Фан клуб - РК Металург

А колку е меродавен Чупиќ да дава такви изјави кога во Скопје има играно само утакмици на репрезентацијата до 20 години ? Од кај па он знае каква била атмосферата ?
На секоја балканска екипа и ја фалат атмосферата и цело време и ја спомнуваат,а ние свршаваме на тие комплименти како мали деца.
И на Загреб кај што се мртви пувала 90% од публиката највауваат одлична атмосфера цело време.....

Па добро барем некој друг од страна не фали,за разлика од комитите кои мораат сами да се фалаат - како божем без нив не бива спортски настан :D

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЈУ НА ФИЛИП МИРКУЛОВСКИ ЗА САЈТОТ НА ЕХФ

Објавено на : 16/11/2012 19:49
Текстот не е лекториран
DSC_0209_resize2.jpg
Филип Миркуловски: Не сме под притисок да победиме !
Играме подобро кога сме аутсајдери, вели ракометарот на Металург Скопје Филип Миркуловски пред натпреварот на неделата на ehfTV.com (ЕХФ-ТВ), в недела, во 18 часот.
Кога натпреварот помеѓу Металург Скопје и Виве Траги Киелце беше избран за натпревар на неделата на ЕХФ-ТВ пред неколку месеци, никој не претпоставуваше дека ќе биде многу повеќе од вообичаено дерби. Двата тима имаат максимален број поени по четири кола. Металург покажа дека нема да му дозволи никому да го порази на домашен терен.
Киелце има многу поголем буџет од тимот од Македонија. Лино Червар предводеше неколку хрватски репрезентативци што сега играат во тимот од Полска.
Тоа ќе биде судир на два различни стила и тактички пристапи. Киелце форсира брз противнапад и брза игра, додека Металург се потпира на одлична одбрана, која е основа за постигнување голови.
В недела вечер во салата „Борис Трајковски“, повеќе од 7.000 навивачи ќе бидат осмиот играч на Металург. Домашниот тим ги распродаде картите за натпреварот за само два часа.
Филип Миркуловски е играч што ќе биде клучен и во одбраната и во нападот. Тој често е цел на противниците, а понекогаш судирите не се лесни.
Дали сте физички и психички подготвени за наредниот предизвик?
- Сѐ уште се подготвуваме за натпреварот и гледаме ТВ-снимки од игрите на противникот. Физички сме подготвени, иако имаме проблеми со повредите, но мислам дека сите проблеми ќе бидат решени пред натпреварот. Психичката подготовка е важна. Знаеме дека натпреварот ќе биде тежок и не смееме да си дозволиме никакви грешки.
Дали сте под притисок да победите?
- Не сме под никаков притисок. Виве Тарги Киелце е фаворит. Не размислуваме дека треба да победиме. Доколку победиме, тоа ќе биде плус и оваа победа ќе ни обезбеди место во осминафиналето, што е наш приоритет. Ќе се обидеме да победиме, иако Виве Тарги Киелце е фаворит.
Двојниот натпревар со Киелце на крајот ќе биде решавачки за групата Ц. Дали гледате на можноста на крајот да бидете први во групата?
- Би можело да значи многу, дури и кога ќе патуваме во Полска идната недела. Ако победиме, ќе биде полесно. Ние на ова гледаме како двоен меч што ќе одлучи кој ќе биде прв на крајот од групната фаза.
Колку е потешко да се игра како фаворит? Дали Металург е фаворит во првиот натпревар во Скопје?
- Не сме фаворити, иако резултатите покажуваат дека сме во добра форма и играме дома. Виве Тарги Киелце е квалитетен тим, со репрезентативци од Хрватска и од Полска. Играме подобро кога сме аутсајдери. Тогаш сме помотивирани и притисокот е поголем врз фаворитите.
Колку Виве Тарги Киелце се разликува од претходните четири противници, во однос на тактиката и начинот на игра?
- Тие се слични на Горење Велење, но полскиот тим е многу подобар. Тие играат тесна одбрана 6-0, принудувајќи брзи противнапади, преку крилата Чупиќ и Штрлек. Против Горење го спречивме тоа. Тоа ќе биде нашата главна задача. Тука лежи нашата шанса.
Киелце го загуби дербито против Висла Плок, а вие го загубивте дербито против Вардар. Какви поуки можат да се извлечат од овие натпревари?
- По поразите, двата тима ќе бараат шанса да ја вратат самодовербата. Ќе посветиме посебно внимание на Урош Зорман. Неколкупати игравме против него и тој ни создаде многу проблеми. Ако го запреме, ќе бидеме поблиску до запирање на целиот тим. Исто така, левиот бек Јурецки е посебен играч и треба да внимаваме на него. Ако нашиот голман Дарко Станиќ може да одбрани неколку од неговите удари кон голот, тој ќе ја загуби самодовербата и ќе биде полесно. Поразот од Вардар не беше голема работа за нас и истото тоа важи и за претстојниот натпревар. Се движиме во вистинскиот правец.

Манасков: Ќе го запрам Чупиќ !

Големиот Киелце, го мобилизира Металург, не е сеедно, Лигата на шампиони сама по себе е голем предизвик, но полскиот шампион е посебен. Колку и да се сака да се сочува ладнокрвноста, претстојниот голем двобој ја прави атмосферата со „полн напон“.
„Киелце е голем клуб, очекувам жестока борба, мотивот ни е голем и секако дека се надевам на успех“, вели после тренингот, извонредното крило на Металург, страшниот потенцијал, Дејан Манасков.
Стратегот Лино Червар е премногу искусен за да дозволи изненадувања, веројатно поделил посебни задачи, од тактичките „специјални задачи“ не е исклучен ниту Манасков.
„ Неделава апсолутно ја посветивме на Киелце. Точно е, посебни задачи има“, дополни Манасков.
За што те задолжи тебе конкретно?
„ Морам да се потрудам да го запрам Иван Чупиќ. Вниманието ќе ми биде насочено кон него, цврст, брз, опасен играч, ќе дадам се од себе да ги исполнам поставените задачи“, прецизира Манасков.
Крилото на Металург е екстра талент, работи генетиката,на големи натпревари се потврдува класата. Манасков многу пати до сега покажал дека е извонреден потенцијал, Киелце е уште еден на списокот за да се докаже дека израснува во играч од најголем калибар. Е, па момче, еве уште една можност…јунаците на мака се познаваат !

Верувам дека ќе успее да го сопре Чупиќ,само ако му тргне на Станиќ нема да треба ни фластер ни бутур.Човекот тотално ги демотивира противниците,па после 3-4 одбрани се плашат да шутнат.

И од Манасков ќе зависи,ама мислам највеќе и од Станиќ,човекот не се изнабрани со Вардар после педерскиот лажен црвен,сега мислам дека ќе има додатна мотивација.

Само Киелце од сегде се опасни,секој што ќе игра мора да даде 100% освен Додер,,од тоа гомно не очекувам ништо,ништо не игра ни напад ни одбрана,труп е од кога дојде од Вардар,осеќам ќе го фати патот на Лето.

Наумче може да ја реши ако е спремен,оддамна нема играно да се надеваме дека ќе се истури со Киелце.

Денеска е голем ден, празник за ракометот, за спортот воопшто и сите Македонци треба со срце да застанеме зад нашиот шампион !

НО, долго време читам што се пишува на форумов и за Металург и за Вардар и за репрезентацијата и не можам да се изначудам каква негативна енергија имаат некои луѓе.
Се срамам кога ќе прочитам нешто од типот: "Напред Киелце, ќе го јадете, патете провинцијалци итн.", не само тука туку секаде каде што се зборува за ракомет.
МЕТАЛУРГ е македонски тим бре, тој е наша национална гордост, видете го само логото на тимот, во позадина го има МАКЕДОНСКОТО знаме.
Како може Комити да не застанат зад нашиот репрезент во ЛШ во вакви моменти ?!? Срамота, како да имаме 10 тима во ЛШ (па и тогаш треба сите заедно да ги бодриме, оти се наши).
Јас многу добро го разбирам ривалството во македонската лига меѓу Вардар и Металург и тоа е добро, секако дека едни ќе навиваат за едниот, а други за другиот тим, може ќе има и малку некоректно навивање од двете страни, може и мал инцидент да има :D , ама тоа е друго, тогаш треба да видиме кој е подобар за после сите да застанеме зад него!
Кога некој човек со македонско име и презиме деновиве ќе рече: "Напред Киелце" тој е поголем непријател за мене од и од најголемиот Грк, зошто е предавник, џабе после ќе се удира во гради дека е најголем патриот!
Како можат Комити да кажат дека на натпреварите на Металург во ЛШ била смешна атмосферата и дека не требало да се пее "Излези момче"?! Ако јас се прашувам треба да се пее неколку пати, не еднаш за играчите да почувствуваат како 7000 грла се зад нив (се разбира затоа што песните од Пиратите не ги знаат најголем дел од посетителите).
Јас не сум од Автокоманда, но немам испуштено натпревар на Металург во ЛШ и од ланската и од оваа сезона и можам слободно да кажам дека ги знам речиси сите песни и ги пејам на секој натпревар, за да ги бодрам нашите се разбира.
Тоа не значи дека ако Вардар освои некогаш лига и игра во ЛШ нема да му ја пружам истата поддршка, само не ми се допаѓа како Комитите реагираат на сево ова (секоја чест на исклучоците). А зошто вие ја пеете: "Кој не скока, тој е албанец" на натпревар на Металург, има ли барем некаква смисла?
Се вели од црвено-црниот табор "цела сала провинција". А вам ви смета ли тоа што цела Македонија конечно се обединува околу нешто?! Најсмешно ми е кога деца од Ченто или Драчево ги нарекуваат луѓето од Автокоманда сељаци. Па реално сељак за мене е комплимент, работлив човек кој не е искомплексиран како некои од вас.

Чувствував потреба да го кажам сево ова пред натпревар кој е од исклучителна важност за Македонија, затоа што прави Македонци ќе бидете кога ќе разберете дека побитно е Металург да победи во ЛШ отколку Вардар во СЕХА (што не значи дека нема да се радуваме на Вардаровите успеси, но треба малку работите да се гледаат со ладни глави).
Вардар можеби има поголема историја во ракометот, но Металург сега ја пишува историјата!

Нека грми вечер во Борис Трајковски, Пољаците мора да паднат и ќе паднат!

НАПРЕД МЕТАЛУРГ !!!

Денеска е голем ден, празник за ракометот, за спортот воопшто и сите Македонци треба со срце да застанеме зад нашиот шампион !

НО, долго време читам што се пишува на форумов и за Металург и за Вардар и за репрезентацијата и не можам да се изначудам каква негативна енергија имаат некои луѓе.
Се срамам кога ќе прочитам нешто од типот: "Напред Киелце, ќе го јадете, патете провинцијалци итн.", не само тука туку секаде каде што се зборува за ракомет.
МЕТАЛУРГ е македонски тим бре, тој е наша национална гордост, видете го само логото на тимот, во позадина го има МАКЕДОНСКОТО знаме.
Како може Комити да не застанат зад нашиот репрезент во ЛШ во вакви моменти ?!? Срамота, како да имаме 10 тима во ЛШ (па и тогаш треба сите заедно да ги бодриме, оти се наши).
Јас многу добро го разбирам ривалството во македонската лига меѓу Вардар и Металург и тоа е добро, секако дека едни ќе навиваат за едниот, а други за другиот тим, може ќе има и малку некоректно навивање од двете страни, може и мал инцидент да има :D , ама тоа е друго, тогаш треба да видиме кој е подобар за после сите да застанеме зад него!
Кога некој човек со македонско име и презиме деновиве ќе рече: "Напред Киелце" тој е поголем непријател за мене од и од најголемиот Грк, зошто е предавник, џабе после ќе се удира во гради дека е најголем патриот!
Како можат Комити да кажат дека на натпреварите на Металург во ЛШ била смешна атмосферата и дека не требало да се пее "Излези момче"?! Ако јас се прашувам треба да се пее неколку пати, не еднаш за играчите да почувствуваат како 7000 грла се зад нив (се разбира затоа што песните од Пиратите не ги знаат најголем дел од посетителите).
Јас не сум од Автокоманда, но немам испуштено натпревар на Металург во ЛШ и од ланската и од оваа сезона и можам слободно да кажам дека ги знам речиси сите песни и ги пејам на секој натпревар, за да ги бодрам нашите се разбира.
Тоа не значи дека ако Вардар освои некогаш лига и игра во ЛШ нема да му ја пружам истата поддршка, само не ми се допаѓа како Комитите реагираат на сево ова (секоја чест на исклучоците). А зошто вие ја пеете: "Кој не скока, тој е албанец" на натпревар на Металург, има ли барем некаква смисла?
Се вели од црвено-црниот табор "цела сала провинција". А вам ви смета ли тоа што цела Македонија конечно се обединува околу нешто?! Најсмешно ми е кога деца од Ченто или Драчево ги нарекуваат луѓето од Автокоманда сељаци. Па реално сељак за мене е комплимент, работлив човек кој не е искомплексиран како некои од вас.

Чувствував потреба да го кажам сево ова пред натпревар кој е од исклучителна важност за Македонија, затоа што прави Македонци ќе бидете кога ќе разберете дека побитно е Металург да победи во ЛШ отколку Вардар во СЕХА (што не значи дека нема да се радуваме на Вардаровите успеси, но треба малку работите да се гледаат со ладни глави).
Вардар можеби има поголема историја во ракометот, но Металург сега ја пишува историјата!

НАПРЕД МЕТАЛУРГ !!!

Продолжи и понатаму да се срамиш. А јас, никогаш и никаде нема да навивам за Металург. Тоа е нормално во целиот свет. Не знам што не ви е јасно. Ривалот секогаш ќе остане ривал. Исто како што не очекувам никој од сите вас кои се прокламирате како неутрални, а немате ниту "н" од неутралност, да дојде да го подржи Вардар во дуелот со Магдебург.

А со ваквите лицемерни коментари, само повеќе ја зголемувате нашата одбивност кон вашиот клуб. Чисто информативно.

НАПРЕД МЕТАЛУРГ !!!
Респект за постот пријателе. (y)

Дечки имам две карти за вечер ,тие од 100 денари .Која сака нека пише порака во сандаче. Цената е иста.

Продолжи и понатаму да се срамиш. А јас, никогаш и никаде нема да навивам за Металург. Тоа е нормално во целиот свет. Не знам што не ви е јасно. Ривалот секогаш ќе остане ривал. Исто како што не очекувам никој од сите вас кои се прокламирате како неутрални, а немате ниту "н" од неутралност, да дојде да го подржи Вардар во дуелот со Магдебург.

А со ваквите лицемерни коментари, само повеќе ја зголемувате нашата одбивност кон вашиот клуб. Чисто информативно.

Не знам какви зборови да употребам а да не бидат навредливи другар, не знам зошто природата направила толку ограничени луѓе во умот како тебе и како тие што го "лајкнале" тоа што си го пишал.
Во мојот пост имаш се, и за ривалство и за тоа дали ќе го поддржам Вардар, да, ќе бидам таму, затоа што бев на повеќе од пола од натпреварите во СЕХА на Кале и кога вас Комитите ве немаше минатата сезона.
Не знам зошто толку морате ти и уште 500-600 души како тебе да хејтате цело време и да правите будали 2 милиони народ и не знам зошто толку зла крв, лечете комплекси на друго место.
Не сакам никого да навредам, но не сакам некој да ме прави будала, со тоа што го пиша ти само "лаеш" како малите кученца, ама Шарпланинецот се чуди и си ќути. Така си ќутат уште 2 милиони Македонци и се чудат дали е можно во нашава државичка да има ваква поделеност дури на спортски план. Зборувај со постари можеби ти треба помош да осознеш некои работи !
Имај барем малку почит спрема луѓето од 7 до 77 кои чекаа 1 саат да дојдат до карта за Металург и кои со срце ке бидат во сала, а не како тебе кој само сакаш да ги испцуеш браќата твои.

Јас отсега нема да се вклучувам во дискусии, се што имав да кажам го кажав во претходниот пост, со ова сакам да ти се обратам тебе и на таквите како тебе уште еднаш и толку е од мене, не можам да се расправам со некој што не разбира и живее во свој замислен свет.

Денес мислам дека Металург тешко ќе стигне до победата. За Киелце нема што да се трошат зборови се работи за колектив кој има две подеднакво квалитетни постави што е одлика на најголемите екипи. Нема што да се филозофира. Како и да е денешниов ден е одличен показател и напредок за македонскиот спорт и ракомет, замислете само со победа што се би одекнало во Европа и тоа во моменти кога сите очи се вперени во овој дуел. Пет победи по ред од толку меча тоа би било лудило. Дури и Кил и Атлетико оваа сезона ги немаат. Како и да е ако биде обратно нема да ме чуди, падови се нормални кај Металург лошо е неиграњето на Мојсовски веќе 20-25 дена што го оддалечи од претходната форма. Ќе им треба на Металург и многу многу среќа, ако успеат да се стопат Киелце се е можно. Одбраната може да биде клуч.
Само пак ќе кажам ова што го постигнаа е за голем респект дојдоа до дереџе во Европа нивниот меч да биде меч на колото и тоа во моменти кога немаат пораз и се на ред за петта победа. Но и зо евентуален пораз од Киелце не би било според мене изненадување иако е можна сензација.

Зошто мислите дека навивачите на Вардар не го поддржуваат Металург во меѓународните настапи?

Јас сум поранешен играч на Вардар (oд младинските екипи и вториот тим на клубот) и навивач на истиот клуб. Можеби не сум хард-кор, но секогаш сум навивал за Вардар во дуелите против Металург.
На вакви интернационални натпревари, секогаш давам целосна поддршка на Металург (и било кој друг македонски клуб) и не се срамам да го признаам тоа. Тоа е нормална работа и нешто на кое треба сите да се гордееме, а не да се срамиме. Успехот на македонските тимови треба да не прави горди и секогаш да ги поддржуваме, без разлика за кој клуб првенствено навиваме. Ќе го гледам натпреварот и со нетрпение чекам да почне, затоа што знам дека ќе биде празник за очи :)

Сум бил на еден куп натпревари во Борис Трајковски, но откако ја потсредија акустиката, верувајте дека вопшто не е исто. Сега 50 навивачи се слушаат како 200, а 500 како 2000... Кога ќе рикнат сите грла, ќе биде интересно. Се надевам дека ќе го извадат и големото македонско знаме, за дополнителна стимулација на публиката и атракција :)

НАПРЕД МЕТАЛУРГ !!!

Како и повеќето навивачи на Вардар му пожелувам се најлошо на Металург,освен во ЛШ каде што како клуб од Македонија имам одредена симпатија.Сега не до толку, никогаш нема ниту да се изнервирам ако изгубат,уште помалку да скокам кога ќе победа,но мило ми е ако победат и не навивам против нив......
Само се повеќе и повеќе тоа си има се граница и мислам дека веќе таа е пројдена......Како да имам позитивни чувства кон некој клуб во кој играчите покажуваа курови и средни прсти кон публиката ? Нели они беа македонската репрезентација,нели ја претставуваат таа Македонија,а ? Како тогаш они први и непровоцирани кон други Македонци што утре би требале да ги поддржат покажуваат такви работи и провоцираат,а ? Како да ми биде драга одбрана на наркоманот ? Тој мене среден прст ќе ми покажува и сега некој очекува јас нив во името на патриотизмот да ги поддржувам......мало морген.
Како да не го мразам клубот чиј претседател ми вика, следната година и Комити ќе навиваат за Металург ? Демек ние Пирати сме,па секои 5-6 години да менуваме клуб за кој навиваме.....

НАПРЕД МЕТАЛУРГ !!!

1. Евтини трикови за да се привлече внимание. Не би сметало да им е такво логото од порано или да го имаат сите тимови на металург ама металург си има лого кое не личи на ова сега. Ова за мене е себично и сељачки, тие сакаат да ги искористат резултатите и имиџот на репрезентацијата а со тоа дефакто ствараат одбивност.

2. Да не требаше лани и зад шкендија да застанеме под шиптраското знаме во дуелот со партизан? Научете еднаш дека металург е клуб а не репрезентација. Освен Вардар мене ни еден друг клуб не ме интересира. Можам да им пожелам среќа како Мак екипа ама одкако почнаа да се филмаат дека се некаков клуб репрезентација јас кон нив повеќе немам никаков респект.

3. Заради тоа што таа песна е на друга навивачка група/клуб и дека се користи за РЕПРЕЗЕНТАЦИЈАТА. Што сакаат нека пејат мене не ми смета ама повторно ќе кажам секој клуб што пробува да гради имиџ на грбот на успех на репрезентација мене ми е одбивен. Си имаме репрезентација која не преставува како ДРЖАВА а клубовите си се засебен репрезент.

4. Тоа си е наша навивачка песна и си пееме секогаш. Нема што да те изненадува или чуди.

5. Зошто е побитно? Не е ова репрезентација па сите да се асоцираме со тоа. За мене е побитен добар тренинг на Вардар него настап на металург во било кој куп. Незнам што не ти е јасно, ние сме си навивачи на Вардар нормално е да не интересира Вардар.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom