Zaphod Beeblebrox
Поранешен покул Божино
- Член од
- 7 јуни 2008
- Мислења
- 16.676
- Поени од реакции
- 21.233
Диско ви е тука. Поздрав
Се сагласуем, иако не кажа ништо ново...Абе ајде што кажа сега, науката не е догма за разлика од религијата. Затоа држи си се ти до религијата, таму е се така просто, однапред зададено, го имаш господ како конечна вистина.
.
...рече Маркс....Науката е онаа движечка сила која што го менува светот, .
да не беше науката сеуште ќе живеевме во мрачниот среден век.
Се разбира, не оти е таква мојата волја, туку оти ми се наметнати од денешните моќници...Од технотроните богови на нашево време.За среќа тоа е зад нас, можеш слободно да плукаш по науката и истовремено да ги користиш нејзините плодови.
Дури и веројатноста која се воспоставува не е иста со реалната веројатност. Настрана од тоа, непрецизноста на науката (наречи го така ако сакаш наместо грешка) придонесува до тоа науката да работи со веројатности а не факти.Si se zbunil. Toa ne e greshka na nauchniot metod. Samiot kazhuvash deka vo slucajot se raboti so verojatnost. Metodot vkluchuva verojatnost. Kade e tuka greshkata?
Но морталитетот во истите е многу поголем. Повеќе едукација, помалку секс. Како и да е, да бидам онтопик, зашто си опседнат со бог и со религијата?Тотално се согласуваме на прашањето дека науката не е апсолутно непогрешлива. Не знам зошто воопшто го дискутираме тоа. A што е со вакцините? А што е со болестите од кои пати само третиот свет?
Грешките на науката можат да бидат фатални, можат да предизвикаат последици кои се непоправливи. Тоа е цената што ја плаќаме за овој технолошки напредок.
http://www.worldlifeexpectancy.com/history-of-life-expectancy
Oбрати внимание на тие најдоле на табелата. Воглавно од кој континент се?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rateДури и веројатноста која се воспоставува не е иста со реалната веројатност. Настрана од тоа, непрецизноста на науката (наречи го така ако сакаш наместо грешка) придонесува до тоа науката да работи со веројатности а не факти.
--- надополнето: 1 октомври 2012 во 21:04 ---
Но морталитетот во истите е многу поголем. Повеќе едукација, помалку секс. Како и да е, да бидам онтопик, зашто си опседнат со бог и со религијата?
Кога се гледа дали во земјата постои наталитет или морталитет се споредуваат наталитетот во однос на морталитетот. Не се гледа само морталитетот. Тоа географија се учи уште во средно. Oд друга страна нормално е земји кадешто има војни да имаат зголемен морталитет без разлика на технолошката развиеност.http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rate
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_territories_by_death_rate
Не ти оди ова во прилог. Не сум опседната, само сингл и ги завршив дневните обврски.
Ти ми звучиш како некој мудар човек кој ги нашол грешките во научниот метод. Ќе пробаш ли барем да ги поправиш, за атер на целото човештво?Еве ти една.
Кога правиш double blind experiment за да утврдиш дали пласебо групата е различна од контролираната група и при тоа си забележал дека лекот е поефективен кај контролираната група за 15% отколку кај пласебо групата...постои едно докторче што на крај мора да даде интерпретација на резултатите (човечки фактор). Тоа докторче ќе рече дека тестираниот медикамент е покажано дека има важно влијание за третирање на чир еве да речеме. Лекот ќе се пушти во продажба без при тоа да се знаат сите фактори кои направиле тој лек да покаже некоја форма на ефективност. Контролираната група никогаш нема да биде група која е иста со пласебо групата. Нема да имаат ист желудник, иста историја на болести и ист генетски состав итн итн...да не продужувам. Никогаш нема да се знае дали експериментите кои се реплицирани и повторувани покажуваат ефективен резултат поради самиот лек или други фактори. Поради тоа науката работи со веројатности. Да беше перфектна и да не беше изложена на девијации ќе работеше со 100% факти. Ама не работи. Затоа што има човечки фактор. Плус, лимитирана е на опсервирање на феномени кои се блиску до нас и нашите дофати. Не можеш да експериментираш со почетокот на универзумот или да го ставиш во вакуум и да го тестираш мултиверзот. Можеш да пишуваш формули и математички докази кои евентуално ќе ти ги побие некој друг теоретски физичар за 1 година. Тоа ја прави твојата наука многу ограничена пријателе.
Koja I koja verojatnost, shto se vospostavuva?!!Дури и веројатноста која се воспоставува не е иста со реалната веројатност. Настрана од тоа, непрецизноста на науката (наречи го така ако сакаш наместо грешка) придонесува до тоа науката да работи со веројатности а не факти.
Jaс не тврдам дека поседувам одговори за тоа како може да се подобри научниот метод. Само тврдам дека научниот метод е непрецизен, за што се изјаснувам погоре зашто го мислам тоа. Мислам дека ова што го пиша е многу лош аргумент. Не ми даваш примери зашто не се сложуваш со мојот став, не ми даваш контра аргументи, скоро испаѓа како да се сложуваш со тоа што го кажувам, али чисто онака колку да пробаш да ме изиритираш. Да не си RogerBacon случајно? Само гаѓам.Ти ми звучиш како некој мудар човек кој ги нашол грешките во научниот метод. Ќе пробаш ли барем да ги поправиш, за атер на целото човештво?
Одлично, тогаш сигурно знаеш попрецизен метод. Повели, сподели го со нас и со евхаристијата.Jaс не тврдам дека поседувам одговори за тоа како може да се подобри научниот метод. Само тврдам дека научниот метод е непрецизен, за што се изјаснувам погоре зашто го мислам тоа. Мислам дека ова што го пиша е многу лош аргумент. Не ми даваш примери зашто не се сложуваш со мојот став, не ми даваш контра аргументи, скоро испаѓа како да се сложуваш со тоа што го кажувам, али чисто онака колку да пробаш да ме изиритираш. Да не си RogerBacon случајно? Само гаѓам.
DBack битно одма ти го лајкнал постов. Ова нешто во стилот на us vs them.
Гравитацијата е сила која делува на телата на земјата(и во вселената кадешто тело со поголема маса привлекува тело со помала бла бла). Не е наука. Само затоа што научниот метод доведува до заклучок за гравитацијата тоа не го прави перфектен. Јас не реков дека научниот метод е скрос погрешен. Патем, знаеш ли дека гравитонот сеуште е хипотетичка честичка? Веројатноста лекот за чир кој ти го дадов за пример да третира чир рецимо според неколкуте студии е заклучено дека изнесува 15%. Сепак реалната веројатност тој лек да лекува од чир не е никогаш 15%. Ако не го знаеш ова тогаш ама стварно не ја разбираш науката. Науката има и посиви полиња. Не планирам повторно да ги повторувам моите примери. Ти реков зашто мислам дека не е прецизна. Не ми даде контра пример за да ги објасниш моите специфични поенти туку рипаш на други теми.Koja I koja verojatnost, shto se vospostavuva?!!
...I Idi proveri od prozor kolku ne e fakt gravitacija.
Одлично, тогаш сигурно знаеш попрецизен метод. Повели, сподели го со нас и со евхаристијата.
Гравитацијата е сила која делува на телата на земјата(и во вселената кадешто тело со поголема маса привлекува тело со помала бла бла). Не е наука. Само затоа што научниот метод доведува до заклучок за гравитацијата тоа не го прави перфектен. Јас не реков дека научниот метод е скрос погрешен. Патем, знаеш ли дека гравитонот сеуште е хипотетичка честичка? Веројатноста лекот за чир кој ти го дадов за пример да третира чир рецимо според неколкуте студии е заклучено дека изнесува 15%. Сепак реалната веројатност тој лек да лекува од чир не е никогаш 15%. Ако не го знаеш ова тогаш ама стварно не ја разбираш науката. Науката има и посиви полиња. Не планирам повторно да ги повторувам моите примери. Ти реков зашто мислам дека не е прецизна. Не ми даде контра пример за да ги објасниш моите специфични поенти туку рипаш на други теми.
--- надополнето: 2 октомври 2012 во 02:54 ---
Хахах. Игнор.
1. Нема зошто да го средувам текстот, глеам ти добро се снаоѓаш, ако знаеш што да напишеш, читај... и коментирај.... па дури и пешки ако требаMEDDLE,
среди си го погорниов пост, не можам да го „повикам„ да ги одвојам и комнетирам Твоите коментари.
Ќе коментирам „пешки„.
Велиш:
Велам:
Маркс бил доволно внимателен за да не понуди „догматски„ модел за идното општетсво, такаа да неговата „визија„ за конуминзмот е дадена воопштено, а не егзактно, како точен модел за оопшетствено уредување.
Но, Маркс нуди опшетво овде, на оваа и ваква Земја, како чисто безбожничко уредување (видливо и денес...), каде секој поединец би бл бог самиот за себе.
Бог ветува „..ново небо и нова земја...„ (Откровение,.21.1). каде Рајот ќе биде во комллетно преуредена природа, каде Бог и Неговите ќе битисуваат бесконечно, но тоа значи дека Бог ни‘ ветил „брда и долини„, како поим за некакво комфорно живеење.
Велиш:
Велам:
Не, само не се поведувам по духот од овој Свет, што за верните е опасно, ради можноста од откажување од верата....Светов нека им остане на „световањците„, на кои Светов им омилел.
Велиш:
Велам:
Макрс, еволуцијата и физиката биле мој интерес пред моето обраќање кон христијантвото и не (ми) ја крати можноста да ги коментирам, оти и Маркс, и физиката и еволуцијата се лесно достапни, а далеку од вистинити и затоа се предмет на црковна критика.
Велиш:
Тоа што фрлам дрвја и камења по иноверците, го правам со точно поставени прашања а не со поворшен пристап кон нив, полн со предрасуди. Рисјанската етика не ме спречува да ја посочам лагата или заблудата кај другите.
Велиш:
Велам:
Секако дека ќе го бранам праволавието, оти токму тоа не внесе новотарии во веќе оформената црковна доткрина, за разлика од римската Црква, кој почна да го напушта единственото учење, со внсување произволности, кои не беа познати и признати во претходните векови од битисувањето од Црквта.
Токму тие новотарии ја поделија Цркваа на источна и запанда, од која подоцна се одови рефомацијата а од неа пак, сите денес познати протестантски заеднци, кои претеднираат да бидат „цркви„ а не се...
Велиш:
Велам:
Велам:
Да, пацер, оти не разликуваш „црква„ од „црква„ ама штедро напаѓаш, ставајќи све во ист кош.
Тоа што Ти имаш нешто „против„ Црквата, тоа нека си биде Твој проблем.
Ако Црквата тебе лично не Ти наштетила, што има тогаш „протоив„ против неа?
--- надополнето: 30 септември 2012 во 19:59 ---
Велиш:
Велам:
Ова е проверена протестанска финта: вадиш реченица од контекст и со тоа, „као„ си ја соборил црковната вистина. Само протестантите сметаат дека Црквата била „инситуционализирана„, од „овој„ или од „оној„ зависно нивите конктретни потреби.
Но, наведениот текст е точен ,оти суштински точно го опшува однесувањето и учењето од богомилите, но никаде не забележувам дека Црквата (православната, нели..) ги „збришала„, онака како што атеитстие тоа и‘ го пирпишуват на Црквата. Атоа дека богомилите „као„ протестирале против „..господата, моќните и богаттие..„; тоа е само субјектвен заклучок од авторот од тесктот, оти изворното црковно учење, не е створено за протестирање против другите, туку за начинот на спасение на својата душа.
--- надополнето: 30 септември 2012 во 20:03 ---
Велиш:
Велам:
Да, ако убиството е единстевн начи за спечување ерес, тогаш е прифатливо. Нечесно е тоа што противниците на Црквата се фаќаат за убиставата и со тоа, пак си наоѓаат оправдување за своето неверие, оти да не беа тие убиства врз еретици, денешните аеиисти ќе си најдеа нова причина кај Црквата, за да го запазат своето неверие и понатау...
--- надополнето: 30 септември 2012 во 20:05 ---
Велиш:
Велам:
И? Што покажува погорниот текст?
--- надополнето: 30 септември 2012 во 20:29 ---
Велиш:
Велам:
И? Па нели реков дека еретиците се погубувани, а текстов погоре не кажува ништо поинаку. Плус, тоа што Ана Комнен кажала дека тој народ броел „милијарди„, кој е тој народ од тоа време, кој реално броел милијарди? Некој тука го „пумпа„ бројките!
И, кога е во прашање одбранбенатa војна, што друго требало да чинат цариградските владетели, освен да се бранат, а со тоа да ја бранат и верата и Црквата, па и да убиваат противници? Или сметша дека властите требали да им понудат на противнците братска љубов, искажана на ободот од тврдините?
--- надополнето: 30 септември 2012 во 20:33 ---
Велиш:
--- надополнето: вчера во 18:27 ---
Вемам:
Ма нееее, Ти искажуваш апсолутна вистина, во тоа, не сумњам ни случјано...
Секако, таа вистина е туѓа, не е Твоја, нели? Ама пошто таа вистина убо се вклопува во Твоето неверие, нормално дека таа вистина е точна...
--- надополнето: 30 септември 2012 во 20:35 ---
Велиш:
Велам:
Ајде, јас сум трпелив, ќе причекам, а Ти напрај копи-пест од она кое сум го напишал и кажи ми што точно сум напишал, оти се чини дека Ти со подобар познавач на моите постови од мене, иако јас ги пишувам...
Чекам...
--- надополнето: 30 септември 2012 во 20:36 ---
Велиш:
Не добивам никакви одговори.. .
Велам:
Погрешно: добиваш одговори, ама моите одовори не се вклопливи воТвоите предрасуди кон Црквата и нејзиното учење.