Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

• Креатор на темата Креатор на темата bojan81
  • Време на започнување Време на започнување
Дајте препорачајте некоја добра книга за дизајн, пред се Илустратор. Па и некое торентче со туторијали во пп нема да биде на одмет :) Ја најдов оваа ми изгледаше како добра, ама сакам и вие нешто да препорачате...

ShowCover.asp

Бре бре шо ќе беше темава, штама еј. До толку нема дизајнери на кајганава, или пак до толку се зафатени со работа шо глава не можат да кренат.. :pos: Па дајте тогаш ако има нешто и за нас почетнициве да сработиме...него ајде помош ако можи малце..

Ја имам оваа фигура:
object.jpg

ама сакам ќошовите да и се заоблени како на ова:
object2.jpg

Пробав со round corners, лоши резултати дава :(

Бре бре шо ќе беше темава, штама еј. До толку нема дизајнери на кајганава, или пак до толку се зафатени со работа шо глава не можат да кренат.. :pos: Па дајте тогаш ако има нешто и за нас почетнициве да сработиме...него ајде помош ако можи малце..

Ја имам оваа фигура:
Прегледај го приврзокот 52088

ама сакам ќошовите да и се заоблени како на ова:
Прегледај го приврзокот 52089

Пробав со round corners, лоши резултати дава :(

Има работа има, само јас кога барам никој не се јавува. Ако си за еве, праќај инфо. Туку зошто не истераш со слика во позадина ако е лошо со заоблени агли? Сликите беа прво можно решение, а во догледно ќе останат и единствено стандардно и квалитетно.

Има работа има, само јас кога барам никој не се јавува. Ако си за еве, праќај инфо. Туку зошто не истераш со слика во позадина ако е лошо со заоблени агли? Сликите беа прво можно решение, а во догледно ќе останат и единствено стандардно и квалитетно.
Како тоа со слика во позадина? Не те разбирам?

bobipp - Ако сакаш да ти е со заоблени агли ( ти говорам за ако работаш сликата на Илустратор) најлесно е да го направиш преку Pathfinder. И за да се научиш повеќе, гледај туторијали на јутуб, многу помагаат.

Експериментирам php/mysql со еден пример, пробувам да направам обична страна за регистрација/логирање. Во индексот на страната има 2 опции (регистрација и логирање). После потполнување на полињата, страната за регистрација води кон скрипта (register.php) каде се врши валидација и запишување во базата. Кај страната за логирање пак, се бара да се внесат јузер/пасворд и откако се внесени истата води кон скрипта (login.php) каде се врши валидација на корисникот. Ако постои, влегува во друга страна (members.php), а на таа страна пак има Logout опција (со одјавување повторно се враќаме кон индексот). Е сега, она што мене ме интересира е каде точно треба да го поставам почетокот на сесијата (за крајот знам дека треба да е во logout.php) за да кога корисникот ќе се одјави или некој друг ако сака директно да пристапи до members.php да му даде порака дека не е најавен.

Експериментирам php/mysql со еден пример, пробувам да направам обична страна за регистрација/логирање. Во индексот на страната има 2 опции (регистрација и логирање). После потполнување на полињата, страната за регистрација води кон скрипта (register.php) каде се врши валидација и запишување во базата. Кај страната за логирање пак, се бара да се внесат јузер/пасворд и откако се внесени истата води кон скрипта (login.php) каде се врши валидација на корисникот. Ако постои, влегува во друга страна (members.php), а на таа страна пак има Logout опција (со одјавување повторно се враќаме кон индексот). Е сега, она што мене ме интересира е каде точно треба да го поставам почетокот на сесијата (за крајот знам дека треба да е во logout.php) за да кога корисникот ќе се одјави или некој друг ако сака директно да пристапи до members.php да му даде порака дека не е најавен.

Сесијата можеш да ја отвориш кога сакаш ... зависи што се држиш во неа. Сесијата не е само за да евидентираш дали корисникот е најавен или не. Можеби во сесија ќе држиш на пример последни отворени страници.
Конкретно дали корисникот е најавен или не, одреден параметар во сесијата треба да додадеш во моментот кога тој ќе биде валидиран дали постои во базата на корисници ... значи во моментот по потврда на логирањето или во моментот на успешна регистрација (доколку автоматски сакаш да биде логиран).

Сесијата можеш да ја отвориш кога сакаш ... зависи што се држиш во неа. Сесијата не е само за да евидентираш дали корисникот е најавен или не. Можеби во сесија ќе држиш на пример последни отворени страници.
Конкретно дали корисникот е најавен или не, одреден параметар во сесијата треба да додадеш во моментот кога тој ќе биде валидиран дали постои во базата на корисници ... значи во моментот по потврда на логирањето или во моментот на успешна регистрација (доколку автоматски сакаш да биде логиран).
Така и направив...
login.php
PHP:
$sqlquery = mysql_query("SELECT username,password FROM simplelogin WHERE username='$user' AND password='$pass' ");

$sqlquery2 = mysql_num_rows($sqlquery);

if ($sqlquery2 == 0)
{
die (' Wrong input, try again ');
}
else
{
$_SESSION['logedin'];
...

и во logout.php имам
PHP:
session_start();
$_SESSION = array();
unset ($_SESSION['logedin']);
session_destroy();

Едит: Океј е, го средив на друг начин. Ставив променлива која добива вредност 1 ако логирањето е успешно
PHP:
$_SESSION['views']=1;
а во members.php прво се проверува која е вредноста на таа променлива, ако е нула, го враќа корисникот на страната за логирање. Работи и кога ќе направам logout па се враќам со back и кога го копирам линкот до members.php и пробувам да влезам на таа страна без најава.
Во секој случај, фала за советите :)

Чисто информативно да прашам има некој користено Хостинг од eHost.mk ? Услугите што ги нудат не се лоши и цената е далеку подобра од онаа на Ухост. Е сега Ухост 3 години ги користам али скапо си е скапо, а и веќе не ми вршат работа со оглед на тоа дека веб просторот што го нудат им е премал за некои пакети. Сума сумарум, еХост стабилни ли се и каква им е поддршката знае некој ?

Ako moze nekoj da mi kaze kako da go napravam ova http://kajgana.com/topki primer ima tema topki vo ovaa tema ima "Втор дел: Ла Лига освежување и договарање,,Видео потсетување пред денешниот старт и загревање за ЛШ drugi pod temi no vo kratka forma so link koga stegnes da vodi do opsirnata prikazna . :D izvinete za objasnuvanje se nadevam deka se razbirame :D :D

Најновата вест ќе си направиш да ти ја прикажува горе, све остало надолу во листата како што сакаш. :)

Дечки можеби ќе звучи ептен noob-овски ама ај да си прашам. Сакам да почнам проект во стил на time.mk но во друга држава.
Е сега прашањето ми е дали се продава готова скрипта за тој тип на страница или мора да се ангажира некој што ќе ја скоцка страницата како што сакам?
Ако се продава сакам да добијам понуди од вас ако има некој или евентуално ако некој знае колку чини. Пишете ми ПП или може и тука да продискутираме за ова. Секоја подетална информација е добредојдена.

Da no kako ? inace pravam strana na blogger

Тоа некој што работи со блогер, јас не сум чепкал воопшто.

Дечки можеби ќе звучи ептен noob-овски ама ај да си прашам. Сакам да почнам проект во стил на time.mk но во друга држава.
Е сега прашањето ми е дали се продава готова скрипта за тој тип на страница или мора да се ангажира некој што ќе ја скоцка страницата како што сакам?
Ако се продава сакам да добијам понуди од вас ако има некој или евентуално ако некој знае колку чини. Пишете ми ПП или може и тука да продискутираме за ова. Секоја подетална информација е добредојдена.

Конкретно, time.mk е сопствена скрипта и има посебни анализи што ги прави. Инаку, може да најдеш некој готови RSS агрегатори низ интернет, но колку работа ќе ти вршат тие - не знам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom