Смртта - крај или нов почеток?

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.662
Поени од реакции
8.682
Повеќе верувам во реинкарнација отколку во крајот.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Да не забегаме ептен во тоа дали има крај или не, реинкарнација, рај или пекол... бла бла бла... Да се соочиме со смртта оти може ептен да ни помогне... еве еден пример...
Доколку ти преостанува уште да речеме приближно еден ден живот... и знаеш дека после тоа смртта е неизбежна... што би се променило во тебе...?(јас мислам многу нешта, дали ќе се замараш со нештата кои пред тоа си ги земал здраво за готов како нешто пресериозно и многу страшен и голем проблем, што и да е, јок... туку тој останат ден ќе го живееш тотално и ќе сакаш да го исцедиш секој момент до последен... Ќе живееш за прв пат... а има само еден начина да се живее и да се соочи со смртта човекот, а тоа е да се живее во моментот...:)
Што мислите вие што би се променило во вашиот живот...?

Член од
31 октомври 2012
Мислења
9
Поени од реакции
4
живот смрт, смрт живот, ние сме мртви од моментот кога сме се родиле, само имаме едно тело што го храниме и чуваме, малце месо и крв, додека да станат неупотребливи.

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Не се плашам од смрта.Барем не од својата смрт.
Ме плаши смрта на мојте ближни.
Мртвите не се тие кој плачат на својот погреб,плачат живите.

А за да го надминете стравот од смрт...најдете си занимација преку денот...работете,шетајте....исполнете си го денот.

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
Не сум психолог ама ова ја би го нарекол фобија. Сериозно, треба да разговараш со психолог. Не верувам дека одење на погреб или на гробишта ќе го реши проблемот....

Интересен е начинот на кој што го замислуваш своето постоење после смртта на телото и човек добива впечаток дека причината за стравот е тоа што ги губиш најблиските и не можеш да оствариш контакт со нив. Секако тука е самиот факт што егзистираш во некоја друга димензија, ако може да така да се изразам, каде си сама и се ти е непознато.

Можеби ако ја смениш перспективата за животот после смртта нема да имаш ваков проблем.
Јас смртта ја замислувам како... исто како кога спиеш, ама не сонуваш. Не си свесен за ништо... не постои мисла, не постои сензација.... ништо...
Оттука, јасно е дека нема да можам да ги видам моите најблиски и да сватам дека никогаш повеќе нема да можам да ги прегрнам и слично.

btw, еве зошто никогаш нема да го учам моето дете/деца да биде верник. Колку само штетна може да биде идејата дека свеста продолжува да егзистира после смртта на телото....
Btw ќе ти дадам еден добронамерен совет. Пред да формираш ваков „воспитен“ став, треба малку да се информираш за состојбата на свеста после смртта на телото.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Btw ќе ти дадам еден добронамерен совет. Пред да формираш ваков „воспитен“ став, треба малку да се информираш за состојбата на свеста после смртта на телото.
Информирај ме.
Имплицираш дека постои свест после смртта на телото?

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
Имплицирав, но тоа е мое лично убедување, не вавлегувам во туѓото.
Сакав да ја рачистиме дилемата за свесноста после физичката смрт. Душата ги задржува својствата што ги стекнала за време на земското постоење, но суштествува во сосема нов амбиент во кој не ја пренесува свесноста од земскиот живот во буквална смисла, односно достигнува друго ниво на свест.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Информирај ме.
Имплицираш дека постои свест после смртта на телото?
Објасни го феноменот како некој се гледа себе си надвор од своето тело и забележува работи кои подоцна се покажани како точни, ако си скептик.

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Се разединува со што?
Свеста е последица на уникатна комбинација на атоми. Истите атоми што го сочинуваат физичкото тело. Кога ќе се распадне телото, се разединуваат и атомите, па и свеста престанува да постои. Нормално, можно е дел од тие атоми повторно да се најдат заедно во друго физичко тело па да формираат нова свест со плус некои нови атоми кои доаѓаат од скроз трета творба.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Свеста е последица на уникатна комбинација на атоми. Истите атоми што го сочинуваат физичкото тело. Кога ќе се распадне телото, се разединуваат и атомите, па и свеста престанува да постои. Нормално, можно е дел од тие атоми повторно да се најдат заедно во друго физичко тело па да формираат нова свест со плус некои нови атоми кои доаѓаат од скроз трета творба.
Далеко си од Вистината.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Објасни го феноменот како некој се гледа себе си надвор од своето тело и забележува работи кои подоцна се покажани како точни, ако си скептик.
Скептик сум по природа :)
Во случајов, скептик сум дека свестта/умот на индивидуата продолжува по смртта на телото. Тоа е затоа што умот и свеста ги гледам како производ на работата на мозокот, што ако не се лажам, е и генерално прифатениот став на научната заедница.

Во примеров што го даде (out of body experience) човекот што го напуштил своето тело е сеуште жив така?
Така да, тоа не е во контрадикција со моето тврдење дека кога телото умира, умира и свеста/умот (не сакам да речам душата, зошто носи религиозна конотација).
Имплицирав, но тоа е мое лично убедување, не вавлегувам во туѓото.
Сакав да ја рачистиме дилемата за свесноста после физичката смрт. Душата ги задржува својствата што ги стекнала за време на земското постоење, но суштествува во сосема нов амбиент во кој не ја пренесува свесноста од земскиот живот во буквална смисла, односно достигнува друго ниво на свест.
Имаш нешто што би ја поткрепило твојава хипотеза (освен религиозни текстови се разбира).

Kajgana Shop

На врв Bottom