Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
25 јануари 2005
Мислења
5.274
Поени од реакции
4.158
Дали има некоја страна каде што има мнозина вежби, каде што би можел на гиф да ја видам како функционира вежбата, како да дишам.. итн итн?

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Ај ако можеш кажи 2-3 збора од видеово пошо интернетот ми е срање аплоад на видеово до утре ќе прави на 240p.
Видеото ја објаснува анатомијата на колковите, и динамиката на чучањот и мртвото кревање. Објаснува што треба да се случи и што не смее да се случи кога се извршуваат тие движења за да не дојде до повреда на долниот дел на 'рбетот.

Второ, објаснува како да се изградат балансирани колкови со вежби кои се комплементарни на претходните две.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.477
Поени од реакции
3.287
Сум слушнал дека подобро било да се вежба на тврд отколку на мек бенч. Дали е ова точно?

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Ај едно прашање.
Моментално сум 77,5 кг стигнав да ги дигнам 100кг на бенч три пати. Али третиот пат со мала помош. Дали е подобро да направам со 100че 3пати и да ја сметам серија или пак да терам со 90, 6 пати?

И дајте совет за подлактицата како да ја вежбам да ја зајакнам што можи повеќе бидејќи само таа ми пушта прва на секоја вежба осовено на гради, мртво и раце кога вежбам бицепс.

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Ај едно прашање.
Моментално сум 77,5 кг стигнав да ги дигнам 100кг на бенч три пати. Али третиот пат со мала помош. Дали е подобро да направам со 100че 3пати и да ја сметам серија или пак да терам со 90, 6 пати?

И дајте совет за подлактицата како да ја вежбам да ја зајакнам што можи повеќе бидејќи само таа ми пушта прва на секоја вежба осовено на гради, мртво и раце кога вежбам бицепс.
За таа тежина што ја имаш многу ти е 100 кг мое мислење.

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
За таа тежина што ја имаш многу ти е 100 кг мое мислење.
Абе за многу да би можел да ја кревам по 6 пати правилно не велам дека е многу ич, туку со кеф
ќе терам и уште повеќе ќе се силам. Али ми пушта многу брзо подлактицата то е маката и незнам колку е ефективно да ги кренам само три пати 100 кг, дали е подобро така или пак со 90-95 да си направам стандардна серија од 6-8 повторувања

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Абе за многу да би можел да ја кревам по 6 пати правилно не велам дека е многу ич, туку со кеф
ќе терам и уште повеќе ќе се силам. Али ми пушта многу брзо подлактицата то е маката и незнам колку е ефективно да ги кренам само три пати 100 кг, дали е подобро така или пак со 90-95 да си направам стандардна серија од 6-8 повторувања
Прави измеѓу, ни 3 ни 6-8.
5 прави. Крајната граница за сила ти е тоа.

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Јас имам 60 кила, на гради дигам по следниов редослед : 1 серија 30кг 12 повторувања, 2 серија 40кг 10 повторувања, 3 серија 50кг 8 повторувања и 4 серија 60кг 6 повторувања.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Ај едно прашање.

За подлактица користи straps за почеток додека не ја зајакнеш.
Еве овде повеќе инфо.

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Ти трнеат рацете ? :)

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Ај едно прашање.

Тоа е знак дека ти е рано за таа тежина, терај со тежина кај што можеш бар 5 повторувања да направиш се додека не ја совладаш и зголемувај за по 2кг. Не си играј со големи тежини пошто многу лесно можеш да се сјебеш па да апстинираш од теретана подолг период.

Ако ти е цел мускулна маса ондак оди на тежини каде што можеш 10-12 повторувања да правиш во 3-4 серии (додека исцрпиш мускул), ако сакаш да ојачаш ондак прави ексползивни серии со големи килажи сила 3-5 повторувања.

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Некој пишува за мускулна маса од 10-12 повторувања, некој од 3-6 повторувања... дај одлучете се... и ако може да се објасни како тоа се исцрпува мускулот со 12 повторувања а со 3 не....

S

Stef Bachatero

Гостин
Некој пишува за мускулна маса од 10-12 повторувања, некој од 3-6 повторувања... дај одлучете се... и ако може да се објасни како тоа се исцрпува мускулот со 12 повторувања а со 3 не....
Зависи кој степен во билдингот си и зависи која цел.
Генерално за вистински почетници може и првите две недели да се прави со мали тежини и со 30 % од 1 МП .Но генерално вака е.
Вистински почетници 12-15 повторувања со 40-60 1 од максималното повторување
Почетници 10-12 повторувања 50-70 % од 1 МП
Средно искуство 6-10 повторувања со 60-80 % од 1 МП
Професионалци се користат дропсетови,негативи,супер серии,2 пати дневно тренинг итн.
Не може да се генерализира но научно така е потврдено :)

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Па не ми се верува дека почетник од 77кг ќе подигне 100кг на бенч.... прашањето ми беше како бројот на повторувања опредлува и влијае врз тоа дали се прави дефиниција или се качува маса ? Според мене таа поделба е најголемата глупост. Секогаш поголема тежина а помал број на повторувања дава подобар резултат. Нема потреба да се оди над 10 повторувања во серија... па и 8 се доволно.

Kajgana Shop

На врв Bottom