Антинаучна литеарура

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
http://en.wikipedia.org/wiki/String_theory еве да не се мачите да барате.
Свесен си дека неможеш да го измериш сзмериш стрингот? Знаеш дека нема начин да докажеш дека постои? Ова е само идеја, едно размислување и ништо повеќе.
Убава ти е темава, ама внимавај да не се заплеткаш самиот со објавување на вакви информации.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Не дека не е моќна и сега... ама не е во интерес нејзин ниту пак во интерес на статус кво-то на општеството у глобала...
И то си е ок, како што не е во интерес да го практикуваат изумот на Тесла за бесплатна енергија, но од друга страна со самото нечинење не ни даваат некој цврст доказ да мислиме спротивно или поточно да бидиме СИГУРНИ во спротивното :)

Член од
14 април 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
грешна ти е торијата...прашај уметник и ќе ти каже што има користено мпц
Дознав дека ми е грешна после создавањето , ама како и да е не е далеку од вистината. :P
--- надополнето: 2 септември 2012 во 15:11 ---
Свесен си дека неможеш да го измериш сзмериш стрингот? Знаеш дека нема начин да докажеш дека постои? Ова е само идеја, едно размислување и ништо повеќе.
Убава ти е темава, ама внимавај да не се заплеткаш самиот со објавување на вакви информации.
Е тоа да, ама незнам како може некој да верува повеќе во Бог , отколку во стринг?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
.... се формирани теории кои секојдневно се менуваат по потребите врз основа на новите докази итн итн итн .....

има време и тоа многу време ќе помине додека науката дојде до степен да рече Бог не постои или Бог постои !
затоа муабетов е излишен ... односно погрешно поставена дебата ... со однапред поставен тврд став дека „Бог“ (што и да е тоа) не постои.
Човекот сака да каже дека неговиот став е цврсто негирање кон теоријата за бог од библијата објаснет како персона(старец со бела брада лебди на облаци... и тепа се што е против него) Ако сум го разбрал добро дечкото...:)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Јас не тврдам дека знам де. Само тврдам дека верниците своето не знаење го прикриваат со суеверие. Јас немам проблем да си признаам дека не знам нешто.
Се согласувам со болдот

Дете што се нарекува само себе експерт не значи дека е експерт. Не користи тривијални аргументи.
„детево“ го земав само како пример на многуте „деца експерти“ кои не занимаваат со тривијални аргументи.

Ако господ е голема енергија - тогаш, да можеме да го регистрираме или ако не можеме да го регистрираме ќе можеме да го приметиме неговото влијание на некое микросопско ниво.
можеби ...

Ако господ бил тука значи некој го видел? Или некој им кажал дека го видел? Зошто некој кој пред 2000 години тврди дека е божји син има поголем кредибилитет од некој што го тврди тоа денес?
ирелевантно

Грешка. Темата не е за нашите достигнување туку за антинаучна литература која толку многу луѓе се спремни да ја прифатат како точна без разлика што нема никаков доказ за тоа.

А и не е важно колку знаат научниците . Пак е многу повеќе од било кој друг.

Не тврдам дека научните достигнувања се крајни. Само дека се подобри и поточни од било кои други.
се согласувам донекаде ...
посебно за литературата која многу луѓе не ја прифаќаат само како точна ... туку како буквално точна ... но и не значи дека нема делумна вистина меѓу редови која едноставно е неразбирлива за нас ...

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
Е тоа да, ама незнам како може некој да верува повеќе во Бог , отколку во стринг?
И мене не ми е јасно како може слепо да веруваат во некој си Бог ама ете, тие продолжуваат да го прават тоа.
Само да знаеш дека има верници кои се запознаени со научните достигнувања, ако објавуваш информации кои сеуште не се потврдени може лесно да најдат против аргументи. ;)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
И мене не ми е јасно како може слепо да веруваат во некој си Бог ама ете, тие продолжуваат да го прават тоа.
Само да знаеш дека има верници кои се запознаени со научните достигнувања, ако објавуваш информации кои сеуште не се потврдени може лесно да најдат против аргументи. ;)
Мое мислење не е битно кој ке даде подобар аргумент... нели вистината е битна, а кој ќе ја открие не е битно... така да тоа со давање на против аргумент колку да се докажува кој има поголем за мене е многу детинесто...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
две неспоиви работи се вера и наука, верата се базира на нешто што не може да се докаже, и најчесто науката може а и ги оспорува фактите кои ги наведува религијата. Барем во новиот завет никако не можат да се усогласат историја, археологија и религија.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Баш ќе прочитам која е поврзаноста со Стринг теоријава и Махапхарата... да видам и тоа чудо...:D

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Чисто да се знае дека и "научната" литература не е баш научна.
За догматизирањето, интересите што владеат, криењето докази, заканите и сл. работи што им се случуваат на оние кои истражуваат без предрасуди.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
две неспоиви работи се вера и наука, верата се базира на нешто што не може да се докаже, и најчесто науката може а и ги оспорува фактите кои ги наведува религијата. Барем во новиот завет никако не можат да се усогласат историја, археологија и религија.
Бата ли ја библијата не е тоа религија... има многу постари (ќе ги наречам мистични религии) религии кои имаат доста добри практични техники и плус теории кои ако се земат и се споредат со денешниве откритија со науката има и те како поврзани точки и сличности(само проблемот е во тоа што во тие мистични религии искуството е индивидуално и интровертно, па затоа и се искажувале најчесто тие мистици на поетичен начин кој ако се гледа без да се разбере симболиката ќе се смета за примитивна глупост, а не е...)

Член од
14 април 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
Ќе читам после и утре ќе видам што се случува со темава, сега идам , ограничен сум со време.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Еве по нешто негативно и од религијава и од наукава...

Затоа и викам дека кон се треба да се има интелигентен апроуч... не ко некоја овце да се верува на се што ќе се види и прочита...
Мисли со своја глава еднаш ко за промена...П.С. малце е офтопик али пак е одоколу тука некаде

Член од
31 август 2008
Мислења
1.853
Поени од реакции
815
се согласувам донекаде ...
посебно за литературата која многу луѓе не ја прифаќаат само како точна ... туку како буквално точна ... но и не значи дека нема делумна вистина меѓу редови која едноставно е неразбирлива за нас ...
Со оглед на тоа дека освен „зборот божји“ не е наведен ниту еден доказ, а книгите се напишани целосно во метафори целосно отворени на различни интерпретации не е ни чудо што може да се пронајде нешто што звучи како прецизен опис на некои појави.

Ако бараш нешто во свето писмо ќе го најдеш. Што и да е. Не за џабе се користени како оправдување за палење и масакрирање на луѓе.

Во прилог на тоа дека е случајно тоа што се поклопува со науката одат и тешките глупости и контрадикторности што ги содржат сите верски книги кои се во многу поголем обем од „вистините“.

Kajgana Shop

На врв Bottom