Касно е да го гледам сега ама утре ќе му дадам шанса да видам што документарче е...Интересно видео на темата
Btw ќе ти дадам еден добронамерен совет. Пред да формираш ваков „воспитен“ став, треба малку да се информираш за состојбата на свеста после смртта на телото.Не сум психолог ама ова ја би го нарекол фобија. Сериозно, треба да разговараш со психолог. Не верувам дека одење на погреб или на гробишта ќе го реши проблемот....
Интересен е начинот на кој што го замислуваш своето постоење после смртта на телото и човек добива впечаток дека причината за стравот е тоа што ги губиш најблиските и не можеш да оствариш контакт со нив. Секако тука е самиот факт што егзистираш во некоја друга димензија, ако може да така да се изразам, каде си сама и се ти е непознато.
Можеби ако ја смениш перспективата за животот после смртта нема да имаш ваков проблем.
Јас смртта ја замислувам како... исто како кога спиеш, ама не сонуваш. Не си свесен за ништо... не постои мисла, не постои сензација.... ништо...
Оттука, јасно е дека нема да можам да ги видам моите најблиски и да сватам дека никогаш повеќе нема да можам да ги прегрнам и слично.
btw, еве зошто никогаш нема да го учам моето дете/деца да биде верник. Колку само штетна може да биде идејата дека свеста продолжува да егзистира после смртта на телото....
Информирај ме.Btw ќе ти дадам еден добронамерен совет. Пред да формираш ваков „воспитен“ став, треба малку да се информираш за состојбата на свеста после смртта на телото.
Објасни го феноменот како некој се гледа себе си надвор од своето тело и забележува работи кои подоцна се покажани како точни, ако си скептик.Информирај ме.
Имплицираш дека постои свест после смртта на телото?
Свеста е последица на уникатна комбинација на атоми. Истите атоми што го сочинуваат физичкото тело. Кога ќе се распадне телото, се разединуваат и атомите, па и свеста престанува да постои. Нормално, можно е дел од тие атоми повторно да се најдат заедно во друго физичко тело па да формираат нова свест со плус некои нови атоми кои доаѓаат од скроз трета творба.Се разединува со што?
Далеко си од Вистината.Свеста е последица на уникатна комбинација на атоми. Истите атоми што го сочинуваат физичкото тело. Кога ќе се распадне телото, се разединуваат и атомите, па и свеста престанува да постои. Нормално, можно е дел од тие атоми повторно да се најдат заедно во друго физичко тело па да формираат нова свест со плус некои нови атоми кои доаѓаат од скроз трета творба.
Скептик сум по природаОбјасни го феноменот како некој се гледа себе си надвор од своето тело и забележува работи кои подоцна се покажани како точни, ако си скептик.
Имаш нешто што би ја поткрепило твојава хипотеза (освен религиозни текстови се разбира).Имплицирав, но тоа е мое лично убедување, не вавлегувам во туѓото.
Сакав да ја рачистиме дилемата за свесноста после физичката смрт. Душата ги задржува својствата што ги стекнала за време на земското постоење, но суштествува во сосема нов амбиент во кој не ја пренесува свесноста од земскиот живот во буквална смисла, односно достигнува друго ниво на свест.