Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Науката се побива самата себе. Науката никогаш не побила ниту една догма, оти науката (било која, нели..) нема методи и средства за таков утописки зафат...
Догма: Човек живеел во утроба на кит.
Досега, во сите евидентирани случаи кога човек влегол во утроба на жив кит, не излегол до вршење голема нужда.
Уште една "фраза на атеистичката вера", нели?

Член од
27 август 2012
Мислења
45
Поени од реакции
28
Досега, во сите евидентирани случаи кога човек влегол во утроба на жив кит, не излегол до вршење голема нужда.
Уште една "фраза на атеистичката вера", нели?
Не постои евиденција дека човек живеел во утроба на кит. Но во библијата пишува "голема риба", што не е кит! Затоа, сосема е можно човекот да преживеал во утробата на џиновската риба. Не ми се верува како се расфрлаш со непоткрепени тврдења.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Мики,знам дека ми е вон темата прашањето ама ова ми падна во очи и нема тема каде да го поставам(се надевам дека наскоро ќе се отворат,за доброто на подфорумов).
Како тоа Бог,преку Црквата ги потврдува вистините?Зарем не беше доволно што се симна на Земјата и се жртвуваше за човештвото,па сега преку цркви(инаку многу сомнителни организации)ќе објавува вистини?А ако црквата е всушност,како милуваш да што кажеш ти,западната под демонско влијание?Инквизицијата беше од Бога предложена и подржувана?
Одговорот на Мики би бил нешто као..
.. тоа што поединци од црквата застраниле не значи дека и црквата застранила....
..а бе.. го читам ко буквар!:D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Односот од Црквата кон науките, општо земено, е следен: за Црквата, знаењата од науките се од пониска, сетилно-умна природа, кои се корисни само на ниво‘ од прагматизам.

Попрецизно кажано,односот на Црквата кон науките е следен:
1. За Црквата, прифатливи се знаењата, кои подолг период се покажале како проверливо точни и неменливи. За беља, таквите знаења, се (пре)малку на број.
2. Црквата има иронично-саркастичен однос кон „знаењата„ од науките, кои се производ од нечија арбитрарност, своеглавост, високоумие, волонтаризам и и неконтролирана фантазија, во отсуство од опипливи факти.
3. Црквата има изразито негаторско-критички став кон дел од науките, кои имаат забраздено во „црвено„, и кои дрско се мешаат во Божјата екслузива, како што се: психологијата, генетскиот инжинеринг и сл.

Мене лично, науките не ми се од посебен интерес, ради мојата насоченост кон вероисповеста а не кон сциентизмот. Плус, немам професија која е врзана за науките, така да од таа страна сум раат. Она кое лично ми пречи, тоа е следното: научниот светоглед, наметнат преку образовниот систем и преку медиумите, ни‘ нуди саде една и иста вистина, која во суштина е само обична лага: лага се и еволицонизмот и марксовиот историски материјализам, па кој се впуштил во градење на светоглед на тие две основи (дарвинизам и марксизам) ќе добие и лажен светоглед. Образовниот систем наметнува монопол на вистината и не допушта „конкуренција„, оти ако такво нешто стори, ќе биде соборен од зафрканција...

Постои и друга работа која лично ми оди на нервниот систем, а која е непосредно произлезена од модерниот светоглед: тоа е елегантото наметнување на идејата за „напредокот„, која центрите на моќ ни‘ ја наметнуваат насилно, во облик од „најнов„ производ од оваа или онаа област, како на пример, пребрзото наметнување на „најнов„ софтвер и хардвер или модели од „мобиљки„ (небитно што и постарите нивни верзии вршат работа....) а кое наметнување во себе го крие дарвиновиот принцип, познат како „...посилниот победува...„ па сега, кој нејќе да се „надоградува„ и „прилагодува„ кон сите (пребрзи) промени во индустријата, а кои, како реков, се раководени од „сивата еминенција„, тешко си го него: таквиот поединец, ќе биде „дарвинистички„ осуден како „ретрограден„, „реакцонерен„, „непрогресивен„, „неприлагодли„ кон „промените„, и тако даље и томе слично....
Мики , уште почетокот на постот е тој што нуди контроверзи.
Која е црквата, и уште повеќе нејзините претставници облечени во свештеничка облека, наследена од паганизмот, да тврдат дека нечии знаења се од пониска природа, а притоа немајќи ни еден контраргумент против истите, освен перење на мозок.

1. Па и за луѓето вон црквата важи истото. Само што тие луѓе кога ќе се дојде до нов ооткритие или подобр старото не кукаат тука се радуваат на таквиот напредок.

2. Токму таквиот однос на црквата ја донесе религијата на ова дереџе како што е. Место да биде промотор на знаењата од науката согласно концептот за Бог, и на тој начин ја зацрвсти својата позиција меѓу широките народни маси, таа го избра непопуларниот пат со фрлање копја и се што има при рака против науката. И нормално, следува тоа што го имаме денес - половина свет незаинтересиран за црковниот концепт на Бог.

3. Мики, каде пишува дека е тоа Божја ексклузива? Психологијата е 2 илјади години дел од смата црква и се користи на перверзен начин за да се натераат верниците на послушност.
Пак ќе кажам која е црквата да ти каже како треба да изгледа твојата вера и твојот обид да се сплотиш со Исус?
Зоѓто на едно совршено битие би му сметал генетски инжинерин, ин витро итн... Тоа и онака е обид на неговата креација да сама го поправи тоа што тој и го одзел.
ТОа е за поздрав, а не за кудење.

Повторно го споменуваш еволуционизмот и Дарвин и Маркс.

Ете и јас не сум приврзаник на Дарвин, меѓутоа далеку од тоа дека треба да с еотфрли се она што е погоре набројано.

Последниот пасус и примерот со мобилките, и скриениот дарвинизам - посилниот победува и опстанува е дел од моментниот општествен систем, кој не значи дека ќе биде дел и од утрешнината.

Значи тоа што Дарвин го навел како еден од 4 те елементи на процесот еволуција е просто согледување како функционира хомосапиенсот откога постои до ден денешен, а тоа е борба за опстанок и подобра адаптација во секоја средина.

Не гледам тука каде е грешката кон Бога, што го кажал она, што сите го знаат, па и самата црква во чии редови и те како има борба за превласт и опстанок на добра позиција во хиерархијата.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ова погоре запишаново, НЕ Е ДОГМА, туку Твој волонтаризам, заснован на високоумие.
--- надополнето: 11 септември 2012 во 09:55 ---
Како тоа Бог,преку Црквата ги потврдува вистините?
Во Црквата, вистините се одлуки, кои ги носи црковно тело, составено од поединци, кои се достојни за изведување таков чин, а кои (поединци) се облагодатени од Духот Свет.
Така, колективниот црковен ум, утврдува вистини, онака како е тоа угодно на Духот Свет.
--- надополнето: 11 септември 2012 во 09:57 ---
Мики , уште почетокот на постот е тој што нуди контроверзи.
Која е црквата, и уште повеќе нејзините претставници облечени во свештеничка облека, наследена од паганизмот, да тврдат дека нечии знаења се од пониска природа, а притоа немајќи ни еден контраргумент против истите, освен перење на мозок.

1. Па и за луѓето вон црквата важи истото. Само што тие луѓе кога ќе се дојде до нов ооткритие или подобр старото не кукаат тука се радуваат на таквиот напредок.

2. Токму таквиот однос на црквата ја донесе религијата на ова дереџе како што е. Место да биде промотор на знаењата од науката согласно концептот за Бог, и на тој начин ја зацрвсти својата позиција меѓу широките народни маси, таа го избра непопуларниот пат со фрлање копја и се што има при рака против науката. И нормално, следува тоа што го имаме денес - половина свет незаинтересиран за црковниот концепт на Бог.

3. Мики, каде пишува дека е тоа Божја ексклузива? Психологијата е 2 илјади години дел од смата црква и се користи на перверзен начин за да се натераат верниците на послушност.
Пак ќе кажам која е црквата да ти каже како треба да изгледа твојата вера и твојот обид да се сплотиш со Исус?
Зоѓто на едно совршено битие би му сметал генетски инжинерин, ин витро итн... Тоа и онака е обид на неговата креација да сама го поправи тоа што тој и го одзел.
ТОа е за поздрав, а не за кудење.

Повторно го споменуваш еволуционизмот и Дарвин и Маркс.

Ете и јас не сум приврзаник на Дарвин, меѓутоа далеку од тоа дека треба да с еотфрли се она што е погоре набројано.

Последниот пасус и примерот со мобилките, и скриениот дарвинизам - посилниот победува и опстанува е дел од моментниот општествен систем, кој не значи дека ќе биде дел и од утрешнината.

Значи тоа што Дарвин го навел како еден од 4 те елементи на процесот еволуција е просто согледување како функционира хомосапиенсот откога постои до ден денешен, а тоа е борба за опстанок и подобра адаптација во секоја средина.

Не гледам тука каде е грешката кон Бога, што го кажал она, што сите го знаат, па и самата црква во чии редови и те како има борба за превласт и опстанок на добра позиција во хиерархијата.
За да одговорам на се‘ што погоре си напишал, ќе треба наредниов саат време, да пишувам пост, што, со оглед на форматов од форумов, нема да биде многу згодно, а плус то, на работа сум, можат да ме отпушта, ако денов го арчам на форуми.

Ќе прајме муабет во живо...

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Не постои евиденција дека човек живеел во утроба на кит. Но во библијата пишува "голема риба", што не е кит! Затоа, сосема е можно човекот да преживеал во утробата на џиновската риба. Не ми се верува како се расфрлаш со непоткрепени тврдења.
Хм. Во право си, и сметам дека треба да направиме еден експеримент. Да ги фрлиме сите христијани во голем базен полн со карниворни "големи риби" и да видиме кој ќе преживее.
--- надополнето: 11 септември 2012 во 10:06 ---
Ова погоре запишаново, НЕ Е ДОГМА, туку Твој волонтаризам, заснован на високоумие.
17 Господ беше определил голема риба да го проголта Јона. Јона беше во рибината утроба три дни и три ноќи.

...

10 Тогаш Господ и заповеда на рибата, и таа го изблува Јона на копното.
Веруваш ли во ова? Ако да, зошто?

M

Muranyi

Гостин
Во Црквата, вистините се одлуки, кои ги носи црковно тело, составено од поединци, кои се достојни за изведување таков чин, а кои (поединци) се облагодатени од Духот Свет.
Така, колективниот црковен ум, утврдува вистини, онака како е тоа угодно на Духот Свет.
Би сакал малку подетално да ми го опишеш ова.Кои се критериумите за да се утврди дали поедниц е достоен да биде облагодатен со Светиот дух?Како се врши тој чин на примање на Духот и како се проверува дали некој навистина го примил или не?Еве јас да кажам дека сум го примил Духот,ќе ми веруваш ли ти?
--- надополнето: 11 септември 2012 во 10:12 ---
Одговорот на Мики би бил нешто као..
.. тоа што поединци од црквата застраниле не значи дека и црквата застранила....
..а бе.. го читам ко буквар!:D
Само ти го претекна па тој го прескокна тој дел од прашањето:)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Хм. Во право си, и сметам дека треба да направиме еден експеримент. Да ги фрлиме сите христијани во голем базен полн со карниворни "големи риби" и да видиме кој ќе преживее.
Немој жити леб со вакви муабети, бидејќи веднаш почнуваат да ламентираат како биле прогонувани под Нерон, и како не се откажале од Исус. Изигрувањето маченици е еден од омилените спортови на рисјаните.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Би сакал малку подетално да ми го опишеш ова.Кои се критериумите за да се утврди дали поедниц е достоен да биде облагодатен со Светиот дух?Како се врши тој чин на примање на Духот и како се проверува дали некој навистина го примил или не?Еве јас да кажам дека сум го примил Духот,ќе ми веруваш ли ти?
За да биде човекот облагодатен, треба да биде дел од Црквата Христова.
Во Црквата, се живее по два основи:
- по молитви
- по Свети Тајни.
Светите Тајни се извршуваат токму под благодатната енергија од Духот Свет, така да секој кој ги прима тие Тајни, ја прима и благодатта Божја во себе. Поимот „благодат„ значи „дар за чинење добри дела„, кој ни‘ доаѓа од самиот Бог.
За да можеме да процениме дали некој обитува во благодатната енергија, доволно е да го погледнеме неговото однесување и да видиме дали таквиот поединец има: вера, дела и смирение.

А тоа дека Ти си го примил Духот, не Ти верувам, оти да си Го примил, би пишувал постови со Богомудречка содржина.

И конечно, како што веќе имам повеќе пати напишано, во Црквата, битен е и духовниот опит, преку кој се проценуваат нештата.

С

Само Човек

Гостин
За да биде човекот облагодатен, треба да биде дел од Црквата Христова.
Во Црквата, се живее по два основи:
- по молитви
- по Свети Тајни.
Светите Тајни се извршуваат токму под благодатната енергија од Духот Свет, така да секој кој ги прима тие Тајни, ја прима и благодатта Божја во себе. Поимот „благодат„ значи „дар за чинење добри дела„, кој ни‘ доаѓа од самиот Бог.
За да можеме да процениме дали некој обитува во благодатната енергија, доволно е да го погледнеме неговото однесување и да видиме дали таквиот поединец има: вера, дела и смирение.

А тоа дека Ти си го примил Духот, не Ти верувам, оти да си Го примил, би пишувал постови со Богомудречка содржина.

И конечно, како што веќе имам повеќе пати напишано, во Црквата, битен е и духовниот опит, преку кој се проценуваат нештата.
која е црквата .../пошо поделби има многу
која црква е хрстова
--- надополнето: 11 септември 2012 во 10:35 ---
една вели една, друга друга

M

Muranyi

Гостин

Многу сомнителен дел.И јас можам да ти одглумам вера,дела и смирение и да бидам волк во јагнешка кожа.И наеднаш да излезе Сатаната од мене,нели тој е лукав Мики и способен за такви превари,татко на лагата.Јас иако не верувам,ама ич во глава не можам да ставам мафијашка организација,виновна за уназадување на човештвото минимум 10 века,виновна за масовни убиства и грабежи,да биде посредник помеѓу верникот и Бога.Тоа се глупости Мики,тоа јас го презирам и ми пречи.А не ми пречи,да кажеме личната верба која е ок и е приватна работа за секого.Али со мафијаши и трговци со златни лопати да не си фаќаш работа,Мики:D

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
која е црквата .../пошо поделби има многу
која црква е хрстова
--- надополнето: 11 септември 2012 во 10:35 ---
една вели една, друга друга
Црквата е „...една, света. соборна и Апостолска...„, согласно никео-цариградскиот Симбол на верата.

Вистинската Црква е онаа, која е востановена на Педесетница, од Духот Свет, во содејство со Христа, Кој Е глава на таа Црква. Сите други заедници, кои себе си се именуваат за „цркви„; имаат свои основачи, кои се обични смртници, со свое име и презиме: Лутер, Калвин, Цвингли, Смит, Милер, Хенри VIII и др.

Само Црквата ги запазува атрибутите за да биде Црква, а сите други се само обични човечки здруженија, кои, ради убедливост и ради привлекување нови членови, се именуваат за „цркви„.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
--- надополнето: 11 септември 2012 во 10:06 ---

17 Господ беше определил голема риба да го проголта Јона. Јона беше во рибината утроба три дни и три ноќи.

...

10 Тогаш Господ и заповеда на рибата, и таа го изблува Јона на копното.
Веруваш ли во ова? Ако да, зошто?
Брат..ти си ја сватил вистината...се гледа по прашањава....шапо...:cuc:
--- надополнето: 11 септември 2012 во 17:57 ---
Немој жити леб со вакви муабети, бидејќи веднаш почнуваат да ламентираат како биле прогонувани под Нерон, и како не се откажале од Исус. Изигрувањето маченици е еден од омилените спортови на рисјаните.
А на тебе, кршење јајца да не ти е омилен спорт?
Многу си опседнат со Бог, затоа си на темава во заседа нон стоп...се паметни работи кажа..

Член од
27 август 2012
Мислења
45
Поени од реакции
28
Нема потреба од ова, јас веќе го изведов експериментот. Извесна риба, да не речам рибетина, ме лапна и ипак преживеав. Добро, можеби не ме лапна цел, но сепак проголта супстанцијален дел од мене. Камо среќа три дена да поминев така.

Kajgana Shop

На врв Bottom