Зошто постоиме? Која е нашата цел на живеење?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Целта на живеење е талемата....
Сега гледам дека мојот живот е промашен...
Никад није касно....Секогаш има спас
Мислиш Телема?

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Целта на живеење е талемата....
Сега гледам дека мојот живот е промашен...
Никад није касно....Секогаш има спас
Taka samo ke bidesh dopolnuvanje na tugo iskustvo, za zal nikogash sopstveno.

Vo drug rechnik,nikogash koren,samo nakalemena granka.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Сепак отидовме надвор од тема.. ќе бидам краток :)
Не знам јас физика,се бавам со музика цел живот,и знам за мене што е убаво,а не гледам никакви шумови во музиката бидејќи секоја музика е убава која опишува некој настан,некое чуство,болка на композиторот.Слушај тоа што ти се допаѓа немам ништо против,треба да си изнаслушан па за да правиме муабет за ваква тема.
BtW.Фала за песната,добар избор (y)
Дај некој линк од нешто што си направил тогаш :)
A дека секоја музика била убава....немој :confused:
Тоа ти е како да кажеш дека делата од сите сликари имаат иста вредност и квалитет.

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
Дај некој линк од нешто што си направил тогаш :)
A дека секоја музика била убава....немој :confused:
Тоа ти е како да кажеш дека делата од сите сликари имаат иста вредност и квалитет.
Имаш лични пораки,пиши и ќе ти пратам јас што сум направил...ќе видиме ти шо имаш напраено,па да кажвиш ок ?
Не реков дека твоите Замислени "Слики" Имаат исти квалитет,тебе ти се допаѓаат едни слики мене други.
Ама сега праеме муабет за музика.Јас лично многу слушам класика,џез,рок многу ретко турбофолк,ама сепак сум наслушан бидејќи морам,од други причини.Не реков дека сите се брилијантни,секако дека има песни кој се на мајтап праени,но турбофолк е широк поим,за кои повеќе имаш слушано од други луѓе одколку шо имаш самиот слушано.Сигурно ме сваќаш?

Член од
12 декември 2012
Мислења
27
Поени од реакции
61
Постоиме зa дa умреме еден ден. Тоa е целтa нa нaшето постоење, смрттa. Секој ден сме поблиску до тaa цел.

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Постоиме зa дa умреме еден ден. Тоa е целтa нa нaшето постоење, смрттa. Секој ден сме поблиску до тaa цел.
Kако може смртта цел да биде,доколку е тоа цел сите би ја исполниле,Албанците продаваат пиштоли и за 50 евра,со кои лесно би извршиле самоубиство.

Има ли некој нихилист на темава,многу би сакал од таков човек да слушнам мислење на темава.

:)

Член од
12 декември 2012
Мислења
27
Поени од реакции
61
Kако може смртта цел да биде,доколку е тоа цел сите би ја исполниле,Албанците продаваат пиштоли и за 50 евра,со кои лесно би извршиле самоубиство.

Има ли некој нихилист на темава,многу би сакал од таков човек да слушнам мислење на темава.

Па ќе ја исполниме еден ден сите таа цел. Сите ќе умреме. Никому не му се брза, секако никаде не ни бега.

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Па ќе ја исполниме еден ден сите таа цел. Сите ќе умреме. Никому не му се брза, секако никаде не ни бега.
Не е цел тоа,разбери,неможе смртта цел да биде.

Цел е да достигнеш нешто во животот што си го имал зацртано,што треба да го оствариш,смртта не е достигнување.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Целта е измислена од религиите пошто нели тие ветуваат рајови, 32 девици и сл измишљотини за одреден временски период во кој треба да се почитуваат некои правила. Тоа му доаѓа као работодавец и вработен. Тој ти вика сработи го ова и добиваш плата. Во овој случај од нас религијата како работодавец ни задава задача да бидеме послушни и да веруваме во невидлив дедо на небото, и ако тоа го сработиме правилно ке добиеме рај (плата, награда) ако не ке не прати во пеколот (казна).
^^^СРАЊЕ ВО БОЈА!!!!
-Целта е човекот да зивее среќно. Кога ке си среќен тогаш си ја постигнал целта.

Член од
18 февруари 2011
Мислења
16
Поени од реакции
2
Која е целта на дрвата,камењата,животните?Нема цел.Ние во главата си имаме свои цели,да работиме да оформиме семејство...Но тоа се "наши" цели создадени од мозокот,а немаме цел на постоење.Ова не се разбира,ова се спознава преку доживување,нашиот разум неможе да го сфати тоа.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Нема цел постоењето, барем не таква поетска цел каква што некои би сакале да има.
Ние сме жив организам со најголемо ниво на развиена свест затоа што се перцепираме себе и својата реалност.

Ако веќе треба да се даде одговор тоа би било дека постоми за да го тераме човештвото напред или да успееме да преживееме.

Mr.Bear

"The prince of darkness is a gentleman!"
Член од
14 декември 2010
Мислења
128
Поени од реакции
118
Никогаш не сум разбирал зошто некои луѓе се толку опседнати со "причини за постоење". Не ли можете едноставно да го живеете животот за неговите убави страни и да ги насочите енергиите кон целите кои сами сте ги зацртале за вас бидејќи верувате дека ќе ве направат среќни? Толку сте очајни за преодредени цели и причини што посегнувате по сто пати препишувани митологии, или манијакални објаснувања и теоретизирања, и ги користите како водилки во животот, притоа жртвувајќи си го брзоминливото, ограничено, скапоцено време кое сте имале неверојатно многу среќа да го имате со банални ограничувања. Ајде да речеме дека тоа ви дава некаква сигурност. Ве прави ли среќни? Доколку одговорот е да, тогаш само напред. Само немојте да го декларирате вашето објаснување, како универзално објаснување, доколку не е поткрепено со каква-таква логика и рационалност. Мое мислење е (само мислење), дека животот е како добитно ливче. Вие одлучувате што ќе правите со него. Не треба, и не смеете да дозволите ничија друга идеологија (што де факто ја вклучува и мојава :)), да ви го испере мозокот, туку само да биде една од работите која сами ќе ја проследите и расудите дали е за вас или не. За мене лично животот претставува ограничен простор за среќа и уживање. Нема причини за нашето постоење (да бидам поконкретен - нема некоја "Хоули Мишн" или предодреденост) или цели кои ни се претходно зацртани - освен оние кои си ги даваме самите на себе за да се направиме среќни (не би требало да има...).

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
јас сум во онаа група,што постои заради
плаќање на казни,
а има и група,за одење и гласање на избори
но има и таква створена за копање и орање,
и уште една за ударање потписи и шетање,
по светот ,но и тоа привремено на веков
е тука се сите еднакви во постоењето

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
Никогаш не сум разбирал зошто некои луѓе се толку опседнати со "причини за постоење". Не ли можете едноставно да го живеете животот за неговите убави страни и да ги насочите енергиите кон целите кои сами сте ги зацртале за вас бидејќи верувате дека ќе ве направат среќни? Толку сте очајни за преодредени цели и причини што посегнувате по сто пати препишувани митологии, или манијакални објаснувања и теоретизирања, и ги користите како водилки во животот, притоа жртвувајќи си го брзоминливото, ограничено, скапоцено време кое сте имале неверојатно многу среќа да го имате со банални ограничувања. Ајде да речеме дека тоа ви дава некаква сигурност. Ве прави ли среќни? Доколку одговорот е да, тогаш само напред. Само немојте да го декларирате вашето објаснување, како универзално објаснување, доколку не е поткрепено со каква-таква логика и рационалност. Мое мислење е (само мислење), дека животот е како добитно ливче. Вие одлучувате што ќе правите со него. Не треба, и не смеете да дозволите ничија друга идеологија (што де факто ја вклучува и мојава :)), да ви го испере мозокот, туку само да биде една од работите која сами ќе ја проследите и расудите дали е за вас или не. За мене лично животот претставува ограничен простор за среќа и уживање. Нема причини за нашето постоење (да бидам поконкретен - нема некоја "Хоули Мишн" или предодреденост) или цели кои ни се претходно зацртани - освен оние кои си ги даваме самите на себе за да се направиме среќни (не би требало да има...).
Секоја чест.Како и самиот што напиша дека твојот живот е ОГРАНИЧЕН простор на среќа и уживање(за некои трагедија,немир,болка)но нема врска и тој е живот.
Ама знаеш шо е добро за размислување.Колку и да си бил среќен,тажен,здрав,болен,заљубен,осамен се ќе го памтиш дури не остариш и да фатиш склероза,или дајбоже никогаш да не се деси,некоја болест,Све ќе потоне во вода.Секако дека не е добро да се замараме со акви работи,ама сепак кога ќе помислиш дека немаме цел,и дека сме ограничени како некој се повеќе и повеќе да не турка кон некоја голема јама од која нема излез.
Тоа е реалноста зарем не?

Kajgana Shop

На врв Bottom