Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Полниме до горе резерварот, врвиме 100 км низ град, одиме на бензинска и дополнуваме.
Aj neka ti bide. Ama me nasmea.
8 litra gradska troši moeto a6 1.9tdi so 90 konja,edna od najekonomičnite limuzini vo svojot razred,mečeto nema šansa da cica pomalku od 11-12 gradska.
Полниме до горе резерварот, врвиме 100 км низ град, одиме на бензинска и дополнуваме.
По шо сакаш да се кладиме дека не е ни приближно до твојата бројка?
Mојот не е C 250 TD туку е w123 240 D. Нема 5 цилиндри има 4. Нема турбо. Нема 150 кс, има 68. Нема 6.800.000 км, има 4.500, моторот е нов, се шо можеше да се смени му имам сменато. Има 4 нови гуми, редовно напумпани на 2.3.
Nema potreba,drugar mi ima c250TD,gradska mu lapa 12 kako od sala. Sve zavisi od poimot gradska voznja,ako za tebe gradska e belimbegovo-aleksandar palas i nazad veruem deka ke ti trosi 8l. xD.
Ako zaglaviš niz centar ama nema teorije mečka da troši pomalku od 11-12,ako e so 6 klipa i po 15 (300d,300td)
Na ovie brojki dodaj +10-20% i ke dobies gore dole kolku e realnata potrosuvacka.
http://autokatalog.autoscout24.de/mercedes-benz/c-klasse-1993-2000/c-250-td-110-kw-150-ps/
http://autokatalog.autoscout24.de/mercedes-benz/e-klasse-1995-2002/e-300-d-100-kw-136-ps/
Или попросто:
Литар плин = 55 денари
литар дизел = 75 денари
разлика 20 денари по литар.
Ако земиме дека исто ќе троши дизел и плин (7 литри) имаш ~2 евра на 100 км заштеда. Или на 10.000 км, +/- 200 евра.
Ама мало морген таја математика... Дека 1.4 HDi не надминува 7 низ град, гарантирам (дај инфо шо машина има 207-ката и колку троши). Ама зато 1.8 бензин со 120 (верзијата со турбо е со 150) кс, има да лапа 10-11 литри низ град, на зима реално е + 1 до 2 литри...
Мани ја сега другата математика:
дизел : 7 * 75 = 525
плин : 10 * 55 = 550 ...... ако е 12 * 55 = 660
Е јебига... порано колите беа луксуз, сега се појќе и појќе се потреба.А да ја споредиме оваа математика...
Возел батката скапан 101 што трошел во зима и 13л бензин,и не му било многу,а сега кола со 120 коња троши 11литри му е многу.Е кај е логиката?
Што сакате вие?Да троши 3литри,да има 300кс,и да иде 300км.саат.
Стереотипи, стереотипи... Незнам зошто мислите дека германските возила се напраени само за бензин, возење 3 пати годишно за одење на одмор, свадба и сл. Така беше пред 30 години. Таму е и фамозното мотор + мењач + тркала возило склопено во Крагуевац наречено Југо. Да, сега сме 2012, Југо е возило од 80-тите. Набројми 5 причини зошто би возел југо на денешно време, јас ќе ти набројам 50 зошто да не возиш. И на крај краева, Југото ко да крепи појќе плин од билокоегермансковозило?Na germansko vozilo da stavis plin , idi i obesi se nekade pravo , zosto ne si zemes YUGO ?
Е јебига... порано колите беа луксуз, сега се појќе и појќе се потреба.
То се бара.
Стереотипи, стереотипи... Незнам зошто мислите дека германските возила се напраени само за бензин, возење 3 пати годишно за одење на одмор, свадба и сл. Така беше пред 30 години. Таму е и фамозното мотор + мењач + тркала возило склопено во Крагуевац наречено Југо. Да, сега сме 2012, Југо е возило од 80-тите. Набројми 5 причини зошто би возел југо на денешно време, јас ќе ти набројам 50 зошто да не возиш. И на крај краева, Југото ко да крепи појќе плин од билокоегермансковозило?
Онаа "на плин се готви, на нафта се грее, на бензин се вози" умре заедно со комунизмот.
И тоа ви е многу?Е тогаш земи си точак и шетај се низ градот,најубаво ке ти биде
А за постот за Германец на плин,дечкото е у право....Земи утепај се начисто.....
Абе ти можиш така да гледаш, јас гледам поинаку... во глобала исто е: до работа и назад прам ~9 км. Ако одам со кола ме кошта 30 денари. Со такси ми е 100-ка. Пешки е 45 минути одење, на вакво време не благодарам. 25 дена, ми се 250 км. Додај на то плус за излегвање натаму наваму, месецо испод 500 км не се врви. Просек ако троши 8 литри = 40 литри гориво. Е сега не е исто да платиш 40 литри дизел по 20 денари и по 70. Исто е и со плинот, таму потрошувачката е нешто повисока.Не бе батка луксуз туку опадна стандардот,а никој не сака да го признае тоа.Затоа сега изведуваат бесни глисти во стил...а бе 7 ми троши бензин,многу е....Пред тоа возел Лада или 101 со 12-13литри град и немало проблеми.....
Стереотипи си се стереотипи. Исто како овајНе би рекол дека се стереотипи....
На BMW со ~230 кс... кое ќе биди упола поевтино за возење. Се читаш погоре шо си пишал за стандардот? На 15.000 км, парите за плинот ти се вратени. На бензин кога сакаш можиш да го возиш. Ко тие 20 кс шо си ги загубил да ти играат многу битна работа во животот.А за постот за Германец на плин,дечкото е у право....Земи утепај се начисто.....Па на што ке личи едно БМВ со 250КС да му ставиш плинска боца?
Не бе, кој рекол таква работа... сум имал 101, комбе фиќо, Југо. Мада мојата возачка кариера се базира на Лада Нива. 4 години ја дрнкав. А тоа се возила на кои им поминало времето бе, сакале да признаеме или не. Ем трошат, ем се небезбедни, ем резервни делови нема како што имаше пред 10 години, ем сите делови се шкарт, се расипуваат на 1 месец. Знам како беше со нивата, јабучица 200 денари, издржливост 20 дена.А сакаш да ме убедиш дека никогаш во твојата возачка кариера си немал Заставино возило?Ајдеееее,да не си се родил со клуч од Мерцедес во пелените бе мило?
Порано и баба ми беше млада и убава... денес е само И. Јас си возам Мерцедес 240D од `78-ма. Незнам за тебе, мене ми е ептен саглам возилото. Од друга страна, спомна дека возиш Лансер. Оти не возиш PZ, Лада жигули или 101, кога имаш такво размислување?Па порано кои возила беа застапени во Мк,бе?Ауди;Мерцедес...:Се знаеше работникот што возеше..Ретки беа тие што имаа џеб за повисока класа(Голф 1 беше поим).Него сега на ваша срека или несрека што пуштија увозот па се дочепавте до"саглам"возила.....и мислите дека сте го фатиле за таквоето Господ.....
Незнам за тебе, мојот дел ми е пишан погоре. Кој нормален би возел во 3 денски низ Ск, освен онај шо се пронаоѓа во дефиницијата, а не е патник?Е да колите се "потреба"за ку..ење низ маало и за низ град.Тоа возило е превозно средство за патници и стока од точка А до точка Б.Која потреба е да се вози сред гужва у 3 саат на пладне низ центар на Ск,ама сам?
Е добро де, 250 кс во BMW за тебе не е аждаја? Или мора да биди PZ за да можи плин да се тури во него? Јас ти кажувам, било кој мотор над 1.6 литри бензин, исплатлив е да се вози на плин ако се врват над 6000 км годишно. За пикавците за низ град не правам муабет... на возило шо троши 7 низ град бензин треба километража да помини 15-20.000 годишно за да се исплати плинот.А и не знам што сте запнале со тој плин?Плинот беше популарен и тоа го достигна врвот кога сопствениците на аждаите што трошеа по 15-16 литри бензин видоа бел ден.Но сега,хммммм.......сега нормална кубикажа за мало градско возило до 1.0 не поминува повеке од 7 литри.И тоа ви е многу?Е тогаш земи си точак и шетај се низ градот,најубаво ке ти биде
Абе ти можиш така да гледаш, јас гледам поинаку... во глобала исто е: до работа и назад прам ~9 км. Ако одам со кола ме кошта 30 денари. Со такси ми е 100-ка. Пешки е 45 минути одење, на вакво време не благодарам. 25 дена, ми се 250 км. Додај на то плус за излегвање натаму наваму, месецо испод 500 км не се врви. Просек ако троши 8 литри = 40 литри гориво. Е сега не е исто да платиш 40 литри дизел по 20 денари и по 70. Исто е и со плинот, таму потрошувачката е нешто повисока.
Стереотипи си се стереотипи. Исто како овај
На BMW со ~230 кс... кое ќе биди упола поевтино за возење. Се читаш погоре шо си пишал за стандардот? На 15.000 км, парите за плинот ти се вратени. На бензин кога сакаш можиш да го возиш. Ко тие 20 кс шо си ги загубил да ти играат многу битна работа во животот.
Не бе, кој рекол таква работа... сум имал 101, комбе фиќо, Југо. Мада мојата возачка кариера се базира на Лада Нива. 4 години ја дрнкав. А тоа се возила на кои им поминало времето бе, сакале да признаеме или не. Ем трошат, ем се небезбедни, ем резервни делови нема како што имаше пред 10 години, ем сите делови се шкарт, се расипуваат на 1 месец. Знам како беше со нивата, јабучица 200 денари, издржливост 20 дена.
Порано и баба ми беше млада и убава... денес е само И. Јас си возам Мерцедес 240D од `78-ма. Незнам за тебе, мене ми е ептен саглам возилото. Од друга страна, спомна дека возиш Лансер. Оти не возиш PZ, Лада жигули или 101, кога имаш такво размислување?
Незнам за тебе, мојот дел ми е пишан погоре. Кој нормален би возел во 3 денски низ Ск, освен онај шо се пронаоѓа во дефиницијата, а не е патник?
Е добро де, 250 кс во BMW за тебе не е аждаја? Или мора да биди PZ за да можи плин да се тури во него? Јас ти кажувам, било кој мотор над 1.6 литри бензин, исплатлив е да се вози на плин ако се врват над 6000 км годишно. За пикавците за низ град не правам муабет... на возило шо троши 7 низ град бензин треба километража да помини 15-20.000 годишно за да се исплати плинот.
не кажувај на шо ја возиш и тоа е тоа... мада јас побрзо би 6-так со ~200 кс на плин, отколку 4 цилиндри на бензин.Некои работи едноставно не се предодредени да бидат заедно.Мислам не звучи на увце пријатно кога ке кажеш 330ци со 200 и кусур коња на плин......А згора и се работи за БМВ.....
Ова е веќе друг муабет... кој можи да си дозволи Порше/Ферари за секојдневна вожња, можи и да тура бензин. БМВ и останати "germanci“ не спаѓаат во оваа категорија.Или да речеме Порше 911 дизел.....А најлоша комбинација е Феррари 458 Дизел.....
Да, ама ако го купиш на ново. Провери на mobile.de по колку пари одат BMW 330-ките, спореди со 320-ките па ќе прајме муабет.Значи дефиниција е ако имаш пари да го платиш,е тогаш сигурно имаш пари и да го поиш со бензин.
Кај нас има ного човеци шо купуваат ефтини коли. А не гледаат шо има под хауба. Не е исто да одржаваш мал градски автомобил (пример Пежо 206) и луксузна лимузина (пример BMW 5). А и двете ако се 99-та, 2000-та година во Германија се наоѓаат по 1500-2000 евра, зависно од состојбата. Исто така не е исто да возиш 1.4 HDI и 3.0 TDS, и во перформанси и во потрошувачка.Кај нас има ного човеци шо купуват коли со поголема кубикажа без да си напраат сметката колку пари после купувајнето ќе одат за бензин и поддршка.
Кај нас има ного човеци шо купуваат ефтини коли. А не гледаат шо има под хауба. Не е исто да одржаваш мал градски автомобил (пример Пежо 206) и луксузна лимузина (пример BMW 5). А и двете ако се 99-та, 2000-та година во Германија се наоѓаат по 1500-2000 евра, зависно од состојбата. Исто така не е исто да возиш 1.4 HDI и 3.0 TDS, и во перформанси и во потрошувачка.