Audi A3/1.8 - исплатливо на плин или не?

• Креатор на темата Креатор на темата mice
  • Време на започнување Време на започнување
http://www.spritmonitor.de/en/detail/339585.html

пресметај си дали ти се исплати.

едит: покомплетен преглед - http://www.spritmonitor.de/en/overv...power_s=124&power_e=126&gearing=1&powerunit=2
Или попросто:
Литар плин = 55 денари
литар дизел = 75 денари
разлика 20 денари по литар.

Ако земиме дека исто ќе троши дизел и плин (7 литри) имаш ~2 евра на 100 км заштеда. Или на 10.000 км, +/- 200 евра.
Ама мало морген таја математика... Дека 1.4 HDi не надминува 7 низ град, гарантирам (дај инфо шо машина има 207-ката и колку троши). Ама зато 1.8 бензин со 120 (верзијата со турбо е со 150) кс, има да лапа 10-11 литри низ град, на зима реално е + 1 до 2 литри...

Мани ја сега другата математика:
дизел : 7 * 75 = 525
плин : 10 * 55 = 550 ...... ако е 12 * 55 = 660
пежово град троши со минимален вртежен момент,2000/мин 7-8 кој има знае колку троши,а колата со тие вртежи лази,а нека седне некој во пежо 207-2007 и нека седне во АУДИ а3 98' и да се развози неколку дена,па нека коментира за удобност и на прво место безбедност!
--- надополнето: 28 мај 2012 во 20:44 ---
http://www.spritmonitor.de/en/detail/339585.html

пресметај си дали ти се исплати.

едит: покомплетен преглед - http://www.spritmonitor.de/en/overv...power_s=124&power_e=126&gearing=1&powerunit=2
да имаше некој тука од момциве искуство со делови и одржување француска кола,а сигурно некој има !мислам немаше да има коментари од типот /цитирам:цела нација гладува и тн.цела нација гладува па државава си игра со нас како сака,засто па јас да се навракам наназад,иднината е во наши раце.ако можеш да се справиш повели, а денес секој може да си дозволи кола од 3-4 илјади евра дали кредит или позајмица некако,јас до вчера возев ФИАТ 126p,па поминав студенски денови со неа и е топ,сеуште ја чувам и тн.а тоа за и тој подземен свет . . . ..

пежово град троши со минимален вртежен момент,2000/мин 7-8 кој има знае колку троши,а колата со тие вртежи лази,а нека седне некој во пежо 207-2007 и нека седне во АУДИ а3 98' и да се развози неколку дена,па нека коментира за удобност и на прво место безбедност!
Околу трошењето: не ме јеби... 8 литри низ град Мерцедес 240d со 2.4 литарски мотор и 2 тона шасија троши... не е можно пежото да ти троши толку, и се да е во ред. Ако стварно ја имаш таа цифра како потрошувачка... дефинитивно неко меџу нама није наш - имаш прилично голема мака со моторот. Мајками вози фиеста 1.8 д, околу 6 литри низ град е потрошувачката, ито нема обртомер, па се менва брзина од око (жена ко ќе вози, по прилично добро цедење).

Околу удобноста, најверојатно не си се развозил добро во Ауди, да неречам било која чеза од VAG... сите се исто срање, ко во автобус од ЈСП да се возиш, ама од оние старите, со дрвени седишта. Секоја дупка на патот се осеќа. Па ако имаш клаено нископрофилни гуми, одлични се за кршење на камен во бубрег. За безбедност не коментирам, најверојатно Пежото е далеку побезбеден автомобил (во поглед на Еуро ѕвезди и срања, 10 години е поново, понапредни системи, перничиња, тракатанци) мада би рекол недај боже да дојди до таја работа...

да имаше некој тука од момциве искуство со делови и одржување француска кола,а сигурно некој има !мислам немаше да има коментари од типот /цитирам:цела нација гладува и тн.цела нација гладува па државава си игра со нас како сака,засто па јас да се навракам наназад,иднината е во наши раце.ако можеш да се справиш повели, а денес секој може да си дозволи кола од 3-4 илјади евра дали кредит или позајмица некако,јас до вчера возев ФИАТ 126p,па поминав студенски денови со неа и е топ,сеуште ја чувам и тн.а тоа за и тој подземен свет . . . ..
А мислиш дека остатокот е лесен за одржување? Ко ќе ти речат 180 евра за комплет каиши со затегачи за Ауди (ито купени од Солун, кај нас имаш уште 30-50 евра маржа) мислам дека и не е некоја мала цена... со оглед дека истото за форд би те чинело 50 евра, и напомена дека фордот има 2 каиши (краток и долг), а исто водната пумпа игра улога на затегач (ролер).

Ух, јас само дадов линк од сајт каде можеш да ја провериш потрошувачката... Во останатото не навлегувам, немам познавања.

а да си земеш ти ауди а3 ама дизелче пак тие години ?? ќе треба да се бањаш со нафта :D доста е економична.... јас кола на плин никогаш не би земал, знам тука во градот на 3-4 луѓе им експлодираше колата од лошо наместен плин и така

Е да бе, така прави плинот експлозија. Ај не си кажувајте

Она со рачунките за потрошувачка.

Земи ги во предвид свекиците и каблите кои треба да ги менуваш почесто на автомобил со плин.
И тука нека де ќе ти се фати.
Единствена разлика е што ако плин почне за зафркава со лошо работење и слично не знам мајстор кој ќе те закрпи.

Dizel vs plin matematikata e gore dole ista na 100km. Prosečen poloven benzinec ima realno najmalku 3 pati pomalce pominati km nego dizel,ostaj sto pisuva na kilometražite. e sega problemot e toa sto ako sakaš AUDI ili VW se kupuva izklucivo dizel,zatoa sto benzincite im se gjubre. Ama podobar dizel od VW nema. Ako kupuvas benzinec begaj od VAG masina,kupi nesto drugo.
--- надополнето: 27 ноември 2012 во 21:06 ---
Околу трошењето: не ме јеби... 8 литри низ град Мерцедес 240d со 2.4 литарски мотор и 2 тона шасија троши...
:pos::tapp:
Aj neka ti bide. Ama me nasmea.
8 litra gradska troši moeto a6 1.9tdi so 90 konja,edna od najekonomičnite limuzini vo svojot razred,mečeto nema šansa da cica pomalku od 11-12 gradska.

Dizel vs plin matematikata e gore dole ista na 100km. Prosečen poloven benzinec ima realno najmalku 3 pati pomalce pominati km nego dizel,ostaj sto pisuva na kilometražite. e sega problemot e toa sto ako sakaš AUDI ili VW se kupuva izklucivo dizel,zatoa sto benzincite im se gjubre. Ama podobar dizel od VW nema. Ako kupuvas benzinec begaj od VAG masina,kupi nesto drugo.
Кои се мааните на стариот 1.8Т?

Klapnata za gas i usisnata elektronika(važi za site benzinski modeli),mnogu često im zapečuvaat uljnite kariki i počnuvaat da trošat ulje i pokraj toa što kompresijskite se dobri te motorot ima odlična kompresija(toa se dešava zaradi upotreba na nekvalitetno ulje ili nenavremeno menuvanje). Ako mnogu se forsira na 1.8T strašno im crknuvaat turbinite zato što se vrtat na dosta pogolemi obrtai nego na TDI i zato što e temperaturata na izduvnite gasovi mnogu pogolema. Ako počne da troši ulje zaradi karikite mnogu brzo potoa ke rikne i turboto ako navremeno ne se reagira i popravi (mu se nataložuva ulje na lopatkite i koga uljeto povremeno ke zagori uste poveke go zagreva turboto).

OK, 1.8T или 2.0 ТС на Алфа Ромео (на плин)? Или 2.5 В6 на Алфа Ромео?

Najubavo običniot 1.6 8v so 74kw. Se razbira ako ti se dosta 100 konja pod haubata. :D Inace bi ti preporacal 1.9tdi ili 1.9jtd.
Za na plin ne se preporačlivi povekeventilski motori. Plinot gi gori pomalite ventili i sedalata na ventilite.

Najubavo običniot 1.6 8v so 74kw. Se razbira ako ti se dosta 100 konja pod haubata. :D Inace bi ti preporacal 1.9tdi ili 1.9jtd.
Za na plin ne se preporačlivi povekeventilski motori. Plinot gi gori pomalite ventili i sedalata na ventilite.
Мислиш со поголема кубикажа? Оти и 1.6 и 2.0, па и 2.5 имаат по 4 вентили по цилиндар. Инаку имам слушнато за тој проблем (не оти сум некој експерт де, далеку од тоа), но затоа гледав на германската spritmonitor.de дали има примероци со тие мотори на плин, и ги има со бајаги големи километражи. А, и Алфите кои јас ги гледам се по 2-3000 евра (старите Пасати со 1.8Т се малку повеќе) - за тие пари нека трае 5-6 години без поголем дефект и јас сум задоволен, се преку тоа е плус.

Имав еден линк со студија за моторите кои се проблематични на вградување на плин - не можам сега да го најдам, но колку што памтам од Алфа само 3.0 В6 беше... од ФВ не памтам, ама 1.8Т не беше сигурно... Форд беа сккоро сите... И мислам дека сите бензинци понови од 2004-05 воопшто се проблематични за плин баш од тие причини - ако го најдам линкот ќе го постирам.

Инаку, фала за советите... Бај д веј, ќе ме извините што уште малку ќе одам оф-топик, ама додека сме овде: што ќе кажеш за Фокус Мк1 1.8TDCI?

Kako vikaat starite,to sto e eftino ni kučinjata ne go jadat. Tolku za fordovite od mene.
:D
--- надополнето: 27 ноември 2012 во 22:10 ---
BTW mislev na 1.6 8v na VW,solidno motorče,od benzincite na VW e najdobar.

Whatcar викаат друго:
What Car? says

5 out of 5 stars
For It’s very practical and drives like a dream
Against There's less rear legroom than in some rivals
Verdict It's a practical small family car with the ability to make every driver smile
Go for… 1.8 TDCi
Avoid… 1.4 CL
http://www.whatcar.com/car-reviews/used/ford/focus-hatchback/summary/23517-5

Туку, го најдов линкот за ЛПГ-то: www.amrautos.co.uk/index.php/lpg-systems
И листата на проблематични возила: http://amrautos.co.uk/database_problem_cars.pdf
--- надополнето: 27 ноември 2012 во 22:17 ---
BTW mislev na 1.6 8v na VW,solidno motorče,od benzincite na VW e najdobar.
Малце “којна“ ми се тоа, ако е солиден :D

Ne letaj more mnogu so konjite. Se šuška deka vladata sprema danok na luksuz,ke opnat kobajagi gadni davacki progresivno nagore na sve sto e preku 66kw. Sega vece seknaa parite od carini za vozila,ne se uvezuva tolku,i nekade ke treba da se nadoknadi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom