75% од граѓаните не биле на одмор во 2011

• Креатор на темата Креатор на темата Dardan-ia
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.481
Поени од реакции
5.948
Државниот завод за статистика спровела анкета на 738 домаќинства , 2547 членови на домаќинствата.

Анкетата е спроведена во првите 3 месеца од 2012та , а прашањата се однесувале за 2011та.

На прашањето дали биле на годишен одмор : 74,47% рекле дека не биле на годишен одмор.

По возрасни групи :

граѓаните на возраст до 14 години : 63,56% не биле на годишен одмор.

15-24 : 69,13% не биле

25-34 : 64,54%

35-49 : 73,18%

над 50 годишни : 89,13% од нив не биле на одмор.

=

Додека од тие што биле на одмор (25,53%) :

- на одмор биле во странство : 53,78%
- во Македонија : 42,37%
- и во странство и во Македонија : 3,85%

Сега да не се мачам да ги запишам тие стандардните групи на луѓе , знаете и вие , на пример 91,6% од земјоделците не биле на годишен одмор , и останати кои работат во индустријата.
“Само“ 38,6% од стручњаците и научниците не биле на одмор , а тие кои биле , 70% биле во странство , а речиси 10% биле и на одмор и во Македонија и во странство.

Тие кои живеат во населени места до 2000 жители , 80% од нив не биле на одмор.

==

Сега ако ве прашам вас , сигурно 75% сте биле на годишен одмор во 2011та , но на форум немаме земјоделци. Затоа ич не ве прашувам.
Ај се надевам дека нема да се зголеми само бројот на странски туристи кои ја посетуваат Македонија , туку и на нашите граѓани кои ќе је посетат Македонија но и странството.

Ако Охрид,Дојран или Преспа не го рачунаат за одмор тогаш ок.

Нема врска ова, сите што јас ги знам биле и лани и оваа година на одмор. Со таа разлика што лани некако повеќе моите познаници одеа во странство (Бугарија, грција) сега сите тие, и јас биле и или ќе одат во Охрид.

Сиромаштија има, ама колку за скромен одмор вадат луѓето.

Жива вистина- голем број граѓани од МК у живот не излегле подалеку од своето место на живеење- не пак на море, странство, одмор..... причини разни

:pos: а има и некои веројатно ко овој:
Pre nekoliko dana jedan mladi kolega napisao je rečenicu, koja je doslovce glasila: "Cecin avion sleteo je na aerodrom u Budvi sa zakašnjenjem od jedan sat". Pitam ga kad je to Svetlana Ražnatović kupila avion, pa on bržebolje popravi tekst i doda ime crnogorske aviokompanije. Pitam ga šta još ne valja u toj rečenici, on ne razume, gleda, ćuti, pa mu ja rekoh da Budva još nema aerodrom.
Na to je usledio njegov tih, pomalo setan komentar:
- Znate, ja nikad nisam bio na moru.

Жалосно и за таквите- кои поради немање средства неможат да си приуштат одмор- а такви во блиска иднина ќе има се’ повеќе

Нема врска ова, сите што јас ги знам биле и лани и оваа година на одмор. Со таа разлика што лани некако повеќе моите познаници одеа во странство (Бугарија, грција) сега сите тие, и јас биле и или ќе одат во Охрид.

Сиромаштија има, ама колку за скромен одмор вадат луѓето.
Отвори малце очи и освести се. Народот живее во страшна сиромаштија.
Можеби ти се дружиш со луѓе кои може да си дозволат одмор (или можеби земале кредит за да одат на одмор, што исто така многу често се случува), но огромен број од луѓето не може да си дозволат сметката за струја да си ја платат, не да одат на одмори.

Прво,
двете први групи и немаат годишен одмор,99 % од нив имаат распуст
Второ....и последно
сите останати сигурно си го искористиле годишниот одмор и 100 % биле на годишен одмор!
.
.
друго е прашањето дали биле на летовање или зимовање во некое туристичко место;)

175% анкетава е лажна. На Гевгелиска граница се чека ред по 5 часа. На кого солат памет овие. :facepalm:

Прво,
двете први групи и немаат годишен одмор,99 % од нив имаат распуст
Второ....и последно
сите останати сигурно си го искористиле годишниот одмор и 100 % биле на годишен одмор!
.
.
друго е прашањето дали биле на летовање или зимовање во некое туристичко место;)
Зависи кој како е ситуиран и во каква околина живее, во тоа ќе верува.

Инаку за гужвите на грчка граница па и не е малку народ во апсолутни бројки. 25.5% се 510000 граѓани, 57% од нив излегле од Македонија, тоа се 291000 или 72.5 илјади семејства (под услов да оди цело 4 члено семејство, а одат и помалку). А има и многу од Србија.
Кон купчето податоци - Најголем број годишноодморци биле со воени занимања, стручњаци и научници, техничари, услужни дејности и продажба и (недржавни) службеници.
Мажите повеќе оделе на одмор од жените, 12% од одморците биле на бања, 12% на село ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom