Скутерчиња: Се за и околу нив

Член од
26 јули 2012
Мислења
8
Поени од реакции
0
vaka sega smeniv od 6gr. stavivme 5gr, rolni i se osekja deka skuterot polesno trga i sve e nasteluvano kako sto treba ide odlicno no ima nekoja nus pojava...koga kese vozi edno 8 do 9km znaci od rabota koa se vrakjam i koga kese zagree koga ke zastanam vo mesto i dadam naglo gas se gusi neprima edno 2 sekundi i posle ubavo prima..na poleka dodavanje go nema toa samo na naglo dodavanje gas i samo na pocetok posle nema takva rabota...dodeka ne e tolku zagrean go nema toa gusenje ??/ pomos

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
vaka sega smeniv od 6gr. stavivme 5gr, rolni i se osekja deka skuterot polesno trga i sve e nasteluvano kako sto treba ide odlicno no ima nekoja nus pojava...koga kese vozi edno 8 do 9km znaci od rabota koa se vrakjam i koga kese zagree koga ke zastanam vo mesto i dadam naglo gas se gusi neprima edno 2 sekundi i posle ubavo prima..na poleka dodavanje go nema toa samo na naglo dodavanje gas i samo na pocetok posle nema takva rabota...dodeka ne e tolku zagrean go nema toa gusenje ??/ pomos
Карбураторот не ти е најдобро наштелуван

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
518
Поени од реакции
221
Тоа и на мене ми се случува, кога го однесов на мајстор тој ми кажа дека му влегувало повеќе бензин или воздух не ме фаќај за збор и дека затоа се гушел ако го штелувал карбураторот ќе се покачила и потрошувачката.

Член од
19 мај 2012
Мислења
30
Поени од реакции
5
Истиот проблем го имам и јас :S ......

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
грешка си.со полесни роллни има појако забрзување и повеќе оди на нагорнини ама потрошувачката е поголема ,а со потешки ролни забрзувањето е побавно не влечи како со лесни ролни на нагорнини и крајната брзина е иста(можда за 3-4 км се намалува) ама помлку троши за отприлика пола кило.. најдобро е такви како шо биле фабрички да ги оставиш
ииииии... немој вакви муабети те молам... немој да шириш дезинформации... стручно лице, жими џими... ти имаш некое искуство со твоето скутерче јас имам со колу 100 скутерчиња...

и ке ти кажам одма зашто твоеот не идело... зашто имаш електронска блокажа на брзина... ете затоа не ти идело...
--- надополнето: 7 август 2012 во 00:23 ---
штелни го карбураторот на воздух... значи ролните немаат врска со гушењето... можно е поради полесните ролни и малку повисоките обртаи да си го издувал убаво ауспухот т.е. гарежот што се собрал во него и сега имаш друг проблем... решение:

на воздухот штравчето врти го во правец на заштрафување. кога ке почне да гуши моторот, врати го за пола круг и остави го. следно ти е на штрафот за обртаи да си го наштеловаш да ти работи во лер, во принцпип тоа треба да биде на обртаи таман колку да не трга тркалаото само да се врти...

не заборавај, ова штеловање се прави на загреан мотор...

ако не успееш, смени ја усисната грана, тоа е гуменото црево под агок од 90 степени... околу 600 денари кошта... ти треба крстач за стегата на карбураторот, цеваста 10-ка клуч и трпение додека работиш...

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
На јака угорнина ако возам со полна гас ми се дешава од 60 да ми намали на 40 наеднаш, па ќе намалам гас и ќе дадам пак и ќе продолжи. Можно е каишот да лизга? Ова ми се деси вчера двајца на угорнина, ама и денес сам коа ја качував истата ми намали од 65 на 55 наеднаш.

Скутерот како да има малце повеќе сила откако ставив Кастрол Рејсинг масло, порано истата угорнина со 10км помалце ми ја качуваше. Има некое чаре за лизгање на каиш и кои се точните симптоми ако лизга? Иначе имам 1700км направено со овој каиш (фабричкиот од априлија ср 50)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
На јака угорнина ако возам со полна гас ми се дешава од 60 да ми намали на 40 наеднаш, па ќе намалам гас и ќе дадам пак и ќе продолжи. Можно е каишот да лизга? Ова ми се деси вчера двајца на угорнина, ама и денес сам коа ја качував истата ми намали од 65 на 55 наеднаш.

Скутерот како да има малце повеќе сила откако ставив Кастрол Рејсинг масло, порано истата угорнина со 10км помалце ми ја качуваше. Има некое чаре за лизгање на каиш и кои се точните симптоми ако лизга? Иначе имам 1700км направено со овој каиш (фабричкиот од априлија ср 50)
Можно е, мада 1700 километри за каиш кој би требало да изоди 10.000 како ништо ... е малку.

п.с. ти велев да си купиш културен мотор :)

Член од
28 август 2011
Мислења
84
Поени од реакции
3
Имам Еден другар купи хамачи реплика на априлиа ноо сега нз каде е блокажата да ја извади ако знае некој нека каже фала однапред :D

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Можно е, мада 1700 километри за каиш кој би требало да изоди 10.000 како ништо ... е малку.

На 2000 ќе го носам на сервис, па ќе ми кажат шо може да е. Обично се дешава да пролизга каиш ако ставиш појак ауспух па ќе треба да менуваш подобар.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942

Се консултирав со сервисеров за априлија што е, му опишав шо се случи и кажа дека трансмисијата најверојатно е прегреена и како заштита го спушти каишот (сличен одговор и на нет најдов). Бар како што го разбрав, се дешавало и кај други ова.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Се консултирав со сервисеров за априлија што е, му опишав шо се случи и кажа дека трансмисијата најверојатно е прегреена и како заштита го спушти каишот (сличен одговор и на нет најдов). Бар како што го разбрав, се дешавало и кај други ова.
Aко имаш чепнато карбуратори/издув најверојатно ќе треба да го смениш и целиот пренос... А и ако немаш, а истото ти се повторува, Mallosi има друг пренос, тури го и шибај.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Aко имаш чепнато карбуратори/издув најверојатно ќе треба да го смениш и целиот пренос... А и ако немаш, а истото ти се повторува, Mallosi има друг пренос, тури го и шибај.
Само граничници се извадени, ама одкако ставив двотактол од овој скапиов (castrol power 1 racing) здиве моторчево. Мада и ептен е жешко деновиве + оштра и долга угорнина + двајца. Финтата е што не застана само намали на 40 и си продолжи, како некој да ми ја пушти гаста.
Имам другарче со кинез 150ка истата угорнина со 30-40 ја качува на полна гас

Член од
18 ноември 2010
Мислења
885
Поени од реакции
408
Две прашања за поискусните овде ;)
Кога квичи на тргање се работи за каишот или нешто друго?
И како да се зајакнат кочниците да сменам плочки?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Само граничници се извадени, ама одкако ставив двотактол од овој скапиов (castrol power 1 racing) здиве моторчево. Мада и ептен е жешко деновиве + оштра и долга угорнина + двајца. Финтата е што не застана само намали на 40 и си продолжи, како некој да ми ја пушти гаста.
Имам другарче со кинез 150ка истата угорнина со 30-40 ја качува на полна гас
Значи, едно е да пушти гас, друго е да проклиза каиш. Ако ти се понаша како да пуштиш гас, тогаш гарант не е каишот... ако ти лизга каиш, то ти е идентично со мало притискање кумплуг на мотор со брзини: моторот ќе ги држи истите обртаи (евентуално ќе крени нешто) само брзината опаѓа - осеќаш дека брчи, а не оди.

Kajgana Shop

На врв Bottom