да треба да се браниме ко пиони ќе паѓаат на борбените редови.
Јас сум да се врати службениот рок не 3 месеци туку од 9 до 12. Паразите се напрајфме од седенње пред компјутери и по кафиња.

WTF? Резервисти ќе ти ја бранат оваа измочана држава?
Резервисти ќе се борат со иредентисти и тоа го нарекуваш „бранење на татковината“?

Резервисти кои би биле на обука три месеци ќе ги ставаш во борбени редови за да „ја зачуваш твојата држава“?

Која е твојата држава? Владата и елитите, или Охридско езеро и Огражден? Што треба да бранат млади момци кои не сакаат војна? А тренирале пошо на некој лоботомиран сличен на тебе му текнало дека „нешто треба да се брани“/

Ако си се напрајл паразит од седење пред компјутер, оди, крши гла, не јади трици што трбало да праат млади момчиња кои имаат поинаков поглед на животот, за разлика од твојот, лоботомиран.

Па уште за година дена рок бил патриотот... ах бре...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Секој граѓанин би се борел за зачувување на правната држава со кои се запазуваат човековите права.
Зато јас толку се нервирам за зонско: Група хоштаплери решила да „стопанисува и поштено заработува “ а срамно ги кршат и газат правата на човекот
Сите Граѓани се еднакви во слободата и правата и срамно и гнасно едни да паркираат беспари, а други да плаќаат 40 денари на сат и да бидат казнувани со лисици и пајаци, само затоа што живеат во Драчево, Ѓорче, Бутел или во друг град или друго место.
Срам да им е и арам да им се парите кои ги опљачка

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
WTF? Резервисти ќе ти ја бранат оваа измочана држава?
Резервисти ќе се борат со иредентисти и тоа го нарекуваш „бранење на татковината“?

Резервисти кои би биле на обука три месеци ќе ги ставаш во борбени редови за да „ја зачуваш твојата држава“?

Која е твојата држава? Владата и елитите, или Охридско езеро и Огражден? Што треба да бранат млади момци кои не сакаат војна? А тренирале пошо на некој лоботомиран сличен на тебе му текнало дека „нешто треба да се брани“/

Ако си се напрајл паразит од седење пред компјутер, оди, крши гла, не јади трици што трбало да праат млади момчиња кои имаат поинаков поглед на животот, за разлика од твојот, лоботомиран.

Па уште за година дена рок бил патриотот... ах бре...
Ти патриот си?

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Се израдуваа куп пропалици што седат по дома и ништо не праат дека коа ќе отидат у војска мужи ќе станат.
Ne ne, celiot problem e sto drugi kje stanele muzi i drzavava kje bila poopasna. Drzavata e kriva sto se oni takvi kakvi sto se ama sega kje uspeat. Kje naucat da mestat krevet i da varat grav po doma.

Kajgana Shop

На врв Bottom