Ај еве да се сложам со тебе дека само албанците не биле регуларни по даноците и другите обврски (не е точно).
Во 2010-та , прометот во мала трговија во Полошкиот регион бил 173 милиони евра.
Со што Полошкиот регион е одма позади Скопскиот регион.
На пример Источниот регион заостанува зад Полог со 40%.
Еве значи , албанците не пријавуваат промет , градат дивоградби итн.
Но статистиките велат дека Полог цело време е позади Скопје.
Но кога иде време за инвестирање , не е Полог на второ место , туку на последно.
Објасни ми ти мене , со што придонело едно македонско село од 900 жители во буџетот на Македонија.
Во тоа село погодувам 300 лица зимаат пензија (што значи се работи за старечка општина) , и од друга страна им се гради пат , спортска сала или фудбалски терен , реновира училиштето , водовод канализација итн.
Дај објасни ми каков данок плаќаат овие пензионери , колку данок треба да плаќаат за да им се изградат овие работи?
Од друга страна имаме албанско село со 4000 жители , каде што нема ниедна инвестиција , иако селото е доста активно , има младо население , и јас ти гарантирам дека тие само со тоа што полнат нафта и зборуваат на телефон , придонесуваат повеќе за буџетот него тие стари македонци кои не мрдаат од село.
И што се виновни албанците што во нивните средини нема фабрики.
И тоа се должи на децениската дискриминација , кога фабрики градеше државата.
За да денеска ти ми речеш , во БДП-то албанците не придонесуваат колку македонците.
Па дај нека ја поправи државата таа намерна грешка и нека отвори фабрики кај албанците , за и тие да придонесат во БДП-то малце повеќе (иако и сега придонесот не е толкав како што ти го прикажуваш).
Овие денови се потврди дека нема кој да го спречи албанското знаме , сега убаво би било да се борат да нема кој да ги спречи парите да се вратат кај албанците , односно борба за економска рамноправност.
Е тек тогаш ќе има да се отворат повише теми , пошто нема веќе тие старечки села да ги јадат парите на албанците.