Во писмена работа пишуваат на латиница и доцртуваат „смајли“

изгледа децата сакаат да копират како египќаните со нивните хиероглифи па така и тие почнува да си пишува смајли можеби по 1000години
научниците ќе заклучат дека е македонски јазик:P

Еее деца во социјализмот не беше така, нема да научиш и ќе клечиш еден саат на лушпи од ореви.
Само со казна се постига успех!
--- надополнето: 12 декември 2012 во 22:38 ---
:):):)

Јас кога викам дека се неписмени, никој не ми верува.
Прости работи да не се знаеле, брати, мајкати, неможам, дане сакаш, мој желби, децка...................................

И учителките, и родителите, сите по една воспитна.

а урл пишуваат ли скроз горе на писмената работа? темата каква им е? кога сакаат нешто да избришат како го прават тоа?

на компјутериве фала боги има и македонска подршка така да не е лошо малце да се информираат и да научат дека и такво нешто постои

Баш така, многумина немаат основно познавање од граматиката, а ова со компјутериве ги докрајчи. На школо си користат фб (и сл) не дека за учење им дошло покрај компјутери интернет, камоли граматика. Отиде и образованието у три лепе... Чест на исклучоци.

Не е смајлито тоа што ги ебе кокошките, туку овој дел
македонските ученици во трето одделение не умеат внимателно да прочитаат текст, дека читаат површно и не обрнуваат внимание на деталите во дадена содржина„.

Или ова не важи само за нив или градов врие од третоодделенци :confused:.
Во дрзавна администрација има третооделенци со лопата да ги ринеш.

Нема гајле, ништо не е тоа. Може и полошо и пострашно да биде. Што, на пример, ако наставниците почнат да на писмените да им пишуваат со црвено мастило like или dislike?

Сте ги виделе ли учебниците по македонски јазик?
Или работните листови или тетратки, не знам како се викаат. Да се наежиш! ГРАМАТИЧКИ грешки, нејасни прашања и задачи, а текстовите (кои се извадоци од книги и треба да се логичка целина) се како случајно скината страна од некоја книга!!
Учителите треба да сфатат дека не се полубожества и дека им е задача да ги описменат децата, а не да лечат фрустрации во школото.
Особено е перверзно кога на својот фејсбук -профил ставаат тест или писмена задача СО ИМЕТО И ПРЕЗИМЕТО на ученикот, со цел да го засрамат и да го омаловажат.:facepalm: Таквите учители во нормалан држава добиваат не само отказ, туку и забрана за работа со деца!!

Родителите треба да знаат дека да е има дете НЕ Е ЛЕСНО! Детето не е зимзелено дрво што ќе го посадиш и ќе си расте!
Се наежувам кога гледам дека дете од 9 години има фејсбук-профил!!! На најголем дел од родителите, најважна им е петката, а дали детето знае или не, дали има интерес за ова или она, поим немаат.

Најмалку се криви децата.

Во врска со читањето без разбирање - веројатно се работи за читање на глас, а тогаш често не се мисли на она што се чита! Пробајте, читајте на глас и ќе видите дека сте прочитале една страна, а не знаете што сте читале!:LOL:

Сте ги виделе ли учебниците по македонски јазик?
Или работните листови или тетратки, не знам како се викаат. Да се наежиш! ГРАМАТИЧКИ грешки, нејасни прашања и задачи, а текстовите (кои се извадоци од книги и треба да се логичка целина) се како случајно скината страна од некоја книга!!
Учителите треба да сфатат дека не се полубожества и дека им е задача да ги описменат децата, а не да лечат фрустрации во школото.
Особено е перверзно кога на својот фејсбук -профил ставаат тест или писмена задача СО ИМЕТО И ПРЕЗИМЕТО на ученикот, со цел да го засрамат и да го омаловажат.:facepalm: Таквите учители во нормалан држава добиваат не само отказ, туку и забрана за работа со деца!!

Родителите треба да знаат дека да е има дете НЕ Е ЛЕСНО! Детето не е зимзелено дрво што ќе го посадиш и ќе си расте!
Се наежувам кога гледам дека дете од 9 години има фејсбук-профил!!! На најголем дел од родителите, најважна им е петката, а дали детето знае или не, дали има интерес за ова или она, поим немаат.

Најмалку се криви децата.

Во врска со читањето без разбирање - веројатно се работи за читање на глас, а тогаш често не се мисли на она што се чита! Пробајте, читајте на глас и ќе видите дека сте прочитале една страна, а не знаете што сте читале!:LOL:
И на учителите им е преку глава од размазени деца, децата пред да дојдат во училиште имаа воспитание од дома и тоа повеќе од 6 години. Децата не одат во училиште директно од породилно. Треба да се врати стариот систем, каде ќе има повторување на година, каде ќе има делење на шамари и строгост во оценувањето, а не ко зна зна ко не зна два.

Што ке правиш кога твое дете ќе ти каже дека сите другарчиња од одделение имаат а само тој нема ?

Детето може да каже што сака. И јас кога бев тинејџерка велев на моите дека другите деца излеуваат до 23ч, а мене ме пуштаат до 22:30.
Дали моето дете ќе има фб или не, зависи од мене! Јас сум таа што треба да го конторлира, а не учителката!

Сите се криви, не се само децата
1. Родителите што ги оставаат децата на 8-9 години по цела ден на компјутер, само за да имаат мир по дома, да можат да ги гледаат на раат сериите
2. Учителите - добро де ако детето не го научиш да пишува и чита правилно од прво одделение, кога ќе го научиш? Се вадат пустите демек компјутерите биле криви, а тие биле жртвите.... како да не. Повеќето денешни професори ( што се од поновата генерација ) гледаат само да го поминат денот, и на крај на месец да земат плата. Мене од прво до четврто одд ми предаваше жена која беше од постарите генерации, од времето на Тито што се вели. Е тоа се вика учителка, недајбоже да не знаеше песна на памет научена, или заборавена домашна работа. Па имаше ушите ко на Дамбо да ти ги направи, мамата ќе ти ја расплачеше за секоја ситница.
Најмногу ми е мака кога се вадат за нешто, кога и самите тие се криви, ама ете полесно е да ти е мирна главата, а детето кој го е.е, ќе си има занимација на компјутерот, и потоа Цацко им е крив

Toa e тоа задолжително средно. И тоа е тој задолжителен факултет.

И на крај, „слободен индекс“ ќе се бори за бесплатно образование.

За на колоквиуми да се ставаат смајли, од тие сега шо шараат по писмени.

Неписмена работа по македонски јазик - Одличен (5)

Јас кога викам дека се неписмени, никој не ми верува.
Прости работи да не се знаеле, брати, мајкати, неможам, дане сакаш, мој желби, децка...................................

И учителките, и родителите, сите по една воспитна.
Пред "и" не се става запирка. :P

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom