A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Член од
5 февруари 2011
Мислења
234
Поени од реакции
28
Ekipa za blizoo televizija abe Sport Klub nema ili samo kaj mene nema na digitalnata :/

Член од
31 декември 2009
Мислења
582
Поени од реакции
163
netot e dobar stabilen ama kablovskata im e uzas sranje programi a moze da se stavi mnogu dobri kanali.
katastrofa se usluga 0 smetki ne stigaat barem kaj mene i komsiive
kako im tekne prakaat zabe ti da se bunis da urlas.
licno jas za resiver da smenat im vrtev 2 meseci i bozem ne mozelo maftaat samo i koga ke im kazes deka ke go iskrsis sandaceto ako ne dojdat za 1 saat da go izvadat od tvoj dvor da vidis kako mozelo da se donese drug resiver.
vo ovaa drzava nemoze so ubavo da se resi se mora na loso.

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.938
Поени од реакции
900
Можеби планираат да биде 60 ама уште не е па 50 максимум пуштаат :D

Martin007

ГАЗДА
Член од
24 октомври 2011
Мислења
7
Поени од реакции
0
Имам близоо веќе 8 години од кога беше Кадис па после го откупија стана CableTel па сега пред 1-2 год Близоо нема врска. Од секогаш го имам пакетот Премиум и дури пред 3 месеца ми го намалија затоа што немало можност во Скопје , центар божем нешто средувале курац веќе 3 месеца ништо.

Иначе повеќе од 50 не идеше кога ќе стават оптички кабли тогаш може нешто а вака само ќе се лажеме и тоа уплоадот 0.1мб катастрофа е место да стават и 40-50 уплоад..

Член од
3 март 2008
Мислења
29
Поени од реакции
5
Најдобри се!!! Имам АТВ+НЕТ 15мбс/ун за само 600 денара!! Цареви се :D

Член од
20 ноември 2009
Мислења
460
Поени од реакции
130
Имам близоо веќе 8 години од кога беше Кадис па после го откупија стана CableTel па сега пред 1-2 год Близоо нема врска. Од секогаш го имам пакетот Премиум и дури пред 3 месеца ми го намалија затоа што немало можност во Скопје , центар божем нешто средувале курац веќе 3 месеца ништо.

Иначе повеќе од 50 не идеше кога ќе стават оптички кабли тогаш може нешто а вака само ќе се лажеме и тоа уплоадот 0.1мб катастрофа е место да стават и 40-50 уплоад..
Значи имам пишано 100пати вие шо сте на docsis никогаш нема да имате ист upload со download. Треба да си ЛАН.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Значи имам пишано 100пати вие шо сте на docsis никогаш нема да имате ист upload со download. Треба да си ЛАН.
Уште еднаш ќе прашам кога сме веќе дојдени до тоа :D
Како работи системот на ЛАН на близу?
Пошто ја гледам само 2 кабли испод земја што идат до сандачињата пред влезовите: дебелиот црн кој е за кабелската, а другиот обичен ethernet кабел...
Кај е оптиката па да има симетрични брзини :S ?

Член од
20 ноември 2009
Мислења
460
Поени од реакции
130
Уште еднаш ќе прашам кога сме веќе дојдени до тоа :D
Како работи системот на ЛАН на близу?
Пошто ја гледам само 2 кабли испод земја што идат до сандачињата пред влезовите: дебелиот црн кој е за кабелската, а другиот обичен ethernet кабел...
Кај е оптиката па да има симетрични брзини :S ?
Ако од сандаче ти иди кабел да можиш директно вкомпјутер да го поврзиш то е лан
,
а ако е интернето преку кабело за тв па преку модем то е docsis.

Иначе утп кабливе шо ги користат за лан поддржуваат брзина до 100мбпс на 1км, а има и појаки за поголеми брзини. Значи нее потребна никаква оптика до дома, доволно е главната мрежа да му е оптика.
http://wiki.answers.com/Q/Transmission_speeds_of_UTP_cable

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Да да приметив дека им е cat6e кабелот, значи може да носи до 10 гига во секунда трансфер.
Све е тоа јасно но, до каде оди оптиката? Односно, до каде она оди под земја, мора да има некаков терминал каде се претвора оптичкиот сигнал во ethernet, па после тој оди до влезовите.
Вака нешто?
Или нешто вакво само на поголема дистанца?
И да, приметив едни како сандачиња (слични со оние за струја) поставени низ парковите, паркинзите - односно малку подалеку од една зграда, можеби до таму иде оптиката, а потоа се распределува со UTP.. ?

Член од
13 март 2012
Мислења
478
Поени од реакции
128
Сандачињата се на телеком.Пред месец дена местеа кај мене во мало.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.659
Поени од реакции
797
Имаат и Близоо такви сандачиња слични како телеком разликата е во тоа што овие имаат и електрично броило (саат) за потрошена електрична енергија додека на телеком имаат ознака Т-ХОМЕ

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Имаат и Близу такви, ги монтираа можеби пред едно година ипол -две, додека овие се малце понови можеби има пола година така нешто..
Бајаги разлика има у сандачињата.. :)

Член од
13 март 2012
Мислења
478
Поени од реакции
128
Имаат и Близу такви, ги монтираа можеби пред едно година ипол -две, додека овие се малце понови можеби има пола година така нешто..
Бајаги разлика има у сандачињата.. :)
Првпат слушам близу да имаат сандачиња.Досега немам видено :)

Kajgana Shop

На врв Bottom