- Член од
- 24 ноември 2009
- Мислења
- 4.959
- Поени од реакции
- 4.882
Тоа секако не ти бегаУште плачењето и туфкањето да се садеше...![]()

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Тоа секако не ти бегаУште плачењето и туфкањето да се садеше...![]()
Кај ги најдовте трошоциве за вода, струја итн.. од тие 64.000 ќе ти останат минимум 30.000 чист профит сигурно и само ви дадов пример со најнепродуктивното на релативно мали површини 2-3 хектари чисто како за споредба. Инаку dobro poznat баш лесно се добива не е точно дека ти кинат килограми за влага, зеленило и слични глупости незнам дали онака тресеш информации од ракав или баш ти си запознаен лично со тие постапки. Јас барем не зборувам од ракав туку од лично искуство зошто учествувам и самиот често во доста работни постапки кога имам време.. дома имам регистриран индивидуалец земјоделец со завршено и факултет земјоделски и што цел живот работи со земјоделие така да она што го кажувам не го тресам од ракав.. знам колку профит има и од житарици и од лозови насади а за кајсии ќе видиме наскоро
Мада знам дека државата доста помага.. а за ризик, епа има ризик ама без ризик нема ни пари
Затоа и оние работи без ризик се најнеплатени каде што друг ти бере гајле за се а ти “само“ работиш.
...Овде во Македонија,од земјоделска дејност ако се работи со глава,домакински и педантно има еден многу добар живот.Само треба некој да се испоти....
А водата што мислиш од каде ќе дојде за вадење,од дожд до дожд да не ќе чекаш.Ако имаш ниви до близина на постоечки водоводи ќе плаќаш на нив за вода,или ќе плаќаш за струја од бунар да ја вадиш.
Еве да ја направиме математика:
Ти викаш 64К приноси со се субвенции за 2 хектари пченица.
-20К за семе ( според тоа што добро познат што го пиша )
-12К за жнеење ( 6К е по хектар жнеење,со тоа што ако лошо жнее пола род на нива ќе ти заврши )
- 6К за нафта за орање и амортизација на трактор ( иако оваа цифра е доста мала
Значи се стигна до 38К трошоци и остана само 26К профит а не се ни земаа во предвид ѓубриво,трошоци кон државата,транспорт до млин,трошоци за вода/струја. Секако има профит во житни култури ако имаш едно 50-100 хектари земја најмалце па да купиш од помодерните Американски трактори што се поголеми од шлепери и се многу ефикасни за трошење на гориво според работата што можат да ја завршат,,имаш свој комбајн и зошто купуваш се на големо добиваш и на попуст.А можеш и да се осигураш и ред други работи кои тогаш стануваат исплатливи.
Али со мала парцела 10-20 хектари ( иако во Македонија тоа е многу ) ќарот е никаков.
Кај нас требе да донесат од украинските сорти на белица. Едно време ја е имало по Пелагонија. Огромен клас, дебело зрно... ...
Прво провери пласман.Има некој искуство со шекерна репа?
Ако има нека даде некој совет, колку е исплатливо да се засади на 2 декари земја и има ли добар пласман?
Има некој искуство со шекерна репа?
Ако има нека даде некој совет, колку е исплатливо да се засади на 2 декари земја и има ли добар пласман?
Ќе си се договорате де, шо навлевате у непотребни маабете. Еднч ти ќе измииш чиниите, еднч она деланки ќе нацепа зимата. Тва ти се вика компромис.
Друг мее мабето, ного се фокусираате на нивите, маабето е машкото да не стане уљежано, дали нива, дали трупци, дали малтер ќе замеше.. абе малтер незнаат ка се права бе, а свадби сака да праа. Чеки бе, ак не си измалтеришаш сам спрато, цела песок низ твојте раци ак не помине жеента нема да ти га даат бе. Џарџанаците треба да ти излезат. Е дури тогај ручоко да виите колкоо повкусен.
Ама сит се изнаповикнааме на тастатуурте, друго ништо не се чепка, џоко не го држат ко мочат.![]()
Абе знам га јас тава. Ама знаеш га нашио менталитет-Да са утепе месинџеро. Една бе не излезе да каже-Така е бе Сусаро, не сакам ни пегла да фанам уф живото, а не па леи на село да вадам. Јас прв ќе и пружах рака. Иначе знам да терам магаре и коњ су шпедитер, прскал сам лоизе уз тава метлното буре на грбо, па тураш му плав камен и прскаш да не фане ти бубаљките, па после газал сам га ууф тие дрвени буриња за вино. Френки сам сејувал уф оранжерии, гал'бе исто масрки тие уз туфната много сам ги сакал, ама соколе ми ги јадаа ного. Кукошки исто, тава е лесно, требе ти само пченица и чат пат фрљувиш им тушница тава е таа треавта шо им пумаге уф дигестивнио траект. Правил сам и ракија и од всичките селски работи тава ми била една од омилените. Дека мене на село знајало се кога са останаве после 12. За Нова година и ка са варе ракија. Тоа са маратонски вечери и би сакал да са задржам тука малце повичко. Осумдесе посто од добрата ракија е да знаиш да гу удбереш гројзито. Е сеа има 2-3 региони ус добро гроизе уф Македонија. Првио е Тиквешкио регион Кавадарци и Неготино, вторио е уд Демир Капииско и третио е уд Гивгилиско и Валандовско. Анска Река на времто имше добри реколти.
Многу е битно кумиинто да ти са исчистани. Колко помалце гранки, нечистутија и шљупки имаш толко ракијата е поквалитетна. Изборо на казано е исто битан. Да не е рѓосан, да е уд добар метал оти пак ракијаата врзува се уз метало шо ем даве неубав вкус ем е недобро за здравје. Во единио казан клаваш ги кумињето и палиш огин а во другио туруваш шо е можно поладна вода. Битно е да е шо поладна вода ради кондензација, ако те воддта ного топла гулем дел уд ракијата нема да ти са кондензире уф течност него ќе испаре уф ваздухо. И вареш нон стоп, тоа е маратон малце си ти на смена, малце вујко ти и така нанаќи. Кумшијата мој беше мрзуван па ќе варше един ден, вечерта ќе изгасше огино и следнио ден пак гу паљше. Е така не са праве ракија, него бар 48 саата и повичко, ако не искараш бар 50 литра џабе си пучнувал. Најслатка е уд цревцето ка излава оште ка е жешка. И тука некоа мизенце, кашкавалче, сиренце, френкичка, мајко мори. Кој не е правил ракија ус цело маало ву 4 сабајле тај не знае да цене ракија, и не знае шо е тава социјализација. За пчељте уф друг пост.
Бојанче, сите сакат лесни пари. Со лејка риби, кој сака да се испоте бе златен.Овде во Македонија,од земјоделска дејност ако се работи со глава,домакински и педантно има еден многу добар живот.Само треба некој да се испоти.
Со земјоделие никогаш у живото не сам имал работа, градско дете сам си јас и по мајка и по татко струмичане, ниви немам, друго јас работам за живот, ама јасно мее ептен как одат работте у земјоделието.
По мене, битно е земјоделието да не се работе стихијно у смисла вајгодина врве бостано, цена имал, и ај догодина сите на бостан ударат и сами си соборат цена оти ного има... нема кој доо купа.
Земјоделецо е најного заебан од откупџиите, т.н зелена мафија. Од земјоделието они праат пара, а не земјоделецо, т.е. производитело.
Шо е решението?
Решението е у планско производство. Стратегија. Значи едукација. Менаџмент. Тава за самото производство.
Од друга страна, решението за зелената мафија е у тава да и производителите се организират исто како них. Синдикат ли, еснаф ли, как да го наречам... Разбирате ме?
Бугарија е 7 милиона пазар бе човек, Македонија нешто помалку од 2 милиона. Вие ги имате Олинеза, Дјерони, Конзервинвест, увезуват пипер, френки, и шо ли оште не од Македонија. Сега правете сончогледово масло, од петрич до Бургас полето е под сончоглед. Цела јужна Добруџа е под жито.... ИМате еден куп субвенции од европските фондове.. Само еден интересен податок за бугарија. У втората светска војна имале над 9 милиони глави овци. Денеска има преку сила еден милион по планините у Бугарија... Да не говореме за огромните плантажи овошје по Западна и Централна Бугарија и конзервната индустрија... Денеска сте бледа копија на производител од пред 30/35 години... Без да се караме или зајадуваме... Само набљудувам....Zemedelieto, barem kaj nas, za momenta e MNOGU perspektiven biznis. Vo taa kriza, novi milioneri sa samo od edrite zemedelzi. Ako nekoj go interesuva zashto, ke mu objasnim.
Чекај чекај. оште не сам завршил, ќе има оште 1-2 реферата,... Јас си кажах оти ќе ги фатам сите аспекти шо ќе ми текнат да објаснам, оти как шо гледам за повеќето тука земјоделието е мисловна именка, и сите мисат оти се фраќаме у 18ти век ако поработеме земјоделие...Сине бе непишеш не пишеш ама ко ке заламфаш крај ти нема.
Назоба ли ги убво воловето после орането ? Многу изора истрошени се кутричките .Чекај чекај. оште не сам завршил, ќе има оште 1-2 реферата,... Јас си кажах оти ќе ги фатам сите аспекти шо ќе ми текнат да објаснам, оти как шо гледам за повеќето тука земјоделието е мисловна именка, и сите мисат оти се фраќаме у 18ти век ако поработеме земјоделие...