Skopje City Mall

• Креатор на темата Креатор на темата Бергер
  • Време на започнување Време на започнување
Ramstore se vika taka zatoa sto Rahmi Koc e investitorot, Ram i store, eve i tuka ima angliski zbor. Ama koga se stava ime na nekoja vakva kompanija se gleda da e prosto, lesno da se pamti, sfakas? :) Sega tie se stranci, ne ni go znaat jazikot, ova isto kako ti da imas korporacija i da odis da pravis trgovski vo Zambia i da se mislis so meseci dali da se vika Midzimarmare ili Mudzumburate, ke gledas neso lesno da e na izgovor, lesno da se pamti :)
Немам јас проблем со името, кој како сака ќе си го нарече, само знам дека само затоа што го крстиле мол, не значи дека сега во секоја реченица треба тоа да го читам и да го слушам, а знам дека така ќе се збори. Уште пред ова зборуваа така, не па сега...

Ихаааааааа мора пак видеото од вчера :pos::pos::pos::pos::pos:.

Единствено што ме нервира е името што ќе биде Скопје Сити Мол и автоматски ќе допопуларизира сакатењето на македонскиот јазик со зборот мол и сите неговите варијанти: молот, молов, моловите... :sick::sick::sick: И онака и вака почнаа да го користат овој тотално неприкладен англицизам секаде и во секое време, уште сега па ќе биде тотална експлозија... : Беше во молот? Да, топ е, најдобар од сите молови. Јас па мислам дека има подобри молови...:facepalm:

Молци бе да ве изедат.:mad:
Ај не можеше поглуп пост да смислиш?
Или не можеш да забележиш дека се работи за англиска транскрипција, не македонска.
Да беше напишано ‘Скопје Сити Мол‘ на ќирилица, тоа веќе ќе беше сакатење на македонскиот јазик, но ова не е, затоа што како прво и најважно не е напишано на македонски јазик.
А тоа што фуфли користат мол место трговски центар (забележи дека ни центар не е изворен македонски збор) тоа е сосема друг муабет.

Само пензионери :pos:
Овие првите две се награбале тоалети како живеат во некоја планина утре не можат да си купат. :facepalm:
Многу прост народ сме за 5 ден поевтино ќе трчаме во гужвата. :tapp:
Абе да се влечи количка на тркала иако во неа има само 5 производи да се зафаќа место на касата. :гомце:

Moжда ќе одат на таа планината во Франција да се спасат од крајот на светот :pos:

Ај не можеше поглуп пост да смислиш?
Не.
Или не можеш да забележиш дека се работи за англиска транскрипција, не македонска.
Не. Не знам да читам.
Да беше напишано ‘Скопје Сити Мол‘ на ќирилица, тоа веќе ќе беше сакатење на македонскиот јазик, но ова не е, затоа што како прво и најважно не е напишано на македонски јазик.
Стварно?
А тоа што фуфли користат мол место трговски центар (забележи дека ни центар не е изворен македонски збор) тоа е сосема друг муабет
И на крај конечно дојде до поентата на мојот пост.

Не знам како може така секогаш да си сфаќате постовите вас како што ви одговара. Јас уште одамна зборам дека МОЛ како збор цело време се употребува, се членува и мене ме нервира уфрлувањето на англицизми во секојдневна употреба.

Јас немам против името на центарот ама баш ништо, туку знам што следува сега... не знам, на кинески ли да почнам да пишувам.
Центар можеби не е изворен македонски збор, но е прилагоден и тоа е друг муабет, не сум јас против интернационализми, побогу, туку ме нервира кога се зема одреден збор, се става во реченица, па уште и се членува, а на никаков начин не влегува во комбинација, ниту звучи нормално, туку смешно.

значи ни трговски центар не е на маЌедонски?
средина за размена на стока?

Jas se somnevam deka vie, t.e. golem procent sto se praat lugje od grad na temava, nekogas ste bile nadvor od Makedonija :)

Ne znam shto se bunite shto kupuvaat toaletna hartija, ne ste videle i nadvor kako zombia se ako ima 1 cent popust za bilo shto... Taka da, toj "bonton" i stil na filmanje "deka ke odam da vidam nekoja kniga ako ima posho pameten sum" ke vi pali na drugo mesto...

A seljachanata shto nema da odi zatoa shto nemalo "starbucks" :D eh... :D shto ti pravi hollywood... <3

Не.
Не. Не знам да читам.
Стварно?
И на крај конечно дојде до поентата на мојот пост.
Не знам како може така секогаш да си сфаќате постовите вас како што ви одговара. Јас уште одамна зборам дека МОЛ како збор цело време се употребува, се членува и мене ме нервира уфрлувањето на англицизми во секојдневна употреба.
Јас немам против името на центарот ама баш ништо, туку знам што следува сега... не знам, на кинески ли да почнам да пишува.
Центар можеби не е изворен македонски збор, но е прилагоден и тоа е друг муабет, не сум јас против интернационализми, побогу, туку ме нервира кога се зема одреден збор, се става во реченица, па уште и се членува, а на никаков начин не влегува во комбинација, ниту звучи нормално, туку смешно.
Ти во твојот пост кажа дека те нервира името Skopje City Mall.
Ај да кажеме дека тотално си изумила дека македонската транскрипција на тоа име е ‘Градски Трговски Центар Скопје‘ и дека такво нешто веќе има и е најверојатно патентирано за да нема 5 градски трговски центри во Скопје, ај да го игнорираме тоа, сакаш да кажеш дека те нервира сосема правилното име на еден објект заради фуфли кои го злоупотребуваат изразот?

Па не мора во таква гужва да влечат пакети од тоалетна хартија како другите денови да ја нема, ако не па јас утре да идам да купам 3 вреќи брашно. :ROFLMAO:

http://www.youtube.com/watch?v=2zBWjlkKDpA немојте да мислите и дека на Запад се нешто подобри....мене лично ми е жал само што нема Старбакс, инаку секоја чест за трговскиот, нека се забавуваат луѓето :)

Ајде нека се најадат колачиња гратис,нека изнакупуваат тоалтена хартија,нека им помини меракот па на раат да го видам трговскиов на крај на октомври.

Коментар на место од Јанко на фб..

Janko Ilkovski

Скопје сити Мол - Шопинг нација, сите зборат само за ова ...

Пуста сиромаштија, ќе ја сотрат Зара вечерва.

:гик:

Во Американа кога Ралф Лорен дава 20-30% попуст е бетер отколку во Сирија.

Пензионерине што се влечеле по тоалет го имаат истото мислење за нас дека се влечеме за еден џемпер и едно кафе,ко демек само таму има кафичи.

Нас ни е смешно нивното,нив нашето.

п.с

Погледнете ги оние што се дојдени за сликање и чекирање.

Пензионерине барем напраиле некој промет.

Едвај чекам да одам. Со девојка ми сме зависници од шопинг центри ама не купуваме ништо, него онака безделничиме. :) Само чекам да се смират гужвиве малце.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom