Е да се котат како зајци му го земаа првото место што го држеше ЦентарЧаир е најгусто населена општина. (ништо неочекувано нели)
А за гужвите а особено за паркирањето се согласувам.Нема збор тука.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Е да се котат како зајци му го земаа првото место што го држеше ЦентарЧаир е најгусто населена општина. (ништо неочекувано нели)
А за гужвите а особено за паркирањето се согласувам.Нема збор тука.
Ова кога ќе каже некој "немој да ни го загадувате Скопје со вашите дијалекти", демек, учете странски јазици Англиски, Германски, Скопски...
Под нумеро еден не се скопјани криви, него власта.
Два, ме боли ваџејџеј ако си се родил у скопје и ако имаш скопски спомени.
Тие од Охрид, Битола, Прилеп немаат спомени?
Три... ме мрзеше да ти го дочитам текстов затоа шо не ти личи на годините ко шо кажуеш и затоа шо одма видов дека е чаламење со тоа како ти си О скопски скопјанец од скопска населба во Скопје, а ние другите сме сакати оти не сме.
Типичен пример на Скопикус Идиотикус.
Дали, Метропол, (перкашан дискашн + бушава азбука) МКЦ, МНТ, Флок, Тиква Зелена, Чипка, Пабло, Мусандра, Браво (уште работи) Ес-Еф, Лејди Блу, Њу ејџ, Сачмо, Мјузик Гарден, Академија, Менада (на времето) Вулкан, Зи Зи...и многу други култни места, се она што ме влече за овој град, не се градбите, не е никакво чуство на "елитизам" - снобизам, него времињата кога овој град стварно живееше.
Сите што го поминале тој период, знаат зашто Скопје е толку ценето кај постарите генерации, знаат каков шарм имаше - какви забави се правеа, какава меѓусебна почит имаше помеѓу сите возрасти од општеството, беше уживање да искочиш, едвај чекавме да излеземе....празник беше си поминувавме фантастично, имаше забави од секаков тип за секој вкус, со одлични менаџери - програма на клубовите/дискотеките и забави на многу високо ниво. Ова сега што е актуелно како "ноќен живот" е едноставно невредно да се зборува! џган, катастрофа, мизерија, снобизам.
Ете тоа ви е еден краток осврт на еден релативно стар Скопјанец.
Битола би имала супер стадион и сала да и била спонзор државата, ако ме разбираш.Може битола еден ден ќе добие мол ако ништо друго бар ко во струмица ама дали ќе има стадион, сала, аеродром, театри, шопинг, ноќен живот, универзитети, фирми/фабрики, спортски клубови итн и приплижно на нивото на Скопје? Знаме дека НЕМА ШАНСА. Тука завршува приказната.
Чиј леб го јадат според тебе?Не останале поради одземање на сите можни опции.Дека во Скопје е максимумот инвестиции е факт исто како и несразмерно поголеми инвестиции во однос на учество во БДП.Ајде уште еднаш да цртаме:Сите провинцијалци што дошле во Скопје и останале треба да се замислат убаво чиј леб они јадат. Ако толку биле убави нивните вукојебини зошто тогаш не успеале и опстанале таму? Доста се вадите на тоа дека само во Скопје се инвестира, Скопје го полни буџетот на владата. Со години и години наназад над 50% (до пред 10тина год и 65%) од буџетот го полнеа даноците на скопските фирми.
Чаир, Бутел, Сарај веројатно се водечки нас...упс, општини и пример во успешноста на сите овие работи, особено за почитување закони.Законот највише важи во Скопје, нас ни ставаат камери, зонски паркирања, инспекции, ХАСАП стандарди итн а во провинција ќе биде.Не за џабе рекле црвот убавото јаболко го јаде.
Одговори:Само не можам да разберам зошто ние Скопјаните сме како трн во око на повекето луге кои живеат во помалите места.
не го загадувајте Скопје со вашите дијалекти и вашите обичаи,кои за жал да се разбереме важат некаде таму далеку...
Додај на ова генерализација, после читање на твојот пост, на FARANG, Username1, LION, Кларк Кент...Е па и нас не боли кога зборувате за Скопје дека е валкано,дека имало многу сообракај......Е ако не ви се допага можете да го и напуштите на истиот начин кога сте пристигнале...Ама не ви се врака на нивите со опинците,а?Е и на мене немаше да ми се врака,ако бев од некое село....Пишувајте колку сакате,критикувајте до сабајле ако сакате,но некои работи не можете да ги смените....Помирете се со фактот дека лугето кои живеат во главниот град на Р.М горди се дека се родени во Скопје и дека нивните фамилии потекнуваат од Скопје.Сервус
Ако пак твоево е нормално тогаш.......
Тресење разноразни глупости колку нешто да се каже.
Кој ти вика да не го сакаш Скопје?
Ама немој да напаѓаш некого само за да си го лечиш комплексот на помала вредност во твојот социјален круг со тоа што мислиш дека некојовде ќе ти се тресе зошто ти си родена од Скопје.
И јас сум генерации веќе од Скопје па не се пувам со тоа дека е незнам што.
Скопјанка треба да си во срцето а не на тастатура.
И ако толку го сакаш Скопје како што викаш тогаш нема вакви глупости да ти сметаат.
Прашај ги парижаните како им е што нивниот град е секојдневно окупиран од милиони туристи од секакви вукојебини од светот.
Ама тие што знаат каде и како да си го најдат мирот и да уживаат во својот град тоа не им смета.
Скопје е село одамна, само ГОООООЛЕМО СЕЛО стана после земјотресот, посебно со доселувањата од галичник.
Ако си толку стар скопјанец сигурно ќе се сеќаваш дека на времето било срамота девојче од скопје да земе галичанец или некој да земе галичанка. Само тој комплекс денеска го немате туку некој друг комплекс имате.
Од памтивека сте имале комплекс на надворешни луѓе и некој да се вадиш дека не си исфурстриран тип или локал патриота, едноставно скопската котлина ти го набива тој комплекс.
Сигурен сум дека моменталните провинцијалци што се во скопје и ќе останат во скопје за 20 години, нивните деца ќе го имаат овој комплекс на надворешни луѓе т.е едноставно е скопската клима, сакал ти или неќел и за тоа скопје е паланка а не метропола, за разлика од Њујорк, каде на никој не му е битно од каде си.
Читајте ги постовите на nostalgija и ќе сфатите зошто "само Скопјани се како трн во око".
Целиот конфликт и расправање на темава,а и во реалноста низ Мк е тоа што вие Скопјаните се мислите дека сте од некојси важен и културно развиен град,дека имате некое јако педигре ако сте од Скопје,а нас останатите од внатрешноста(или надворешноста како сакате) не сметате за гнасни суштества со одвратни дијалекти.
Реалноста е дека Скопје во преку 2500 г македонска историја,едвај последниве 80 г. е значаен град.Охрид,Битола,Струмица и др. градови со векови биле развиени центри на Македонија.
ne treba cela provincija dovlni se samo tie sto ke zemat stan pod kirija,,2-3, i tesko na zgradata od niv,, ne daj boze cela provincija vo edna zgrada, mislam deka ke ja sramnat so zemjaЦела провинција дојде да живее во зграда кај тебе, како вие демек сте воспитани, културни и фини, овие басни на друг да му ги продаваш, се гледа колку сте воспитани, кога за гага јадење, ќе се испотепате, што Драчево (таму воловите не дочекаа ни полноќ), што појадок на мост, во провинција ова го нема, сите културно ќе си земат да јадат на местата поставени како човеци.
Или кога се лижите за една жута гага да мавнете или да ви испратат грозје, пиперки, домати како здраво живо по роднини и пријатели. Или кога одите на гости, кај пријатели по провинција очекувате гозби, а кога ќе дојде некој кај вас на гости, леп и сол имате за јадење. И да не редам ред други работи што ги сакате гага.
Битола би имала супер стадион и сала да и била спонзор државата, ако ме разбираш.
Битола е град со еден од најстарите театри (и град со посебно висока навика за одење во театар) и единствениот филмски фестивал во Македонија, можда си слушнал некогаш...можда на вести кога зборуваа дека сакале да го префрлат во Скопје (исто како Струшки вечери на поезијата и Охридско Лето).Толку се невредни скопските манифестации како бренд, па да крадат од второкласните провинцијалци?
Пелистерка АД Скопје, полнето во Битола
Чиј леб го јадат според тебе?Не останале поради одземање на сите можни опции.Дека во Скопје е максимумот инвестиции е факт исто како и несразмерно поголеми инвестиции во однос на учество во БДП.Ајде уште еднаш да цртаме:
nostalgija
Стварно го мислиш ова , зарем мислиш ме боли кур ако некој е од Скопје или од еве на пример с.Ратево? Зарем мислиш дека се срамиме дека не сме од Скопје ? Па друже јас се гордеам од тоа од каде доаѓам , нити пак имаме комплекс на ниска вредност нити пак на висока вредност како што имаш ти. И се радувам што не израснав во Скопје и во некој со размислување како тебе. Сепак за тоа не е виновна локацијата кога ќе размислам, твојте дома утнале нешто кога си бил мал.
Ај уште еднаш кратко.Вас не ви влегува во главата дека во Скопје доаѓаат затоа што нема работа во нивните места,нема работа бе алоо.За егзистенција доаѓаат.Нема работа затоа што таква е политиката на централната власт.Се да биде во Скопје.Дури и манифестации кои постојат преку 50 г.(Охридско лето и Струшки ВП)кога Скопје било обично гратче,сакаат да ги префрлат во Скопје.ОК,тогаш што мајка барате у Скопје? Одите си у Битола,Охрид итн.
Никој не мисли тоа што го напиша,само јас знам како го доживувам Скопје,и секој прав Скопјанец.
Само што и со инка да ти сипам у глава пак нема да ме разбереш.Така да секое објаснување понатамошно е излишно.
......