Знам оти не е за лето, помина летото, ама ќе си прашам во темава...
Ќе идам за Берлин за брзо па ми требаат предлози за места за посета. За градов знам многу малку и сакам некој што бил да ми даде предлог од искуство, што вреди да се посети, не е истото да читам на сајтови од типот на visitberlin итн. Ќе бидам 10-тина дена, па не се брзам, ќе имам доволно време за шетање и разглед.
Прво види ги местата што се секаде препорачани: Рајхстагот, Бранденбуршката Порта,Parizer Platz, улицата Unter den Linden, Alexanderplatz... ОБАВЕЗНО оди во некој од музеите на Museumsinsel, имаат неверојатни изложби, ако имаш доволно време (и пари) посети ги сите, нема да зажалиш. Славната биста на
Нефертити е во Neues Museum. Исто би ти препорачала и да отидеш на Checkpoint Charlie и да прошеташ во околината, има еден балон кој се искачува на висина од 150 метри и се гледа цел Берлин од него, а веднаш до балонот е и зачуваниот дел од ѕидот и музејот Topography of Terror кој е на место на најозлогласената полициска станица и централа на Гестапо. Зоолошката е исто така многу интересна и огромна, аквариумот не го бива многу, малечок е и загушлив, да не даваш пари за џабе.
Прошетај по Kurfürstendamm и влези во KaDeWe. Оди до замокот
Charlottenburg, а ако имаш време оди и до
Sanssouci, тоа е летниот замок во Потсдам, на 40тина минути од Берлин, има огромен парк и убаво е за шетање. Ова се местата први што ми паднаа на памет, ако ми текне уште нешто ќе допишам