Македонска берза

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
mislam NLB (nova ljubljanska banka)

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
Не сум многу стручен, но ако НЛБ е фирма мајка и на Тутунска банка и на НЛБ лизинг ова мене ми личи на извлекување пари од Тутунска банка. Наместо да извлечат пари со делење дивиденда и со тоа да земат само 80% (колку што им е сопственичкиот удел во банката ,а другите 20% да ги поделат на малите акционери), ги префрлаат парите на НЛБ лизинг каде што сопственичкиот удел им е 100% и ги лапнуваат сите пари. Повторувам, не сум многу стручен и се надевам дека грешам.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
ги префрлаат парите на НЛБ лизинг каде што сопственичкиот удел им е 100% и ги лапнуваат сите пари
За ова се иде во ќорка, нема да помине кај НБРМ на ревизија.
Да не имаш акции од ТНБ што волку се секираш за дивидендата.

Член од
1 декември 2010
Мислења
24
Поени од реакции
14
Koj e toj objekt na Vodjanska br1 ???

Ova epten e somnitelno.

Предмет на зделката:
Купопродажба на деловен простор во која НЛБ Лизинг ДООЕЛ Скопје е продавач, а НЛБ Тутунска банка АД Скопје е купувач на деловниот простор кој се наоѓа на ул. Водњанска бр.1 Скопје

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537

Ova epten e somnitelno.

Предмет на зделката:
Купопродажба на деловен простор во која НЛБ Лизинг ДООЕЛ Скопје е продавач, а НЛБ Тутунска банка АД Скопје е купувач на деловниот простор кој се наоѓа на ул. Водњанска бр.1 Скопје
Toa e objektot kaj ramstor kade sto e sedisteto na bankata i vo koj do sega bile pod kirija

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821

Ova epten e somnitelno.

Предмет на зделката:
Мислам дека НЛБ лизинг е во 100% сопственост на ТНБ зошто помалата фирма го имала објекотот на нивно име ми е малку чудно па после од централата го купиле. Се поставува прашањето дали е реална цената? 21 милион? Ова ми смирди на некоја дубара. Дали сакале да извлечат пари во Словенија? Повеќе ми личи на некоја даночна финта и дупка во законот. Парите во НЛБ Лизинг пак се под контрола на ТНБ така да акционирите на ТНБ не би требало да се оштетени со овој потег. Моја теорија е дека се прави за некоја дупка во законот или можеби нешто друго е ако дури сега е „продаден“ имотот дали до сега ТНБ им плаќала лизинг на НЛБ Лизинг? Како и да е овде мора да има некоја финта.

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.156
Поени од реакции
2.755
За ова се иде во ќорка, нема да помине кај НБРМ на ревизија.
Да не имаш акции од ТНБ што волку се секираш за дивидендата.
Какви ќорки какви глупости.Вакви далавери прават најголемите фирми во Македонија..

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
(Неофицијално) Македонија влага во рецесија (и вториот квартал е во минус)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Што се случи денес со акцијата на УНИ Банка? http://www.mse.mk/Default.aspx?lang=mk за еден ден минус 50%!!! Болгариве да не се повлекуваат!? Што се случува деценијава со Макпетрол? Нашата најскапа компанија по ОКТА.... До каде ќе паѓа? Каде е лимитот!? Ќе пробие ли уште една психолошка граница?... А штознам колку!? У ствари кој знае!?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Што се случи денес со акцијата на УНИ Банка? http://www.mse.mk/Default.aspx?lang=mk за еден ден минус 50%!!! Болгариве да не се повлекуваат!?
Промет само 50 евра, денешниот пад не значи дека нешто лошо се случува со банката. Бугарите ако продаваа ќе продаваа илјадници акции, а не 20.

Што се случува деценијава со Макпетрол? Нашата најскапа компанија по ОКТА.... До каде ќе паѓа? Каде е лимитот!? Ќе пробие ли уште една психолошка граница?... А штознам колку!? У ствари кој знае!?
Со месеци наназад пишувам дека Макпетрол е речиси банкротирана фирма, менаџерскиот тим ги испумпува парите во Оилко (нивна приватна фирма), а ги остава долговите на Макпетрол. Јас не би дал ни 50евра за акција од Макпетрол.

Kajgana Shop

На врв Bottom