Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Не знаев каде да ја постирам веста, па ај тука.

Comedy Central пристигнува на балканот:
Viacom continues to take its networks to new international markets.

Its Viacom International Media Networks unit said Tuesday that it will launch Comedy Central Extra in Bosnia and Herzegovina, Croatia, Macedonia, Montenegro, Serbia and Slovenia. The network will launch on Wednesday in more than 1.5 million households via pay TV operator and Internet provider SBB–Telemach Group.

"The move demonstrates VIMN’s continued efforts to extending its comedy footprint as well as its commitment to providing audiences in the Adriatic region with a diverse, premium offering," the company said. 

Извор.

Сега останува кабелските оператори да ја стават во понудата, што според мене ќе потрае. Нормално.

Кога ќе ми речеше некој порано Sean Penn ми текнуваше одма на I am Sam, Milk.. незнам, Mystic River.
Сега првата мисла ми е Into the Wild. :X3:

до Линч, Тарковски, Ное и Кјубрик денеска на листата на режисери кои ги поштувам го додадов и Џим Џармуш :cool:

The.Hunger.Games.2012.720p.BluRay.X264-BLOW [PublicHD]
Battleship (2012) 720p BrRip x264 - 850MB - YIFY

Сакам да го гледам Battleship, ама Ријана бе:tapp:

Има некој искуство со Midea клима уреди? Прв пат слушам за брендот па ако има некој информација дали се квалитетни и слично.. :)

Ќебе, дифтик, виндјакна.

Да ви кажам за најнеекономичното затоплување. Имам куќа од 150 м2 и има сопствено парно на струја од 12КВ изолацијата не е добра а и системот е стар 15 години незнам што точно модел е во подрумот е...Знам имаше и проблем со дистрибуција поради јачината на системот кога го вградуваме на времето. Како и да е куќата ја изнајмуваме и обично криаџиите ако се заборават зимно време а и е јака зимата плаќаат и по 20-25000 денари струја месечно. Затоа се преселивме во стан кираџиите нека плаќаат толку струја. Зимно време не пцијат и се жалат ама тоа е.
Инаку некој совет за намалување на потрошувачката ако се преселиме назад би бил добро дојден видови изолација некоја финта како да се среди таа потрошувачка итн...Т.е. дали знеа некој кој вид изолација е најдобро да се стави веќе на изградена куќа. Дали треба само надворени 4 ѕид или и под и покрив...Фала.

Зависи колку ти е убава сегашната фасада. Ако е некоја естетска изведба од делкан камен и несакаш врз неа да ставаш ништо тогаш идеш внатрешно со тервол или стиропор. Ако е само малтер, тогаш шибни 15-20цм стиропор одозгора и немаш гајче... е сеа, коа ќе му го удриш есапот пак колку ова ќе те чини, се доаѓа и до 10-15 години враќање на инвестиција доколку сакаш целата куќа да ја изолираш и затоплиш.

Мој совет,
- затвори ги цефките/радијаторите во собите во кои не се движат луѓе, не ваљда живеете 10-15тина души таму па секоја соба ја греете?
- изолирај ги само тие делови/соби кои планираш да ги грееш
- пробај Кано Системи

Да ви кажам за најнеекономичното затоплување. Имам куќа од 150 м2 и има сопствено парно на струја од 12КВ изолацијата не е добра а и системот е стар 15 години незнам што точно модел е во подрумот е...Знам имаше и проблем со дистрибуција поради јачината на системот кога го вградуваме на времето. Како и да е куќата ја изнајмуваме и обично криаџиите ако се заборават зимно време а и е јака зимата плаќаат и по 20-25000 денари струја месечно. Затоа се преселивме во стан кираџиите нека плаќаат толку струја. Зимно време не пцијат и се жалат ама тоа е.
Инаку некој совет за намалување на потрошувачката ако се преселиме назад би бил добро дојден видови изолација некоја финта како да се среди таа потрошувачка итн...Т.е. дали знеа некој кој вид изолација е најдобро да се стави веќе на изградена куќа. Дали треба само надворени 4 ѕид или и под и покрив...Фала.

Греење (затоплување) на се нешто, само на струја не!.... Како отиде цената нагоре и укунувањето на дневната евтина... изгледа дека струјата ќе ја користиме за се друго освен за затоплување. Или пак кој може да си дозволи скап хиперинвертер, со голема енергетска ефикасност... на кој испорачаната енергија е околу или повеќе од 5 пати поголема од потрошената... мислам на COP-factorот! Некаде на почетокот кога ја отворив темата, некој предложи ми се чини интересна од денешен аспект, Пазете ако добро разбрав:ТЕРМОАКОМУЛАЦИОНА ПЕЧКА НА ПЛИН... бидејќи од тогаш (2,5 години) струјата сигурно поскапе 50-60% или можеби повеќе!? Додека плинот иако поскапува последниве години, мислам дека не достигна толкав раст на цената....
ТА на плин искрено дотогаш не бев чул... уште поискрено, ама ни оттогаш! А вака како концепција ми се допаѓа сега особено и во иднина се повеќе се разбира... бидејки нели и овие ‘‘локалниве‘‘ шерифи а и владава се курчат дека би требало за неколку години овдека да замириса на евтин гас! Дали ќе биде ефтин и дали ќе биде гас или гс‘... ќе видиме... бидејки цената најмалку зависи од нашите желби! Инаку претставен системот како многу економичен, малку повеќе трошел на почеток додека не ги загреел шамотните цигли2-3 литри во Октомври кога се вклучува, натаму за догревање доста економичен .... 10 литри на две недели а квалитетно грееле, нешто како и обичните термо печки (5-ка 6-ка)... и не смрдело, бидејки надвор од просторијата во која се загрева е боцата плин, па со црево се носи преку зид до печката..... а согорувањето!? Немам ништо оттогаш слушнато ниту пак некој друг напиша за плинското греење.... Гледам дека ни овие обични печки не се многу неекономични http://www.rimeko.com.mk/mk/?id=7&prov_id=315 100 гр/х... вреди ли вакво нешто? Или б‘зди цел стан!? Сум чул дека и глава болело од плинот.... или од потрошувачката!? :)

Греење (затоплување) на се нешто, само на струја не!.... Како отиде цената нагоре и укунувањето на дневната евтина... изгледа дека струјата ќе ја користиме за се друго освен за затоплување. Или пак кој може да си дозволи скап хиперинвертер, со голема енергетска ефикасност... на кој испорачаната енергија е околу или повеќе од 5 пати поголема од потрошената... мислам на COP-factorот! Некаде на почетокот кога ја отворив темата, некој предложи ми се чини интересна од денешен аспект, Пазете ако добро разбрав:ТЕРМОАКОМУЛАЦИОНА ПЕЧКА НА ПЛИН... бидејќи од тогаш (2,5 години) струјата сигурно поскапе 50-60% или можеби повеќе!? Додека плинот иако поскапува последниве години, мислам дека не достигна толкав раст на цената....
ТА на плин искрено дотогаш не бев чул... уште поискрено, ама ни оттогаш! А вака како концепција ми се допаѓа сега особено и во иднина се повеќе се разбира... бидејки нели и овие ‘‘локалниве‘‘ шерифи а и владава се курчат дека би требало за неколку години овдека да замириса на евтин гас! Дали ќе биде ефтин и дали ќе биде гас или гс‘... ќе видиме... бидејки цената најмалку зависи од нашите желби! Инаку претставен системот како многу економичен, малку повеќе трошел на почеток додека не ги загреел шамотните цигли2-3 литри во Октомври кога се вклучува, натаму за догревање доста економичен .... 10 литри на две недели а квалитетно грееле, нешто како и обичните термо печки (5-ка 6-ка)... и не смрдело, бидејки надвор од просторијата во која се загрева е боцата плин, па со црево се носи преку зид до печката..... а согорувањето!? Немам ништо оттогаш слушнато ниту пак некој друг напиша за плинското греење.... Гледам дека ни овие обични печки не се многу неекономични http://www.rimeko.com.mk/mk/?id=7&prov_id=315 100 гр/х... вреди ли вакво нешто? Или б‘зди цел стан!? Сум чул дека и глава болело од плинот.... или од потрошувачката!? :)
хмм 10 литри на две недели??? што греел..добро изолиран кокошарник?? Инаку гасот е занимлив за греење и треба да се истражат сите можности..Греење со грејно тело на гас кое гори во просторија е најпримитивното и најнепријатно за поднесување..Има сијасет други посовршени пристапи..
fig1_e_3.gif

Инаку дефинитивно најдобра инвестиција во греење, а и во ладење е ЕПТЕН ДОБРА ИЗОЛАЦИЈА....и тука нема алтернатива.

Цената на гасот е паднат многу во САД најдоа огромни резерви на гас кој не беа достапни порано сега имаат некоја нова технологија т.н. фракинг со која може многу ефтино гас да вадат. Цената на гасот е на ниво како од пред 30-40 години...Знам пред 15 години се греевме на нафта беше најефтино тогаш денес тоа малку потешко...сум се греел и на плин и на дрва и на нафта и на струја и на парно... струјата и парното е дефинитивно најудобно и најпријатно сега малку е скапо ама тоа е...денес најверојатно е најефтино плин и дрва...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom