Експлоатацијата во Македонија

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Добро де.... КАЛМААААА! :)
Магистерот е нов овдека и ќе научи дека пишуваме на кирилско писмо...
и со мали букви.
И уште нешто! Знаеш, да беше на Кајгана ќе можеше да прочиташ барем стотина мислења на членовите овдека... а се однесуваат на агенциите за осигурување....
Само да впишеше во претражувачот на теми: Осигурување, ќе ти се појавеа како реков на стотина мислења и се ќе ти беше јасно околу преварите со кои се служат осигурителните компании.....
Инаку за експлоатација кога зборуваме... што те чуди? Овдека у Феудализам живееме! Секојдневица..... Тоа е заштитен знак и на Владата! Види сега со последната акција за вработување. Ќе вработеле 500-600 робови на кои ќе им давале по 8,000... а придонесите демек како разбрав Владата (те сите ние ќе сме го плателе).... Е убо де вработување- УБАВИНА!... ама можеш да претпоставиш каде ќе се вработат, мислав во чии компании овие... Замисли сега да имаш фирма со нула вработени и да ти дадат 10 луѓе од завод за кои си обврзан да им исплатиш само 8,000*10=само факинг 80,000... па ќе ги изнајмува некоја будала на градежниве фирми за на скеле при услови 48*С....
не, ова не е експлоатација... при вакви услови пирамидите во Гиза се градени! Тоа е!
Да молиме Бога за општа револуција, зашто ние кубурата за да ни се наит ќе ја чуваме до ‘‘Бутел‘‘

Член од
7 август 2012
Мислења
14
Поени од реакции
17
Добро де.... КАЛМААААА! :)
Магистерот е нов овдека и ќе научи дека пишуваме на кирилско писмо...
и со мали букви.
И уште нешто! Знаеш, да беше на Кајгана ќе можеше да прочиташ барем стотина мислења на членовите овдека... а се однесуваат на агенциите за осигурување....
Само да впишеше во претражувачот на теми: Осигурување, ќе ти се појавеа како реков на стотина мислења и се ќе ти беше јасно околу преварите со кои се служат осигурителните компании.....
Инаку за експлоатација кога зборуваме... што те чуди? Овдека у Феудализам живееме! Секојдневица..... Тоа е заштитен знак и на Владата! Види сега со последната акција за вработување. Ќе вработеле 500-600 робови на кои ќе им давале по 8,000... а придонесите демек како разбрав Владата (те сите ние ќе сме го плателе).... Е убо де вработување... ама можеш да претпоставиш каде ќе се вработат, мислав воп чии компании овие... Замисли сега да имаш фирма со нула вработени и да ти дадат 10 луѓе од завод за кои си обврзан да им исплатиш само 8,000*10=само дфакинг 80,000... па ќе ги изнајмува некоја будала на градежниве фирми за на скеле при услови 48*С....
не, ова не е експлоатација... при вакви услови пирамидите во Гиза се градени! Тоа е!
Да молиме Бога за општа револуција, зашто ние кубурата за да ни се наит ќе ја чуваме до ‘‘Бутел‘‘
Погледни се пријателе, за се си информиран !! Зошто да седиме мирни и да молчиме со скрстени раце?!?! Зар ќе прифатиш да се потценуваш за 4000 денари месечно, или пак ќе стиснеме заби еден месец за наредниот да не гледаат го достијни граѓани и да добиваме плата, каква што заслужуваме ?!?!
--- надополнето: 7 август 2012 во 12:14 ---
И тоа мислам не зборувам за на улица да излеземе или слично...само да шеруваме информации на интернет...пример еден статус - GRAWE EKSPLOATIRA..... tolku...чисто само вашите пријатели..и моите и сите останати...да знаат дека ако влезат таму, совесно и по своја воља си одат да ги да ми извините тртат и да си ќутат :) глупи луѓе со зор паметни не можеме да ги направиме, ама самиот факт што сте на оваа тема, ме радуа зашо знам дека сте ја согледале, информирани сте и спремни сте на промена...

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.303
Поени од реакции
3.681
Ме мрзи да го препишува текстот а го имама како зачувана слика... поентата е таа, ќе не толчат а ние по табиет ќе си чутиме...

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
не разбирам што толку си изреволтиран кога сите знаат како работат осигурителните компании, те како се плаќаат осигурителните агенти, дека немаат фиксна плата туку дека се на процент од продадени полиси, а ретки се оние компании кој даваат некаков фиксен минималец .
Најверојатно не ви кажале колку е тој гарантиран минималец што ти го даваат и ви кажале колку можеш да заработите (најкористен трик кога станува збор за работа со минимална плата нешто во стил како огласиве по нет можеш да заработиш до 1к $ за саат време а тоа нема врска).
Не сакам да те навредам ама ти како што кажуваш ако навистина си магистар со 2 факултета (најверојатно си економиста) не би требало да паднеш на такви лоши финти.

Член од
7 август 2012
Мислења
14
Поени од реакции
17
не разбирам што толку си изреволтиран кога сите знаат како работат осигурителните компании, те како се плаќаат осигурителните агенти, дека немаат фиксна плата туку дека се на процент од продадени полиси, а ретки се оние компании кој даваат некаков фиксен минималец .
Најверојатно не ви кажале колку е тој гарантиран минималец што ти го даваат и ви кажале колку можеш да заработите (најкористен трик кога станува збор за работа со минимална плата нешто во стил како огласиве по нет можеш да заработиш до 1к $ за саат време а тоа нема врска).
Не сакам да те навредам ама ти како што кажуваш ако навистина си магистар со 2 факултета (најверојатно си економиста) не би требало да паднеш на такви лоши финти.
Неее, не викам дека очекував нешто само мислам дека заборави дека веќе 7 месеци по ред наиудам на вакви финти...експлоатирања лажења и тоа не само од Осигурителни Фирми туку и од Еин Соф Компанија, после тоа Сивус и многу други да не ги набројувам...фирми кои работат со ко демек фиксни плати итн...едноставно доста ми е бе пријателе..не сум јас нешто повеќе едуциран од вас и слично...само едноставно не сакам да гледам како млади луѓе уште од наши години полни со елан и ентузијазам ни го одземаат единственото што можеме да го имаме само ние ДОСТОИНСТВОТО !!!
--- надополнето: 7 август 2012 во 12:37 ---
Ме мрзи да го препишува текстот а го имама како зачувана слика... поентата е таа, ќе не толчат а ние по табиет ќе си чутиме...

Ама еве и ништо да не правиме, зошто само не шеруваме чисто информации вакви? Само да се засрамат ако ништо друго, за останатите совесно барем да можат да кажат ок ми кажаа знам дека експлоатираат...ама пак ќе отидам па нека ме е**ат ќе се продадам и за 4000 сепак можеби и толку вредам...НИКОЈ НЕ ВРЕДИ ТОЛКУ МАЛКУ..НИКОЈ НЕ ЗАСЛУЖУВА ДА МУ ГО ОДЗЕМАТ ДОСТОИНСТВОТО И ЖЕЛБАТА ЗА РАБОТА КАКО И ЕНТУЗИЈАЗМОТ ШТО ГО НОСИ ДУХОТ НА МЛАДИОТ ЧОВЕК ! :(

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Неее, не викам дека очекував нешто само мислам дека заборави дека веќе 7 месеци по ред наиудам на вакви финти...експлоатирања лажења и тоа не само од Осигурителни Фирми туку и од Еин Соф Компанија, после тоа Сивус и многу други да не ги набројувам...фирми кои работат со ко демек фиксни плати итн...едноставно доста ми е бе пријателе..не сум јас нешто повеќе едуциран од вас и слично...само едноставно не сакам да гледам како млади луѓе уште од наши години полни со елан и ентузијазам ни го одземаат единственото што можеме да го имаме само ние ДОСТОИНСТВОТО !!!
Во капиталистичкиот речник ги нема зборовите: Достоинство, морал, солидарност , чест ...
Според ова што си го напишал до сега најголема животна грешка ти е што си се вратил овде.
А кога сме кај промена во општество , промена неможе да има дур не падне крв а во реонов уште има крвави траги од последната промена тд ќе треба да почекаме уште некое време пред било каква промена :)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Неее, не викам дека очекував нешто само мислам дека заборави дека веќе 7 месеци по ред наиудам на вакви финти...експлоатирања лажења и тоа не само од Осигурителни Фирми туку и од Еин Соф Компанија, после тоа Сивус и многу други да не ги набројувам...
Не знам што си по струка, ама ако си компјутерџија и ако те бива тогаш фирмата тешко може да те уценува, секогаш можеш да им избегаш во друга фирма.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Хахах, барем ме насмеа како и да е, барем едно ќе успеам...за сите млади што аплицираат како агенти во GRAWE Осигурителна Компанија, ке се погрижам да бидат информирани и спремни што ги чека, веќе и пратив меил до сите останати компании само да ги информирам каква Конкуренција погана имаат и веќе ми стигаат меилови со Огромни Честитки и Благодарници...што значи дека веќе фетиљот одамна бил фрлен...јас сум требало само да го запалам...ама не можам само јас....ми требате вие..си требаме сите заедно..да си го задржиме достоинството...да си го задржиме образот..да направиме утре кога ќе аплицираме за работа...да ни кажат благодарам за вашето време !!! А не да не фрлаат по ѓубриња и пониско од тоа ко да сме најдени на улица !!! и верувам..секогаш постои начин !! секогаш !!!
Јас за агентурата по Осигурителните компании во Македонија зборувам уште од 2005 година кога дипломирав и кога за прв пат влегов во секторот за кој што учев. Сега сме 2012 година и работите не се мрднати од мртва точка.
Граве во тоа време беше нелегална и нерегистрирана компанија која продаваше животно осигурување по Штипско-Велешкиот регион. Граве се земаше за пример при часови од професорите како влијае нелојалната конкуренција во осигурувањето и како на тој начин довербата во осигурување во Македонија никогаш нема да се врати (по грабежот во 91 година).
Денес дојде ред и Граве како и Кјуби, Вардар, Осигурителна полиса, Табак, Уника, Албсинг и незнам дали сите ги набројав ги врбуваат младите дипломирани менаџери да трчаат по улици за без пари, се со цел десетмината кој седат во канцеларија сите до еден со врски бидејќи е фамилијарен бизнис да земаат плати над 30 000 денари. Буквална експлоатација на младите кадри. Цел месец да трчаш да осигураш возила, нема да извадиш ни 3 000 денари. А животно осигурање купуваат само оние кој имаат вишок пари или да си ја осигураш фамилијата за да им дадеш пари на компаниите. Со свој камен по глава.
Осигурителните компании во Македонија работат на застарени принципи лежи лебу да те јадам. Пазарот е поделен: Вардар ги има државните имоти, Табак ги има големите приватни компании, Кјуби ги има становите и државните институции, Уника и Осигурителна полиса ги имаат возилата и затоа се најлоши сметки на крај, Албсинг ги имаат Албанските компании и така среќно си живеат. Повеќето се поврзани со човек во банка за хипотекарни кредити или во центрите за регистрација и ти Мишко ако немаш друга работа трчај на 50 степени денеска.
Бојкот на овие компании! Или ќе се научат на современи текови во осигурување или никој нека не им се осигура. Кога ќе ти дојде штета за наплата триста адвокати треба да бараш за да наплатиш.

Член од
7 август 2012
Мислења
14
Поени од реакции
17
Не знам што си по струка, ама ако си компјутерџија и ако те бива тогаш фирмата тешко може да те уценува, секогаш можеш да им избегаш во друга фирма.
Хахах...не сум компјутерџија ја сум од најзаменливите, HR i Marketing Management Expert :)))
--- надополнето: 7 август 2012 во 13:01 ---
Јас за агентурата по Осигурителните компании во Македонија зборувам уште од 2005 година кога дипломирав и кога за прв пат влегов во секторот за кој што учев. Сега сме 2012 година и работите не се мрднати од мртва точка.
Граве во тоа време беше нелегална и нерегистрирана компанија која продаваше животно осигурување по Штипско-Велешкиот регион. Граве се земаше за пример при часови од професорите како влијае нелојалната конкуренција во осигурувањето и како на тој начин довербата во осигурување во Македонија никогаш нема да се врати (по грабежот во 91 година).
Денес дојде ред и Граве како и Кјуби, Вардар, Осигурителна полиса, Табак, Уника, Албсинг и незнам дали сите ги набројав ги врбуваат младите дипломирани менаџери да трчаат по улици за без пари, се со цел десетмината кој седат во канцеларија сите до еден со врски бидејќи е фамилијарен бизнис да земаат плати над 30 000 денари. Буквална експлоатација на младите кадри. Цел месец да трчаш да осигураш возила, нема да извадиш ни 3 000 денари. А животно осигурање купуваат само оние кој имаат вишок пари или да си ја осигураш фамилијата за да им дадеш пари на компаниите. Со свој камен по глава.
Осигурителните компании во Македонија работат на застарени принципи лежи лебу да те јадам. Пазарот е поделен: Вардар ги има државните имоти, Табак ги има големите приватни компании, Кјуби ги има становите и државните институции, Уника и Осигурителна полиса ги имаат возилата и затоа се најлоши сметки на крај, Албсинг ги имаат Албанските компании и така среќно си живеат. Повеќето се поврзани со човек во банка за хипотекарни кредити или во центрите за регистрација и ти Мишко ако немаш друга работа трчај на 50 степени денеска.
Бојкот на овие компании! Или ќе се научат на современи текови во осигурување или никој нека не им се осигура. Кога ќе ти дојде штета за наплата триста адвокати треба да бараш за да наплатиш.
БРАВО ЗА ОДГОВОРОТ !!! Ова го чекав !!! Пријателе те молам кажи ми зошто не си се потрубил малку повеќе !?!?!? Барем чисто да дознаат останатите ?!?!? Дека овие компании шират најдобар пример на експлоатација во државава ?!!?? ЈАс сакам твои контакти !!! одма :)

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Никој не ни е крив што живееме во таква држава. Не е битна дипломата битно е да знаеш да се снајдеш да живееш во такво општество. Сите сме со дипломи денес и нормално тие што завршиле со врски дека ќе се вработат со врски а тие што учеле и се мачеле се им е џабе. На денешно време подобро е да одиш да завршиш курс за фризерка или козметичарка подобро ќе се снајдеш отколку да бидеш со факултетска диплома. И да збориме и да не збориме џабе е се во ова општество има само калимеро неправда.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не трпам ситуации кога будала ме прават а уште помалку да ме експлоатираат.

Инаку има еден тип овде кај нас знаеш што работи оди по куќи каде што имало сообрајќајки и нуди убава сума на пари од осигурителните компании да се земат, ама 20 проценти е маржата за него и адвокатот скопски. Додуша избегава каде што има смртни случаеви.

Кој агент кои глупости земаат со адвокатот по 1000-2000 евра можи и повеќе по човек ако биле четворица во тоа колата пресметка направете слободно :icon_lol:.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
А јас идиот планирам да отворам фирма(за 1 месец или 2) и да ги плаќам вработените првин 3 евра па кога ќе се завергла бизнисот 4 евра од саат со платени придонеси.
И уште си викам дали ќе им бидат доволно, да не случајно ги експлоатирам?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
БРАВО ЗА ОДГОВОРОТ !!! Ова го чекав !!! Пријателе те молам кажи ми зошто не си се потрубил малку повеќе !?!?!? Барем чисто да дознаат останатите ?!?!? Дека овие компании шират најдобар пример на експлоатација во државава ?!!?? ЈАс сакам твои контакти !!! одма :)
На мин 10 теми имам пишувано. И секој што ќе го сретнам го опоменувам да не аплицира во осигурување како агент. Ако има врски да се пикне во канцеларија со 30 000 фиксни арно, ако не нека си ја бара среќата со докфалификација и скроз нека го избрише од резиме и образованието и искуството. Срамота е не за друго.
Па кога ќе ги видам децана како уште се запишуваат на таа струка ми иде да плачам. Мислат нив ги чекаат да дипломираат. Ние бевме прва генерација, прва. Па ни еден не се вработи на струка. После сите презапишаа нови факултети и постдипломски за да им се тргне од сиви таа бедотија од факултет.

Kajgana Shop

На врв Bottom