C/C++

• Креатор на темата Креатор на темата Драган
  • Време на започнување Време на започнување
Каде е грешката?

Код:
#include <math.h>
#include <stdio.h>
int main ()
{
int i,j,k,n,x=0;

printf("Vnesete broj ");
scanf("%d",&n);
printf("Prosti broevi pomali od %d se\n",n);
for(i=1; i<n ;i+=2)
{
k=1;
for (j=2; sqrt(i) ;j++)
if (i%j == 0)
{
    k=0; break;
}
if(k)
{
    printf("%d",i);    x++;
}
}
printf("\n Vkupno %d prosti broevi",x);
return 0;
}

Во вториот циклус стави j++; j < sqrt(i); j++ за нели да има крај циклусот..твојот случај sqrt(i) е секогаш true и ќе врти безконечно циклусот..

За втората задача по лаб КРС, не треба да ви го испечати секој трицифрен број, туку последниот внесен трицифрен парен број :D

За втората задача по лаб КРС, не треба да ви го испечати секој трицифрен број, туку последниот внесен трицифрен парен број :D
Тоа е од брзање и без да се види од пример што се бара , како и да е само мала измена и ќе се среди.

Код:
#include<stdio.h>

int main () {

int a, max;

while (scanf("%d",&a))
{
    if ((a>99&&a<1000)&&(a%2==0)) 
       max=a;
}
printf ("%d",max);
return 0;
}

Еве ја

Ми треба помош за задачата да се одреди дали внесениот број(не се знае однапред колкуцифрен е) е делив со своите цифри. Ставив while(број>0)
да ми најде цифра=број %10, после if(broj%cifra==0) да го намалува број=број/10, else printf("Uslovot ne e ispolnet!"). Но за број = пр.135 кога го намалува до 1, 1 е поголемо од 0, но има проблем кај 1%10. Не ми текнува што треба да сменам или допишам. Ако има некој време, нека помага :/

Ми треба помош за задачата да се одреди дали внесениот број(не се знае однапред колкуцифрен е) е делив со своите цифри. Ставив while(број>0)
да ми најде цифра=број %10, после if(broj%cifra==0) да го намалува број=број/10, else printf("Uslovot ne e ispolnet!"). Но за број = пр.135 кога го намалува до 1, 1 е поголемо од 0, но има проблем кај 1%10. Не ми текнува што треба да сменам или допишам. Ако има некој време, нека помага :/
Ќе си направиш уште една проверка за тој случај, и ќе си провериш со него :)
Код:
int n;
cin >> n;
int del = n;
while(del > 0)
{
    int t = del % 10;
    if(del < 9 && n % del == 0)
    {
        cout << del << " ";
    }   
    else if(n % t  == 0)
        cout << t << " ";
    del /= 10;
}

Да се напише програма која ќе ги испечати сите совршени броеви од даден опсег.
Почетокот и крајот на опсегот се внесуваат од тастатура. Бројот е совршен ако збирот на
неговите делители (без самиот тој број) е еднаков со самиот број.
Пример:
28 = 1 + 2 + 4 + 7 + 14

-Некој да го попраи кодов, заглавив?

Код:
#include <stdio.h>
int main()
{
int suma, i, start, end, j;
scanf("%d %d", &start, &end);
for(i=start;i<=end;i++)
{suma=0;
    for(j=1; j<i; j++)
    {
        if(i%j==0)
        suma=suma+j;
    }
    if(suma==i)
  printf("%d ", i);
}
return 0;

}

ИЗМЕНА: СРЕДИВ И КОДОТ Е ПОПРАВЕН.

Да се напише програма која ќе ги испечати сите совршени броеви од даден опсег.
Почетокот и крајот на опсегот се внесуваат од тастатура. Бројот е совршен ако збирот на
неговите делители (без самиот тој број) е еднаков со самиот број.
Пример:
28 = 1 + 2 + 4 + 7 + 14
---код--

ИЗМЕНА: СРЕДИВ И КОДОТ Е ПОПРАВЕН.
Го гледав кодов 10 минути и барав грешка, тек после прочитав дека си напишал дека е поправен :D :D :D

Имам задача да се испечатат сите броеви помали од n, чиј збир на квадрати е самиот тој број. Е, сега, го напишав прво кодот кој проверува дали конкретен број го исполнува тој услов(да е еднаков на збирот од квадратите на цифрите), тоа изгледа вака:

PHP:
#include<stdio.h>
int main()
{
int broj,nova_vrednost,cifra,cifra_na_kvadrat,suma=0;
printf("Vnesete go brojot:");
scanf("%d", &broj);
nova_vrednost=broj;
while(broj>0)
{
cifra=broj%10;
cifra_na_kvadrat=cifra*cifra;
suma=suma+cifra_na_kvadrat;
broj=broj/10;
}
if(suma==nova_vrednost)
printf("Brojot %d go zadovoluva uslovot, bidejki sumata od kvadratite ne cifrite e %d", nova_vrednost,suma);
else printf("Brojot %d ne go zadovoluva uslovot, bidejki sumata od kvadratite na cifrite e %d", nova_vrednost,suma);
return 0;
}

Знам дека ми треба еден for циклус да ги проверува броевите од 1 до <= на n, ама никако не успевам да го напишам точно целиот код :/

moze malku pomos zaglaviv na edna zadaca
da se vnesi broj,ako brojor e neparen da se presmeta negov kvadrat a ako ne negov kub

vaka ja pisam matematicki mi e netocna samo c go pecati

PHP:
#include <iostream>
#include <math.h>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
int a;
float b,c;
cin>>a;
if(a%2==0)
{
b=pow(a,2);
cout<<b;
}
else
{
c=pow(a,3);
cout<<c;
}
system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;
}
kaj gresam :/

Имам задача да се испечатат сите броеви помали од n, чиј збир на квадрати е самиот тој број. Е, сега, го напишав прво кодот кој проверува дали конкретен број го исполнува тој услов(да е еднаков на збирот од квадратите на цифрите), тоа изгледа вака:

---код ----

Знам дека ми треба еден for циклус да ги проверува броевите од 1 до <= на n, ама никако не успевам да го напишам точно целиот код :/

Код:
#include<stdio.h>

int main() {
    int broj, nova_vrednost, cifra, cifra_na_kvadrat, suma = 0;
    printf("Vnesete go brojot:");
    scanf("%d", &broj);
    for (int i = 0; i < broj; i++) {
        nova_vrednost = i;
        int num = i;
        while (num > 0) {
            cifra = num % 10;
            cifra_na_kvadrat = cifra*cifra;
            suma = suma + cifra_na_kvadrat;
            num = num / 10;
        }
        if (suma == nova_vrednost)
            printf("Brojot %d go zadovoluva uslovot, bidejki sumata od kvadratite ne cifrite e %d\n", nova_vrednost, suma);
        else printf("Brojot %d ne go zadovoluva uslovot, bidejki sumata od kvadratite na cifrite e %d\n", nova_vrednost, suma);
        suma = 0;
    }

return 0;
}

Имам задача да се испечатат сите броеви помали од n, чиј збир на квадрати е самиот тој број. Е, сега, го напишав прво кодот кој проверува дали конкретен број го исполнува тој услов

Сигурен си дека тоа треба да го бараш.. ? Квадратите од цифрите .. ? Мене ми изгледа ко да треба, например, за внесен n = 25, да ги најдеш сите помали од 25, на пример: 4 и 3 => 25 = 3*3 + 4*4. Зошто никаде не се спомна цифра или нешто слично...

moze malku pomos zaglaviv na edna zadaca
da se vnesi broj,ako brojor e neparen da se presmeta negov kvadrat a ako ne negov kub
--код-
Мене задачата ми изгледа ок, само го исформатирав кодот, пробај пак и види што ти печати, т.е дали си сигурен дека ти го печати само c?

Код:
#include <iostream>
#include <math.h>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[]) {
    int a;
    float b, c;
    cin >> a;
    if (a % 2 == 0) {
        b = pow(a, 2);
        cout << "Brojot e paren, negoviot kvadrat e: "<< b << endl;
    } else {
        c = pow(a, 3);
        cout << "Brojot e neparen, negoviot kub e: " << c << endl;
    }
    return 0;
}

Сигурен си дека тоа треба да го бараш.. ? Квадратите од цифрите .. ? Мене ми изгледа ко да треба, например, за внесен n = 25, да ги најдеш сите помали од 25, на пример: 4 и 3 => 25 = 3*3 + 4*4. Зошто никаде не се спомна цифра или нешто слично...

Задачата е да се најдат и испечатат сите броеви до одреден број n кои го исполнуваат условот да се еднакви на збирот од квадратите на своите цифри :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom