Банкарските провизии ги налутија граѓаните. Данок на шалтер - 10 ден.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Леле и за ова ли!?
Малку им беше што ги качија провизиите за уплаќање, сега и за вадење пари, па дури и за сметката да поседуваш ќе ги качат. Ништо, од сега парите под душек ќе ги чуваме. :icon_lol:
наново се качени провизиите, Стопанска банка предничи- им земала по 70 денари провизија при уплата од 290,00 денари
ЗАМИСЛЕТЕ:eek:
Кој трошок го има банката па да им наплаќа вака на народот?!

Имате ли некакво сознание околу тоа-?
--- надополнето: 18 август 2012 во 07:39 ---
ако е ова вистина- а не се сомневам- тогаш е ктрајно безобразно да вака го соголуваат граѓанинот
го оголеа до коска

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
наново се качени провизиите, Стопанска банка предничи- им земала по 70 денари провизија при уплата од 290,00 денари
ЗАМИСЛЕТЕ:eek:
Кој трошок го има банката па да им наплаќа вака на народот?!

Имате ли некакво сознание околу тоа-?
--- надополнето: 18 август 2012 во 07:39 ---
ако е ова вистина- а не се сомневам- тогаш е ктрајно безобразно да вака го соголуваат граѓанинот
го оголеа до коска
Го имаат истиот трошок како и досега. Банкарскиот сектор нема инпути како струја и гориво, за да покачува „производ“ како провизија за наплата. Тотален грабеж пиши таму у записникот :)

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Го имаат истиот трошок како и досега. Банкарскиот сектор нема инпути како струја и гориво, за да покачува „производ“ како провизија за наплата. Тотален грабеж пиши таму у записникот :)
вчера ми кажува еден комшија (доста повозрасен- да не речам дедо, иако има 70-80 г) дека пошол во Стопанска да уплати 290 денари и му ЗЕЛЕ 70 денари провизија- патем сакал и некои сметки да плати- но се изнервирал и не ги платил- вели зар за скоја сметка тие ќе ми земаат по 70 денари- лопови низаедни.....и следеше едно петминутно погрдно наградување на банките.....
плус човекот со такси пошол од дома по водњанска - за да стаса до банката, значи не завршил работа- не ги платил сметките и повторно со такси се вратил дома-
беспотребен трошок си направил

стварно грабеж - пишал ја ил не пишал во записник:) - тоа е стварноста

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
јебе луд збуњеног е работава

Закон за правата на потрошувачите има само за потрошувачки кредити
Македонија до пред шест месеци немаше закон што ги штитеше правата на граѓаните при земање потрошувачки кредити, во смисла на транспарентност за сите услови при кредитирањето. Овој европски закон државата успеа да го препише од хрватскиот модел и законот стапи на сила во октомври лани. Најавуван како закон што ќе ги спаси граѓаните, смислата до денеска не е исполнета, тврдат банкарските работници. Шест месеци подоцна граѓаните сеуште имаат проблем –дел од провизиите и трошоците за кредитите, банкарските службеници сепак немаат обврска да ги соопштат. Со законот се воведе единствен формулар што секој кредитен службеник мора да му го понуди на клиентот, а каде се содржани сите трошоци на кредитирањето, покрај каматата. Во тој формулар, клиентите добиваат информација дека мора да платат провизија за обработка на барањето за кредит, провизија за одобрување на кредитот, провизија за администрираење на кредитот, но и други трошоци што се поврзани со одобрувањето на кредитот.
Сепак во договорот клиентот никако не добива информација дека ќе има трошоци за неисполнување на обврските од договорот, трошоци за осигурување, нотарските услуги и други трошоци од кои не е условено одобрувањето на кредитот. Друг проблем во регулативата според банкарските експерти е тоа што формуларот го издаваат во текот на кредитната постапка или пред реализација со што смислата се губи.:pos::гомце:
Што ќе му е на клиентот формулар со информациите кога кредитот веќе е во постапка. Целта на истиот е клиентот да го има пред да донесе одлука каде ќе аплицира за кредит. Банките го даваат само ако клиентот го побара, но сеуште постојат случаи, во моментот на информирање на клиентот наместо формулар, да му се понуди симулација на амортизационен план на кредитор кој содржи само дел од информациите од формуларот или само флаер, потврдува анонимно за ова истражување банкарски службеник.

http://evesti.mk/2012/05/21/tri-pati-citaj-ednas-potpisuvaj-vo-banka/

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Уплати на сметки вршете во помали банки, трансакциони сметки исто така отварајте во овие, дури и за платен промет кој ве спречува!?....Бегајте бре луѓе од големиве банки: НЛБ Стопанска Комерцијална.... арамии!
Гнаси покварени, не им е доволно што работат со твоја-моја-на клиентите пара, што од нас добиваат обртен капитал, за никакви камати кои ги исплаќаат (по видување), капитал кој и тоа како го користат! Не се работи за стотици илјади, туку за милиони Денари Евра како сакате!
Па невидено безобразие и кражба што прават.... на 370 Денари да земат 80! Мислам комплетно лудило!
За радио-дифузна такса кога уплаќаш исто ептен дерат... ми се чини за сметката 190 Денари во СТБ земаат 60-70 Денари, а плус ме тераат да го пополнам сам налогот! Каде бе луѓе да го пополнувам на нозе!? Па кој ќе се заебава со уплатницава, треба да скапам пишувајки! Не ги интересира!.... си отидов во Еуро-стандард банка, ми го пополнива компјутерски налогот и само 40 Денари провизија... си велам СТБ тенкју енд ф... ју! Има и други банки, нека се чившаат овие лопурди од *ГОЛЕМИТЕ* банки! Големи - КСТ! (у ладна)

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Во пошта имаат наредба вработените да пополнуваат уплатници на компјутер, без да се заебаваш ти да пополнуваш за рдт. Така пишуваше.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Во пошта имаат наредба вработените да пополнуваат уплатници на компјутер, без да се заебаваш ти да пополнуваш за рдт. Така пишуваше.
А колку земаат ете конкретно за ртд провизија ако имаш инфо? И тие да не дерат како *големиве*?

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
А колку земаат ете конкретно за ртд провизија ако имаш инфо? И тие да не дерат како *големиве*?
Во Тобако можеш да платиш Македонска Телевизија
Зимаат 12 ден вкупно 202 ден за една сметка
И најдобра опција ти е да не плаќаш секој месец една по една туку повеќе сметки собери за неколку месеци можеш и годишно да платиш
.....и тогаш плаќаш 12 ден и плус 190ден за секој месец

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Да... и јас така правев - 6 сметки плаќав наеднаш, ама слушнав дека со неплатени 3 сметки ќе тужеле, претат со извршители... незнам дали е точно но и самата помисла на вакви срања ме нервира, затоа како ми доаѓаат сметките ги плаќам.
Инаку фала за информацијата - за плаќање РДТ во Тобако ... тоа е сосема прифатлива провизија во однос на банките.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Кај му плаќате РДТ па и провизија плус :icon_lol:.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.285
Поени од реакции
563
Да... и јас така правев - 6 сметки плаќав наеднаш, ама слушнав дека со неплатени 3 сметки ќе тужеле, претат со извршители... незнам дали е точно но и самата помисла на вакви срања ме нервира, затоа како ми доаѓаат сметките ги плаќам.
Инаку фала за информацијата - за плаќање РДТ во Тобако ... тоа е сосема прифатлива провизија во однос на банките.
па можеш да платис и унапред неколку месеци ...

Kajgana Shop

На врв Bottom