Анархија

• Креатор на темата Креатор на темата anarchy
  • Време на започнување Време на започнување
Ирелевантно! Никој не ве слуша, немате авторитет, немате организација, немате сила, непостојат истомисленици сите сте со свои мисли. Анархијата е индивидуална, егоистична и води кон осаменост, тоа се нејзини својства, затоа никогаш нема да биде прифатлива за мнозинството. Луѓето се направени да живеат во група.

Постов покажува дека немаш појма што е анархија, така да не си компетентен за дискусија на темава.

Постов покажува дека немаш појма што е анархија, така да не си компетентен за дискусија на темава.
Разбери секогаш некој нешто ќе те натера да направиш на овој или на оној начин, најсуптилно и најефективно е без сила.
--- надополнето: 29 ноември 2012 во 02:49 ---
Нема авторитет, ниту пак мазохизам.
Секогаш го има само што ти не го гледаш или поубаво ти е така. Не се плаши од власта нејзе ја гледаш и можеш да ја мразиш колку што сакаш, плаши се од тие што те контролираат а нив не ги познаваш ниту пак знаеш како тоа го прават. Насочен ти е гневот погрешно.

Разбери секогаш некој нешто ќе те натера да направиш на овој или на оној начин, најсуптилно и најефективно е без сила.
--- надополнето: 29 ноември 2012 во 02:49 ---

Секогаш го има само што ти не го гледаш или поубаво ти е така. Не се плаши од власта нејзе ја гледаш и можеш да ја мразиш колку што сакаш, плаши се од тие што те контролираат а нив не ги познаваш ниту пак знаеш како тоа го прават. Насочен ти е гневот погрешно.

Сега ме просветли. Ти благодарам! :cuc:

• Ми се допаѓа
Reactions: Nex
Супер сега ќе спијам полесно :pipi:
--- надополнето: 29 ноември 2012 во 03:28 ---
Анархистите имаат различни ставови за економската и легалната организација на општеството: некои претпочитаат колективистички анархизам, анархосиндикализам или партиципаторна економија, додека други поддржуваат пазарна економија и приватна сопственост како мутуализмот, а други пак, како анархокомунистите предлагаат економија на подароци, т.е. „на секому според потребите.“

http://anarhija.freediscussions.net/html-h14.htm
Ако вие знаете што сакате.. :facepalm:

• Ми се допаѓа
Reactions: Nex
Каков би бил механизмот на справување со криминалот во едно анархистичко општество?

Нема да има криминал во анархистичко уредување,секој човек си е доволно свесен да не му штети на опшеството и да живее заедно во мир и ред,но за жал лугето во денешно време не се такви,свеста не е на толку високо ниво за да се живее во таа утопија па затоа тие што сакаат да живеат анархистички треба да си направат свој комуни као поседбни градчиња и само одбрани луге да си живеат таму друго чаре во денешно време не гледам.

па затоа тие што сакаат да живеат анархистички треба да си направат свој комуни као поседбни градчиња и само одбрани луге да си живеат таму друго чаре во денешно време не гледам.

Направено е многу пати и ќе биде правено уште многу. Мене таа варијанта највеќе би ми одговарала, наместо да ме плука народ затоа што сакам општо добро, „сакате систем, повелете, нека ве ебе“ и да си заминам некаде каде ќе бидам надвор од него, ама не! Она што ќе го креираш, власта ќе дојде да го сруши, затоа што нив не им е од интерес да им покажеш ти со пример на овците дека има алтернатива. Искуството со таквите населби и градови ни го докажало ова многу пати. Ќе видиме како ќе заврши слободната зона во Грција.

Направено е многу пати и ќе биде правено уште многу. Мене таа варијанта највеќе би ми одговарала, наместо да ме плука народ затоа што сакам општо добро, „сакате систем, повелете, нека ве ебе“ и да си заминам некаде каде ќе бидам надвор од него, ама не! Она што ќе го креираш, власта ќе дојде да го сруши, затоа што нив не им е од интерес да им покажеш ти со пример на овците дека има алтернатива. Искуството со таквите населби и градови ни го докажало ова многу пати. Ќе видиме како ќе заврши слободната зона во Грција.
Иди таму тогаш што си го губиш времето тука. Лесно е да збориш иди прави го тоа во што веруваш.

За нештово чинам Ниче ја дрвеше......
Мој став според негов видик и претставеност си е ОК, ама е далеку од реално остварливо. Некои филозофија тупат дека човекот е егоистичко сушчество, други дека е лошо, трети дека е завидливо, јас уште сум во некаква си збунетост за тоа точно каква катара е, но како и да е не е спремно да се носи со таа шема на добро поставени односи каде сите би биле кул и разумни и се би течело ко подмачкано. Да се менува една целосна матрица на размислување и делување е тешка работа, па од тука иди она честа грешка дека анархија=хаос.

Иди таму тогаш што си го губиш времето тука. Лесно е да збориш иди прави го тоа во што веруваш.

Многу ми е нарцисоидно да се самоцитирам... :pipi:

Анархисти се пропаднати комунисти на кој им беше мака да читаат дебели книги од Маркс и Енгелс.
То се гледа и во музиката, сите панкери се неуспешни металци кои не научија да свират и пејат па станаа панкери и со тоа аутоматски и анархисти.

Морал без страв, почит и авторитет неможеш да изградиш во реалноста. Тоа е изводливо само во фантазијата.
Ова е исто како да кажеш дека морал од луѓе кои не веруваат во Бог не можеш да очекуваш и бараш,но сепак праксата покажува дека не е така,се согласуваш ли?
За момент да си претпоставиме дека е така како што си пишал,се поставува прашањето-зошто во секоја држава во светот постои криминал?Стравот од авторитет,во овој случај државата,постои,но очигледно е дека нешто не штима,не е до стравот,туку во нешто друго е проблемот.Некој ако решил да убие,ќе го направи тоа по секоја цена и ќе се надева дека нема да биде откриен од страна на институциите.Зошто има поединци кои се впуштаат во активности со кои им штетат на другите околу себе,нема чувство на емпатија,каков страв од авторитет-искрено не ти држи вода тезата.
Дали е до тоа како се воспитуваат децата,дали околината влијае(влијае секако,не негирам),дали луѓето се раѓаат такви(ова не верувам),дали ако едно дете се роди во средина каде нема насилство,поделби по вера и нација и ред други контролни механизми,дали тоа дете некогаш би посегнало по туѓ живот или би украло нешто или што и да е?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom