Кој е Бог?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
. Со други зборови, испаѓа дека Бог знаел дека овие се таква природа, несовршени, па им спремил таква наслада, искушување (сексот) и сега како некој нестрплив научник, кој чека резултат од експеримент, чека да ја види нивната реакција за која 99,9999 % знае каква ќе биде...и на крај оп!....Ахаа! Ве фатив! Е сега ќе биде вака и вака....мене ова ми изгледа како класичен пример на злоупотреба од страна на некој кој е посупериорен, надмоќен и тн. спрема другиот.
Логикава е ок, но што ако Супериорниот во случајов сака човекот со слободна волја да му пристапи и обрати?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Логикава е ок, но што ако Супериорниот во случајов сака човекот со слободна волја да му пристапи и обрати?
Ako superiorniot stvarno saka, togash nedvosmisleno kje mu se prezentira na subjektot. Sho koj qp se krie i vreba, ko nekoj voajer?

...I ne znam dali si primetil deka sve poretko I poretko se pojavuva vo javnost... Oti taka, superiorniot?

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Морам да признаам, добро објаснување (y) Ама ова не се обидува да одговори на моето прашање, дали сето тоа, под претпоставка дека е вистина, не претставува своевидно “тупење“ на работите од типот зошто да биде просто кога може да биде сложено? Колку што знам, за многу работи во природата за кои се сметало дека се упм сложени и скоро необјасниви, на крај испаднало дека може многу едноставно и просто да се објаснат ако се знае тоа што треба да се знае. Со други зборови, испаѓа дека Бог знаел дека овие се таква природа, несовршени, па им спремил таква наслада, искушување (сексот) и сега како некој нестрплив научник, кој чека резултат од експеримент, чека да ја види нивната реакција за која 99,9999 % знае каква ќе биде...и на крај оп!....Ахаа! Ве фатив! Е сега ќе биде вака и вака....мене ова ми изгледа како класичен пример на злоупотреба од страна на некој кој е посупериорен, надмоќен и тн. спрема другиот.
Предходниот пост кажав дека во поимот Бог,може да значи љубов,се надевам кога поставуваш прашање истото го имаш во предвид.
Бидејќи секој човек има љубов кон нешто или некого,таа е во него.
Затоа прашањето како да го насочуваш кон нешто што не е во тебе,а и самиот даваш одговор на истото.
Битие е само приказна,длабоко искажана приказна.
Ако истата ја разбираш како некое надворешно случување од тебе,подобро не ја читај.Све во свое време.

Ќе дозволиш сега јас да поставам прашање.
Мажот има две глави,една горе и една доле.
Таа горната е судија,која мери,премерува,која донесува одлуки,граба придобивки,има закони (свој) кој ги почитува и од истите не одстапува.Бидејќи не би бил тоа што е.

Додека долната,нема очи ,а се однесува како да гледа,нема уши и неможеш да му наредуваш бидејќи е глув,тој се однесува според својата желба,има уста со која плука,се дуе и може крв да пролее(невина),..тој е нешто како џелад.

Прашањето е,
Со која глава е создаден секој човек кој е роден на земјата?Кој е неговиот татко,горната или долната глава?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ako superiorniot stvarno saka, togash nedvosmisleno kje mu se prezentira na subjektot. Sho koj qp se krie i vreba, ko nekoj voajer?

...I ne znam dali si primetil deka sve poretko I poretko se pojavuva vo javnost... Oti taka, superiorniot?
Примерот со ап. Тома одговара на ова прашање.
Бог се појави во нашава историја и го изврши спасителното дело и тоа е доволно, човекот е на ред не насилно, наметливо бидејќи го гледа неговото физичко присуство, туку слободно да возврати на Љубовта Божја.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.884
Поени од реакции
6.950
Предходниот пост кажав дека во поимот Бог,може да значи љубов,се надевам кога поставуваш прашање истото го имаш во предвид.
Бидејќи секој човек има љубов кон нешто или некого,таа е во него.
Затоа прашањето како да го насочуваш кон нешто што не е во тебе,а и самиот даваш одговор на истото.
Битие е само приказна,длабоко искажана приказна.
Ако истата ја разбираш како некое надворешно случување од тебе,подобро не ја читај.Све во свое време.

Ќе дозволиш сега јас да поставам прашање.
Мажот има две глави,една горе и една доле.
Таа горната е судија,која мери,премерува,која донесува одлуки,граба придобивки,има закони (свој) кој ги почитува и од истите не одстапува.Бидејќи не би бил тоа што е.

Додека долната,нема очи ,а се однесува како да гледа,нема уши и неможеш да му наредуваш бидејќи е глув,тој се однесува според својата желба,има уста со која плука,се дуе и може крв да пролее(невина),..тој е нешто како џелад.

Прашањето е,
Со која глава е создаден секој човек кој е роден на земјата?Кој е неговиот татко,горната или долната глава?
Прво, нема 2 глави, па едната таква, другата таква....поимот “глава“ за тоа второто нешто е измислена за заебанција...А одговорот е секако...главата на рамениците...зашто се што правиш потекнува од мислата...раката нема сама да скокне автоматски до фрижидерот за да ти даде храна в уста...Прво ти текнува дека ти се јаде па после одиш и прајш со прајш...

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Прво, нема 2 глави, па едната таква, другата таква....поимот “глава“ за тоа второто нешто е измислена за заебанција...А одговорот е секако...главата на рамениците...зашто се што правиш потекнува од мислата...раката нема сама да скокне автоматски до фрижидерот за да ти даде храна в уста...Прво ти текнува дека ти се јаде па после одиш и прајш со прајш...

Ako toa za shto prashav e ne razdvoivo vo tvoite svakanja,zoshto lugeto imaat razdeleno svakjanje za bog i chovek?
Pri takvo razdeleno razbiranje ednoto e sozdatel ,drugiot ke bide pochinet,ako edniot e nagraden,dugiot ke bide falen.
Edniot e gore na neboto(mislata-zborot),a drugiot dole na zemjata,koj e tatkoto?

Moze sega vtoroto da bide izmisleno (sozdadeno)za zaebancija?

Adam ne pomislil,go vodela strasta,zelbata.
A vo toj sluchaj ulogata na tatko ja prezema slepiot,gluviot koj ke zachne sinovi koj nema da bidat poslushni,ke se duvaat ke bidat gordelivi,ke imaat misla krv da proleat,da izgradat svet vo koj svojata sloboda na dejstvuvanje nikoj nema da im ja uskrati,da plukaat na site.
Kako i onaa narodnata,kakov tatko,takov sin.

Iskazuvam svoj razmisluvanja,so istite ne mora da se soglasish.

Slepite nemaat grev,bidejki ne gledaat shto pravat,moze samo da bidat izbrkani od rajot i da bide stavena mega od ogin pomegu ednite i drugite,one koj ke napreduvaat vo svetot i onie koj ke go baraat nebesniot tatko,koj znaat deka samo preku ogin mozat da se vratat nazad t.s. onie koj podnesuvaat stradanje.

I vtoriot tatko koj go spomna,ima li takov koj gi slushnal trite zbora "ova e mojot sin" da pomisli i da se sozdade?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Во суштина,бог содал се или поточно се разложил самиот себе,за повторно да се спознае самиот.
Тоа одалечување и приближување,е Негово дишење.
Браво Алф....најдобро објаснување за Бог што го имам прочитано досега.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ma ne, be. Ne' saka. Taka vika Liberij. Ontoloshki, razbirash? Mnogu e prosto u stvari - samo batali razum I sve toa ima smisol.
Како да баталам разум кога тоа е она што не прави луѓе, што не дели од животните.
Остај го Дибек ми ги извртува зборовите бидејќи и сам не се служи со разум, а цело време зборувам дека самата онтологија не го исклучува разумот но...
Самиот разум не е доволен како клучна разлика, бидејќи претпоставувам си гледал документарни емисии каде со примери се гледа, а тоа и Дарвин го покажува во своите студии како животните и те како се служат со разум.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.884
Поени од реакции
6.950
Остај го Дибек ми ги извртува зборовите бидејќи и сам не се служи со разум, а цело време зборувам дека самата онтологија не го исклучува разумот но...
Самиот разум не е доволен како клучна разлика, бидејќи претпоставувам си гледал документарни емисии каде со примери се гледа, а тоа и Дарвин го покажува во своите студии како животните и те како се служат со разум.
Попрво инстинкт, отколку некаков разум...

Kajgana Shop

На врв Bottom