Харадинај ослободен од Хаг

Член од
29 ноември 2008
Мислења
192
Поени од реакции
22
:facepalm:Кога вие сте утепале некого па вие сте најневините суштества на Балканот.
Ete ti dokazi za toa sto go potvrdiv gore, zamisli glupi srbi postavuvat sliki na mrtvi luge i gi naznachuvaat kao ovoj na slika e ubieniot so ime i prezime...... dodeka lugeto se zhivi,
slichno kao vo sarajevo shto gi hranea zhivotnite vo zooloshka gradina so srpski deca

Reportedly “dead" witnesses in Haradinaj’s case alive

SOURCE: TANJUG
PRIŠTINA -- The Muriqi brothers, witnesses in the case against Ramush Haradinaj, who were reported as murdered by the CoE Rapporteur Jean Charles Gardetto, are alive.

Ramush Haradinaj (FoNet, file)
Ramiz and Sadik Muriqi told Kohavision Television (KTV) that they were very surprised and distraught by lies stated in the report. They underscored that they had nothing to do with the proceedings against Haradinaj, that they were not witnesses in the case and that they lived a peaceful life in Peć.
http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2011&mm=01&dd=08&nav_id=72008

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Flamur , кажи кои митоманци се србите.

За убиство на двајца срби , сакаат да создадат светски скандал. (иако гледам дека прекинаа со кукањето , 3 дена им траеше).

И немој да се чудиш од вакви монтажи и лаги.
За време на војната во Босна српските перачи на мозок (медиуми) , тврдеа дека муслиманите флаат живи српски деца на лавовите во зоолошка.

Надарени се за вакви работи , одсекогаш ги бивало , но прочитани се веќе. (има по некој македонец што верува, иначе веќе ни самите срби не веруваат).

Член од
27 април 2011
Мислења
2.314
Поени од реакции
3.126

За убиство на двајца срби , сакаат да создадат светски скандал. (иако гледам дека прекинаа со кукањето , 3 дена им траеше).

За време на војната во Босна српските перачи на мозок (медиуми) , тврдеа дека муслиманите флаат живи српски деца на лавовите во зоолошка.

Надарени се за вакви работи , одсекогаш ги бивало , но прочитани се веќе. (има по некој македонец што верува, иначе веќе ни самите срби не веруваат).
Не дека ги бранам Србите .... али вие ли најдовте да зборите за медиумска пропаганда....баш ги следам вашиве медиуми во последно време и не сум видел поголемо перење на мозок од вашиве.

Еве на пример од 100 напади врз Македонци се известува за 1 максимум со мал текст во ќошот , а кога албанец ќе го јаде има едно 10 стории ( идат кај него во фамилија прво , па жалопојки таму , па крвави алишта , па незнам ова па она ). Има уште многу примери.

Член од
29 ноември 2008
Мислења
192
Поени од реакции
22

Komu ke kazhesh Dardan zarem ne gledash deka golem broj ovde se slepi i ne sakat da vidat i da poveruvar na se shto srbite imaat napraveno, na nas albancite ova ne e prv pat da gi chuvstvuvame zlostvorstvata na srbite kade tokmu za nivnite zlostvorstva pishuvale samite srbi ete eden primer kade eden od najgolemite srpski pisateli shto napishal dodeka bil vojnik vo srpskata vojska vo prvata svetska borba DIMITRIJE TUCOVIC Mobilisan je 1912. te je kao srpski vojnik učestvovao u balkanskim ratovima i srpskom vojnom pohodu na Albaniju.[8] Kada je sa srpskom vojskom ušao u većinski albansku varoš Đakovicu, to je prokomentarisao rečima: "Ušli smo u tuđu zemlju".[16] Kao svedok pokolja albanskog stanovništva u novopripojenim oblastima, Tucović je opominjao da je „izvršen pokušaj ubistva s predumišljajem nad celom jednom nacijom“, što je „zločinačko delo“ za koje se „mora ispaštati“

.[17http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/NY_Times_Massacre_of_Albanians_1912.jpg

Член од
14 август 2006
Мислења
45.366
Поени од реакции
84.600
Њујорк тајмс: Хашкиот суд ги затвори сите Срби, а ги ослободи пријателите на Западот
„Правдата на Балканот е селективна“, пишува Дејвид Харланд, директор на Центарот за хуман дијалог, во својата колумна за Њујорк тајмс.
„Ако сте биле српска држава во војната во поранешна Југославија – кој ви е крив“, пишува Харланд во коментарот што се однесува на хашките пресуди на Анте Готовина, Младен Маркач и Рамуш Харадинај.
„Севкупно гледајќи, речиси сите пријатели на Западот се ослободени, а речиси сите Срби се прогласени за виновни. Таквиот резултат не ја одразува рамнотежата на злосторствата што беа извршени во војната“, пишува Харланд и истакнува дека голем дел Срби што беа етнички „исчистени“ за време на војната никогаш не се вратија во своите домови.
„Србите извршија најголем дел од најлошите злосторства, но не беа сами“
„Не чувствувам никаква симпатија кон осудените Срби. Напротив. Ја проживеав опсадата на Сараево. Бев сведок на обвинителите во случајот против Слободан Милошевиќ, Радован Караџиќ и Ратко Младиќ. Србите извршија најголем дел од најстрашните злосторства, но тие не беа сами и не е праведно, ниту корисно, само тие да ја сносат одговорноста“, пишува Харланд.
Колумнистот на Тајмс истакнува дека хрватските лидери ја осмислиле поделбата на Југославија и дека дале „придонес“ кон стравичните случувања во Босна и Херцеговина. „Лично сведочев на неселективниот бес на хрватскиот напад врз прекрасниот град Мостар. Живеев во град во Босна каде отсечените глави на заробените муслимани беа изложени на пазарот“, пишува Харланд.
„Тоа што се случи во Хаг е далеку од правда“
„Гледав десетици илјади српски бегалци како ја напуштаат Хрватска за време на воената акција што во 1995 ја заврши војната, ако ослободените генерали не се одговорни за ова етничко чистење, некој е, а тој некој, по сѐ изгледа, нема да одговара“, истакнува Харланд, и тврди дека Хрватите и Србите во очите на историјата мора да имаат најголем дел од вината за воените злосторства.
„Тоа што се случи во Хашкиот трибунал е далеку од правда и од страна на набљудувачите на Балканот и пошироко ќе биде гледано како продолжение на војната со легални средства – на една страна се ОН, Германија и другите западни сили, а на другата се Србите. Тоа ќе ги засили најлошите политички инстинкти на луѓето во поранешна Југославија: комплексот на прогон кај Србите, триумфализмот кај Хрватите, чувството на жртва кај босанските муслимани, оправдувањето на намерата за постигнување расна чистота кај косовските Албанци. Секоја од овие особини делумно е заснована на вистината, исто како што секоја е пренагласена и манипулирана од страна на политичарите на сите страни“, завршува Харланд.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
И така цивилизацијата стара 77000 год со држава и устав, најде и едно навредувачко име што според нив не е - Џупац, што значи? мистерија
ан
Неверојатно, лицемерието нема крај, наместо како луѓе, хумани, да одат да ги посетат гробиштата, на некој начин да си ветиме пред нив дека никогаш нема да се повторат грешките, вие го пцуевте Бесими кој ги посети гробиштата на двете страни, ќе гласам за ДУИ само затоа што ги посети гробоштата на Карпалак, и лажно нека било, но тоа вие ја гледавте како провокација, важно тој го направи првиот чекор за помирување, нештото што вие по секоја цена сакате да не успее, се гледа во секое ваше мислење, омраза и омраза...........

Што барале тие на подрум???? е ова веќе нема смисла.............имаш право, додека јас имам лице и не можам да го постирам видеото каде сето тоа е снимено........албанецот е крив, признавам......
Што е важно какво сродство биле, навеќето биле семејтвото на Абедин Зимбери, а другите роднини.....
Мажите им биле во бојно поле, но не се сретнаа со непријателот затоа што се кукавици, и пукат со тешка артилерија од 10 км далечина...........негледајќи мета, гранатираа куќи, џамии, важно било да уништат што повеќе...............

-Што бараа работниците тогаш да работат низ конфликт?? зошто не бегале од таму???

Не требаше да ја браниш државата од цивили, требаше да ја браниш од 500 припадници кои најтешкото оружје што ја имале била автомакса пушка наспроти цела армија се цела артилерија но со мажишта...........

терорости се тие кои ја заплашуваат и мета им е населението, што не е случај за ОНА......
Според ХАГ македонската алрмија е терористичка, која заради немоќ за воспоставување контрола брз својата територија посегнува врз цивили............

-
Па неможеја да се сретнат пошо напаѓаа ко пичиња од заседи, против сите воени принципи, а исто така кога добија можност да се сретнат се напикаа во тоа автобусите на us embassy.

Памтиш нели?

Последно што покажаа мускули и машкост/херојство и све останато од достоинство е што убија 4 малолетници! Е браво!

Кога тогаш таа поддршка од запад ќе ја снема, е тек тогаш ќе биде шо ќе биде!

Нека им е со среќа "државата" на косоваритe на чело со терористот:tapp:

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.253
Мeanwhile in Kosovo...
„Американските херои“ го купуваат Косово

пред 4 дена 2

Коментари: 2

Поранешни американски официјални лица од крајот на 90-те години сега се враќаат на Косово и учествуваат во приватизација на големи фирми што може да претставува конфликт на интереси заради нивни влез во вносни бизниси, објави Њујорк тајмс.

Весникот ја опишува сегашната состојба на Косово оценувајќи ја како најекстремен пример за учество на поранешни американски дипломати кои беа поврзани со регионот со приватизации кои следуваа.
- Премиерот Хашим Тачи е во дилема. Еден од понудувачите за купување на косовската телекомуникациска компанија РТК е компанија на поранешниот државен секретар Медлин Олбрајт. За другата лобира Џејмс Пердју, специјален пратеник за Балканот во време на Клинтон, наведува весникот.
Весникот пренесува дека Тачи се жалел на притисоци по средбата со Пердју во октомври, бидејќи кој понудувач да победи два милиони луѓе ќе мислат дека го издал оној другиот. Њујорк тајмс објавува дека многу поранешни американски официјални лица се вратиле на Косово со желба да учествуваат во бизнис со јаглен, телекомуникации или да бидат лобисти за вносни владини бизниси кои се плаќаат од буџетот.
Меѓу нив е и пензионираниот командант на НАТО во Европа, Весли Кларк кој како што се наведува, раководеше со бомбардирањето на силите на Слободан Милошевиќ, како и извршниот директор на Советот за национална безбедност од времето на Клинтон, Марк Тавларајдс.
Стејт департментот нема правила кои би забраниле на поранешни дипломати да лобираат во име на државата во која претходно работеле или да се вратат во нив заради приватни бизниси.
Постои само едногодишна забрана за сите федерални високи службеници да работат со агенции во кои претходно работеле и доживотна забрана во нив да бидат советници.
Косово не е единствен пример каде поранешни официјални лица се вратиле поради бизнис. Тука е и Ирак, но Косово е екстремен случај поради вкупното надворешно влијание во тоа подрачје.
Приштина е можеби единствениот град во светот каде улицата на Боб Дол го сече булеварот Бил Клинтон, наведува весникот.
Кога од весникот побарале коментар, голем дел одговориле дека тоа го прават за народот на Косово додека Кларк рекол дека е навредливо да се сугерира за каков било судир на интереси меѓу неговата поранешна работа и сегашните приватни активности.
- Мојот бизнис е транспарентен, му помага на народот на Косово и ќе му донесе стотици милиони долари инвестиции, истакнува Кларк кој е директор на Енвидити, канадска енергетска компанија која истражува залихи на лигнит во Косово и прави синтетичко гориво од тоа.
Професорот Лоренс Лесиг од Харвард вели дека профитирањето претставува ризик за уништување на угледот на САД, кои во 1999 година воделе хуманитарна интервенција, оценува њујоршкиот весник.
Една од компаниите кои бараат место во Косово е и Олбрајт Капитал Менаџмент, основана од Медлин Олбрајт. Тие се борат за 75 отсто акции во телекомуникацискиот РТК. Проценките се дека продажбата на ПТК може да достигне цена од 400 до 800 милиони долари.
Она што загрижува е тоа дека сестринската компанија Олбрајт Стоунбриџ Груп веќе има дел акции во единствената конкурентска на ПТК, словенечката телекомуникациска компанија IPKO.
Олбрајт не прифатила да зборува за весникот упатувајќи соопштение дека компанијата сериозно ги зема предвид сите свои обврски.
Њујоршкиот весник потсетува дека Олбрајт во 2004 година стана специјален советник на претседателот на управата на компанијата IPKO, Акан Исмаилија кој сега е нов амбасадор на Косово во САД.
Косовската Влада негира дека кои било странски дипломати имаат специјален статус.
- Се надевам дека ќе заработат на Косово и дека Косово ќе заработи од нивните инвестиции. Косовската Влада нема да избере компанија само затоа што е американска, вели Петрит Селими, заменик на министерот за надворешни работи на Косово.
Телекомуникациите не се единствен бизнис во кој учествуваат американски компании – тука се и изградба на ститици километри автопат кој ја поврзува Приштина со албанската граница, а работата во 2010 година ја доби компанијата Бечтел од Сан Франциско, заедно со турски Енко. Работата за Бечтел ја обезбеди извршниот директор на Советот за национална безбедност на САД од времето на Клинтон, Марк Тавларајдс преку вашингтонската лоби-фирма Ван Скојок Асосиејтс, наведува Њујорк тајмс.

M

Muranyi

Гостин
zoshto da ne?????
ja zarabotile albanskata doverba............
Не верувам дека се работи за довербата,небаре они чекаат Косоварите да им одобрат или слично.Факт е дека војната е најисплатливиот бизнис,а тоа Американците многу добро го знаат и го ползуваат веќе со децении.Искрено,не ми е гајле ни за Косово ни за Србија но факт е дека кој фатил работа за Америка,на крај не си поминал најсреќно.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Не верувам дека се работи за довербата,небаре они чекаат Косоварите да им одобрат или слично.Факт е дека војната е најисплатливиот бизнис,а тоа Американците многу добро го знаат и го ползуваат веќе со децении.Искрено,не ми е гајле ни за Косово ни за Србија но факт е дека кој фатил работа за Америка,на крај не си поминал најсреќно.
Ете ги ги гледам Израел,Јужна Кореа и таквите колку лошо имаат пројдено.
Лошо пројдоа тие што им се прокурчија после тоа.......ако се албанциве толку глупи да се свртат контра америте онда ќе пројдат лошо.Ако не ништо нема да им фали.......

M

Muranyi

Гостин
Лошо пројдоа тие што им се прокурчија после тоа.......ако се албанциве толку глупи да се свртат контра америте онда ќе пројдат лошо.Ако не ништо нема да им фали.......
Да,токму така.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
израел и ј. кореа се МОЌ а што е косово сите знаеме

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Uste eden terorist na sloboda....hm...interesno.....

Kajgana Shop

На врв Bottom