P
Princ
Гостин
И пази да не заборавиш GUI да инсталираш (GNOME или KDE)
Што пишува (се појавува текст) на конзолата?Проблем . . .
Инсталирам Ubuntu 8.04 и бара рестарт, ок, ете му.. и се рестартира компјутерот и се стартува Ubuntu и ми дава конзола . . . не почнива графички интерфејс освен Loading-от.
Пробав како Live CD така е ОК и од таму го инсталирав и рестарт и пак истиот проблем.
Го симав Image-от од ubuntu.com.
?
Пазам ама не ми дава да одберамИ пази да не заборавиш GUI да инсталираш (GNOME или KDE)
Напиши help и ми дава наредби кои се овозможени и крај, крај пошто не знам ја што да правам а може и немаШто пишува (се појавува текст) на конзолата?
отвори терминал и напиши sudo pppoeconf ке ти го побара пасвордот од јузерот на линуксот не на интернетот понатаму ке се снајдишtrilobite напиша:Конфигурација на wadsl(оннет) за убунту 8 ве моља...?:nesum:
Пожелни се прецизни спецификации.
За совети од типот "прогуглај малце... или "read the $&%in manual?!" имате однапред благодарност:
middle finger response!!
Немам воопшто интернет така да ќе ми требаат прецизни информации за во нетворк конекшнс,да не се повторувам значи...
Изволте јунаци...
И кај мене дава иста грешка како што посочи во претходниот пост, ама само ако го рестартирам компјутерот од копче и после користам Linux. А ако го исклучам Start>Shut Down, немам проблем во Linux да чита ntfs партиции.Ubuntu Linux 8.04
A, kako da ja koristam drugata particija?
Koja ne ja formatirav.
Се снајдов,фала.отвори терминал и напиши sudo pppoeconf ке ти го побара пасвордот од јузерот на линуксот не на интернетот понатаму ке се снајдиш
Стварно не ми јасно што сте направиле...од Убунту 7 па навака а и другите понови дистрибуции уште при самото инсталирање си ги препознаваат НТФС и ФАТ32 партициите и најнормално си ги користат.Ama kaj mene nikako ne ja chita.
Mi vika cannot mount volume i tolku
Mozhi nekoj da kazhi kako da napravam da mozhe da se koristi normalno?
Не Грешка во партициите, како сум ја направил не знам ама сега е ОК.Стварно не ми јасно што сте направиле...од Убунту 7 па навака а и другите понови дистрибуции уште при самото инсталирање си ги препознаваат НТФС и ФАТ32 партициите и најнормално си ги користат.
Оди на убунту хелп и таму има упатство за рачно монтирање....
Друго имаш и програми на онлајн пакетите за таа работа...проучиго пакет менаџерот подобро, таму се дадени описи на достапните програми кој за што е.
скрстевски...тоа во конзолата што го спомна бокс и нешто пред тоа ..е твоето хост име...требало да го впишеш јузерот..па стисни ентер..па во наредниот ред ќе ти го пабараше пасвордот..па ентер и ќе беше логиран...за понатаму некој пред тоа ти имаше објаснето
Кој графички чип ти е на матичната....имаше еден од интел (не ми текнува сега ознаката) и под виндовс правеше проблеми со резолуциите на виде сцреен мониторите, види на официјалната страна на интел за закрпи или на убунту хелп дескот.Вака сега. Инстлирав Убунту 7.10 на машина со CRT монитор. Сменав мониторо LCD wide и сега никако да добијам резолуција 1440x990. Ако знај некој да ми помогне. Имам графичка интел интегрирана.