Сите (а)теизми на едно место. Каде си ти?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Пишувам на форумов веќе 5-6 години, главно на Религија. Сеуште сум запрепастен од тоа како новите намерници на омилениот ми подфорум редовно се полузбунети околу (а)теизмите и нивните значења. Денес налетав на една одлична сликица (sorry Мики1) која, верувам, многу прагматично го прикажува целото шаренило на верувања.

Каде си ти во оваа калакурница од (не)верувања?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не беше тоа прашањето, Мики1.

Прашувам кој е твојот теизам. Доволно е да се кажеш Христијански теист и заршена работа. За вера и невера доолно дискутираме по останатите теми.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Атеист со примеси на Егзистенцијалист и Нихилист.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Според шемава испаѓа дека сум апатеист, а ја искрено прв пат го слушам тој збор... :unsure:

ps: атеист сум иначе

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Веруваш во нелогични замислени другарчиња кои се косат со секоја здрава логика?

Да - Теист (благо кажано)
Не - Атеист.

Simple as that.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Јас сум Апато-Агностик. Неможе да знам и несакам да знам ни дали има бог ни која е смислата на животот. Побитно ми е утре дали ќе врне од колку дали има Бог и што е смислата на животот такви прашања се беспотребно губење време бидејќи неможе да се одговораат и создаваат само проблеми во светот.

Altair

Шмеќер
Член од
30 јуни 2008
Мислења
306
Поени од реакции
192
Naturalist/Agnostic не верувам во идејата за бог-како што е замислен од сите земни религии, но меѓутоа се обидувам да пронајдам некоја смисла на светот и постоењето - дали во самиот човек , нашата свест , природата или универзумот. Сеуште недоволно информиран,образован и искусен да завземам конкретен став :)

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Што е важно кој што и во што верува.Понекогаш атеистите се понапорни от теистите.И двете групи веруваат во идеа,едните се дека нема бог а другите се дека има бог,но и двете групи неможат да приложат цврсти докази.Ha Ha,in your face...a-theist.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Што е важно кој што и во што верува.Понекогаш атеистите се понапорни от теистите.И двете групи веруваат во идеа,едните се дека нема бог а другите се дека има бог,но и двете групи неможат да приложат цврсти докази.Ha Ha,in your face...a-theist.
Which makes you a..?

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Panentheist
--- надополнето: 18 септември 2012 во 17:22 ---
Веруваш во нелогични замислени другарчиња кои се косат со секоја здрава логика?

Да - Теист (благо кажано)
Не - Атеист.

Simple as that.
не е секогаш Господ замислено пријателче што се коси со здрава логика ;) ако гледаш така и човекот на аватар што го имаш исто бил теист и верувал во работи што се косат со здрава логика

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
DBack друже тука нема Jedi :D
Хммм.... во право си...

Епа мидиклоријаните се во се' што е живо во универзумот, па ваљда ќе му дое као органо-пантеизам, отприлика. Шо знам...
--- надополнето: 18 септември 2012 во 18:06 ---
не е секогаш Господ замислено пријателче што се коси со здрава логика ;) ако гледаш така и човекот на аватар што го имаш исто бил теист и верувал во работи што се косат со здрава логика
Човекот на аватарот не бил теист. Аман више!

Kajgana Shop

На врв Bottom