Биди Земјоделец, Зашто Македонија те вика.

• Креатор на темата Креатор на темата Luki Junior
  • Време на започнување Време на започнување
Назоба ли ги убво воловето после орането ? Многу изора истрошени се кутричките .
Ааа воловето си имат зобница додек орат... За да са мотивирани да влечат плуго и коа ги боцкам со остено.. забравил си да го е*ам.... Старо аро....
Иначе таков сам јас, гонам ги да орат по 12 саата...
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 00:22 ---
Не за џабе на обесените и прекабасените млади деца и викат зобници.. оти се маат како зобница на уста за време на орајне со волове...

Ааа воловето си имат зобница додек орат... За да са мотивирани да влечат плуго и коа ги боцкам со остено.. забравил си да го е*ам.... Старо аро....
Иначе таков сам јас, гонам ги да орат по 12 саата...
Е да го ебум, после викаш не ќе сме се враќале у осамнаести век. :pos:
Тук ај да те потсетум за тва шо требаше да се распиташ, изгледа ми ти си забравил да опиташ.

Е да го ебум, после викаш не ќе сме се враќале у осамнаести век. :pos:
Тук ај да те потсетум за тва шо требаше да се распиташ, изгледа ми ти си забравил да опиташ.
Питах го два пати, не ми кажа, и му викам е добро мамата твоа, шо не питаш да го е*ам... и ми вика дете ај гледај си работата.. Имам си запишано јас, озбилно оти требе да го потсеќам нон стоп.. Зафатен човек е... Ама мора да дознаам.

Врзах си конче на кошулата, да се сеќавам шо си ми кажал ;)
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 00:30 ---
А Ристо Трактористо Поп Трајанов знае ја теоријата за големите трактори и ефикасната работа. Ама у Македонија никој не наводнува житни насади. Едноставно нема доволно вода и хидроакумулации и се чека на дедо Боже да заврне.. Затава е и малку житцето шо се раѓа.
Мартинчо е работил на поле, ама друга му е експертизата, не е он по житцето, осеќам го јас... Ама е млад прч со ногу желба за работа, а тава е доста освежувачко денеска у Македонија. Ретки са тија такви деца... Затава ме ареса...
За шеќерна репа не знам, ама таква обична се сее за сточна храна...
кикириките се ногу мачна и пипави за работа. Подгрбавен си нон стоп.. плус са укопани у земјата и на рака да ги вадеш ќе се подгрбавеш додека сите ги ископаш. Машини има, ама досега неам видено... Малку сме сејале дома, колку за јадејне...

Luki Junior со еден другар праев муабет околу ова,имал некој ниви од чичко му со зелки,па како се исплати со зелки работава вреди да се проба,инвестира?

Luki Junior со еден другар праев муабет околу ова,имал некој ниви од чичко му со зелки,па како се исплати со зелки работава вреди да се проба,инвестира?
Зелката зависи кога ја сееш... И дали е трпезна (за салата) или мислете да ја продавате за у сезона за у туршија....
Зелката тешко се сее, сака ногу вода (затава повеќе ја сеат после жетва за наесен да фате маалку од есенските дождове), сака прскајне бааеги од штетници... На големо ја зимат од кванташки у струмица, дел носат за Босна, па тамо ја киселат и кисела у бочви ја носат на Запад... Релативно е поевтина од германската зелка, плус има доста поспецифичен вкус...Ама за пласман не знам, оти у живото имам преку сила 10-20 корена зелки сејано...
Свежа тешко да ја продадеш, ама ако има погонче за кисела, ќе летне набрзина како Зауеркраут....

Зелката зависи кога ја сееш... И дали е трпезна (за салата) или мислете да ја продавате за у сезона за у туршија....
Зелката тешко се сее, сака ногу вода (затава повеќе ја сеат после жетва за наесен да фате маалку од есенските дождове), сака прскајне бааеги од штетници... На големо ја зимат од кванташки у струмица, дел носат за Босна, па тамо ја киселат и кисела у бочви ја носат на Запад... Релативно е поевтина од германската зелка, плус има доста поспецифичен вкус...Ама за пласман не знам, оти у живото имам преку сила 10-20 корена зелки сејано...
Свежа тешко да ја продадеш, ама ако има погонче за кисела, ќе летне набрзина како Зауеркраут....
Епа ние зборевме за туршија нивата ни е блиску до Лепенец,трактор имаме,пазарот тука одма блиску е (кај сервисот во Бардовци) и мислам дека има добра побарувачка,е сега освен така на пазар може некако со некоја фирма која фрши извоз да склучиш некојси вид на договор за продажба или тешко?

Епа ние зборевме за туршија нивата ни е блиску до Лепенец,трактор имаме,пазарот тука одма блиску е (кај француските гробишта во Бардовци) и мислам дека има добра побарувачка,е сега освен така на пазар може некако со некоја фирма која фрши извоз да склучиш некојси вид на договор за продажба или тешко?

Договор за откуп у македонија никој не склучува. Освен за тутун. За тутун ќе се ипотепат кој да потпише... оти има одлични девизи у него...
Заради тава се доваѓа до хипер производство на некои култури, и до недоволно производство на други.. Заради тија причини анализаторите со сертификати како Лион требе да го едуцират населението за трендовето на пазарите, шо е популарно, како се движат цените на светските пазари или шо има у недостаток. Па да го поттикнуват народо да произведува систематски, и да се стимулира извозо базиран на тија анализи и склучени партнерства.

А за на пазар, ама зависи колку време и колку зелки имате... Јас сам продавал по пазари ногу, и тешко оде ако си нов, срамежлив и немаш сенс за бизнис,цена, и проценка на гужва, кој ден у месецо е (државни црева коа зимат плата, пензионери пензија), и дали имаш простор да пушташ цената надоле да варира... И тава е една цела филозофија, иако сите мислат идеш тамо и си продадеш се шо однесеш.... За колкава количина правеме маабет, и колку души продавачи сте, и дали ве бива за таа работа..

Питах го два пати, не ми кажа, и му викам е добро мамата твоа, шо не питаш да го е*ам... и ми вика дете ај гледај си работата.. Имам си запишано јас, озбилно оти требе да го потсеќам нон стоп.. Зафатен човек е... Ама мора да дознаам.

Врзах си конче на кошулата, да се сеќавам шо си ми кажал ;)
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 00:30 ---
А Ристо Трактористо Поп Трајанов знае ја теоријата за големите трактори и ефикасната работа. Ама у Македонија никој не наводнува житни насади. Едноставно нема доволно вода и хидроакумулации и се чека на дедо Боже да заврне.. Затава е и малку житцето шо се раѓа.
Мартинчо е работил на поле, ама друга му е експертизата, не е он по житцето, осеќам го јас... Ама е млад прч со ногу желба за работа, а тава е доста освежувачко денеска у Македонија. Ретки са тија такви деца... Затава ме ареса...
За шеќерна репа не знам, ама таква обична се сее за сточна храна...
кикириките се ногу мачна и пипави за работа. Подгрбавен си нон стоп.. плус са укопани у земјата и на рака да ги вадеш ќе се подгрбавеш додека сите ги ископаш. Машини има, ама досега неам видено... Малку сме сејале дома, колку за јадејне...

Имам читано од Американски фармери еднаш како се караа на друг форум со Европски фармери за механизација и безралика и на двете страни тракторите што ги ставаа слики беа поголеми од тенк.Нашиве како мото култиватори личеа наспрема нивните.

Од работа во земјоделство имам помагано при вадење,копано пипер,берено и нижено тутун и помагано на комбајн при жетва и берено све и свашта.Не сум никаков експерт само знам дека од жито нема многу пари.Жито се сади или за стока или ако немаш обезбедено бунар или ако немаш време да ја работиш нивата па ќе насадиш жито колку да не седи за џабе.

Договор за откуп у македонија никој не склучува. Освен за тутун. За тутун ќе се ипотепат кој да потпише... оти има одлични девизи у него...
Заради тава се доваѓа до хипер производство на некои култури, и до недоволно производство на други.. Заради тија причини анализаторите со сертификати како Лион требе да го едуцират населението за трендовето на пазарите, шо е популарно, како се движат цените на светските пазари или шо има у недостаток. Па да го поттикнуват народо да произведува систематски, и да се стимулира извозо базиран на тија анализи и склучени партнерства.

А за на пазар, ама зависи колку време и колку зелки имате... Јас сам продавал по пазари ногу, и тешко оде ако си нов, срамежлив и немаш сенс за бизнис,цена, и проценка на гужва, кој ден у месецо е (државни црева коа зимат плата, пензионери пензија), и дали имаш простор да пушташ цената надоле да варира... И тава е една цела филозофија, иако сите мислат идеш тамо и си продадеш се шо однесеш.... За колкава количина правеме маабет, и колку души продавачи сте, и дали ве бива за таа работа..
Луки за нивчето помало е не е многу големо(500 кила ако продадеме за старт би биле пресреќни),незнам точна бројка да ти дадам да не те излажам,двајца сме,а време колку сакаш имаме,инаку јас врска неам со работава овој другаров малце од малце се разбира,оди ги сече зелките,ора со тракторот,ѓубриво фрла знае колку време треба да се разгради ѓубривото и така.

Имам еден пријател кој се занимава систематски со овој бизнис, и е навистина сериозен.
Ми спомна годинава дека сончогледот бил доходовен и најверојатно и идната година ќе биде барана роба...Арно ама јас се потам само што ќе погледнам мотика и земја, па информацијава ништо не ми значи.

Ристе нем да мислеш оти те заебавам или навредувам.. Така е, американците имат ногу поголеми машини од европа. Проста причина имат иста територија со европа, а са само 300 милиони, европа цепе 700 и кусур милиони. У америка има ногу повеќе земја за обработка, шо у европа е под градба заради пренаселеноста..

Иначе европа има доста поефективни трактори за помали површини, додека американецо опне 12-14 плуга и влече 2 и кусур метра у ширина....
Наште трактори само трошат нафта, а са слаби и за 755ка плугове (2 плуга)...
У македонија само од жито не можеш да живееш ако имаш малку земја, точно..
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 00:59 ---
Луки за нивчето помало е не е многу големо(500 кила ако продадеме за старт би биле пресреќни),незнам точна бројка да ти дадам да не те излажам,двајца сме,а време колку сакаш имаме,инаку јас врска неам со работава овој другаров малце од малце се разбира,оди ги сече зелките,ора со тракторот,ѓубриво фрла знае колку време треба да се разгради ѓубривото и така.
Значи на пазар да си одете. И ич да не се срамувате, да ги молете човеците, да пуштате 5 денара поевтино само и само да продадете стоката.. Иначе ако си стоете и си ќутете сама стоката нема да се продаде.. .500 кила може за еден ден слободно да идат, со правилен маркетинг на пазаро... :icon_lol::icon_lol::icon_lol:
На времето репаах по тон праски на викенд по пазарите... Или 2 тона бостан... Ама тогај си работеех сам, без откуп. Сега има ептен ногу производство да одам по пазари... Плус, неам време...

Имам еден пријател кој се занимава систематски со овој бизнис, и е навистина сериозен.
Ми спомна годинава дека сончогледот бил доходовен и најверојатно и идната година ќе биде барана роба...Арно ама јас се потам само што ќе погледнам мотика и земја, па информацијава ништо не ми значи.

Сончогледо е доста доходовен, зејтин, сточна храна, (може и биодизел од него да се праве). У Бугарија има огромни плантажи со сончоглед..

Иначе европа има доста поефективни трактори за помали површини, додека американецо опне 12-14 плуга и влече 2 и кусур метра у ширина....
Наште трактори само трошат нафта, а са слаби и за 755ка плугове (2 плуга)...
У македонија само од жито не можеш да живееш ако имаш малку земја, точно..

И за наши услови што трактор мислиш дека е доволен.. да речеме за 5-15 хектари површина ?
Ќе врши работа еден ваков ??

Attachments

• 100_2572.JPG
    100_2572.JPG
    1,1 MB · Прегледи: 20
И за наши услови што трактор мислиш дека е доволен.. да речеме за 5-15 хектари површина ?
Ќе врши работа еден ваков ??

Од дека ја најде оваа слика со ѕерѕелии (кајсии) и дињи? :):):)
Ако е над 50 којна, врте слободно фреза и атомизер за прскајне, влече 3 плуга (макар помали од 755ка), и троше околу 2 литра на декар орајне, идеален е.. Калниците само можно е да сметат на орајне висок овоштарник. ИНаче закон е со двоен диференцијал за орајне + серво..
Знам дома на нашио извадииме кабината и калниците оти сметаа у орајнето.
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 01:10 ---
Значи за еден ден со 2 плуга се орат околу 20-24 декара... ќе ти требат 5-6 дена да ја обрнеш земјата шо ја имаш... Е сега ако е овоштарник е ОК. Ама ако е под жито, треба си оште една машина заради временски услови.

Треба прозводство, само погони и погони после другото само ќе си се нивелира.
Земјоделецот кога ќе има рачун ќе сади повеќе и оние гревови што сега возат такси или работат за некои бедни 200 евра во Скопје ќе можат да се вратат во селото од кое дошле и да живеат пристојно.

Треба прозводство, само погони и погони после другото само ќе си се нивелира.
Земјоделецот кога ќе има рачун ќе сади повеќе и оние гревови што сега возат такси или работат за некои бедни 200 евра во Скопје ќе можат да се вратат во селото од кое дошле и да живеат пристојно.

:cuc: И јас иако сум од Скопје,не сум дојден(а грев сум)би отишол во село,имам мерак по селски живот,а и тоа со земјоделието некако ме привлекува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom