Скутерчиња: Се за и околу нив

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Нормално е да е побавен со двајца, зависи и колку тежи тој другиот, априлијата моја со двајца (јас 80кг и девојками 50тина) е по тромова на старт (за едно 20% послабо од сам) ама крајната е пак 80+
се мислев меѓу априлиа стреет,и пиаџово...изгледа боље ќе беше тоа да зеам...ама повеќе ми се свиѓаше пиаџово:D

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Јас би забранил возење скутери во скопјево , затоа што копиљациве се најголеми виновници за собракајки!

Член од
26 јануари 2010
Мислења
908
Поени од реакции
185
што би ми препорачале да купам,на ново(можда и на старо) до 1000 евра?

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Едно прашање до поискусните...

На официјалниот форум на априлиа пишува дека после вадење на рестрикции кај Априлиа СР 50 ка треба да се стави поголема дизна, тие советуваат 60 а стандардна кај пиаџо машините одела 53 или 56.

Е сега мене кога ми вадеа рестрикции никој не спомна дека менувале дизни така да не ни верувам дека се чепнати. Некој поискусен да ми каже мислење дали треба да се чепка/менува? Скутерот е цел стандард само тргнати рестрикции на вариатор и ауспух.

Чистав исто дека може да се оштети моторот ако се вози со погрешна големина на дизна.

На англиски ги викаат "Jet size" што најверојатно мислат на дизни....

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Едно прашање до поискусните...

На официјалниот форум на априлиа пишува дека после вадење на рестрикции кај Априлиа СР 50 ка треба да се стави поголема дизна, тие советуваат 60 а стандардна кај пиаџо машините одела 53 или 56.

Е сега мене кога ми вадеа рестрикции никој не спомна дека менувале дизни така да не ни верувам дека се чепнати. Некој поискусен да ми каже мислење дали треба да се чепка/менува? Скутерот е цел стандард само тргнати рестрикции на вариатор и ауспух.

Чистав исто дека може да се оштети моторот ако се вози со погрешна големина на дизна.

На англиски ги викаат "Jet size" што најверојатно мислат на дизни....
во дизни се чепка заради перформанси... не чепкај ни ти, топ ти е како што ти е... ако почнеш со дизни чепкање, тоа ке повлече и ваздух штеловање, а тоа ке повлече и други дизни и така... во недоглед... нема да се задоволиш никогаш....

Член од
26 јуни 2010
Мислења
36
Поени од реакции
4
Здраво дечки:) Сакам да прашам дали во Македонија има представништво за ТОМОС ? Ви благодарам однапред...

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
518
Поени од реакции
221
ovie hamachi 50 cc izdrzuvat li ?
Jas imam hamachi 4t 50cc imam pominato okolu 17 000km i mu imam smeneto kais,sajla za gas i akomulator i normalno ulje na sekoj 1000 i filter za vozduh na sekoj 2000-3000km. Jas sum zadovolen od nego star e 3 godini i vozi bez problem

R1K0

the chosen one
Член од
7 јули 2012
Мислења
116
Поени од реакции
42
Ako mu stavis poteski rolni pobavno ke zabrzuva no ke ti se pokaci krajnata brzina, so lekite rolni e obratno imas super zabrzuvanje no pomala krajna brzina. Neznam kolku e tocno no velat deka ako gi iskombiniras 3 teski i 3 leki rolni ke imas i dobro zabrzuvanje i dobra maksimalna. btw mislam deka so poteski rolni trosi poveke
грешка си.со полесни роллни има појако забрзување и повеќе оди на нагорнини ама потрошувачката е поголема ,а со потешки ролни забрзувањето е побавно не влечи како со лесни ролни на нагорнини и крајната брзина е иста(можда за 3-4 км се намалува) ама помлку троши за отприлика пола кило.. најдобро е такви како шо биле фабрички да ги оставиш

Член од
19 мај 2012
Мислења
30
Поени од реакции
5
грешка си.со полесни роллни има појако забрзување и повеќе оди на нагорнини ама потрошувачката е поголема ,а со потешки ролни забрзувањето е побавно не влечи како со лесни ролни на нагорнини и крајната брзина е иста(можда за 3-4 км се намалува) ама помлку троши за отприлика пола кило.. најдобро е такви како шо биле фабрички да ги оставиш
Што збориш бе ти ?:cuc:

1.Со полесни ролни имаш поголемо забразување помала крајна и поголема потрошувањка.
2.Со потешки имаш помало забразување поголема крајна брзина секако и поголема потрошувачка..

R1K0

the chosen one
Член од
7 јули 2012
Мислења
116
Поени од реакции
42
Што збориш бе ти ?:cuc:

1.Со полесни ролни имаш поголемо забразување помала крајна и поголема потрошувањка.
2.Со потешки имаш помало забразување поголема крајна брзина секако и поголема потрошувачка..
ја кажав од лично искуство кога ги имав фабричките ролни побавно забрзуваше и трошеше околу 3 и пол а кога ставив полесни потрошувачката рипна на 4 л... истото ми го има кажано и стручно лице

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
518
Поени од реакции
221
Може малко помош го однесов скутерот на мајстор нешто тропаше под мала гас и кога го прашав што е дефектот тој рече нешто било кај диференцијалот. Ако може некој да ми објасни што е тоа диференцијал ?

Член од
2 јануари 2012
Мислења
603
Поени од реакции
146
Тоа ти е со запчаници...колцето и каишот (тоа каишот што го држи кај колцето) со тоа се пренесуваат....Ко што кажав запчаници се, и има уље диференцијално во него, треба да го смениш...
Toa ти е најдолу десно (сивото)

Kajgana Shop

На врв Bottom