Купишта релативизации, а.к.а. глупости.
Што кур ти вреди самостојност, кога имаш диктатура во својата држава? Што ти значи независност, кога ниту еден сосед не те признава? Што ќе ти е сувереност кога имаш паралелна држава на 2/3 од територијата на „самоуверената“ држава?
Ичкур. Толку ти вреди. Толку и има смисол твојот единствен аргумент на темава - независност.
Сега имаш земја која е понеписмена, посиромашна, поболна, позависна од странство, поподелена, меѓународно забаталена и шуткана ко 13-то прасе... Може на СФРЈ да и' се фати на пубично влакно.
Јас сум титов пионер, иначе. Можеше тоа лесно да го воочиш и од мојот профил и од мојот дискурс. Јас се родив во СФРЈ, детството го поминав таму, се радував на независноста и уживав во раната транзиција кога све беше топ! За жал, денес, на прагот на својата 5-та деценија мене ми е и тоа како јасно каква банана од држава е ова. Феудализам може гомна да јаде.
Сепак, јас не би се вратил во СФРЈ, поради тоа што не верувам во традиции и статус-кво, не верувам во враќање назад и не верувам во каење. Но, од друга страна не би останал ни тука доколку се укаже прилика за брзо, разумно бегство.