Во Куманово во ниту еден кафич, продавница, чајџилница, бурекџилница што е во сопственост на Албанци не ти даваат фискална сметка.Во сите албански објекти се пуши внатре, а додека македонските ги утепаа од казни.Инспектор во албански објект не влегол со години.Да не зборувам само дека оценки на ученици се пишуваат од ракав.
И што , загрижен ли си што албанците седат во затворени простории каде се пуши , па нели тоа е штетно по здравјето , јасно ли ти е сега.
Па и јас знам дека ги тепаат со казни , тоа им се случува и на албанците , нема пардон , и еден што се правеше дека има познати инспектори , му го затворија дуќанот.
Најголеми загуби и неплаќање сметки јавното претпријатие Водовод во Куманово има во албански средини.Планините во Липково ги соголија од сечење, а инспекција никогаш не отишла таму.Струја највеќе се краде во албански средини.Македонските фирми и претпријатија цело време се тресат од инспектори, а кај Албанци не влегле со години.
Сите кафичи во локалитетот Гарнизон се пуши внатре.Сум бил и видел со свои очи.Немој да бламираш.Дали некој од тие објекти е затворен?
Кој водовод бе кај албанските средини , кога сите албански села насекаде имаат вода од бунар или планина , иако изворите се наоѓаат во тие албански средини (Липково , Рашче или Матка).
Струја се крадеше после војната (сега драстично е намалено) , но кажи ми зошто кога не се крадеше немаше инвестиции во тие општини и вработувања , исто и сега нема. Тоа е само едно алиби , вистинската причина е дека не се инвестира со цел да се иселат албанците.
Дури еднашка ми падна на око една вест , ЕВН кажуваше колкави загуби имало во некоја албанска општина , и кажуваше колку крадци фатиле.
Со мала математика испадна дека тие селани ќе платат казна поголема од украдената струја.
Што значи дека пак албанецот го подмирил долгот и тоа малце повише.
Во Струмица, Радовиш, Гевгелија, Кочани, Берово има еден куп печалбари во Италија и Швајцарија.Италија врие од стурмичани.Мислиш дека само вие одите на печалба?Од што се направени тие еден куп нови огромни куќи во Јужна и Централна Македонија?Цело Куманово е во Авганистан и Ирак. а сите од нив тие пари ги трошат во Македонија од храна до облека.Тоа не е случај со Албанците печалбари коишто освен голема куќа што прават во Македонија 90% од парите ги трошат во Западна Европа.
Македонците последните години се заминати , за разлика од албанците , они не само што не градат , туку ги продаваат куќите.
Има и македонски села што немаат асфалт, струја и вода.Не само албански така да не се бламирај и фолирај тука.Сите добро знаеме дека најголем дел од Албанците по селата никогаш не платиле комуналии, а кога инспектор ќе проба да влезе таму цело село се собира да го тепа каурот.Мене не ми е Липково во Швајцарија , па да незнам што се случува таму.
Има секако , заостанати села со стотина жители и далеку по 40км од град. А не е чудно и на вакви села да им однеле услови за живот.
Албанските печалбари освен што прават куќа во Македонија и трошат 3 недели годишно во Македонија со друго ништо не го стимулираат и полнат буџетот на Македонија.
Ама ти така викаш.
Незнам зошто би дискутирала со тебе на оваа тема, не е точно тоа можеш само пред твоите да си збориш не мене. Јас секој ден работам со нив гледам со свои очи, не ми требаш ти да ми кажуваш како работат и колку придонесуваат.
Плаќајте па имајте лице за економска дискриминација, лицемери.
Бараме толку колку си даваме , ни помалку ни повеќе , а статистиките покажуваат дека придонесот е поголем него инвестициите.
Се додека Полог по многу параметри е над сите останати региони освен Скопје , тогаш јас тебе не ти верувам.
Односно намерата ми беше дека се краде , манипулира и прикрива од двете страни , еве последното беше со нафтата , по 20.000 евра од една цистерна украдени , тоа ти е на сите страни , само што не се гледа со “обично“ око.
Потоа имаш и пректот Скопје 2014 и останати тендери , реклами , субвенции и триста чуда од кај се прелеваат пари , а и самите македонци меѓусебе се обвинуваат кој повише краде и крадел.