Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Ај вака сега ако можи некој совет да не одат парите и здравјето за џабе.
Имам уште околу 6-7 кг за симнување (цел да се симнат за месец и пол). Терам високо протеинска (цик цак) диета али некако почнав да симнувам послабо, а бидејќи правам 2 тренинзи дојдов до ситуација да бидам готов да останам без свест на вториот. Висина 1,74 (моментално 77кг) внесувам 1500 калории максимум. Правам 1 тежински тренинг (3 мускулни групи прв ден гради + раце, 2 ден грб, рамо и нозе пауза од тежински еден ден али и тој ден кардио). Секојдневно вториот тренинг ми е 1 час кардио. Се арно се убо али некако сум многу слаб со сила, читам во последно време за Ephedrine, Clenbutherol, i Yohimbe со кафе.
Ај според вас за наредните месец и пол (додека сум на чистење), која комбинација да ја земам?
1. Ephedrine + Caffein + Aspirin (али не можам да најдам кофеин и ефедрин)
2. Clenbutherol
3. Yohimbe + кафе
Ме интересира мислење од поискусните или од оние кои имаат земано од овие комбинации. Ме интересира дозирањето и малку подетално бидејќи по интернетов се изначитав за нив и на 20 места различно видов.
Дали може да ги комбинирам со + Трибулус или некој друг стимуланс или креатин или не.
И имам прилика некој попусти да добијам на суплемети ако земам поголема порачка. ај помагајте за ко ќе бидам на маса, ми требаат строго суплементи за сила али да направам добра шема. Протеин ИМАМ.
Според вас кој креатин е подобар (фирма и тн) (имам земено horse power ali da smenam nesto drugo sega)
Пумпачи ?(слушам и арно и лошо за нив според парите некој велат не се исплатат)
Барам Animal Stack 2 http://animalpak.com/html/sections.cfm?id=56 aj малку помош ако го најдам со што да го комбинирам.
И дали некој земал http://www.napumpajse.com/shop/kreatini-i-stimulansi/testostrogrow-2-hp.aspx
Ми спомна другар дека имало Аргинин во аптеките и дека бил нешто подобар од http://www.napumpajse.com/shop/amino-kiselini/arginin.aspx а многу поефтин. Дали некој имате земено и искуства? да не лупам пари за џабе.
--- надополнето: 28 септември 2012 во 23:09 ---
И без тоа можеш да ја постигнеш целта. Со сигурност грешиш некаде.
Пиши го целосното мени.
Дали добро разбрав, секој ден правис кардио по 1 час?! Ако е така, многу влужуваш, премалку добиваш.
Колку време си на диета, до сега?
Без разлика што ќе пишеш во продолжение и што ќе одлучиме како помош, купи си BCAA.

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Момци ке ве молам за мала помош ми треба значи тренинг програма за мускулна маса, ја следам темава нон-стоп, исто така се навратив и едно 15тина страни наназад но неможам да одлучам каков распоред да направам, 3 а најдобро ако може 4 дена во 1 недела да тренирам, слаба страна ми се раце и листови останатото си е во ред.

S

Stef Bachatero

Гостин
Момци ке ве молам за мала помош ми треба значи тренинг програма за мускулна маса, ја следам темава нон-стоп, исто така се навратив и едно 15тина страни наназад но неможам да одлучам каков распоред да направам, 3 а најдобро ако може 4 дена во 1 недела да тренирам, слаба страна ми се раце и листови останатото си е во ред.
Сите поранешни професионални бодибилдери тренирале 3-4 пати.
3 пати цело тело
http://motivirajse.wordpress.com/2012/07/19/вежби-за-почетници-за-зголемување-мус/
4 пати сплит тренинг
http://motivirajse.wordpress.com/2012/09/25/денешен-тренинг-за-мускулна-маса/
Горен дел Пон/Среда
Долен дел Втор/Чет
5 пати чучњеви со шипка 6-10 повторувања 60% од 1 повторување макс
Leg curls 2-3 сета 6-12 повторувања 60 од 1 ПМ
Мртво подигање со полу-затегната положба 6-10 повторувања 2-3 пати
Laying leg curls 2-3 повторувања 60 % од 1 ПМ
Преса за нозе листови правење 15-20 повторувања 3-5 сета
Потисок на листови во исправена положба 15-20 повторувања 2-3 сета
Crunches 4-5 сета по 15-20 повторувања.

• Ми се допаѓа
Reactions: M-1
Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
3 пати цело тело
Грешка си, сите професионални бодибилдери тренираат далекууу повеќе отколку што може просечна особа да тренира, честопати секојдневно, а некои од нив и 2 пати дневно. Веројатно и самиот претпоставуваш од каде ја црпеле таа "вонземска" енергија.

S

Stef Bachatero

Гостин
Грешка си, сите професионални бодибилдери тренираат далекууу повеќе отколку што може просечна особа да тренира, честопати секојдневно, а некои од нив и 2 пати дневно. Веројатно и самиот претпоставуваш од каде ја црпеле таа "вонземска" енергија.
http://www.iron-age-classic-bodybuilding.com/steve_reeves_workout.html

Член од
2 август 2009
Мислења
975
Поени од реакции
380
Сакам да почнам да вежбам ама незнам каде би било најдобро ај некој нека ми каже каде можам да вежбам и нормално да не биде скапо знаете како е студентски живот,инаку сум сместен во близина на романска амбасада.

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
3 пати цело тело
http://motivirajse.wordpress.com/2012/07/19/вежби-за-почетници-за-зголемување-мус/
4 пати сплит тренинг
http://motivirajse.wordpress.com/2012/09/25/денешен-тренинг-за-мускулна-маса/
Горен дел Пон/Среда
Долен дел Втор/Чет
5 пати чучњеви со шипка 6-10 повторувања 60% од 1 повторување макс
Leg curls 2-3 сета 6-12 повторувања 60 од 1 ПМ
Мртво подигање со полу-затегната положба 6-10 повторувања 2-3 пати
Laying leg curls 2-3 повторувања 60 % од 1 ПМ
Преса за нозе листови правење 15-20 повторувања 3-5 сета
Потисок на листови во исправена положба 15-20 повторувања 2-3 сета
Crunches 4-5 сета по 15-20 повторувања.
Ги разгледав твојот пост и ги разгледав линковите објаснето е сосема доволно, ке почекам можеби уште некој ке одовори на моето прашање, фала ти уште еднаш

Komita Skopje

Скопје Обединето за Вардар!!!
Член од
14 декември 2011
Мислења
107
Поени од реакции
27
Ќе може ли некој да ги наброи повеќе прости и сложени јаглехидрати и во период на дефиниција кои и кога е пожелно да се внесат за да не се таложат во сало...

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
Сакам да почнам да вежбам ама незнам каде би било најдобро ај некој нека ми каже каде можам да вежбам и нормално да не биде скапо знаете како е студентски живот,инаку сум сместен во близина на романска амбасада.
Имаш кај универзална убава теретана ако не се лажам.Малку е скапичка како за почеток ама луѓе што биле ја фалат.Имало и тренери што работат со тебе,клима,нови справи итн.

Прашај ги таксистите што стојат пред универзална за подетално. :)

S

Stef Bachatero

Гостин
Ќе инвестираш 700 денари и ако си почетник ќе луташ 2 година без никакви резултати.Во Клуб Фит е 2000 денари за почеток.
А ако не ти се допаѓа тоа јас ти нудам 3 бесплатни тренинга па потоа ќе се договориме :)

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
Ќе може ли некој да ги наброи повеќе прости и сложени јаглехидрати и во период на дефиниција кои и кога е пожелно да се внесат за да не се таложат во сало...
http://ezinearticles.com/?List-of-Simple-Carbohydrates-and-Complex-Carbohydrates-Foods&id=1107314

За да не ти се таложи сало ќе внимаваш на масти.
Јх воглавно ти се извор на енергија во телото

Земај омега 3 пред спиење колку-толку да ти помогнат „во борбата“ против мастите.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Имам само 2 со пристојна цена видено во реонов, Strong Gym кај студентскиот дом во центар што се наоѓа, 1050 денари ти е и Ричи Спорт што се наоѓа кај секс шоп Либидо и чини 700 мислам.

Член од
2 август 2009
Мислења
975
Поени од реакции
380
Мене не ми треба нешто многу јако и скапо ми треба нешто скромно колку да можам да се извежбам 2-3 пати неделно,а и не вежбам како вас за да имам јако тело туку имам проблеми со акни на грбот и рацете и кога одев на теретана со само 6-7 тренинга ми исчезнаа,Значи најверојатно ке биде некоја од овие што ми ги кажа Misery.

Komita Skopje

Скопје Обединето за Вардар!!!
Член од
14 декември 2011
Мислења
107
Поени од реакции
27
http://ezinearticles.com/?List-of-Simple-Carbohydrates-and-Complex-Carbohydrates-Foods&id=1107314

За да не ти се таложи сало ќе внимаваш на масти.
Јх воглавно ти се извор на енергија во телото

Земај омега 3 пред спиење колку-толку да ти помогнат „во борбата“ против мастите.
Па ја незнам од кај ми доаѓаат мастите кога све јадам без зејтин,млеко насабајле со овесни и тоа 0,5 мл.маст,стекот без зејтин го печам на скара,јадам овошје,па леќа,грашок,варени компири варен ориз и сите тие работи само со вода ги спремам никако зејтин ,а масти внесувам преку бадеми и лешници само и пак споро ми иде симнувањето на салото од последните стомачни...Достигнав до 9% body fat али тука и останав повеќе да се изчистам не успеав а ја имав истата исхрана...

Член од
12 април 2010
Мислења
491
Поени од реакции
143
08:00 - овес + кисело млеко
11:00 - мусли бар од Виталија
14:00 - стек (150гр) и варен компир(100гр)
17:00 (пред теретана) - 2 јаболки и нескафе
18:20 (после теретана) - суво грозје (50гр) и една дозерка веј
20:00 - изварка (100гр) и 2 јајца (печени во микробранова)

Вкупно:

1300 кал. 120 прот. 160 јх и 33 масти

Оброкот во 14 ке го мењам секој ден..туна, сардина, копани ке бидат место стекот.
Плус во текот на денот 3-4 шољи зелен чај.

Целта е слабеење :)

За тренинг, дека прв пат ке тргам у теретана, на форумот на Херкулес најдов тренинг план:

Вежби за нозе
Екстензија на лег кукл и
Прегиб на лег курл
по 2 серии со 12-15 повторувања

Вежби за грб
Повлекување на лат од напред, широко фаќање
2 серии со 12-15 повторувања

Рамења
Еднорачно летање

Гради
Пек дек летање

Трицепс
Еднорачен прегиб зад глава

Бицепс
Стоечки пегиб со дворачен тег

Листови
Стоечки подигнување на прсти

Стомак
Прегиб
2 серии со 15-20 повторувања

Добар е за први недела-две? Или одма да ги поделам вежбите по мускулни групи?

И секое сабајле од 07 до 08 скокање на јаже дома.

И за крај, покрај протеинот да земам нешто друго за топење масти? Дали е поефикасно, или нема некоја разлика со и без тоа?

Поздрав.

Kajgana Shop

На врв Bottom