Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Денес пред да одам во теретана начекав на еден стар другар кој е љубител на теретаните..
Зборувавме што зборувавме па почна нешто за теретани, па му кажав дека почнав во теретана и тоа и некако ме замисли ми вика дека не било добро да се вежбаат сите делови од телото во еден тренинг или повеќе од 2 групи штетно било :O.
Е сега прашање е, дали да продолжам како што сум тргнал сите делови од тело во еден тренинг пошто идам 2 пати неделно и секако ги вежбам сите делови пошто немам време. Исто така имам книга кадешто има многу вежби за секој дел од телото, и ја ја практикувам и мн. ми помага, значи правам од 1 група например рамо прам 3 вида на вешби по 12 10 8 серии ?
Дали да продолжам вака или да сменам нешто :D ?
Фала од напред....
За почетници нема никаков проблем да го вежбаш телото во еден ден. Додека ти се осеќаш енергичен терај така, а самиот ќе заебележиш ако неможеш да го истераш тренингот на цело тело во еден ден. Јас за проба преминав од сплит вежби на цело тело во еден трениг да извежам но веќе по третата група мускули губам на интезитет и едноставно осеќам дека неможам истерам како треба. Напоменувам за почетници дури и се препорачува целото тело да се вежба првите недели за да се навикне телото на тежина и да се научат вежбите. Кога малку ќе напреднеш со вежбање можеш да ги поделиш вежбите на горен дел на тело во еден ден и долен дел на тело+стомачни во друг ден. Веќе вежбачи со средно искуство најчесто најдобро функционираат со сплит кој опфаќа 2 мускулни групи, мала и голема. Но никое од овие работи не важи како фиксно правило. Секој човек различно функиционира, а и зависност од целта на тренингот (топење на масти, градење мускули, зголемување на сила и сл) се конструира и различен вид на тренинг.

Член од
18 јуни 2012
Мислења
9
Поени од реакции
0
За почетници нема никаков проблем да го вежбаш телото во еден ден. Додека ти се осеќаш енергичен терај така, а самиот ќе заебележиш ако неможеш да го истераш тренингот на цело тело во еден ден. Јас за проба преминав од сплит вежби на цело тело во еден трениг да извежам но веќе по третата група мускули губам на интезитет и едноставно осеќам дека неможам истерам како треба. Напоменувам за почетници дури и се препорачува целото тело да се вежба првите недели за да се навикне телото на тежина и да се научат вежбите. Кога малку ќе напреднеш со вежбање можеш да ги поделиш вежбите на горен дел на тело во еден ден и долен дел на тело+стомачни во друг ден. Веќе вежбачи со средно искуство најчесто најдобро функционираат со сплит кој опфаќа 2 мускулни групи, мала и голема. Но никое од овие работи не важи како фиксно правило. Секој човек различно функиционира, а и зависност од целта на тренингот (топење на масти, градење мускули, зголемување на сила и сл) се конструира и различен вид на тренинг.
--- надополнето: 29 јули 2012 во 14:02 ---
Ке продолжам уште 2-3 недела да вежбам цело тело. Како што кажа имам толку енергија што и на крај вежбам по 2-3 серии за нозе. И би те замолил да ми направиш една поделба што да вежбам првиот, а што вториот тренинг..Фала однапред :D

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
--- надополнето: 29 јули 2012 во 14:02 ---
Ке продолжам уште 2-3 недела да вежбам цело тело. Како што кажа имам толку енергија што и на крај вежбам по 2-3 серии за нозе. И би те замолил да ми направиш една поделба што да вежбам првиот, а што вториот тренинг..Фала однапред :D
Првиот тренинг горен дел од тело
- грб 9 серии
- гради 9 серии
- раме 9 серии
- трицепс 6 серии
- бицепс 4 серии

Втор тренинг долен дел од тело + стомачни
- надколено 12 серии
- листови 9 серии
- стомачни 8 серии

Член од
12 април 2010
Мислења
491
Поени од реакции
143
Вчера трчав на кеј, али после некое време почнаа да ме стегаат градите и неможев баш убаво да вдишам, да ја напунам плуќата убаво..вечерта се си беше нормално.немам трчано многу одамна :) нормално е ова?
едит: не пушам ;)

S

Stef Bachatero

Гостин
Вчера трчав на кеј, али после некое време почнаа да ме стегаат градите и неможев баш убаво да вдишам, да ја напунам плуќата убаво..вечерта се си беше нормално.немам трчано многу одамна :) нормално е ова?
едит: не пушам ;)
Тоа значи дека немаш кондиција ништо повеќе.Телото после 3 недели трчање се адаптира и ќе видиш дека ќе го снема тоа.Плус треба да се загреваш и да се истегнеш пред да почнеш да трчаш.Минимум 10 минути истегни ги и зајакни ги стомачните.Тоа е главниот проблем што ти прави да се чувстуваш така.Keep your core thight.

Член од
12 април 2010
Мислења
491
Поени од реакции
143
Тоа значи дека немаш кондиција ништо повеќе.Телото после 3 недели трчање се адаптира и ќе видиш дека ќе го снема тоа.Плус треба да се загреваш и да се истегнеш пред да почнеш да трчаш.Минимум 10 минути истегни ги и зајакни ги стомачните.Тоа е главниот проблем што ти прави да се чувстуваш така.Keep your core thight.
1-2 недела
15 секунди: спринт
60 секунди: споро трчање или одмор
10 повторувања, и се завршува со 15 секунди спринт

3-4 недела

30 секунди: спринт
10 повторувања, и се завршува со 30 секунди спринт

5-6 недела

30 секунди: споро трчање или одмор
11 повторувања, и се завршува со 30 секунди спринт

7-8 недела

15 секунди: споро трчање или одмор
25 повторувања, и се завршува со 30 секунди спринт
Почнав со оваа програма, добра е?
Пробав само со исхрана али не иде, не се слабее :D за 2 недели дали 2 кила ослабев. А јадам манџи, риба секаква (не пржена), пилешко, овошје, зеленчук, не јадам леб, благо. Али ништо :)
Почнав и некои вежби дома правам, али незнам дали сите у еден ден или да ги распоредам на повеќе. На нет најдов некои вежби за бицепс (2-3 врсти), за стомачни и за нозе правам чучњеви и на скала со прстите само се кревам за листови. Океј се?

S

Stef Bachatero

Гостин
1-2 недела

3-4 недела

5-6 недела

7-8 недела

Пробав само со исхрана али не иде, не се слабее :D за 2 недели дали 2 кила ослабев. А јадам манџи, риба секаква (не пржена), пилешко, овошје, зеленчук, не јадам леб, благо. Али ништо :)
Почнав и некои вежби дома правам, али незнам дали сите у еден ден или да ги распоредам на повеќе. На нет најдов некои вежби за бицепс (2-3 врсти), за стомачни и за нозе правам чучњеви и на скала со прстите само се кревам за листови. Океј се?
За исхраната базирај се на гликемичен индекс претежно јади мешунки,овес и полни житарици.Леб избегаваш што е голем плус.Држи се до програмата и додади 3 пати неделен тежински режим.Вака градиш добри мускули на нозете а треба цело тело.Ти препорачувам да почнеш p90x и не гледај колку си ослабнал гледај да видиш во огледало што се гледа.Јас со килажа сум ист али топам сало.Тоа е поентата да стопиш сало.Најди како да правиш згибови,склекови и нивни комбинации burpees.
Ова е p90x2 total body workout јас целам да бидам ем развиен ем да има експлозивност,снага,агилност и флексибилност.
Провери како ќе ти иде со P90x за почетници е супер.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
1-2 недела

3-4 недела

5-6 недела

7-8 недела

Друже... се дур не следиш калории нема да ослабнеш.. и 100% од исхраната да ти бида чиста/средена ако внесуваш повеќе одколку што трошиш нема да ослабнеш..
читни на гугл за ова.. барем сега све имаш.. 2-3 поста ќе сватиш се..

S

Stef Bachatero

Гостин
Друже... се дур не следиш калории нема да ослабнеш.. и 100% од исхраната да ти бида чиста/средена ако внесуваш повеќе одколку што трошиш нема да ослабнеш..
читни на гугл за ова.. барем сега све имаш.. 2-3 поста ќе сватиш се..
http://health.heraldtribune.com/2012/06/27/not-every-calorie-is-the-same-new-research-confirms/
Секоја калорија не е иста :)

Член од
26 октомври 2011
Мислења
795
Поени од реакции
375
Колку калории се трошат во 5км истрчани со умерено и со брзо темпо ?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
пресметувач за калории према тежината и активноста
нормално, ориентациони вредности пошто дел зависи и од други фактори не само од тежината на лицето
Calories Burned Estimator

калкулатори за калории, пушење, пулс, добивање, губење тежина...
Health Calculators:::

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Не е иста во однос на изградба на мускул.. тоа да... Али овде е проблемот за намалување на телесна тежина.. Башка многу од овде им треба само тоа..
Затоа прва работа што треба да ја направат е да ги следат калориите..После кога ќе видат колкава е разликата помеѓу junk food и whole foods .. сами ќе сватат што треба да се јаде..
Се додека си на дефицит на калории ќе ослабеш без разлика од каква храна ги внесуваш..Ти можеш да јадеш 2 хамбургера во денот и тоа да ти биде се пак ќе ослабеш од проста причина што внесуваш помалку одколку што трошиш..

Kajgana Shop

На врв Bottom