СРАМНО: Офицери на АРМ се поклонија на споменикот на УЧК

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Најголемиот проблем е што ние мислиме дека сме поинакви уште полошо "подобри" или во суштина "супериорни", Ние Македонците сме можеби најголемите расисти во регионов ( тука негде со Грците ) али што само сме јаки на зборови.
--- надополнето: 13 август 2012 во 21:12 ---

Што не ти е јасно?
Sto ja sporeduvas germanija i pruscite i bavarcite nie imavne agresija od strana od druga teritorija 70% bea inflitrirani od kosovo zatoa ne treskaj nesto bez vrska

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Sto ja sporeduvas germanija i pruscite i bavarcite nie imavne agresija od strana od druga teritorija 70% bea inflitrirani od kosovo zatoa ne treskaj nesto bez vrska
Тие инфилтрираните од Косово и ден денес живеат тука.Плус тие не би можеле така лесно да се движат без подршка од локалното население која многу очигледно ја имаа.

Значи во еден момент две групи кои денеска живеат на оваа територија биле во воен конфликт тоа се класифицира како граѓанска војна.

А таквите војни оставаат белег во огромни временски периоди посебно ако и двете страни им градат обележја.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Значи и двајцата сте делумно во право =).

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Кај се миротворците?Уште верувате во некаков (со)живот?

А овие поклоненициве...крвта од мозоците да им ја пијат чавки!

PS:Кај се Mjolnir, Bitushanec...earth calling?Anyone?

80 загинати поради вакви поклоненици и слични на нив од 1999 до 2002 година...

09.04.1999, Горно Блаце
Благојче Крстаноски (26), Охрид, ПСО, загинат на самата граница од снајперски оган од Косовска страна

11.01.2000, Арачиново,
Ацо Ангеловски (26), Скопје
Ерол Готак (27), Скопје
Кирил Петрушевски (23), Скопје...сите полицајци од СВР Скопје, убиени во заседа

22.01.2001, Теарце
Момир Стојановски (31), Крива Паланка, ПС Теарце, минофрлачки напад - еден од учесниците во нападот го гледавме во денешното видео...

04.03.2001, Рамно, Танушевци
Кирчо Димитров (33), Виница, капетан во ВП на АРМ
Дејан Јакимовски (25), Куманово, водник во АРМ, двајцата загинати од нагазна мина

04.03.2001, караула Танушевци
Тодор Стојановски (23), Драчево/Скопје, АРМ, загинат од снајперски оган

08.03.2001, Брест
Горан Стојановски (28), Крива Паланка, ЕСЗ, нагазна мина

17.03.2001, Попова Шапка
Драганчо Илиевски (31), Скопје, постар водник во АРМ, напад на хеликоптер на АРМ

20.03.2001, Скопје
Дејан Богданов (20), Велес, воен обврзник во АРМ, несреќен случај

21.03.2001, Чаир
Јане Јакимовски (35), Крива Паланка, СВР К.П., пукан во грб
28.03.2001, Рамно, Танушевци
Љупчо Мирчовски (36), с.Русиново/Берово, капетан во АРМ, нагазна мина

26.03.2001, Караула Чашка
Игор Николовски (27), Скопје, резервист во АРМ, несреќен случај

23.04.2001, Алашевце
Дејан Денковски (25), Куманово, АРМ, несреќен случај

28.04.2001, Вејце
Марјан Божиновски (26)
Кире Костадиновски (24)
Бошко Најдовски (25)
Илче Стојановски (24) сите од Битола, ПЕП, заседа
Роберт Петковски (26), с.Бунарџик/Скопје, постар водник, ПСО
Бобан Трајковски (28), Куманово, водник, ПСО
Миле Јаневски (29), Македонска Каменица, водник, ПСО
Игор Костески (25), Кисела Вода/Скопје, водник, ПСО

03.05.2001, Ваксинце
Димитар Двојаковски (29), Нова Горица/Словенија, 1МПБ, АРМ
Влатко Петров (23), Штип, 1МПБ, АРМ

31.05.2001, Билјак, Блаце
Зоран Бубески (32), Берово, капетан во АРМ

05.06.2001, пат Гајре - Шипковица
Благојче Сиљанов (32), Битола,
Влатко Миленковски (28), Битола,
Пеце Матичевски (22), с.Новаци/Битола, сите тројца резервисти во АРМ загинати во заседа слична на Вејце

06.06.2001, Лавце
Никола Китанов (19), с.Сарај/Струмица, приправник во АРМ
Исак Руфати (42), с.Одри/Тетово, постар водник во АРМ, загинати од минофрлачки оган

10.06.2001, Слупчане
Синиша Стоилов (35), Скопје, СВР Скопје, снајпер

23.06.2001, Арачиново
Атанас Јанев (25), Струмица, ЕСЗ,
Никола Пехчевски (25), Берово, ЕСЗ
Александар Стојчев (30), Скопје, ПС Аеродром; сите тројца загинати од снајперски оган

25.06.2001, Попова Шапка
Коста Волкановски (40), Неготино, ПЕП, минофрлачки напад

28.06.2001, Арачиново
Оливер Китановски (21), Велес, ЕСЗ, повреда од шрапнели

01.07.2001, Тетовско Кале
Блажо Толев (20), Кавадарци, приправник во АРМ, снајпер

03.07.2001, караула Кодра Фура
Фејзо Џеладиновски (20), с.Елово/Скопје, приправник во АРМ, минофрлачки оган

23.07.2001, караула Рибница
Миле Гиноски (42), Кичево, резервист во АРМ, загинат во заседа од единица водена од поранешниот ни заменик министер за одбрана и дезертер од АРМ

23.07.2001, Лешок
Ѓоко Лазаревски (30), с.Лешок, полициски резервист, снајпер

31.07.2001, Брвеница
Цоки Стојановски (28), Тетово, ПС за БПС Тетово, прострелни рани

01.08.2001, Рашче
Љубомир Акимовски (40), Скопје,
Ќамуран Шаќиров (40), Велес,
Александар Стојановски (27), Скопје, тројцата резервисти, загинати во несреќен случај

08.08.2001, Карпалак
Сашо Китаноски (39), поручник во рез. состав на АРМ
Нане Наумоски (48), капетан во рез.состав на АРМ
Бранко Секулоски (42),
Ердован Шабаноски (20),
Марко Деспотоски (27),
Горан Миноски (29),
Љубе Грујоски (31),
Веби Рушитоски (26),
Дарко Велјаноски (27),
Пеце Секулоски (29), сите од рез. состав на АРМ, загинати во заседа

09.08.2001, Ратае
Душко Синадиновски (41) , Тетово, полициски резервист, прострелни рани

10.08.2001, Љуботенски Бачила
Томе Брдаревски (33), Скопје
Бранко Јанев (36), Скопје
Маријанчо Бошковски (28), с.Волково/Скопје
Раде Јанковски (32), с.Волково/Скопје
Гоце Чанкуловски (39), с.Љубанци/Скопје
Томислав Настевски (27), Ѓорче Петров/Скопје
Ивица Златевски (24), Скопје
Томе Димовски (37), Скопје, загинати по активирање на нагазни мини

16.08.2001, Тетово
Сашо Соколов (27), Скопје, СВР Скопје, снајпер

27.10.2001, Скопје
Александар Серафимов (21), Свети Николе, ЕСЗ, починат како последица на голем број шрапнели здобиени во Матејче во Мај 2001

11.11.2001, Требош
Драго Маневски (35); с.Марино/Скопје,
Оливер Петрушевски (23), Куманово,
Бобан Трпков (33), Драчево/Скопје, сите 3 припадници на Лавовите убиени во заседа при обезбедување на патот до наводната гробница за исчезнатите Македонци

02.09.2001, автопат Тетово - Скопје
Трајче Стојкоски (21), Тетово, СВР Тетово, прострелни рани

12.09.2001, Боговиње
Фикри Елмази (35), Тетово, СВР Тетово, убиен поради униформата во која работел

26.08.2002, Гостивар
Даил Јанкоски (46), Гостивар, полициски резервист,
Александар Николиќ (39), Гостивар, полициски резервист, двајцата загинати во напад од кола во движење во населбата Циглана во Гостивар, убијците се уште на слобода, а познати во околината

06.04.2002, Скопје Север
Петре Кадроски (33), Скопје, СВР Скопје

Чедо Додевски, Куманово
Коце Крстев, Радовиш
Сашко Манасков, Велес
Србољуб Спасовски, Куманово
Душко Гоцевски, Скопје
Воислав Милошевски, Гостивар, сите загинати во несреќни случаи

Зошто загинаа овие луѓе?

.

B

Black Guard

Гостин
Nie sme inertni se zaradi narodot koj ne zastana na nasa strana , a odi prasaj od drugata strana kaj niv kaj uck dali nekoja politicka nivna partija e protiv nivnite barannja isto i nivnite luge se pozadi niv ...sto sakas poveke i tuka jas nebaram i nezboram za nikakvi prava na branitelite nego se raboti tocno za ova sto se slucuva sevkupno so situacijata vo drzavata kako se tretiraat teroristite od uck od strana na drzavata

Епа тоа сакам да ти кажам пријателе вистинските патриоти се ДУИ бидејќи они ги бранеа интересите на нивното гласачко тело,они не ги продадоа нивните за фотелја-туку што ветија Исполнија а за политичка партија тоа е за почит.

Ајде бре не драпајте...
Како македонец, не ми одговара тоа. Но ако размислуваме од друга страна, праведно или не, со мучки или без, албанците мудро се изборија за тоа, и овие починати луге се херои за албанците. Првиот чекор на походот го направија успешно. Полека, но сигурно чекорат кон патот до нивната замисла за голема албанија.

Но ние како македонци, секогаш касно си ги гледаме грешките, па се додека ги повторуваме, ке си се карами сами меѓусебно и ке се продаваме за пари.

Тоа е тоа, на еден војвода, четри кодоши.
За што се изборија даај жити се абе секојпат кога вмбло е на власт државава е пред пропаст...чудно.

Па стави прст на глава Телекомот 700 милиони ОКТА,Пеизнавањето на тајван(ова е важно бидејќи меѓународни сили ја гарантираа нашата безбедност и границата со косово) но после признавањето на Тајван Кина стави вето на таа мисија и се створи безбедносен вакуум очигледно знаеа нашиве и тој бугар премиер како инаку 5-6000 души ќе транспортираат оружје,муниција,храна медицина а ма неее компири садеа и нас никој не не тераше да ги пуштиме од арачиново ниту на Килибарна лисица или неопходна жетва,НИЕ го инволовиравме НАТО бидејќи така ќе се продолжеше конфликтот што им одговараше на абдалите ова

Денеска делегација на Штабот на АРМ од пет офицери, министерот за одбрана Фатмир Бесими, министерот за правда Блерим Беџети, вицепремиерот Муса Џафери и заменик министерот за внатрешни работи Џелал Бајрами, во Слупчане, положија венци и цвеќе и се поклонија на споменикот на жртвите од конфликтот во 2001-та, припадници на УЧК.

Ова е прв пат, по 11 години од воениот конфликт и потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, институционално да се оддаде почит на припадниците на УЧК.

Слупчане, рече вицепремиерот Муса џафери, е симболично избрано, бидејќи се оддава почит на мачениците, на оние кои ја дадоа крвта за постигнување на мирот.
Како што објави ТВ Алсат, во делегацијата немало ниту еден претставник од коалициската ВМРО-ДПМНЕ и ниту еден од ДУИ, не го објаснил овој удар од ВМРО-ДПМНЕ.

Мислам на видеото,се оддава почит на војник на тој начин НЕ НА ТЕРОРИСТ а по методите кои ги употребуваа согласно меѓународно и домашно право се терористи ама амнестирани поради фотелја,за споредба американците имаат сликички од бин ладен на ѕидот и гаѓаат пикадо а некои мочаат врз командантите(да да на шолјата има нацртано фаца од локален командант на талибан),ова поклонување и поздрав е СРАМ не за АРМ ова е СРАМ за секој војник на целава Планета

Ново

Ставрогин напиша:
It won't help.

Веќе напишав еднаш, еве уште еднаш. Не не бива. Толку е едноставно. Не заслужуваме држава. Фрламе (се разбира вербално) со дрва и камења по политичарите, но тие се слика и прилика на овој народ. Секој кој се дофатил до била каква политичка моќ во оваа држава се однесува како клон на претходниот. Статистички е неверојатно, доколку овој народ имаше било каков квалитет, да не изнедри ниту еден политичар со доблест и визија. Ние сме генетски отпад, помирете се со тоа...

Најдобро е да не нема, и така и ќе биде.​
Па и не си далеку од вистината да бидеме реални.​

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Тие инфилтрираните од Косово и ден денес живеат тука.Плус тие не би можеле така лесно да се движат без подршка од локалното население која многу очигледно ја имаа.
sakas da kazesdeka treba da se zaboravi i da ja sporedis vojnata od 2001 god kako graganska toa li tie celta i neznam zasto stavi primeri so pruscite i so amerite koga ovdeka e sosema razlicna situacijata se dodeka ne svatat nekoi deka imavne nie agresija od druga drzava normalno so podrzka na lokalnoto naselenie e ajde togas da bideme civilizirani nie i da nebideme rasisti da im prepustime se na niv kako i sto e za zal pa da vidime do kade ke stigne drzavata , e moj mil prijatele mozebi takvite kako tebe ziveat podobro so toa razmisluvanje ama se prazni u dusata nemaat honor i gordost ...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Видеово е болно за гледање, Македонска воена униформа се поклонува на УЧК. За да излезат и да се поклонат некој треба да им даде амин. За што загинаа нашите војници во 2001? Кој знае сега како им е на семејствата....

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
sakas da kazesdeka treba da se zaboravi i da ja sporedis vojnata od 2001 god kako graganska toa li tie celta i neznam zasto stavi primeri so pruscite i so amerite koga ovdeka e sosema razlicna situacijata se dodeka ne svatat nekoi deka imavne nie agresija od druga drzava normalno so podrzka na lokalnoto naselenie e ajde togas da bideme civilizirani nie i da nebideme rasisti da im prepustime se na niv kako i sto e za zal pa da vidime do kade ke stigne drzavata , e moj mil prijatele mozebi takvite kako tebe ziveat podobro so toa razmisluvanje ama se prazni u dusata nemaat honor i gordost ...
Ти знаеш ли воопшто нешто за туѓа историја. Во Јужниот дел на САД едниот од главните генерали на северот Шерман го сметаат за најобичен кољач а Линколн диктатор и тоа после 150 ГОДИНИ и комплетно фалсификување на историските книги.

Имаме 3 опции.

1.Или ќе станеме држава со Дански стандард а кога секој е во најмала рака може да се каже богат не мисли многу на глупости како војни и такви работи. (ова не е можно и под најдобри услови за барем една две декади )

2.Или ќе најдеме некоја заедничка работа/цел и ќе се работи заедно да се отствари ( јас гледам само една али сепак за таа го немаме менталитетот ни на едните ни другите во моментот )

3.Почнете да се вооружувате и разгледајте ја историјата на Либан/Ирак

Ово сега што го имаме ќе пропадне брзо му давам 5 години највеќе,а тоа е купување на социјален мир со државен буџет.

Иако воопшто не ми се допаѓа 3тата опција најверојатно таа ќе си се одбере сама зошто никој не сака ни да размисли да се работи на првата и втората.

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
вааа , ајде и ние Македонскиот народ да се спуштиме во Егеј и да се качиме кај Пирински планини , и едно два месеца дебатирање ќе склучиме договори како што е рамковниот договор и да си уживаме на Пирин и Егеј ...
П.С и на Бинго му е срам , вели Срам ми е , бранител сум

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Е ова стварно не верував дека ќе го видам.....

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Големината на еден воин (борец) е во тоа да го почитува непријателот.
тд искрено не сум потресен многу од сценава која се гледа дека е монтирана со цел да се даде пример за соживот или што и да е.
Освен тоа што очекувате кога министерот за одбрана е член на партијата која е политички преставник на истите тие за кој е споменикот.
А за тоа кој зошто умрел требаше претходно да се објасни ама како поминува времето тоа никогаш нема да се дознае ...
што да кажам друго освен дека историјата ја пишуваат победниците а во овој конфликт тоа не беше АРМ.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Ти знаеш ли воопшто нешто за туѓа историја. Во Јужниот дел на САД едниот од главните генерали на северот Шерман го сметаат за најобичен кољач а Линколн диктатор и тоа после 150 ГОДИНИ и комплетно фалсификување на историските книги.

Имаме 3 опции.

1.Или ќе станеме држава со Дански стандард а кога секој е во најмала рака може да се каже богат не мисли многу на глупости како војни и такви работи. (ова не е можно и под најдобри услови за барем една две декади )

2.Или ќе најдеме некоја заедничка работа/цел и ќе се работи заедно да се отствари ( јас гледам само една али сепак за таа го немаме менталитетот ни на едните ни другите во моментот )

3.Почнете да се вооружувате и разгледајте ја историјата на Либан/Ирак

Ово сега што го имаме ќе пропадне брзо му давам 5 години највеќе,а тоа е купување на социјален мир со државен буџет.

Иако не ми се допаѓа 3тата опција воопшто најверојатно таа ќе си се одбере сама зошто никој не сака ни да размисли да се работи на првата и втората.
ova da im go kazes na tie deneska so se poklonija a istorijata od zapadot ostavija na strana i te molam ne mi sporeduvaj graganski vojni zasto tuka nemaase vojna megu Bitola i Skopje nego ustednas ke kazam imase AGRESIJA

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
ova da im go kazes na tie deneska so se poklonija a istorijata od zapadot ostavija na strana i te molam ne mi sporeduvaj graganski vojni zasto tuka nemaase vojna megu Bitola i Skopje nego ustednas ke kazam imase AGRESIJA
И како што ти реков и Северот и Југот во Америка ја сметаат другата страна за АГРЕСОРСКА:

Тие луѓе што се бореле во 2001 живеат ДЕНЕС ТУКА тоа е граѓанска војна.Можеби не се тепале Скопје и Битола али се бореа Скопје и Тетово.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom