Конфликтот меѓу Турција и Сирија (општа дискусија)

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
Сирија е на стаклени нозе,кат тат ќе пропаѓаат...
А иначе малку ми е сумливо,не верувам Сирија да сака да војува со една силна и моќна Турција кога има плус и огромни внатрешни проблеми,по се изгледа инцидентите се сервисирани од самите разузнавачките служби на САД,Турција и компанијата..

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Пишете пропало и за Сирија.
Ако не се вмешаат Кина и Русија отиде Сирија
Ја знаеш приказната за поголемиот брат и помалиот?
Отприлика оди вака:
Некој посилен го истепал помалиот брат.
И овој го викнал поголемиот брат за да го брани.
Кога дошол брат му, му рекол на овој тепачов, ај удри го ако смееш!
Овој го удрил.
Ај удри го пак ако смееш!
Овој го удрил уште посилно.
Пак поголемиов брат со посилен глас му рекол, ај пак удри го ако смееш!!!
Овој му ја бапнал уште посилно.
На крај се огласил помалиот брат, и му рекол на постариот: еј, ај доста ме бранеше!

Така ќе биде и со Русија. Ја паметите Србија 99', мајката и ја расплакаа, а Русија ја "бранеше"

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.449
Поени од реакции
5.135
Во што да се кладиме дека ке се случи уште еден инцидент,секако по сириска вина?
И што ако се случи уште еден? Мислиш Турција ќе влезе во војна со Сирија?
Јас мислам дека Турците се доволно паметни за да си седат мирни. Ако влезат во војна со Сирија, тоа им е однапред изгубена војна.

Ф

ФилипМакедон

Гостин
И што ако се случи уште еден? Мислиш Турција ќе влезе во војна со Сирија?
Јас мислам дека Турците се доволно паметни за да си седат мирни. Ако влезат во војна со Сирија, тоа им е однапред изгубена војна.
Како и да Турците се во офанзива,е сега дали се доволно луди да ризикуваат време ке каже...но според состојбите не верувам дека Сирија е луда таа да ги прави инцидентите,многу би било контрадикторно самата да ги прави,па според тоа се ми личи дека Турција со ентузијазам ке влезе во војната(најверојатно уште им се дрви кога ке помислат на Отоманското време)...

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
И што ако се случи уште еден? Мислиш Сирија ќе влезе во војна со Турција?
Јас мислам дека Сиријците се доволно паметни за да си седат мирни. Ако влезат во војна со Турција, тоа им е однапред изгубена војна.
Мислам дека постот треба вака да ти е,затоа што по логично е ..(y)
--- надополнето: 6 октомври 2012 во 03:06 ---
Како и да Турците се во офанзива,е сега дали се доволно луди да ризикуваат време ке каже...но според состојбите не верувам дека Сирија е луда таа да ги прави инцидентите,многу би било контрадикторно самата да ги прави,па според тоа се ми личи дека Турција со ентузијазам ке влезе во војната(најверојатно уште им се дрви кога ке помислат на Отоманското време)...

Според Германски Шпигел,Турското гранатирање убило 34 сириски војници
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=E582762676E3264CAB85DF9C259CD657

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.449
Поени од реакции
5.135
Мислам дека постот треба вака да ти е,затоа што по логично е ..(y)
Турција поседува оружје за масовно уништување.
Ај сега смени го и овај пост за и ти еднаш да си во право. :).
Заебано е... овие "бунтовниците" влегуваат од Турска граница, таму се обучуваат, оттаму добиваат оружје... Кога една од двете страни во војната користи туѓа територија, за да биде победена другата страна мора да ја нападне таа територија.
Дури и да успее Сирија да ги исчисти сите бунтовници од домашен терен, пак ќе има нови од туѓ терен, доколку постојат услови за тоа.

Ако бунтовниците имаат константна поддршка од надвор тогаш е потешко да се победат. Доброто е што Асад не е сам (поддржан е од Иран) но економијата ќе трпи последици доколку војната се одвива на цела територија. Ако Асад беше сам, тогаш веројатноста за негов пад ќе беше многу поголема и ќе беше приморан на поочајни мерки како напад врз други територии...

Заклучок, Асад не сака војна со друга земја бидејќи може да ги среди бунтовниците.
А ако може да ги среди бунтовниците, тогаш се јавува голем проблем... :)

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
Турција поседува оружје за масовно уништување.
Ај сега смени го и овај пост за и ти еднаш да си во право. :).
Јас секогаш сум во право, затоа што никогаш не лупам на памет,само кој како гледа тука е работата,,а иначе и Турција има хемиско оружје,и мислам дека еднаш се користи против ПКК,ево ти линкче ;)
http://www.spiegel.de/international/world/shocking-images-of-dead-kurdish-fighters-turkey-accused-of-using-chemical-weapons-against-pkk-a-711536.html

Ево и тема имаше на формуот за ова
http://forum.kajgana.com/threads/spiegel-ја-обвинува-Турција-за-користење-хемиско-оружје-против-ПКК.43478/

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
И мене ми нема логика една Сирија да ја гранатира Турција намерно.Тоа е најмалку што им треба.Ова е масло на НАТО као демек ете ни ја нападнавте членката е сега ние ќе ве нападнеме...

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
http://www.time.mk/read/c798e54f88/0e3f380dfc/index.html

„Јурт“: Бунтовниците го бомбардираа Акчакале – со гранати кои ги користи само НАТО

Ист систем нам познат.
Поголема ороспија од тоа НАТО и сојузниците нит имало нит ќе има.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184

„Јурт“: Бунтовниците го бомбардираа Акчакале – со гранати кои ги користи само НАТО

Ист систем нам познат.
НАТО пак на два стола седи, а? Јако, како и секогаш.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255

Ист систем нам познат.
Според некои руски медиуми,сириските сили на Асад фатиле двајца разузнавачи,едниот бил турчин другиот американец, близу границата со Турција каде што се случиле инцидентите,ако ова е точно,тогаш по ГОЛЕМИ ПЕДЕРИ од НАТО НЕМА...

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
и после сите овие работи што ги гледаме некој ке рече муслиманизмот ке го заземе светот жими г.... секој ден се смалува со дво или троцифрена бројка од бомби и куршуми а кај се па и болестите и гладот ехее
--- надополнето: 6 октомври 2012 во 20:25 ---
Според некои руски медиуми,сириските сили на Асад фатиле двајца разузнавачи,едниот бил турчин другиот американец, близу границата со Турција каде што се случиле инцидентите,ако ова е точно,тогаш по ГОЛЕМИ ПЕДЕРИ од НАТО НЕМА...
;)

Kajgana Shop

На врв Bottom