Анархија

• Креатор на темата Креатор на темата anarchy
  • Време на започнување Време на започнување
Зборуваме за комунизам?

Да.

Кој би бил авторитет во комунизмот? Нема авторитет.

Авторитет е повисока цел, идеја, односно у случајов опстанок за човековиот вид.

Или, како што си проповедал Исус, сите еднакви пред Бога, пред нешто недостпано, невидливо за сите, за да може да се негува еднаквоста. Но, тоа за тоа време.

ВО иднина таков авторитет, на кој ти целиш би било, токму тоа опстанок на човековиот вид.

Сега авторитет би бил хедонизмот во еден хипотетички претпоставен комунизам.

И порано го давав примерот, со неколку луѓе на пуст остров, после некоја бродск аили авионска несреќа. Ќе живеат во анархија, комунизам како сакаш наречи го, бидејќи ќе бидат принудени да се променат и да размислуваат на таков начин за опстанок на нивната новонастаната заедница, каде секој член е еднакво битен за доброто на сите.

Не им треба на сите жени пенис. Прашав за луѓето кои функционираат во такви средини, оние кои немаат потреба од авторитет.

Секоја средина има авторитет разликата е во формалноста (дали има титула) и јавноста (го знаат не го знаат). За да има општество мора да има водач (авторитет) заедничка мисла, волја, цел инаку имаме индвидуалци секој со своја мисла, цел, волја што неизбежно води до хаос.
Кажи ми еден пример за анархична средина?

Секоја средина има авторитет разликата е во формалноста (дали има титула) и јавноста (го знаат не го знаат). За да има општество мора да има водач (авторитет) заедничка мисла, волја, цел инаку имаме индвидуалци секој со своја мисла, цел, волја што неизбежно води до хаос.

Твоето семејство дома.

Да.

Или, како што си проповедал Исус, сите еднакви пред Бога, пред нешто недостпано, невидливо за сите, за да може да се негува еднаквоста. Но, тоа за тоа време.

ВО иднина таков авторитет, на кој ти целиш би било, токму тоа опстанок на човековиот вид.

И порано го давав примерот, со неколку луѓе на пуст остров, после некоја бродск аили авионска несреќа. Ќе живеат во анархија, комунизам како сакаш наречи го, бидејќи ќе бидат принудени да се променат и да размислуваат на таков начин за опстанок на нивната новонастаната заедница, каде секој член е еднакво битен за доброто на сите.
Авторитет е тој што се слуша :)
Авторитетот е променлив.
Денес се слушаме себе, утре го слушаме тато а во сабота една другарка но секогаш го има неизбежен е!
--- надополнето: 29 ноември 2012 во 01:35 ---
Твоето семејство дома.
Си има авторитет нема анархија кај мене дома :eek:

Авторитет е тој што се слуша :)
Авторитетот е променлив.
Денес се слушаме себе, утре го слушаме тато а во сабота една другарка но секогаш го има неизбежен е!

Ок де. ТОа е поентата, да она што се нарекува авторитет не биде тоа што го знаеме денес.

Лесно е да оставиш дел од одлуките по соспствена желба, а не поради наметнат авторитет.

Има голема разлика.
--- надополнето: 29 ноември 2012 во 01:36 ---
Си има авторитет нема анархија кај мене дома :eek:

Кој е авторитетот?

Ок де. ТОа е поентата, да она што се нарекува авторитет не биде тоа што го знаеме денес.

Лесно е да оставиш дел од одлуките по соспствена желба, а не поради наметнат авторитет.

Има голема разлика.
--- надополнето: 29 ноември 2012 во 01:36 ---

Кој е авторитетот?
За перење алишта, за готвење или за финансии или па можда прашуваш за поправки? Се се тоа различни авторитети би било циркус ако си ги замениме улогите, некој нема да знае како машина за перење да уклучи а друг како компјутерот да го вклучи :)

Да.

Нема? Ами замислата за еднопартиска диктатура? :)

Имаш не еден, туку повеќе примери наназад во темава.

Твоето семејство дома.

Не мора да значи, матријархат, патријархат...

За перење алишта, за готвење или за финансии или па можда прашуваш за поправки? Се се тоа различни авторитети би било циркус ако си ги замениме улогите, некој нема да знае како машина за перење да уклучи а друг како компјутерот да го вклучи :)

Ух па тоа не е авторитет:)

Таман работа.

Зборувам за наметнат авторитет, кој ќе постави правила и прописи по негова волја.
Тоа е апаратот држава во моментов.

Секако дека и во анархија, и во комунизам, секој ќе си ја знае својата улога и своите можности.

Значи ваквите ситници би биле решени преку техника и технологија. По мене, тоа е еден од факторите кој може да допринесе за анархија.

Јас не ја сфаќам анархијата како безредие. НАпоменав што значи за мене, и каде треба да доведе истата.

Тоа не се вика авторитет. Секој треба да работи тоа што го влече, тоа што го сака, не тоа што ќе му го наметне општеството. Извини, ама немам намера да пробувам да те регрутирам или да те разубедувам. Ако ти сметаш дека си овца, на која и треба овчар да ја води, јас сметам дека мене не ми е потребен никаков наметнат страв за да имам морал во себе.

Нема? Ами замислата за еднопартиска диктатура? :)

Имаш не еден, туку повеќе примери наназад во темава.

Не мора да значи, матријархат, патријархат...

Ок можеш да најдеш контрапримери, секако.Мада ова со диктатурава не се уклопуе како добар контрапример

ЈАс изнесов мое видување и моја желба како би сакал да изгледа еден ден човештвото.

Тоа не се вика авторитет. Секој треба да работи тоа што го влече, тоа што го сака, не тоа што ќе му го наметне општеството. Извини, ама немам намера да пробувам да те регрутирам или да те разубедувам. Ако ти сметаш дека си овца, на која и треба овчар да ја води, јас сметам дека мене не ми е потребен никаков наметнат страв за да имам морал во себе.
Мојата едноставна дефиниција за авторитет јас си ја кажав: "тој што се слуша", си кажав и за променливоста на авторитетот зависно од ситуацијата.
Твојата дефиниција не ја знам?
Сите ние сме овци во "авионот што лета" само пилотот е овчарот. Јас со задоволство му ја давам таа улога ;)
Морал без страв, почит и авторитет неможеш да изградиш во реалноста. Тоа е изводливо само во фантазијата.

Морал без страв, почит и авторитет неможеш да изградиш во реалноста. Тоа е изводливо само во фантазијата.

Супер! Значи, според некои членови овде, јас и моите истомисленици сме нереални. Не постоиме.

Мојата едноставна дефиниција за авторитет јас си ја кажав: "тој што се слуша", си кажав и за променливоста на авторитетот зависно од ситуацијата.
Твојата дефиниција не ја знам?
Сите ние сме овци во "авионот што лета" само пилотот е овчарот. Јас со задоволство му ја давам таа улога ;)

Овчарот е Бог.

Сите сме ние овците.

Авионот е нашиот живот.

За да не бидеш ороспија и не му даваш на секого што има к.. меѓу нозе ти треба страв?

За да не го убиеш првиот што те откачил ти треба авторитет кој ќе те присили да не го правиш тоа?

Супер! Значи, според некои членови овде, јас и моите истомисленици сме нереални. Не постоиме.
Ирелевантно! Никој не ве слуша, немате авторитет, немате организација, немате сила, непостојат истомисленици сите сте со свои мисли. Анархијата е индивидуална, егоистична и води кон осаменост, тоа се нејзини својства, затоа никогаш нема да биде прифатлива за мнозинството. Луѓето се направени да живеат во група.
--- надополнето: 29 ноември 2012 во 02:37 ---
Овчарот е Бог.

Сите сме ние овците.

Авионот е нашиот живот.

За да не бидеш ороспија и не му даваш на секого што има к.. меѓу нозе ти треба страв?

За да не го убиеш првиот што те откачил ти треба авторитет кој ќе те присили да не го правиш тоа?
ДА!
Дете можеш да научиш од мало да го насочиш да биде убиец и да ужива во тоа (александар македонски), да им ги сече грлата на кокошките и свињите во село и да не му трепне око, да биде пацифист, вегетаријанец кој доколку го види сељакот како убива животни и ужива во месо ќе му се згрози а и обратното ако пак овој го види него како јаде зелнило што зајците не го јадат истото..
Поентата би била моралот го обликуваме како ќе ни прдне.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom