Конфликтот меѓу Турција и Сирија (општа дискусија)

Член од
29 ноември 2010
Мислења
773
Поени од реакции
334
Турците викаат дека не планираат војна а Лавров и сугерира на Сирија да каже дека нападот бил несреќа и нема да се повтори па така сега за сега нема да има никаква војна.

Но ако има уште еден таков напад или некоја слична провокацијана Сирија не им се пишува добро.

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.792
Поени од реакции
12.157
Држ се Асаде,држ се лавчино!!!
Сирија ќе биде пресвртница во победата против неофашистите(САД НАТО) кој маршираат после 1991.
Сирија е модерната верзија на "Битката за Сталинград".
Тука ќе биде скршен митот за непобедливоста на американските фашисти нивните слуги и домашни предавници. .
Ова малку потешко. Ако Кина и Русија се решат да војуваат (а тоа би значело 3та светска војна) тогаш можи да биди пресвртница. Инаку НАТО ќе ги срамни со земја
--- надополнето: 4 октомври 2012 во 14:09 ---
Турците викаат дека не планираат војна а Лавров и сугерира на Сирија да каже дека нападот бил несреќа и нема да се повтори па така сега за сега нема да има никаква војна.

Но ако има уште еден таков напад или некоја слична провокација на Сирија не им се пишува добро.
На Сирија и онака не и се пишува добро. Значи не можи земја која има внатрешни немири и во која се води војна за превласт - да се зафаќа и да почнува војна против друга земја и тоа силна и моќна како Турција. Очигледно е дека некој нешто планира

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Ердоган го сметав за паметен државник, но со последните изјави на Балканот дека Изетбегович му ја оставил во аманет Босна и дека тој ќе биде кум на секое 5-то муслиманско дете во Босна и пошироко, дефинитивно го сместувам во хазард политичар кој ќе ја сј*бе Турција.
Потезите кои ги влечеше на почетокот да се дистанцира од силното влијание на САД и да има политика на позитивно менаџирање на настаните на блиски исток беа одлични потези, зрели, државнички.

Ова сега Турција што го направи е рамно на самоубиство, оди по планот на САД за целосна дестабилизација на блискиот исток и отсекување на копнената рута на Кина и Русија кон Африка и блискиот исток каде посебно Кина е изразено присутна.
Турција може да крева таквоото на разделените балкански народи, но на таблата каде играат Кина и Русија, готово е со неа.

А и време е, кармички е така, да го платат 5 вековниот долг кон православното словенско население и другите населниа, на кои им се изнаонадеа, го колеа,силуваа, им даваа на другите да колат, палеа, пустошеа.

Овој конфликт може да биде вовед во поширок.
Постојат шанси силите што се опозит на бандата натовска , масонска и ред други коски и черепи, да голтнат малку од пелинот и да најдат мирно решение за кризата, како што и цело време со Сирија и го прават.

Турција е најголемиот губитник со оваа акција.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Што тоа направи Турција ? Според мене Реагира "нежно" по гранатирање на Турски град , каде се убени Жени со деца ... Што треба да направат според тебе? Да им дадат симит погачи на Сиријците?

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Што тоа направи Турција ? Според мене Реагира "нежно" по гранатирање на Турски град , каде се убени Жени со деца ... Што треба да направат според тебе? Да им дадат симит погачи на Сиријците?
А од каде знаеш дека Сиријците гранатирале може бунривниците потпомогнати од ЦИА го направиле тоа за да после Турција влезе во Сирија па аутоматски и НАто се вклучува...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Парламентот на Турција дозволи воена интервенција во Сирија

Текст: М.Т.
Свет | 04 октомври 2012

Работите во односите помеѓу Турција и Сирија добиваат нов загрижувачки правец откако турскиот парламент во итна постапка го усвои предлогот на владата, да се употреби турската воена сила како одговор на вчерашниот напад од страна на Сирија во кој загинаа неколку турски цивили.
Парламентот го усвои предлогот според кој ќе може да бидат испратени воените сили на територијата на Сирија и истите имаат дозвола да нападнат сириски цели кога ќе сметаат дека е неопходно.
Предлогот не вклучува објава на војна, но ѝ дава дозвола на владата да одлучи за понатамошниот тек на настаните и потребната реакција, зависно од ескалацијата на настаните, што подразбира дека може и да дојде до објава на војна.
Предлогот вклучува подготовка која подразбира период од една година за да се направат потребните подготовки за војската да влезе на сириска територија, во насока на спречување на негативното влијание кое го има кризата во Сирија врз националната безбедност на Турција.
Вчерашниот настан беше прв инцидент во кој загинаа цивили, како последица на граѓанската војна која се разжештува во Сирија.
Последниот тек на настаните, сериозно ги загрижи светски лидери кои во повеќе наврати изјавија дека будно ја следат ситуацијата.

ке биде „весело“ или ми се чини мене?

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Како што скоро сите кажаа горе дека ке се деси ова, Турција си ебала мајката со УСА далеку ке стигнат само ке гинат невини цивили.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Turcija prodolzuva da ja granatira Sirija.

http://news.yahoo.com/turkey-renews-artillery-strikes-syria-083328600.html

Problemot e sto Turcija dobar del od naftata go dobiva od najgolemiot sojuznik na Sirija - Iran. Poskapuvanje ili nemanje gorivo e mnogu losa vest za turskata ekonomija.

Drug problem e sto turizmot igra golema uloga vo turskata ekonomija, a malku turisti ke sakaat da odat vo zemja sto e vo vojna.

Tret problem e sto konfliktov go otvara prasanjeto na Kurdistan, pa moze da prerasne vo gragjanska vojna vo samata Turcija (ili pak Turcija go smeta kako nacin da se spravi so Kurdite).

Sirija veke preraspredeli dobar del od svojaat vojska vo pogranicnite mesta.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
А од каде знаеш дека Сиријците гранатирале може бунривниците потпомогнати од ЦИА го направиле тоа за да после Турција влезе во Сирија па аутоматски и НАто се вклучува...
Градот кој беше гранатиран е на сама граница, буквално сантиметри од Сириска територија. Денско време беше извршен нападот и не ми се верува Турците да не успеале да остварат визуелен контакт со напаѓачите.

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Turcija prodolzuva da ja granatira Sirija.

http://news.yahoo.com/turkey-renews-artillery-strikes-syria-083328600.html

Problemot e sto Turcija dobar del od naftata go dobiva od najgolemiot sojuznik na Sirija - Iran. Poskapuvanje ili nemanje gorivo e mnogu losa vest za turskata ekonomija.

Drug problem e sto turizmot igra golema uloga vo turskata ekonomija, a malku turisti ke sakaat da odat vo zemja sto e vo vojna.

Tret problem e sto konfliktov go otvara prasanjeto na Kurdistan, pa moze da prerasne vo gragjanska vojna vo samata Turcija (ili pak Turcija go smeta kako nacin da se spravi so Kurdite).

Sirija veke preraspredeli dobar del od svojaat vojska vo pogranicnite mesta.
Ке издржат Сиријците имаат помош од Русите им даваат оружје, разузнавачки планови , истото што го прави ЦИА за бунтовниците

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Тоа е област што ја држат бунтовниците.
Најмалку на Сирија и треба вмешување на Турција.
Таа има за цел да се нормализира од внатре, да го врати поредокот и да ги покрие основните потреби на населението.
Се гледа од далеку на кого му е потребно вмешуавњето на Турците.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Ова малку потешко. Ако Кина и Русија се решат да војуваат (а тоа би значело 3та светска војна) тогаш можи да биди пресвртница. Инаку НАТО ќе ги срамни со земја
--- надополнето: 4 октомври 2012 во 14:09 ---

На Сирија и онака не и се пишува добро. Значи не можи земја која има внатрешни немири и во која се води војна за превласт - да се зафаќа и да почнува војна против друга земја и тоа силна и моќна како Турција. Очигледно е дека некој нешто планира
Нема никогаш да им се оствари тој сон.
Русија и Кина стојат позади СИРИЈА,а кога некој има ГОЛЕМ грб не им стиска.американците заедно со нато полошо од Виетнам ќе ги снајде.
Ако имаат сила и моќ нека почнат нешто поголемо(војна).
Лошо е што секогаш страдаат невини цивили,а провокаторите седат на страна и гледаат сеир.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.329
Поени од реакции
26.278
Инаку, ја местат Турција... очигледно е.
Секоја султанска политика на Балканов завршува со губење на територија. А добивме нов султан, после Слобо. Со среќа нека им е на Курдите, заслужуваат држава.

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.324
Поени од реакции
1.167
Сириските регуларни трупи конечно извршија успешно опколување на домашните предавници и изроди плус странски платеници во околината на Алеп и сега нивните фашистички непријатели се обидуваат да ја спречат големата победа на сириската армија со тоа што би ја присилиле да се развлече по турската граница.
Асад тоа го знае и не треба да наседне на оваа стапица освен ако нема реална опасност да им воспостават некој коридор со што би ја загрозило операцијата во Алеп која е клучна во битката за Сирија.
Затоа голема поддршка за сирискиот народ и сириската војска да издржи во овие моменти,и да изнајде сили да ја одбрани својата земја од странскиот окупатор и домашните квинслинзи!!!

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Ако нападне Туција .Курдите одма ке рипнат во војна да добијат отцепување од Туција како и да е во оваа ситуационе губи Турција нека продолжат да ја слушаат УСА:facepalm:
--- надополнето: 4 октомври 2012 во 15:58 ---
Изгледа дека тренинг камповите во Косово на Сириските бунтовници не се до толку успешни чим ја губат контролата на војната во Сирија

Kajgana Shop

На врв Bottom