Македонска берза

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Ако не го донесат буџетот на време оваа година, економијата ќе си ебе мајката а берзата ќе се укотви на ова дно во подобар случај ,а може и ќе паѓа и во следниве месеци!. Гледам за се збори на форумот а тоа што буџетот а закочен, и ако не се донесе на време што ќе ги поремети многу финансиски текови во државава сите ноншалантно гледаат како ништо да не се случува:facepalm: Вакво кочење на буџет со 1200 амандмани од опозиција не сум видел. Господ нека им е на помош на компаниите кој ќе треба да добијат пари од поврат за ДДВ и на оние на кој државата им е должник. А во вакви услови дека берзата ќе се качува нагоре мало морген, а команиите има мака сега да си ги наплатат побарувањата од државата за поврат на ДДВ а не во услови кога за 1/3 ќе биде намален буџетот(поради не носење на буџетот за 2013),заради ненавремено носење на буџетот, а башка ќе треба и евробврзница да издаваме зошто не сме усвоиле закон за буџет и задолжување за поволните кредити од Светска банка така да едно неколу милиони евра ќе платиме само за камати повеќе заради терање инат на опозицијата. Многу ќе биде заебано ако не се усови буџетот многу планирани проекти ќе се одложат, многу обврски ќе каснат. А може да предизвика и паѓање на кредитниот рејтинг на Македонија, заради несериозност на државата(опозицијата) зошто го блокираат буџетот. Знам многу пример ама вак некој да се дрзне и да ја загрози цела фискална политика и да го загрозува и реалниот сектор, не сум видел. Овие од опозицијава слушаат ли што збореа стопанските комори кој молеа да се донесе буџетот за 2013 да не се блокира!А денес нешто малку гледав седницата за буџет носење, гледам поднесуваат амандмани од СДСМ за Општина Шутка и капитални инвестиции таму за градење бесплатни станови за ромите и што уште некој слични глупи амандмани 1200 човече:facepalm: Не ми е криво што се глупираат овие од СДСМ криво ќе ми е ако не се донесе буџетот навреме, заради нивни его трипови и глупости, сите што сме вработени во приватен сектор има матер да ни ебат со каснење на ддв, и општо цела економија ќе има сериозен недостиг на свеж капитал.А не исклучувам ако се случат посериозни потреси во фискалната политика да влеземе и во рецесија или пооптимистички некој квартал во минус да завршиме Не ми се верува:facepalm:Сами ќе се упукаме!!!!
За време на рецесија или слаб економски раст буџетот е многу битна работа. Буџетски трошење и дефициди може да ја подигната економија. Не следам баш што се случува во парламентот. Колку што знам досега ниеден буџет не е блокиран дали поради политичка воља или сила...Ми изгледа како едно ефтино шоу. Ќе видиме...има некои знаци на закрепнување ама далеку е од сигурно тоа.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Е*ате државата во која се' зависи од буџетот, јас пак напротив сакам буџетот да го донесат 3 месеци покасно.
Нека видат тие што се на буџетска цицка како изгледа да ти касни платата по неколку месеци како што е во приватниот сектор.
Можеби после ќе почнат да работат за тоа што се платени, а не само пари да цицаат.

А берзата и вака и така е down, се навикнавме да паѓа.
Ти не си нормален што збориш , не само што нема да се врати ДДВ до Фебрувари туку во иднинина ќе има уште поглемо каснење на ДДВ што треба да им го вратат на компаниите. Ќе наебе највеќе приватниот сектор од оваа игра на СДСМ! Ако не го донесат навреме буџетот, може ќе има потешки последици од рецесијата што беше вп првата половина на 2012. А стандард и пурс доаѓа на крај на Јануари да го провери кредитниот рејтинг не носење на буџет што се подразбира во секоја нормална држава заради его трип на СДСМ, ќе го намали кредитниот рејтинг на Македонија! И во иднина ќе имаме сите поскапи камати од приватен сектор до државата!. Ама што ти значи на тебе оваа информација. Што ти значи информација на инвеститори што се пред одлука да инвестираат во Македонија да слушнат дека не може во таа држава Буџет да се донесе!. СДСМ се поставува како они да се на власт не во опозиција вика или ќе ни ги прифатите нашите амандмани или ќе го укочиме буџетот.Чекај малку они само предложуваат амандмани ако сака власта може ни 1 амандман да не прифати тоа е легитимно право, ама не може опозиција да кочи буџет зошто нејзе и текнало така. Или тоа што СДСМ се жалеше кај Светска банка дека за нигде сме па овие им вратија писмо дека не е така и што си попија шамар од Светска Банка ,па СДСМ сега ќе и враќаат кусур на Светска Банка ,со тоа што поднесоа над 160 амандмани за поволни задолжување од Светска Банка да се блокираат тие кредити, па да се иде преку еврообврзница кај што ќе биде поскапо задолжувањето!. Не сум видел во ниедна европска држава опозиција со 1200 амандмани да болокира буџет! Искочија сите стопански комори да предупредат дека не носењето на буџетот на Р.М навреме ќе има сериозни негативни последици кон приватниот сектор а и кон економијата. А ти ако подржуваш блокирање на буџетот на РМ која го донела легално избрана власт , ти си за бардовци од причина што не неносењето на буџетот ќе има сериозни импликации врз повратот на ДДВ плаќање на обврските спрема компаниите, кочење на инфраструктурни проекти. Останување без пари многу институции и агенции, каснење или неисплќање на пензиии, социјална помош, субвенции, недостиг од купување на лекови по болниците и друг потрошен материјал. Не си свесен што посакуваш . И што значи блокирање на Буџет. Вака некој само што има членска кништа од Бихачка и што има испран мозок може да размислува!

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Ти не си нормален што збориш , не само што нема да се врати ДДВ до Фебрувари туку во иднинина ќе има уште поглемо каснење на ДДВ што треба да им го вратат на компаниите. Ќе наебе највеќе приватниот сектор од оваа игра на СДСМ! Ако не го донесат навреме буџетот, може ќе има потешки последици од рецесијата што беше вп првата половина на 2012. А стандард и пурс доаѓа на крај на Јануари да го провери кредитниот рејтинг не носење на буџет што се подразбира во секоја нормална држава заради его трип на СДСМ, ќе го намали кредитниот рејтинг на Македонија! И во иднина ќе имаме сите поскапи камати од приватен сектор до државата!. Ама што ти значи на тебе оваа информација. Што ти значи информација на инвеститори што се пред одлука да инвестираат во Македонија да слушнат дека не може во таа држава Буџет да се донесе!. СДСМ се поставува како они да се на власт не во опозиција вика или ќе ни ги прифатите нашите амандмани или ќе го укочиме буџетот.Чекај малку они само предложуваат амандмани ако сака власта може ни 1 амандман да не прифати тоа е легитимно право, ама не може опозиција да кочи буџет зошто нејзе и текнало така. Или тоа што СДСМ се жалеше кај Светска банка дека за нигде сме па овие им вратија писмо дека не е така и што си попија шамар од Светска Банка ,па СДСМ сега ќе и враќаат кусур на Светска Банка ,со тоа што поднесоа над 160 амандмани за поволни задолжување од Светска Банка да се блокираат тие кредити, па да се иде преку еврообврзница кај што ќе биде поскапо задолжувањето!. Не сум видел во ниедна европска држава опозиција со 1200 амандмани да болокира буџет! Искочија сите стопански комори да предупредат дека не носењето на буџетот на Р.М навреме ќе има сериозни негативни последици кон приватниот сектор а и кон економијата. А ти ако подржуваш блокирање на буџетот на РМ која го донела легално избрана власт , ти си за бардовци од причина што не неносењето на буџетот ќе има сериозни импликации врз повратот на ДДВ плаќање на обврските спрема компаниите, кочење на инфраструктурни проекти. Останување без пари многу институции и агенции, каснење или неисплќање на пензиии, социјална помош, субвенции, недостиг од купување на лекови по болниците и друг потрошен материјал. Не си свесен што посакуваш . И што значи блокирање на Буџет. Вака некој само што има членска кништа од Бихачка и што има испран мозок може да размислува!
Колку те плаќаат за партиско-платенава пропаганда? По 500 денари од споменување на БЦ и СДСМ?

Инаку темава е за Македонската берза, па би те прашал колку акции имаш ти и од која компанија?
Или онака партиски тролаш на сите економски теми, како хоби?

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Колку те плаќаат за партиско-платенава пропаганда? По 500 денари од споменување на БЦ и СДСМ?

Инаку темава е за Македонската берза, па би те прашал колку акции имаш ти и од која компанија?
Или онака партиски тролаш на сите економски теми, како хоби?
Изгледа сите стопански комори имаат партиска книшка на Вмро чим се бунат против кочењето на буџетот. Не ме плаќа никој но не мислам од мој џеб да имам дополнителни трошоци и загуби заради его трип на СДСМ! А за тоа колку акции имам и во која компанија ич стојко да не те боли! А СДСМ и 1 000 000 пати ќе ги спомнам ако ја загрозуваат стабилноста на приватниот сектор! Зошто ова е преседан ниедна опозиција не се дрзнала вака да блокира буџет во европа како нашата заради Его трип! Дека заради нивен его трип сите економски чинители во Македонија ќе го кркаат стапот. Ако работиш во приватен сектор баш ќе ми биде мило да те избркаат од работа, зошто заради не носење буџет државата не можела поврат на ДДВ да направи па морала да те избрка тебе компанијата за да скрати трошоци па да видам дали ќе изиграваш адвокат на СДСМ тогаш! Или можеби си невработен трол кој мама и тато го ранат па не му значи тоа што его трипот на СДСМ ќе остави многу луѓе на улица па сеедно ти е! Државниот интерес меѓу које е и економијата да функционира непречено е побитен од партиски интерес! Ама ваков како тебе нема капацитето тоа да го сфати!

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
А за тоа колку акции имам и во која компанија ич стојко да не те боли!
Значи немаш ич, така да тролаш по темава.

Ако работиш во приватен сектор баш ќе ми биде мило да те избркаат од работа, зошто заради не носење буџет државата не можела поврат на ДДВ да направи па морала да те избрка тебе компанијата за да скрати трошоци па да видам дали ќе изиграваш адвокат на СДСМ тогаш!
Фала ти, срцка си, оваа добра желба нема да ти ја заборавам.
Ама занеш како викаат старите, кој на друг гроб копа, сам во него паѓа.

Или можеби си невработен трол кој мама и тато го ранат па не му значи тоа што его трипот на СДСМ ќе остави многу луѓе на улица па сеедно ти е!
Работам во приватна фирма, не ми е сеедно, ама нема да дозволам партиски газобришки да ми го перат мозокот.

ПС. После Дарданија ти си вториот што влегол во листата на игнорирани членови. Честито

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Работам во приватна фирма, не ми е сеедно, ама нема да дозволам партиски газобришки да ми го перат мозокот.
Е*ате државата во која се' зависи од буџетот, јас пак напротив сакам буџетот да го донесат 3 месеци покасно.
Сееедно тие е, си кажа во претходните постови кога изрази желба да касни донесувањето на буџетот 3 месеци, а сега викаш дека не ти е сеедно , ова е дволичност. А за тебе ако некој е газобришка што е загрижен за состојбите во приватниот сектор зошто работи во него и соработува со други компании од приватниот сектор, се противи некоја опозициска партија да направи потег со кој сите ќе го кркаме стапот во економски смисол, а овој став го имаат и сите стопански комори значи и они се газобришки значи имаш сериозен проблем со интелегенција и перцепција. Што имав кажав во претходните 3-4 поста на темава. П:С И ова што го зборам не е оффтопик и тие што котираат на Македонска берза работат во приватниот сектор во Македонија и они се погодени од оваа драма на СДСМ околу буџетот за 2013 година и неговото донесување!
--- надополнето: 15 декември 2012 во 20:21 ---
ПС. После Дарданија ти си вториот што влегол во листата на игнорирани членови. Честито
Фала ми значи ова признание кога не можеш со факти и аргументи да збориш лупни игнор а и мене ќе ми заштедиш време да не мора да одговарам на твои глупи постови:)

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Изгледа сите стопански комори имаат партиска книшка на Вмро чим се бунат против кочењето на буџетот. Не ме плаќа никој но не мислам од мој џеб да имам дополнителни трошоци и загуби заради его трип на СДСМ! А за тоа колку акции имам и во која компанија ич стојко да не те боли! А СДСМ и 1 000 000 пати ќе ги спомнам ако ја загрозуваат стабилноста на приватниот сектор! Зошто ова е преседан ниедна опозиција не се дрзнала вака да блокира буџет во европа како нашата заради Его трип! Дека заради нивен его трип сите економски чинители во Македонија ќе го кркаат стапот. Ако работиш во приватен сектор баш ќе ми биде мило да те избркаат од работа, зошто заради не носење буџет државата не можела поврат на ДДВ да направи па морала да те избрка тебе компанијата за да скрати трошоци па да видам дали ќе изиграваш адвокат на СДСМ тогаш! Или можеби си невработен трол кој мама и тато го ранат па не му значи тоа што его трипот на СДСМ ќе остави многу луѓе на улица па сеедно ти е! Државниот интерес меѓу које е и економијата да функционира непречено е побитен од партиски интерес! Ама ваков како тебе нема капацитето тоа да го сфати!
Ајде сега со овие катаклизмични сценарија, ако не биде "како ВМРО каже", отиде државата.
Па ако е така зошто ќе ни е воопшто собрание, сигурно министриве имаат попаметна работа да прават реформи отколку да губат време во собрание.

Сигурен сум дека буџет ќе се донесе, ќе се договорат во последен момент. Кај нас всушност проблем е што немаме опозиција и власта досега правеше што сака.

Ова донекаде потсеќа на Дебатата во САД околу нивната фискална провалија. Значи таму сигурно се криви Републиканците, а не прекумерното трошење на Обама.

Немаше ни да приметам за ова но тука се партиските војници преоблечени во социјалци, земјоделци и бизнисмени да протестираат против Опозицијата.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
437
Поени од реакции
538
Ако не знаеш да дискутираш без да навредуваш, подобро молчи!

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
1.Ајде сега со овие катаклизмични сценарија, ако не биде "како ВМРО каже", отиде државата.
Па ако е така зошто ќе ни е воопшто собрание, сигурно министриве имаат попаметна работа да прават реформи отколку да губат време во собрание.

2.Сигурен сум дека буџет ќе се донесе, ќе се договорат во последен момент. Кај нас всушност проблем е што немаме опозиција и власта досега правеше што сака.

3.Ова донекаде потсеќа на Дебатата во САД околу нивната фискална провалија. Значи таму сигурно се криви Републиканците, а не прекумерното трошење на Обама.

4.Немаше ни да приметам за ова но тука се партиските војници преоблечени во социјалци, земјоделци и бизнисмени да протестираат против Опозицијата.
1.Како адвокат на собранието и опозицијата ќе ти кажам податок дека сите амандмани да ги усвои владата што ги предлага опозицијата ќе ни требаат. Над 4 буџети! Во тие 1200 амандмани све што педлагаат за 2013 година надминува 10 милијарди евра! А од друга страна бараат да се усвојат нивните амандмани што ги имаат предложено. Ова ако е не е блокада од политички а не економски причини не знам што е!
2. Ако не се договорат и не се усвои буџетот на време остај твој лични податоци во ПП ти да ми ги плаќаш ново настанатите трошоци како учесник во приватниот сектор каде што работам ОК зошто гледам ми гарантираш дека опозицијата ќе се вразуми а не кажуваш дали ќе ги подлвлече амаднманите или ќе треба да прифатат овие од власта 1200 аманмани кој вредат колку 4 буџети на Рм а имаме едвај пари за 1 буџет!
3. Таму има контруктивна дебата ,а тука гледаат да го закочат носењето на буџетот за 2013 по секоја цена. А инаку СДСМ си доби шамар од Светска Банка пред неполна недела. А овие по некоја случајност со 160 амандмани го кочат задолжувањето од Светска Банка. Каде што треба да добиеме поволен креедит со ниска стапка со кој ќе вратиме пари од кредитот што доспева во Јануари. И заради инат од сдсм ако не се усвои законот ќе треба владата да издаде евробврзница за која ќе плаќаме повисока камата, за да ги испалтиме обврските спрема стариот кредит во Јануари! Ебати логиката знааат дека треба да вратат кредит од речиси 200 милиони евра и сдсм не дава да ни позајми пари Светска банка туку ги кочи и ја присилува владата да издаде евробврзница со повисока каматна стапка заради тоа што за неа не треба одлука од собрание. И после ќе јадат бурек дека владата платила скапа камата за евробврницата веќе видено сценарио од СДСМ. А ти гледам го одобруваш:facepalm:
4. Сите тие ги бранат своите интереси а не на Вмро Дпмне! зошто ако не се донесе буџетот они и сите други ќе бидат на удар! Одсносно државата нема им врати ДДВ нема да им ги плати обврските нема да плати субвенции, некој нема да добие социјална помош некој може ни пензија нема да добие. Чим јас како вработен во приватниот сектор се бунам зошто ми ја загрозува мојата финансиска иднина, и они имаат исто прааво колку мене да се бунат зошто и они се загрозени. Сега може тебе ова не те погаѓа ако мама и тато те ранат и имаат некое милионче вишок во банка па ти се чаталиш како без потреба се дига паника. Или си дел од некоја соросоидна организација која нема врска со приватниот сектор па дали ќе се донесе буџет или не навреме не те интересира зошто парите од друг извор ти стигаат.
П.С Елон се гледа дека врска немаш од економија и од економските текови во Македонија. Да имаше многу сериозно ќе ги сфатеше овој проблем. Ама изгледа сметката на мама и тато во банка е пуна или ти работиш за чичко Сорос па се осеќаш безбеден од Цунамито што е во најавување!

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Немав намера да изигравам адвокат на СДСМ, а и политика е забранета на форумов, но кога веќе ме прозва го побарав нивниот официјален став:

СДСМ го услови буџетот за 2013 со нов предлог за штедење

ПС Баш ме интересира што бизнисмен си, а од друга страна цел ден на форумов со 1600 мислења за 8 месеци и тоа се некои долги постови. Да не случајно... Или ај не е важно.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Немав намера да изигравам адвокат на СДСМ, а и политика е забранета на форумов, но кога веќе ме прозва го побарав нивниот официјален став:

1.СДСМ го услови буџетот за 2013 со нов предлог за штедење

2.ПС Баш ме интересира што бизнисмен си, а од друга страна цел ден на форумов со 1600 мислења за 8 месеци и тоа се некои долги постови. Да не случајно... Или ај не е важно.
1. СДСМ кога ќе е на власт тогаш ќе си носи буџет како што мисли дека треба. Не смее да условува дека ако не прифатат нејзини амандмани и услови дека ќе го блокира носењето на буџетот. Тоа е насилнички и против демократиски! 2011 имаше избори народот даде на една партија највеќе гласови таа партија состави влада, и си има своја програма која ја спроведува, опозициска партија може да поднесува амандмани а дали ќе се прифатат или ќе се одбијат тоа е одлука на владејачкото мнозинство! И не смее заради тоа што не и се прифаќаат амандманите да блокира Буџер на Р.М. Зошто од осамостојувањето на па навака која и влада да прави Буџет сдсм или вмро не ги прифаќа амандманите на опозициската партија. Ама ниедна партија до сега не се дрзнала да загрози донесување на Буџет! Со уцени и со 1200 Амандмани! ЗА кое евентуално не донесување највеќе ќе го крка стапот приватниот сектор! И ставот на бизнис заедницата е ако читаш дека треба да се донесе ваков каков што е буџетот без разлика дали е 100% добар или има некој пропусти од него, отколку да не се донесе буџетот за 2013 да ова е став на бизнис заедницата и стопанските комори! Не на Вмро став, а јас тој став го почитувам и се согласувам со него!
А ти да кажеш што те прашав во минатиот пост зошто тебе очигледно нема да те погоди ова ако не се донесе буџетот зошто немаш допирна точка с приватниот сектор. Дали мама и тато кај тебе имаат милионче во банка или те кешира чичко Сорос па не те погаѓа тоа што прииватниот сектор може да заглави страшно заради огромни доцнења на ДДВ и не можност да се исплатат и старите обврски за исплата на ДДВ кој требаше во фебруари владава да се расчисти, како и не платените долгови на државата спрема приватниот сектор. Само овие 2 работи ги набројав а можев 1000 да набројам!
2. Во моето слободно време или пауза мој избор е како ќе го трошам слободното време. Да ти кажам да не се мислиш многу!

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.297
Поени од реакции
568
Чекај малку они само предложуваат амандмани ако сака власта може ни 1 амандман да не прифати тоа е легитимно право, ама не може опозиција да кочи буџет зошто нејзе и текнало така.
ај да реплицирам и јас од чиста логика ... ако власта има легитимно право да не прифати, тогаш и опозицијата има легитимно право да реагира ... се додека опозицијата не прави нешто со закон забрането, се дотогаш е легитимно право ...

и темава е за берзата не за вакви постови ...

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
1.ај да реплицирам и јас од чиста логика ... ако власта има легитимно право да не прифати, тогаш и опозицијата има легитимно право да реагира ... се додека опозицијата не прави нешто со закон забрането, се дотогаш е легитимно право ...

2.и темава е за берзата не за вакви постови ...
1. Јас многу убаво објаснив во претхдните 6-7 постови зошто треба да биде донесен буџетот и кој ќе бидат штетите ако не се донесе буџетот навреме. Зошто стотици милиони евра приватниот сектор и граѓаните ќе платат дополнителни трошоци и загуби а не СДСМ заради нивниот инат. Инаку не би се согласил дека предизвикување паника и предизвикување намерни економски штети не е кривично дело.Инаку опозицијата го крши деловникот со не ограничување на времето што е за дискусии нешто што го има во парламентот а чим функционира во парламентот тоа правило треба да важи и за пониските органи во собранието како комисијата за буџет! Инаку твојата чиста логика е се само не логика од причина што врска немаш што значи буџет и кој ноакут ќе се случи на Македонската економија и на македонскиот кредитен рејтинг ако не биде усвоен буџетот до 31 декември.
2.А Македонските компании што се котираат на Македонска берза , од Марс се или од приватниот сектор на Македонија се? Па трескаш глупости што има врска буџетот со Македонските компании на Берзата. Ај не се резили и не ја покажувај твојата економска неписменост иди во Чек ДиС Аут таму кажи што имаш да кажеш.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Не си правете бајрам со мозокот, и да не се донесе буџет ништо страшно. Тогаш се иде со варијанта од претходната година, т.е. важи ланскиот буџет! и неможе никој да страда затоа што и ланскиот буџет беше нее реално голем. Така да ако лани имало пари за тие пензии, субвенции и плати во администрацијата (надвор од оваа рамка ги заболе сите и власт и опозиција) ќе има и оваа година! Има милион земји кои немале донесен буџет и никому ништо. Не е суштианата во парламентарната демкратија мнозинството да го надгласува малцинството и да прави што сака. Во Британија секоја година за буџетот вака жолчно се расправаат и тоа не секогаш на реалација власт опозиција туку внатрешно дел од претениците од власта против себе, и исто така дел од пратениците во опозицијата против себе. на минатите избори сдсм имаше 370 000 гласа, заедно со другите партии од десен блок имате цирка од 450 000 гласа наспроти вмро 440 000 гласа што значи исто дури и нешто повеќе. И неможе власта да прави буџет баш она како што сака, пола милион луѓе гласале против споменици, врби, барокни фасади и ПРОТИВ незапирливиот тренд да задолжување. Јас ја поддржувам оваа т.н. блокада затоа што сметам дека власта води погрешна економска политика! И на крај како може дуи да го блокира собранието и пак да си се партнери во власта (лапаат тендери) и никому ништо уште слушам на прес конференции дека работеле посветено на европската агенда ( ма немој да ме Је**ш молим те)
П.С. LION да те поздравам малку одамна те нема, сакам да те прашан нели немаше долг кон стопанството а ? Кога ја пишував тука памтиш што ми одговараше. А пред неодамна власта се позајми за да се раздолжи, а со тоа го крши законот за повтат на ддв кои дава рок од 30 дена. НЕ ВИ ЛИЧИ ОВА НА ГРЧКО (односно Аргентиснко) СЦЕНАРИО ?!

Kajgana Shop

На врв Bottom