Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Мислец на субвенциите за странските инвеститори како ослободувајне од комунали и други давачки за одреден рок. Тие ако завршат можеби ќе им текне да се селат во друга земја. Затоа ме интересира колку такви субвенции добиваат странските инвеститори и дали ќарот е доволен. Поентата ми е за џабе им даваме такви субвенции на странските инвеститори ако испаднеме на крај уште да доплаќаме. Немам таква статистика досега видено.
Ок горе доле исто срање им плаќаш за да отвараат работни места.

Го најдоа виновникот и за БДП-то и за СДИ-то , тоа е Грција.

Ајде за август и септември грците биле виновни што го изнеле капиталот , но зошто до јули немаше раст на СДИ ?

И лани имаше одлив , но сепак СДИ беа 3 пати поголеми од оваа година.
Ако Грциja е проблемот, треба во целиот регион да има пад на СДИ, тоа не ми се чини дека е вака.

Добро иди пријави се за гатачка. Ќе те има на телевизија и ќе заработуваш пари , од твоите пророчки спосовности.
Не е различно рачунањето, друго е проблемот, проблемот е што многу компании Мајки од своите фирми ќерки од Македонија кон странство им префрлаат пари зошто нивните Мајки фирми во странство се сочуваат со проблеми па повлекуват пари од своите фирми ќерки. Зошто на СДИ вложени во Македонија се одземаат парите изнесени од Македонија кој странство и на крај се добива СДИ. А оваа година тоа е многу повеќе изразено , ама тоа ти е твојата експертска држужина од Кајгана кај може тој податок да го знаете.

Објавено 01 ноември 2012, 16:20,

ГРЧКИТЕ КОМПАНИИ ИЗНЕЛЕ 70 МИЛИОНИ ЕВРА ОД МАКЕДОНИЈА!

http://www.kapital.com.mk/mk/makedo...ii_iznele_70_milioni_evra_od_makedonija!.aspx
Сега рачунај чим Грците само 70 мил евра , изнеле од државата колку и други држави извадиле и пак сме во плус со СДИ. Ама пред вака да изиграваш паметен научи нешто по основи на економија како се рачуна СДИ по која методологија итн, па после продавај мозок а не да ми лепиш етикети.

Ајде и ти назад на факултет прва година да учиш методологија за рачунање СДИ.:)

Ем шуто ем боде , викааат некој и јас не знам со кој памет немаат ни основни познавања по економија ниту знаат методологија на рачунање СДИ, а само нешто мрчат .Инаку добар податок им извади , како ги ошамара ќе боли ова, ме мрзеше да барам податоци , инаку и јас ќе објавев но за секој што ќе напише две реченици глупост да морам да му вадам податоци ни 24 саати на ден немаше да ми стигнат само податоци да вадам а камоли да се објаснувам.

Го прикажуваат како одлив не како негативна странска инвестиција. Имаше еден месец оваа година каде што СДИ беа во минус.Значи можно е.

Сега следи едно кратко ШТО?
Како сте ме испуштиле бе од ваков сеир срам да ви е! Во СДИ си пресметуваат одлив на профитот:pos:Ем од кај незнаат како се пресметува СДИ ем сксперти ви изиграваат на темава, демек СДИ се намалиле оти добивката си ја пренеле во мајката компанија:pos:

Ајде лавче врати се во факултет правец да си ја научиш лекцијата. Уствари еве јас ќе зборувам, а ти слушај внимателно:
СДИ се пресметува како:
- сопственички капитал и реинвестирана добивка
- побарувања од поврзаните претпријатија во странство (фирма мајка и сестрински фирми)
- обврски кон овие „фамилијарни фирми“

Реинвестираната добивка се смета:
- вложена во капитал
- во резерво
-покривање на загуби
-нераспределна добивка
- непокриени загуби

Бидејќи тешко ти одат термините да ти објаснам што е добивка. Добивка е после сметководствениот период од една година, она што ќе остане после измирени обврски кон комитенти, плати и обврски кон државата вклучувајќи го и данокот на добивка. Нели со данок на добивка имаме бруто и нето добивка. Чисто да ти дефинирам, бидејќи незнаеш.
Значи во СДИ се брои РЕИНВЕСТИРАНАТА ДОБИВКА! прво.
Прост пример за да ме сфатиш. Ти си енглез и идеш во Македонија отвараш трафика. За да ја отвориш вложуваш 5 денари. Тие 5 денари се запишуваат во СДИ денот кога си ги вложил, месецот и годината. Толку. Следна година остваруваш добивка 2 денари. НБРМ зема еден лист и вели види енглезов 2 денари оствари профит пиши му во СДИ во месецов и годинава 2 денари. Енглезов следна година нула добивка, НБРМ на китапот пишува енглезов го нема овој месец и оваа година. И последната година енглезов вика ова ти е луда држава ја продава трафиката, му останале вкупно од неа 3 денари ги зема и заминува. НБРМ вика арно му текна пиши таму минус 3 деанри оваа година и овој месец.
Второ побарувањата од фамилијарните фирми се запишуваат во посебна ставка, тоа се средства ненаплатени за извршени услуги. Едно пенкало да им земеле од странство, тие мора да им го вратат или платат на фирмава во Македонија. Бидејќи повеќето се производствени, тогаш едната произведува и откупува од другата, работат како засебни фирми.
И трето обврски она што треба да им платат за извршени услуги.
Ете таке.
Значи Грчките компании од Македонија изнеле 70 милиони добивка која не ја реинвестирале во земјава! Тие пари кои не ги реинвестираат, не се бројат во пресметка на СДИ.
А СДИ може да се прикаже во минус тогаш кога странската инвестиција должи повеќе одколку што побарува кон фамилијарните фирми или го изнесе почетниот сопствен капитал која си го донела при упис! Значи да ти појаснам, џабе е СДИ кога работи со загуба, односно во превод ПЕРЕ ПАРИ.

Сега следи едно кратко ШТО?
Како сте ме испуштиле бе од ваков сеир срам да ви е! Во СДИ си пресметуваат одлив на профитот:pos:Ем од кај незнаат како се пресметува СДИ ем сксперти ви изиграваат на темава, демек СДИ се намалиле оти добивката си ја пренеле во мајката компанија:pos:

.
Јадење бурек на празно и продавање мозок на полупсимени луѓе made in leandra.
Ај сега ти врати се факултет прва година да учиш основи по економија да не лажеш луѓе по форумот.

29.06.2012, 17:22
Одлеаните дивиденди ги стопија странските инвестиции
4D0AF76776AEE64BAAABEA87533D3172.jpg

Во април нивото на странски инвестиции е намалено за 33,6 милиони евра, затоа што компаниите профитот го испратиле дома
Маја Томиќ

Странските инвестиции наместо да растат, повторно се стопија. Главната причина за тоа е што компаниите што веќе работат во земјава, остварената добивка ја одлеале во нивната матична земја.

Според последните податоци од Народна банка на Македонија, во април годинава за 33,6 милиони евра е намалено нивото на странски инвестиции, а од нив дури 33,3 милиони евра се прикажани како минус во графата на акционерски капитал и реинвестирана добивка. Тоа укажува на фактот дека странските инвеститори не го вложиле профитот во земјава, туку го однеле дома. Со ова нивото на странски инвестиции падна од 64,2 милиони евра, на 30,6 милиони.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A921C6B6F6BF8E498393ABF3E68B7021

28.09.2012, 17:56
Пак растат странските инвестиции
C16D188939BB274BAD81D7F4D7B63C3B.jpg

Од јануари до јули во земјава влегле 99,2 милиони евра директни инвестиции, што е речиси исто како и лани во тој период
Маjа Томиќ
Странските директни инвестиции, во земјава повторно почнаа да растат. Откако во јуни годинава тие отидоа во минус од 0,7 милиони евра, во јули скокнаа на 27,3 милиони евра, објави вчера Народна банка на Македонија. Од почетокот на годинава до крајот на јули во земјава влегле вкупно 99,2 милиони евра странски инвестиции, што е за десетина милиони евра повеќе од регистрираните инвестиции во истиот период минатата година, кога тие изнесувале 98,1 милиони евра.

http://utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=53DA3B4E2E146E4AA786553210485354

Од овој инвестициски бум и еден куп нови работни места неможам да се одлучам каде попрво да се вработам. Избор у пм.

Има последно податоци колко са ДСИ от почетокот на 2012?

На писмен, прочитај пред да рипаш:
http://www.nbrm.mk/WBStorage/Files/METODOLOGIJA SDI_WEB0.pdf
Во претходниот мој пост те исплескав со аргументи , така ти да прочиташе и да разбираше немаше да рипаш како прле пред магаре и да се изрезелиш.
Знам многу убаво што значат тие термини, да знаеше и ти немаше вака убаво да се иглупираш. Немам што повеќе да дискутирам со тебе на ова тема повеќе што имав кажав во мојот претходен пост на оваа тема.

Во претходниот мој пост те исплескав со аргументи , така ти да прочиташе и да разбираше немаше да рипаш како прле пред магаре и да се изрезелиш.
Знам многу убаво што значат тие термини, да знаеше и ти немаше вака убаво да се иглупираш. Немам што повеќе да дискутирам со тебе на ова тема повеќе што имав кажав во мојот претходен пост на оваа тема.
Аргументи? Ти знаеш ли што се аргументи бре, новинарски филмови аргументи. Сега од плус инфо десет аргументи ќе ти ставам овде.
Скини си ја дипломата ако ја имаш воопшто, ако сакаш часеви по СДИ да ти давам пиши пп. За тебе со попуст, дупли часеви за општи зборови за кои немаш поим кое е значењето. Аргументи ми дал и ме исплескал оф леле:pos: Знаел он што значат термините, факт еден сега аргумент ќе те викам.

Колку што прочитав во новинарски текстови пишува дека може да се негативни. А во методологијата на НБРМ колку што можев да разберам поради ужасниот фонт...неможе никаков заклучок да се изведе.

Добивката они може да ја одлеат, но она не влегува во пресметка на СДИ.
Негатива не се добива со одлив на добивка, туку со намален сопственички капитал, со негативно салдо во однос со фирмата мајка. СДИ се зголемува кога добивката ја користат за проширување на капацитети, доопременување, усовршување - реинвестирање.
Еве овде ќе ти биде појасно да разбереш:
http://www.nbrm.mk/?ItemID=DA0C2917D69DA2429B12A463EFE191C0
Иди во ова ќе видиш како се добива негатива :
Директни инвестиции Движења - по вид на инвестиции

БАЛКАНСКА МЛЕКАРА ОТВОРИ ФАРМА ВО МАКЕДОНИЈА

getImageThumbnail.axd
Балканска млекара, кoја е во сопственост на турската млекарница Суташ, основаше фарма во Македонија. Според објавата на Централниот регистар, новото друштво коешто го основаше турскиот инвеститор во Македонија се вика Балканска млекара фарма дооел Илинден и е основано со паричен влог од 5.000 евра, а сопственик е Балканска млекара дооел. Основната дејност на фирмата ќе биде одгледување жита, мешункасти растенија и маслодајно семе.
Управител на Балканска млекара фарма е Али Мусфик Созер, кој е и управител на Балканска млекара.Турскi Суташ во март годинава ја основаше Балканска млекара, која по еден месец ги купи погоните на пропаднатата млекарница Сведмилк за 4,4 милиони евра. По преземање на млекарницата, менаџментот најави инвестиции во изградба на фарми за млечно сточарство, како и фабрика за сточна храна.
Млекарницата беше заинтересирана да закупи дел од државното земјоделско земјиште коешто го издава државата кое беше во сопственост на агрокомбинатот Џумајлија.
Балканска млекара сè уште не произведува на македонскиот пазар, иако почетокот на производството беше најавен за почетокот на октомври.

Директорот на Суташ во Македонија, Али Мушвик Созер, најави дека со нова инвестиција во машина за тврда преработка ќе го зголемат капацитетот за преработка на млеко на 200 тони дневно, со што ќе бидат најголема млекарница во државата.

http://www.kapital.mk/mk/makedonija/89439/balkanska_mlekara_otvori_farma_vo_makedonija.aspx

Убаво ти кажаа врати се факултет прва година да учиш основи по економија да не лажеш луѓе по форумот.
Од 11 мислења на 5 ме цитираш со ваква проста реплика. Чекај да се потсетам кој си од списокот на дупли јузери.

Овој одлив на капитал е изразен оваа година кога многу странски компании своите средства ги префрлаат во своите матични компании.Секако ова се одразува на СДИ кои почнуваат да се топат.Па само Грчките компании повлекле 70 мил. евра а каде се другите податоци кои сеуште не ги објавуваат.Првата половина од годинава сме имале 150 мил. странски инвестиции,проблемот настанал во втората половина од годинава.Јасно ми е мене дека има услви на криза но и покрај нискиот данок од 10% да не се реинвестира добивката која патем ако ја реинвестираат се ослбодени од давачки незнам што да речам..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom