Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не е баш така....Мислам, да, зависи од тебе, ама мораш да балансираш во се...поготово во воспитување на дете.Детето може да каже што сака. И јас кога бев тинејџерка велев на моите дека другите деца излеуваат до 23ч, а мене ме пуштаат до 22:30.
Дали моето дете ќе има фб или не, зависи од мене! ...
Родителите треба да знаат дека да е има дете НЕ Е ЛЕСНО! Детето не е зимзелено дрво што ќе го посадиш и ќе си расте! .....
Ова не е писмена работа.Пред "и" не се става запирка.![]()
Се става во одредени ситуацииПред "и" не се става запирка.![]()
Знаејќи каква багра се и родителите и цела околина која ја имитираат и од која учат и тој однос е луксуз.Сте ги виделе ли учебниците по македонски јазик?
Или работните листови или тетратки, не знам како се викаат. Да се наежиш! ГРАМАТИЧКИ грешки, нејасни прашања и задачи, а текстовите (кои се извадоци од книги и треба да се логичка целина) се како случајно скината страна од некоја книга!!
Учителите треба да сфатат дека не се полубожества и дека им е задача да ги описменат децата, а не да лечат фрустрации во школото.
Особено е перверзно кога на својот фејсбук -профил ставаат тест или писмена задача СО ИМЕТО И ПРЕЗИМЕТО на ученикот, со цел да го засрамат и да го омаловажат.Таквите учители во нормалан држава добиваат не само отказ, туку и забрана за работа со деца!!
Родителите треба да знаат дека да е има дете НЕ Е ЛЕСНО! Детето не е зимзелено дрво што ќе го посадиш и ќе си расте!
Се наежувам кога гледам дека дете од 9 години има фејсбук-профил!!! На најголем дел од родителите, најважна им е петката, а дали детето знае или не, дали има интерес за ова или она, поим немаат.
Најмалку се криви децата.
Во врска со читањето без разбирање - веројатно се работи за читање на глас, а тогаш често не се мисли на она што се чита! Пробајте, читајте на глас и ќе видите дека сте прочитале една страна, а не знаете што сте читале!![]()
Мене маста ми ја извадија да го поправам ракописот...можам да си замислам што ќе беше ако пишував латиница![]()
Проблемот не е комплексен и е многу лесно решлив.проблемот е покомплексен
Прво, проблемот е во школството. Тука мислам министер со глупави реформи, книги од неквалитетни автори, квалитет на наставници...
После идат родители со занемарување на деца во повеке погледи...
Не сум сигурен дека компјутерите или фејсбук се главна причина....
Не е баш така....Мислам, да, зависи од тебе, ама мораш да балансираш во се...поготово во воспитување на дете.
Што ако има 20 работи што средината на детето ги прави, а ти на твоето му викаш “јас што ќе кажам и крај...“
Тука на сцена стапува политика во објаснување, умешност на воспитување, компромиси...
И како што викаш:
![]()
Во право си, но мислев комплексен оти во игра се многу работи и изместени вредности.Порано сите имавме почит кон наставниците и тие значеа нешто во образовниот процес, а сега се во подредена ситуација и затоа образованието „цвета“.И јас сум за тоа да се врати стариот систем, сегашниов е за никаде.Проблемот не е комплексен и е многу лесно решлив.
Треба да се врати стариот училишен систем, што функционираше или во превод треба да се врати повторувањето на година, строгост во оценувањето, летање на шамари. Нормално и во тој систем, некој поминуваше со протекции, ама само некои, сега сите се