Екстерно тестирање во 2012!

Дали се сложувате со екстерните тестирања?

• Вкупно гласачи
    103

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Ова се од оние идиотски работи кои се за да прикажат на масата народ дека демек се прави нешто.

Кога бев средно и јас го поддржував ова, мислев стварно ќе е некаков си филтер што ти јас знам. Исто и матурата ја поддржував поради горенаведените причини. Ама не.

На денот на матурта гледам одредени персони напамет ги имаа научено одговорите, а па некои персони па идеа у вц со мобилен и им беа диктирани по цели задачи. Сите што се шлепаат во средно, ќе се прошлепаат и преку ова.

Што значи, исходот од ова ќе е како што кажав - колку на Шутел тв да биде сервирано дека нешто се прави, што нема никаква врска.

И сите , сите со 5 да искочат од екстерното - пак ќе остане фактот дека образованието ни е рамно на тоа во Замбија.

DéJà Vu

hehehehe
Член од
6 мај 2012
Мислења
813
Поени од реакции
446
уживајте нема да има уште ова година...
еее баш зошто немало да има екстерно ова година??? од проста причина шо нема учебници по стручните предмети!

пример јас учам техничко во битола и по стручните предмети неам учебници туку ќе ни даваат по македонски, англиски, бизнис, граѓанско, а она стручни шо се процесно управување, дигитални системи и програмирање ни „у“ нема од учебник. да не прајме муабет па за изборните предмети во кои исто спаѓаат дигитални и програмирање(како втори предмети покрај редовните)...
sry за офтопикот :D

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Ете еден од проблемите кои се побитни од некое фенси тестирање.

Овие нашиве сакаат да направат нешто ко GCSE во Британија или SAT во Америка , некоја полубледа копија, работава видела жабата...

П

Паган-др

Гостин
Првин нека ги средат професорите, програмата за предавање, учениците, предметите на изучување па после нека дадат екстерно. Се дур нема квалитетна настава, нема да има ни квалитетна образована младина.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Не знам дали некој спомна, се тестираат учениците и извадената оцена се споредува со оцената доделена од страна на професорите со што ефективно се оценуваат професорите.

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
ПРОТИВ !

Паметам кога бев 6-то одд. братучед ми имаше пробно екстерно тестирање и вака беше ситоацијата. Тој беше Но.1 ученик во цела генерација, учеше, по цел ден на книга беше, а на екстерното тестирање по македонски јазик доби 2-ка а уствари една негова тапа другарка што била со добар успех извадила 5-ка на тестот. DAFUQ?

Едино објаснување е дека од сето тоа учење, братучед ми толку многу испаничил дане отиде јабана сето тоа бубање, и да не беше пробно навистина ќе отидеше :)

Altair

Шмеќер
Член од
30 јуни 2008
Мислења
306
Поени од реакции
192
НЕ. поготово не сега за матурантите , и онака има доволно работа за полагање. А и веќе кога се воведува , пологично е да биде на неколку наврати или барем на пола година? Може некој да го прчи цела година , да набуба за крајниот тест и да си извади мин 3че. И обратната полоша ситуација , да потфрли некој што бил редовен :)

Prime

Оптимус
Член од
4 јули 2010
Мислења
6.127
Поени од реакции
8.074
колку повеќе тестови и испитувања толку по не објективно оценување....

Брзии

Бело сунце, Бело небо, иди даље бог те јебо!
Член од
15 јануари 2012
Мислења
1.026
Поени од реакции
481
Еве јас ќе го кажам моето мислење!
Едно големо НЕ!
Како прво оној материјал што сум го изучил на први семптеври после 4-5 месеци нема да ми текне ниту на сон. Што значи ќе треба како ненормален да листам цели книги.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.163
Поени од реакции
10.128
Не се ослободени матурантите. Полагаат во февруари, а другите во мај или јуни. Според мене екстерново тестирање е најголемата глупост смислена некогаш во образованието. Не може некој да те оцени колку знаеш само од еден тест, кој ќе го решаваш 1 саат. Оцената на школо се добива само од тестови? Иначе тие што се за ова тестирање нека дојдат и нека полагаат да ги видиме што ќе решат, демек они паметни се зашто се постари, а ние помладите сме изгубени... нивното заминало па сега ќе зборуваат празни муабети за другите генерации. Огромно НЕ од мене!

R1K0

the chosen one
Член од
7 јули 2012
Мислења
116
Поени од реакции
42
абе секоја година викат така и воаа или грешка сум? имаат нешто официално кажано или пак само така си викат?

DéJà Vu

hehehehe
Член од
6 мај 2012
Мислења
813
Поени од реакции
446
абе секоја година викат така и воаа или грешка сум? имаат нешто официално кажано или пак само така си викат?
така викаат, ама кај куро ќе не тестираат кога немаме учебници за 70% од предметите...

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Според мене екстерново тестирање е најголемата глупост смислена некогаш во образованието. Не може некој да те оцени колку знаеш само од еден тест, кој ќе го решаваш 1 саат.
Гледам не си почнал факултет уште.
Сето високо образование со болоњска декларација се сведува на решавање тест, заокружување во рок од 1 саат.

Инаку јас сум за под услов ако ги средат тестовите да бидат во согласност со учениот материјал. Да бидат вадени прашања од учебниците и тоа што било предавано.

Член од
29 јануари 2012
Мислења
2.172
Поени од реакции
3.719
Добро еве јас сум 4та зошто да полагам и екстремно и матура ? (n)

Kajgana Shop

На врв Bottom