Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.998
Поени од реакции
83.378
И мене ми се деси да одам на доктор македонец, типот беше искусен навистина, но те потсмеваше, те игнорираше, те тераше да чекаш со часови и ви итни случаеви...
Друг случај: мојот братучед иамше скршена рака лом, неколку часа беше оставен на ходник, и сите го гледаат како да е марсовец........
Кај се тие новодојдени лабанци жити све, никако не можам да најдам!!!!!!!!!!!
непотизам постои и кај вас, значи се вработуваат некадарни луѓе....
На породилно, сестрите Албанки коа се на смена навечер, инекции против болка им даваат само на Албанките трудници, а кога се Македонки сестри им даваат на сите.

Рака на срце, кога дошол докторот (Албанец) на визита, овој факт, пред сите сестри му го посочи Албанка трудница.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
А дали ти е сеедно што ќе те скине некој од курташак онака затоа што си каур (сите што не се Муслимани за нив се каури)?
Но нема тоа да биде не се плаши, они сакаат вакви амеби за домашни миленичиња. Добри сте за градење имиџ. И ја лично ништо не би ти напраил, жими све. Само би те чувал и би те ранел, у кафез, нормално да не избегаш, ќе се увалиш у некоја невоља, ќе се повредиш...
Тоа би напраил, за да те слушам и на магнетофон да те снимам. Да си имам да си пуштам комика, за разонода.
Мене да ме чуваш и раниш во кафез малце потешко ќе биде.Многу сте ми интересни пациентчиња мали неспособни за ништо друго во живтот освен јадење бурек.Иди работи прехрани си ја фамилијата.

Ќе ставал големиот маж луѓе во кафези а плаче по форуми како секој ден го трти кој сака.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.570
Поени од реакции
5.147
Да бе, учите... ама колку учите, што да ми ти расправам. Машинскиот факултет во Скопје соработува со техничкиот универзитет во Приштина (кој патем е руина невидена во споредба со нашите факултети) на проекти, заедно со FH од Ахен. И бев пред некој месец работно во Приштина во врска тие проекти, имав контакти со Албанци од Косово, од Црна Гора и од Тирана. Видов колку учите и колку знаете во споредба со студентите од истата струка, ама во Скопје што студираат, каде патем нема Албанци студенти. Светлосни години сме понапред од вас. Додека ние се трудиме да искалибрираме сензори, патеката да ја одредиме на движење, мотори да поставиме на роботите, колегите Албанци расправаат како албанската нација била најстара на Балканот, албанскиот коњак бил најубав на светот бла бла бла.... Со еден збор, МИЗЕРИЈА невидена. Да не бев лично и да не видев како функционираат работите, ќе ве мислев стварно дека сте компетентни... ама за жал НЕ СТЕ.
Другар, јас студирам на УКИМ, и јас знам колку учите, знам моите колеги македонци пијат цела ноќ, и утре на испит како зомби влегуваат и ги полагаат испитите,, отсуствуваат од предавања, препишуваат на испити, Но има и што учат.....
И јас, да не студирав на КИМ, ќе мислев дека сте компетентни, ама сега..............
УКиМ е уште за мене репер како треба да биде, ама за жал професорите што заминуваат во пензија тешко дека ќе бидат заменливи....

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
А бе сеа ако почнам јас да кажувам за албанците кај мене на факултет има да се фатиш за глава, ама тука ќе преќутам, бидејќи само ќе се вртиме во круг

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.998
Поени од реакции
83.378
Мене да ме чуваш и раниш во кафез малце потешко ќе биде.

Многу сте ми интересни пациентчиња мали неспособни за ништо друго во живтот освен јадење бурек.Иди работи прехрани си ја фамилијата.

Ќе ставал големиот маж луѓе во кафези а плаче по форуми како секој ден го трти кој сака.
Види можеби не си чул, но постои израз, кој на англиски се вика figure of speech.
Тоа значи дека поентата на искажаното не е во буквалното преведување на зборовите.
Инаку, ако сакаш буквално - Јас со таквите како тебе ни на маса не би седнал, а не дома да те чувам, макар и у кафез.

Ти продолжи си со пушење албански цигари, игнорирај го предупредувањето на кутијата, што од неодамна со закон е задолжително. Ракот не бира.

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Бев да вадам лична карта ми поминал рокот на старта и тој шиптарот не ги знеше ни бројките да ги пишува puno не се прави и ми пишувај му треба време на човек кој дошол на работано место да се ухода за бројки за букви да незнаеш и вие сте биле писмени знаете само по бостан и компир по нива да берете

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Знаеш што не боли нас македонците? Што кога ќе има вработувања, место да се вработат оние што учеле и што се квалификувани со високо образование, вработуваат некои што дали основно завршиле, цел живот книга не фатиле, ама бидејќи се албанци и мора по рамковен, тогаш нив ги вработуваат. Истото е и со оние што седат дома, а плата зимаат. Е па неможе така.
И нормално дека ќе ги гледаме со презир и дека се неспособни. Неможе да не бидам револтирана коа некој на шалтер, или некој доктор ме глеа бледо, и везе нема шо му зборам. Е па кажи ми како да не бидеме револтирани?
Дали сакаш да кажеш дека албанците не учат и не се кваливикувани??
Дали знаеш дека само овие години 10 пати се вработени повеќе македонци отколку албанци,
остави ги провладините медиуми кои цело време ги бомбардира македонците со информации: моравме да вработуваме по рамковниот и цело време на вести го гледаме тоа,,, а на друга јас лично не сум видел на телевизија дека се вработени македонци во администрацијата, навистина ли нема вработен македонец во администрација последните 10 год???????????
.

Веќе се разбравме колку лица се вработени последните 4 години во државните институции :

27.000 македонци
11.000 албанци

И јас се изненадив на ова , од кај толку многу вработени македонци , кога се знае дека медиумите не бомбардираат со вести дека се вработуваат само албанци.

Значи еден мит од многуте митови замина историја.

Сега е време да го пратиме во историја и вториот мит :

Албанците не се образовани , а македонците сите што работат во државните институции се магистри и доктори на науки.

Дали ?

Вработени во јавна администрација , по степен на образование:

1.127 лица - основно образование

1.371 - средно (3 год.)

21.539 - средно

16.534 - високо образование.

=

Ако се знае дека албанците во јавна администрација се застапени со 17%.
Тогаш од вкупно 43.000 вработени лица во овој сектор , албанци се 7.300 вработени.

Да речеме дека сите 7.300 албанци се со основно и средно (нема шанси , пошто сите што ги знам јас се со високо образование).

Добро бе создавачи на митови , ЧИВИ СЕ другите 17.000 со средно образование . А?

Марсовци да не се? Како е можно нај образованата нација да вработува 17.000 лица со средно ?

Дај решете ми ја оваа дилема , верувам нема да ви биде тешко , пошто сите сте доктори на наука.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Другар, јас студирам на УКИМ, и јас знам колку учите, знам моите колеги македонци пијат цела ноќ, и утре на испит како зомби влегуваат и ги полагаат испитите,, отсуствуваат од предавања, препишуваат на испити, Но има и што учат.....
И јас, да не студирав на КИМ, ќе мислев дека сте компетентни, ама сега..............
УКиМ е уште за мене репер како треба да биде, ама за жал професорите што заминуваат во пензија тешко дека ќе бидат заменливи....
Хммм кај мене на факс па ова старцине се најкатастрофа.Е сега можеби затоа што мене ми се погодија можеби да предаваат доста добро овие помладите....
Зависи тоа од факс до факс и кои професори ќе ти се погодат......
Иначе УКИМ со Тетовски нема споредба....т.е КиМ каков и да е далеку подобар од било кои други во земјава.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Ти моеш и на Харвард да студираш, ама да споредуваш писменост, образование помеѓу Македонци и Албанци тоа значи дека не си при здрав разум.
И, ден денес Македонците се уште убедливо подобри студенти и средношколци од Албанците, а разликата на образование помеѓу Македонки и Албанки е смешно да се споредува.Патем, еден куп ги има Албанки што уште не ги пуштаат во школо да одат и за тоа им се криви каурите знаеш.Еден куп Македонци околу мене што живеат се на студии во Западна Европа, а последно отиде мој комшија да студира на Бостон универзитетот.Читај БОСТОН!Еден од најдобрите универзитети во Америка со целосна стипендија.
Уште средните школи каде што учат Македонци покажуваат убедливо најдбори резултати во се..Тоа што на Албанци им пишуиваат 5, а незнаат ни за 2 тоа е друга работа.Сите што ги знам Македонци околу мене што студираат учат и тоа многу.

Сите странци што доаѓаат во Макаедонија се дружат и мешаат со Македонци , а не со вас.Вие можете да ги прелажете со некоја пропагандна програма на западни телевизии платена со продажба на дрога и органи, ама обичен странец којшто е во Македонија 4 дена неможете да го прелажете кој е дивјак , а кој не.

Подобро Македонците да пијат отколку да продаваат дрога, оружје , органи, да убиваат деца на Велигден.Денес не постои збор МАКЕДОНСКА МАФИЈА, ама затоа на обичен западњак коса му се ежи од збор АЛБАНСКА МАФИЈА.Тој збор не го измислија каурите.Прошетај низ Европа и види кој се бави со најпрљави, најгнасни работи во општеството, па тогаш дојди и збори.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Јас сум уверен дека сите овие подбуцнувања по етничка линија едноставно се резултат на лошата економија. Или луѓево без работа седат дома и мислат дека некој од спротивната страна им е крив за лошиот живот или можда ова и намерно се прави од власта за да се тргне вниманието од катастрофално лошата економска ситуција во државава... Можно и двете по малку...

Ако економијата е подобра, верувам дека национализмот ќе се задуши како предоминантна идеологија. Најголем доказ е Швајцарија. Швајцарци всушност и не постојат, се се тоа Италијанци, Германци и Французи, си зборат секој на својот јазик, ама никој не бара ништо повеќе од другата страна. Се тоа е резултат на одличната економија. Работат, земаат солидна плата, имаат пристоен живот... Ако е така и овдека, 95 % од луѓето ќе ги боли таквото за некој си екстремни националистички идеи.

Ако било кој во Македонија мисли дека ќе добие нешто повеќе со уште една војна гадно се лаже.

Сите ќе изгубиме...

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Јас сум уверен дека сите овие подбуцнувања по етничка линија едноставно се резултат на лошата економија. Или луѓево без работа седат дома и мислат дека некој од спротивната страна им е крив за лошиот живот или можда ова и намерно се прави од власта за да се тргне вниманието од катастрофално лошата економска ситуција во државава... Можно и двете по малку...

Ако економијата е подобра, верувам дека национализмот ќе се задуши како предоминантна идеологија. Најголем доказ е Швајцарија. Швајцарци всушност и не постојат, се се тоа Италијанци, Германци и Французи, си зборат секој на својот јазик, ама никој не бара ништо повеќе од другата страна. Се тоа е резултат на одличната економија. Работат, земаат солидна плата, имаат пристоен живот... Ако е така и овдека, 95 % од луѓето ќе ги боли таквото за некој си екстремни националистички идеи.

Ако било кој во Македонија мисли дека ќе добие нешто повеќе со уште една војна гадно се лаже.

Сите ќе изгубиме...
Во Швајцарија брат минарињата се забранети... 'nough said.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Да го скришиме и другиот мит за ОБРАЗОВАНОСТА НА АЛБАНЦИТЕ.
Во периодот 2001-2002 80% од Македонците завршувале средно образование, а Албанците учествувале само со бедни 15%.Средношколците Македонци коишто завршиле средно образование 89% од нив го продолжиле високото образование, а Албанците само 5%.Можам и табели да ви покажам, па видите сами.
Од каде после рамковниот ТОЛКУ ОБРАЗОВАНИ АЛБАНЦИ ИЗЛЕГОА?Или со купени и фалс дипломи од Тетовски универзитет.Пред некоја година на Тетовски универзитет имало запишани преку 400 студенти со НЕКОМПЛЕТНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ .

Да парафразирам.Најдобри училшта со најдобри резултати на матура :
1.Корчагин(Македонци)
2.Јосип Броз Тито-Битола(Македонци)
3.Орце Николов -Скопје(Македонци)
4.Мирче Ацев-Прилеп(Македонци)
5.Климент Охридски-Охрид(Македонци)
На 8 место беше гимназијата од Куманово(Македонци), а пред неа беа уште две школи Македонци дали од Неготино или не не сеќавам баш.
Ние и понатаму ќе си пиеме нели и мамурни ќе си доаѓаме на испити и во школо.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Јас сум одел мамурен/ненаспан/надуван на испит и сум положувал.
Од сите пати што сум паднал, секогаш сум бил трезен. Ако студираш сигурно ќе се согласиш дека колку и да не си трезен, а си дошол на испит значи дека си учел и дека шансите да паднеш се минимални.
Ако немаш книга фатено џабе што си трезен.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.570
Поени од реакции
5.147
Ти моеш и на Харвард да студираш, ама да споредуваш писменост, образование помеѓу Македонци и Албанци тоа значи дека не си при здрав разум.
И, ден денес Македонците се уште убедливо подобри студенти и средношколци од Албанците, а разликата на образование помеѓу Македонки и Албанки е смешно да се споредува.Патем, еден куп ги има Албанки што уште не ги пуштаат во школо да одат и за тоа им се криви каурите знаеш.Еден куп Македонци околу мене што живеат се на студии во Западна Европа, а последно отиде мој комшија да студира на Бостон универзитетот.Читај БОСТОН!Еден од најдобрите универзитети во Америка со целосна стипендија.
Уште средните школи каде што учат Македонци покажуваат убедливо најдбори резултати во се..Тоа што на Албанци им пишуиваат 5, а незнаат ни за 2 тоа е друга работа.Сите што ги знам Македонци околу мене што студираат учат и тоа многу.

Сите странци што доаѓаат во Макаедонија се дружат и мешаат со Македонци , а не со вас.Вие можете да ги прелажете со некоја пропагандна програма на западни телевизии платена со продажба на дрога и органи, ама обичен странец којшто е во Македонија 4 дена неможете да го прелажете кој е дивјак , а кој не.

Подобро Македонците да пијат отколку да продаваат дрога, оружје , органи, да убиваат деца на Велигден.Денес не постои збор МАКЕДОНСКА МАФИЈА, ама затоа на обичен западњак коса му се ежи од збор АЛБАНСКА МАФИЈА.Тој збор не го измислија каурите.Прошетај низ Европа и види кој се бави со најпрљави, најгнасни работи во општеството, па тогаш дојди и збори.
другар, треба да разјасниме што дискутираме, ако велиш дека УКИМ е најдобар униоверзитет во Македонија и пошироко, се согласувам, да се разбереме.....
Јас студирам таму и ми се допаѓа, не е како порано, ми раскажаа постари колеги што поминале....
Извини ама не ја видов таа супериорност на македонските студенти како што ти велиш, и верувај ми барем мене не ми е тешко да го признаам тоа, имаше добри студенти кои заминаа на постдипломски надвор ама не беа супериорни како што велиш ти......
Вистина е дека моментално сте пообразовани од нас, тао е факт, но тоа се должи на подолга традиција на школување, сигурен сум дека македонците имаа и дедовци со факултети а татковци да не зборуваме....
А кај албанците ректи се случаевите кој има татко со високо образование....
Но на добар пат сме, јас лично ретко знам некој кој не запишал факултет...
и кај факултетите каде се учи на мак. бројот на албанците е на пораст.....
ама ајде каква дрога какви органи, што беше таа што беше фатена со пола тон кокаин.......
Како може да кажеш за мене дивјак кога не ме знаеш, што си ти? Господ ?
Денес не постои македонска мафија затоа што сте слепи и не можете да ги видете, за среќа кај вас мафијата е легализирана, а ти гласаш за нив........и после албанецот е крив за сиромаштијата.....
--- надополнето: 18 август 2012 во 21:56 ---

другар, треба да разјасниме што дискутираме, ако велиш дека УКИМ е најдобар униоверзитет во Македонија и пошироко, се согласувам, да се разбереме.....
Јас студирам таму и ми се допаѓа, не е како порано, ми раскажаа постари колеги што поминале....
Извини ама не ја видов таа супериорност на македонските студенти како што ти велиш, и верувај ми барем мене не ми е тешко да го признаам тоа, имаше добри студенти кои заминаа на постдипломски надвор ама не беа супериорни како што велиш ти......
Вистина е дека моментално сте пообразовани од нас, тао е факт, но тоа се должи на подолга традиција на школување, сигурен сум дека македонците имаа и дедовци со факултети а татковци да не зборуваме....
А кај албанците ректи се случаевите кој има татко со високо образование....
Но на добар пат сме, јас лично ретко знам некој кој не запишал факултет...
и кај факултетите каде се учи на мак. бројот на албанците е на пораст.....
ама ајде каква дрога какви органи, што беше таа што беше фатена со пола тон кокаин.......
Како може да кажеш за мене дивјак кога не ме знаеш, што си ти? Господ ?
Денес не постои македонска мафија затоа што сте слепи и не можете да ги видете, за среќа кај вас мафијата е легализирана, а ти гласаш за нив........и после албанецот е крив за сиромаштијата.....

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Најголем доказ е Швајцарија. Швајцарци всушност и не постојат
Со почетокот на втората реченица, покажа зошто Швајцарија не може да ни биде пример. Овде, сеуште постојат Македонци.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom