Скопје или провинција?

Каде повеќе би сакал да живееш?

• Скопје

Гласови: 82 48,8%
  • Провинција (Битола, Штип, Кавадарци, Струмица,Охрид и сл)

Гласови: 86 51,2%

• Вкупно гласачи
    168
Статус
Затворена за нови мислења.
Чаир е најгусто населена општина. (ништо неочекувано нели :))
А за гужвите а особено за паркирањето се согласувам.Нема збор тука.
Е да се котат како зајци му го земаа првото место што го држеше Центар:D Којзнае по колку луѓе живеат во Чаир во еден стан, гарант креветите им се како оние од војска на спратови.

Секој човек си има различен филм и вреднува работи сосема различно. Сепак едно е сигурно сите ние тежнееме да живееме подобро и поубаво. Смешна е секаква споредба на Скопје со било кое населено место во Македонија па и пошироко кое е МНОГУ помало од Скопје освен ако не сакаш намерно да живееш во мало место. Да и тие населени места со 50-60К жители имаат основни улови за живот ама дали е се тоа што тебе те задоволува? Може битола еден ден ќе добие мол ако ништо друго бар ко во струмица ама дали ќе има стадион, сала, аеродром, театри, шопинг, ноќен живот, универзитети, фирми/фабрики, спортски клубови итн и приплижно на нивото на Скопје? Знаме дека НЕМА ШАНСА. Тука завршува приказната.

Гледам дека муабетот некако го вртите да покажете некој предности за живот во провинција од типот куќа а не стан, природа итн итн... Во Скопје повеќето живеат во станови ама тоа е по нивен избор. На некој им занчи локацијата. Некој сака да има баланс работа/живот, па не се стегнал да заработи повеќе да купи куќа. Има доста што живееме во куќи, има цели населби некој во самиот центар некој подалеку, за сечии џеб. Јас имам куќа на 5 мин пешки од рамстор на водно. Имам природа колку сакам, чисто е и во секој поглед, комшии ми се дипломати и бизнис елитата, имам полиција во двор, нема криминал и е супериорна локација во било кој поглед во Македонија. Имам и овошје и базен а од провиција ми носат директно дома и сирење и месо, дури и зготвени (месени) работи кога ќе посакам. Така да сите тие муабети дека Скопје ги немал погоднсите од внатрешноста едноставно не држат вода. Се е до ПАРИТЕ, а ПАРИТЕ барем кога е во прашање Македонија се во СКОПЈЕ.

Сите провинцијалци што дошле во Скопје и останале треба да се замислат убаво чиј леб они јадат. Ако толку биле убави нивните вукојебини зошто тогаш не успеале и опстанале таму? Доста се вадите на тоа дека само во Скопје се инвестира, Скопје го полни буџетот на владата. Со години и години наназад над 50% (до пред 10тина год и 65%) од буџетот го полнеа даноците на скопските фирми. Законот највише важи во Скопје, нас ни ставаат камери, зонски паркирања, инспекции, ХАСАП стандарди итн а во провинција ќе биде. Не за џабе рекле црвот убавото јаболко го јаде.

Дали, Метропол, (перкашан дискашн + бушава азбука) МКЦ, МНТ, Флок, Тиква Зелена, Чипка, Пабло, Мусандра, Браво (уште работи) Ес-Еф, Лејди Блу, Њу ејџ, Сачмо, Мјузик Гарден, Академија, Менада (на времето) Вулкан, Зи Зи...и многу други култни места, се она што ме влече за овој град, не се градбите, не е никакво чуство на "елитизам" - снобизам, него времињата кога овој град стварно живееше.

Сите што го поминале тој период, знаат зашто Скопје е толку ценето кај постарите генерации, знаат каков шарм имаше - какви забави се правеа, какава меѓусебна почит имаше помеѓу сите возрасти од општеството, беше уживање да искочиш, едвај чекавме да излеземе....празник беше си поминувавме фантастично, имаше забави од секаков тип за секој вкус, со одлични менаџери - програма на клубовите/дискотеките и забави на многу високо ниво. Ова сега што е актуелно како "ноќен живот" е едноставно невредно да се зборува! џган, катастрофа, мизерија, снобизам.

Ете тоа ви е еден краток осврт на еден релативно стар Скопјанец.

Ова кога ќе каже некој "немој да ни го загадувате Скопје со вашите дијалекти", демек, учете странски јазици Англиски, Германски, Скопски... :D
Под нумеро еден не се скопјани криви, него власта.
Два, ме боли ваџејџеј ако си се родил у скопје и ако имаш скопски спомени.
Тие од Охрид, Битола, Прилеп немаат спомени?
Три... ме мрзеше да ти го дочитам текстов затоа шо не ти личи на годините ко шо кажуеш и затоа шо одма видов дека е чаламење со тоа како ти си О скопски скопјанец од скопска населба во Скопје, а ние другите сме сакати оти не сме.
Типичен пример на Скопикус Идиотикус.

Што не ви е јасно у постот на Носталгија? Мислам дека сите разбирате Македонски и дека знаете да читате,ама несакате да го разберете човекот што сака да каже. Одма бил он идотикус и незнам какви глупи фрази и прекари затоа што си го сака градот кај што израснал и мрзи створења кои сакаат да го посељачат. Не те праи тебе саката,те праи глупа што неможеш да сфатиш што ти кажува. Дојди,живеј во Скопје,биди Скопјанка,ама немој да го обезвреднуваш градот со прости навики (зборам општо,не лично за тебе) , зборувај Македонски,немораш Скопски,прилагоди се на градот и мештаните,а не селските навики да ги донесеш па уште да се буниш зашто ти префрлале кога ке фрлиш ѓубре од прозор.
Јас да одам да живеам у некоја метропола сигурно нема да го правам тоа што го прават 80% од дојденците овде.
А што мислите како е по другите метрополи? на пример Софија,истото е,старите софијанци ги имаат истите проблеми,Белграѓаните исто. Еве нека се уклучи некој бугар од Софија ама да е роден таму,па да ви објасни за што зборам.
Не смее Скопје да стане Македонија во мало. Работата тргнала натака и тоа многу забрзано.
И доста со споредбите,вас не ве интересираат овие работи што не мачат нас Скопјаните.Вас ве интересира да си го сместите гзот у некој стан и да најдете работа по секоја цена. За друго немате ни интерес ни време. Што ве боли за нас што ние мислиме,битно вие сте обезбедени со работа и стан. Ке се понашате како сакате,нели?
--- надополнето: 12 октомври 2012 во 11:28 ---
Дали, Метропол, (перкашан дискашн + бушава азбука) МКЦ, МНТ, Флок, Тиква Зелена, Чипка, Пабло, Мусандра, Браво (уште работи) Ес-Еф, Лејди Блу, Њу ејџ, Сачмо, Мјузик Гарден, Академија, Менада (на времето) Вулкан, Зи Зи...и многу други култни места, се она што ме влече за овој град, не се градбите, не е никакво чуство на "елитизам" - снобизам, него времињата кога овој град стварно живееше.

Сите што го поминале тој период, знаат зашто Скопје е толку ценето кај постарите генерации, знаат каков шарм имаше - какви забави се правеа, какава меѓусебна почит имаше помеѓу сите возрасти од општеството, беше уживање да искочиш, едвај чекавме да излеземе....празник беше си поминувавме фантастично, имаше забави од секаков тип за секој вкус, со одлични менаџери - програма на клубовите/дискотеките и забави на многу високо ниво. Ова сега што е актуелно како "ноќен живот" е едноставно невредно да се зборува! џган, катастрофа, мизерија, снобизам.

Ете тоа ви е еден краток осврт на еден релативно стар Скопјанец.

Тоа не постои сега,старите Скопјани се бутаат у некои непознати кафичи и кафанчиња со цел да избегаат од шлајм шемата што го зафатила градот,некои дури и не излагаат више.
На времето у Змија и Голема змија се знаеше кој може да влезе а кој не,Стоби исто.
Сега Стоби е центар на провинцијализмот.Влагаат само најкарминосаните дрољи со по некој партал на нив,и оние богати татини синови кои гледаат нешто да смотаат за вечерта.

Темава станува трагикомична. Како разговор на наглуви. Само што глувите сакаат да се разберат, но без додатни помагала и вештини не можат. А ние овде, не сакаме да се разбереме, не сакаме дијалог ни дискусија. Ние сакаме само да им покажеме на „другите“ колку ги презираме - без да ги познаваме. Не знаеме ништо за нив и не не интересира! Не е важно дека луѓето различни и се ценат според хумани критериуми. Дека не се делат на 3-4 типа клонови. Ги презираме по дифолт и точка. Толку ли сме бедни!

Може битола еден ден ќе добие мол ако ништо друго бар ко во струмица ама дали ќе има стадион, сала, аеродром, театри, шопинг, ноќен живот, универзитети, фирми/фабрики, спортски клубови итн и приплижно на нивото на Скопје? Знаме дека НЕМА ШАНСА. Тука завршува приказната.
Битола би имала супер стадион и сала да и била спонзор државата, ако ме разбираш.
Битола е град со еден од најстарите театри (и град со посебно висока навика за одење во театар) и единствениот филмски фестивал во Македонија, можда си слушнал некогаш...можда на вести кога зборуваа дека сакале да го префрлат во Скопје (исто како Струшки вечери на поезијата и Охридско Лето).Толку се невредни скопските манифестации како бренд, па да крадат од второкласните провинцијалци?
Пелистерка АД Скопје, полнето во Битола:tapp:

Сите провинцијалци што дошле во Скопје и останале треба да се замислат убаво чиј леб они јадат. Ако толку биле убави нивните вукојебини зошто тогаш не успеале и опстанале таму? Доста се вадите на тоа дека само во Скопје се инвестира, Скопје го полни буџетот на владата. Со години и години наназад над 50% (до пред 10тина год и 65%) од буџетот го полнеа даноците на скопските фирми.
Чиј леб го јадат според тебе?Не останале поради одземање на сите можни опции.Дека во Скопје е максимумот инвестиции е факт исто како и несразмерно поголеми инвестиции во однос на учество во БДП.Ајде уште еднаш да цртаме:
http://sitel.com.mk/dnevnik/biznis/investicii-samo-vo-skopje
Инвестиции само во Скопје
23.11.2011 - 17:32 | Бизнис
  • Се инвестира само во Скопје, во останатите градови не се вложува ниту денар. Закон за рамномерен регионален развој остана само на хартија.
Дури и парите за развој ги добива главниот град. Според бирото за регионален развој наместо 1% од брутодомашниот производ како што е предвидено со закон, градовите од внатершноста добиваат за 23 пати помалку, односно, наместо 70 милиони на нивна мсетка стигнувале само 3 милиони евра годишно.
Како да привлечеме инвестиции кога нема обезбеден регионален пат, немаме квалитетно напојување со струја, или има неквалитетна вода. Но најголем проблем се образованите човечки ресурси. Или се во скопје или си одат надовор од македонија, рече Киро Левески – претставник на биро з регионален развој.
Македонија е поделена на 8 региони, а 90% од инвестициите се во скопскиот и тука се сите работни места. Тоа ја зголемува и побарувачката за станбен квадрат ит не дозволува неговата цена да падне.
Препорака за рамномерно развивање стигна денеска и од странски експерти на денешната меѓународна конференција на земјите од западен балкан.
Марина Доковска

Законот највише важи во Скопје, нас ни ставаат камери, зонски паркирања, инспекции, ХАСАП стандарди итн а во провинција ќе биде.Не за џабе рекле црвот убавото јаболко го јаде.
Чаир, Бутел, Сарај веројатно се водечки нас...упс, општини и пример во успешноста на сите овие работи, особено за почитување закони.

Прашање:
Само не можам да разберам зошто ние Скопјаните сме како трн во око на повекето луге кои живеат во помалите места.
Одговори:
А)
не го загадувајте Скопје со вашите дијалекти и вашите обичаи,кои за жал да се разбереме важат некаде таму далеку...

Б)
Е па и нас не боли кога зборувате за Скопје дека е валкано,дека имало многу сообракај......Е ако не ви се допага можете да го и напуштите на истиот начин кога сте пристигнале...Ама не ви се врака на нивите со опинците,а?Е и на мене немаше да ми се врака,ако бев од некое село....Пишувајте колку сакате,критикувајте до сабајле ако сакате,но некои работи не можете да ги смените....Помирете се со фактот дека лугето кои живеат во главниот град на Р.М горди се дека се родени во Скопје и дека нивните фамилии потекнуваат од Скопје.Сервус
Додај на ова генерализација, после читање на твојот пост, на FARANG, Username1, LION, Кларк Кент...
Глупо е поради такви како вас да бидат и други нормални луѓе од Скопје ставани во ист кош со вас, ама човечка психа...повпечатлива е една негативна работа отколку пет позитивни, за жал.

Ако пак твоево е нормално тогаш.......

Тресење разноразни глупости колку нешто да се каже.

Кој ти вика да не го сакаш Скопје?
Ама немој да напаѓаш некого само за да си го лечиш комплексот на помала вредност во твојот социјален круг со тоа што мислиш дека некојовде ќе ти се тресе зошто ти си родена од Скопје.

И јас сум генерации веќе од Скопје па не се пувам со тоа дека е незнам што.
Скопјанка треба да си во срцето а не на тастатура.

И ако толку го сакаш Скопје како што викаш тогаш нема вакви глупости да ти сметаат.

Прашај ги парижаните како им е што нивниот град е секојдневно окупиран од милиони туристи од секакви вукојебини од светот.
Ама тие што знаат каде и како да си го најдат мирот и да уживаат во својот град тоа не им смета.

А кои глупости ми сметаат?
Во Скопје тоа што ми смета, не е никако поврзано со ,,провинција,, и ,,провинцијалци,,.
Напротив, преферирам што повеќе народ тука.
Јас ти викам, ти не знаеш да читаш ;)
--- надополнето: 12 октомври 2012 во 14:07 ---
Скопје е село одамна, само ГОООООЛЕМО СЕЛО стана после земјотресот, посебно со доселувањата од галичник.
Ако си толку стар скопјанец сигурно ќе се сеќаваш дека на времето било срамота девојче од скопје да земе галичанец или некој да земе галичанка. Само тој комплекс денеска го немате туку некој друг комплекс имате.
Од памтивека сте имале комплекс на надворешни луѓе и некој да се вадиш дека не си исфурстриран тип или локал патриота, едноставно скопската котлина ти го набива тој комплекс.
Сигурен сум дека моменталните провинцијалци што се во скопје и ќе останат во скопје за 20 години, нивните деца ќе го имаат овој комплекс на надворешни луѓе т.е едноставно е скопската клима, сакал ти или неќел и за тоа скопје е паланка а не метропола, за разлика од Њујорк, каде на никој не му е битно од каде си.

Ама да бидеме искрени, не се само ,,скопјаништата,, криви за тоа. Самиот ,,жртва,, став што го имаат сите од друго место дојдени, е причина плус за лош почеток.
Мене лично, не само што не ми смета, ми одговара, да има повеќе луѓе тоа, по можност студентите, да остануваат тука. Со такви луѓе градот, а и државата ќе се развива, не со полуписмени женчиња кои на кафе на Кеј објаснуваат колку се потресни турските серии.

Читајте ги постовите на nostalgija и ќе сфатите зошто "само Скопјани се како трн во око".
Целиот конфликт и расправање на темава,а и во реалноста низ Мк е тоа што вие Скопјаните се мислите дека сте од некојси важен и културно развиен град,дека имате некое јако педигре ако сте од Скопје,а нас останатите од внатрешноста(или надворешноста како сакате) не сметате за гнасни суштества со одвратни дијалекти.

Реалноста е дека Скопје во преку 2500 г македонска историја,едвај последниве 80 г. е значаен град.Охрид,Битола,Струмица и др. градови со векови биле развиени центри на Македонија.

Читајте ги постовите на nostalgija и ќе сфатите зошто "само Скопјани се како трн во око".
Целиот конфликт и расправање на темава,а и во реалноста низ Мк е тоа што вие Скопјаните се мислите дека сте од некојси важен и културно развиен град,дека имате некое јако педигре ако сте од Скопје,а нас останатите од внатрешноста(или надворешноста како сакате) не сметате за гнасни суштества со одвратни дијалекти.

Реалноста е дека Скопје во преку 2500 г македонска историја,едвај последниве 80 г. е значаен град.Охрид,Битола,Струмица и др. градови со векови биле развиени центри на Македонија.

Тоа е вистина, јас се мислев дали да одговорам на дотичниот член, бидејќи зборува глупости, но поради предходната констатација сметам дека џабе би си трошела време.
За мене, Охрид по убавина, е најубав град, Охриѓаните не ми се нешто омилени, но како што кажав, Скопје, бар за мене лично, е многу повеќе од ,,само град,,. Мојата лична историја е тука.

А во однос на ,,гнасни,, со ,,одвратни дијалекти,, - тоа е глупост тешка, иако, да бидам искрена, ми пречи дијалектот во официјална употреба, затоа што имаме литературен јазик кој треба да го користиме.

Цела провинција дојде да живее во зграда кај тебе, како вие демек сте воспитани, културни и фини, овие басни на друг да му ги продаваш, се гледа колку сте воспитани, кога за гага јадење, ќе се испотепате, што Драчево (таму воловите не дочекаа ни полноќ), што појадок на мост, во провинција ова го нема, сите културно ќе си земат да јадат на местата поставени како човеци.
Или кога се лижите за една жута гага да мавнете или да ви испратат грозје, пиперки, домати како здраво живо по роднини и пријатели. Или кога одите на гости, кај пријатели по провинција очекувате гозби, а кога ќе дојде некој кај вас на гости, леп и сол имате за јадење. И да не редам ред други работи што ги сакате гага.
ne treba cela provincija dovlni se samo tie sto ke zemat stan pod kirija,,2-3, i tesko na zgradata od niv,, ne daj boze cela provincija vo edna zgrada, mislam deka ke ja sramnat so zemja

Битола би имала супер стадион и сала да и била спонзор државата, ако ме разбираш.
Битола е град со еден од најстарите театри (и град со посебно висока навика за одење во театар) и единствениот филмски фестивал во Македонија, можда си слушнал некогаш...можда на вести кога зборуваа дека сакале да го префрлат во Скопје (исто како Струшки вечери на поезијата и Охридско Лето).Толку се невредни скопските манифестации како бренд, па да крадат од второкласните провинцијалци?
Пелистерка АД Скопје, полнето во Битола:tapp:

Чиј леб го јадат според тебе?Не останале поради одземање на сите можни опции.Дека во Скопје е максимумот инвестиции е факт исто како и несразмерно поголеми инвестиции во однос на учество во БДП.Ајде уште еднаш да цртаме:

Сите држави градат таму каде што има ПОТРЕБА. Нема ништо чудно во тоа. Стадионот ви е адекватен на големината на градот. Град СКОПЈЕ ви ги поклони рефлекторите вие не сте кадри ни нив да ги поставите и после кој ви е крив? Сала имате една од поголемите во државата а со оглед на тоа дека клубот ви е за никаде моментално нема потреба од некоја поголема. За манифестациите што збориш биди малце реален да ви вредел фестивалот ќе сте си го воделе сами и ќе имавте кино сала. Зар сте толку бедни да неможете една кино сала да направите? Не се секирај нашите манифестации остојуваат и си се профитабилни оти ги водат асални луге. Тоа што фирмите ви ги водат Скопјани кој е крив? Па приватизација имаше секаде вашите директорчиња ги профуцкаа парите и ги продадоа фирмите на скопјани и странци и сега кој е крив? Пред да се приватизира млекарата колку пари зедоа луге што работеа таму? Па јас познавам луге со илјадници евра што зедоа и сега криви се Сведмилк или наредниот што ќе дојде? Пелистерка исто... Можеш до утре да кукаш за некакви инвестиции ама и битолчаните во странство што ви се НЕ инвестираат во БТ него во СК. Тоа е затоа што таму се парите, таму е народот. Едноставо многу мал пазар сте и нема доволно асална и едуцирана работна сила за било што поголемо да се отвори. Еве во кавадарци веќе кукаат дека немаат доволно кадар за фабриката што треба да се гради

nostalgija

Стварно го мислиш ова , зарем мислиш ме боли кур ако некој е од Скопје или од еве на пример с.Ратево? Зарем мислиш дека се срамиме дека не сме од Скопје ? Па друже јас се гордеам од тоа од каде доаѓам , нити пак имаме комплекс на ниска вредност нити пак на висока вредност како што имаш ти. И се радувам што не израснав во Скопје и во некој со размислување како тебе. Сепак за тоа не е виновна локацијата кога ќе размислам, твојте дома утнале нешто кога си бил мал.

Исто и јас. И не гледам зошто толку луѓе сметаат дека е тоа погрешно.
Секој си го сака родното место. И нема ништо погрешно тука.

ОК,тогаш што мајка барате у Скопје? Одите си у Битола,Охрид итн.
Никој не мисли тоа што го напиша,само јас знам како го доживувам Скопје,и секој прав Скопјанец.
Само што и со инка да ти сипам у глава пак нема да ме разбереш.Така да секое објаснување понатамошно е излишно.
Ај уште еднаш кратко.Вас не ви влегува во главата дека во Скопје доаѓаат затоа што нема работа во нивните места,нема работа бе алоо.За егзистенција доаѓаат.Нема работа затоа што таква е политиката на централната власт.Се да биде во Скопје.Дури и манифестации кои постојат преку 50 г.(Охридско лето и Струшки ВП)кога Скопје било обично гратче,сакаат да ги префрлат во Скопје.
Еве гледам една емисија вчера за Турција.Па таму тој што инвестира во Анадолија(во внатрешноста на Турција) добива 80 % ослобдување од давачки.Тој што инвестира во Истанбул не добива ослободување.Е тоа се дискутира овде бе дечко.Нека започне владата слична каппања за инвестирање во внатрешноста на Мк,па ќе видите како Скопје ќе се испразни.
Аман веќе сфатите што е тема на дискусија...

Solid јас имам став далеку од оној на некои членови овде, ама иако не сум активен во овој дел од форумот, кога и да отворам некоја тазе актуелна тема од овој подфорум (нова во предлози ја дава) те гледам тебе навлезен во дебати и кавги со разни членови, а цело време им збориш за некаков си комплекс, и слични епитети.

Мислам незнам зошто уште постои темава, кажано е се одамна и освем негативна насока и еден куп омаложување ништо нема да се постигне. Друго, како што гледам јас овде има само 3/4 члена што ги "бранат ставовите" на оние кои не се од "провинција" наспроти мнозинството кои ги напаѓаат и се разбира не се од Скопје.

Мене ова ми мириса на обостран проблем и далеку од она што го тврдите дека проблемот е кај Скопјаните т.е. комплексот, како објективен мене ова ми делува поинаку.

Иначе само како потсетување, моите денови како адолесцент, ми се поминати со луѓе од Велес, Гевегелија, Струмица, и други градови при што сум немал апсолутни никаков проблем, оваа тема воопшто не сме ни помислиле да ја отвориме, нити пак некогаш сме дозволиле да одржува некаква дистанца помеѓу нас, само како предочување да не бидам погрешно сватен.

Темата е дали е подобро да се живее во Скопје или во помалите места во внатрешноста на државата.Јас лично не би го менувал Скопје бидејки тука сум пораснат,тука ми е фамилијата.Но за разлика од Скопје,во помалите места се живее поспокоен живот без гужви и нервози на семафори.Се е навика.Лугето се родени таму,таму формирале фамилија,таму живеат.Ги прочитав сите постови и навистина се чудам како можете така да дискутирате на оваа тема.Мора да разберете дека секогаш ке постојат луге кои се горди на својот роден град без разлика за кој град се работи,и дека секогаш ке ги мразат оние кои ке одлучат да живеат таму.Тоа се случува и со Скопјани,Битолчани,Охригани,Струмичани,Кумановци,итн.Едноставно не сакаат својот град да го споделат со другите.Но такви луге има секаде.Истото се случува во Белград.Знаете ли дека цела Црна Гора е преселена таму.Белграгани не можат да ги поднесат.И сега треба да ги осуди некој зошто е тоа така?Не.Едноставно не комунцирајте со таков тип на луге и животот ке ви биде полесен,верувајте.Бидете она што сте,имајте визија и цел пред себе.Покажете дека го заслужувате тој град да биде ваш втор дом.Ценете ги лугето без разлика дали се Скопјани или се од внатрешноста на државата.Покажете дека не сте симнати од планина,туку дека доагате од цивилизирано место.Мора да разберете дека сите кои живеат во поголемите градови се чувствуваат привилегирани.Истото е секаде низ светот.Случувањата во помалите места и во поголемите градови не можете да ги споредувате.Но бидете оригинални и покажете се во најдобро светло.Тогаш никој нема да ви каже,ти си од провинција......Јас имам колега кој е од село на најужната точка во МК(чинам е веднаш до Богданци),но човекот е интелектуалец,и во никој момент не можеш да кажеш,е овој е од село....Затоа олабавете со тие работи Скопје или провинција........Поздрав

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom